Jessie B wrote:Mene je nena naučila šiti, plesti, prekrajati odjeću, praviti sitne popravke kad se izvuče neka žica na džemperu i slično. Kuhati sam naučila relativno rano jer sam od polaska u školu ostajala sama kući i bilo mi je zanimljivo da eksperimentišem. Često me bolio stomak od neskuhane hrane, polupečenog tijesta i slično. Mama bi mi pripremila odjeću za školu ali ja bih tu odjeću isprljala prije odlaska u školu pa mi se dešavalo ili da idem u isflekanim suknjicama do škole ili u nečemu čistom ali izgužvanom pa sam ubrzo zbog sebe naučila i peglati svoju odjeću. Relativno rano, za bonus džeparac, naučila sam besprijekorno ispeglati i hlače "na peglu" i košulje.
Svi kućanski aparati su mi oduvijek bili logični i rano sam naučila čitati i razumjeti programe na veš mašini što vidim da mnogo odraslih ljudi ne razumije.
Časovi domaćinstva su mi bili zabavni jer je to bila opuštena zona-makar dok smo montirali svoje male pile i pokušavali praviti neke predmete. Stres tih časova je nastupao u trenutku kad su se davale ocjene savršenim radovima roditelja, pri čemu su moji roditelji redovno izostajali s časova. Imala sam jadne radove i jednako jadne ocjene. Da li bi voljela da moje dijete ima časove domaćinstva? Bi. Da li bi mu ja izrađivala predmete? Sada mislim da ne bi, da bi ga samo upućivala kako da lakše nešto uradi, ali ko zna.
Sjecam se kad smo ucili tkanje... trebalo je napraviti malenu ponjavicu... sarenu...
Na casu nam je profa pokazala kako se to radi na svom primjeru...
Pred kraj casa smo svi imali napravljene od kartona one podloge na kojima se to radi... i onu spravicu s kojom se vuna provlaci kroz niti...
Do kraja casa smo uspjeli uspravne niti napraviti... tkanje na sljedecem casu je trebalo sprovesti u djelo...
Kad sam dosla kuci mama mi je rekla ako hoces da ti rad u skoli bude dobar, evo ti vuna i karton... napravi podlogu i iglu za provlacenje i vjezbaj... niti u jednom momentu joj nije palo na pamet da ona za mene radi... 7 dana sam vjezbala prstice kako provuci vunu kroz uspravne niti a da pri tome ne napravim ponjavicu koja je u krivo postavljena... moja mama je bila sudija koja je govorila dobro je .. nije dobro.. previse si stegla .. prelabavo ti je
Inace ona me je naucila i plesti i heklati i vesti i kuhati i svasta nesto... i peglala sam ne samo sebi vec i svim ukucanima odjecu... i znala sam oprati na ruke odjevni predmet ako moram... prije sam znala dzemper isplesti za 2 dana

... danas na zalost nemam vremena za to....