vracanje domacinstva kao predmet u skolama
-
55555
#1 vracanje domacinstva kao predmet u skolama
eh ovako forumasi zanima me kakvo je vase misljenje o vracanju nekadasnjeg domacinstva u skole kao predmeta!nedavno sam s kolegama dosao na tu temu kako danasnja omladina ne poznaje osnovne stvari kao npr prvu pomoc i sl.a mogu im zatrebati i pomoci u zivotu takve neke stvari pa me zanima kakvo je vase misljenje o tome kako je nekad bilo dok je postojao taj predmet u skolama,dal' neko zna zasto je ukinut il nesto o ovoj temi bas me zanima zasto su ukinuli zar zele da su djeca u buducnosti ''zatupljena''da nemogu nauciti osnovne stvari koje su im potrebne u zivotu?

- mrtva kokoš
#2 Re: vracanje domacinstvo kao predmet u skolama
zar se domacinstvo sad ne zove kultura zivljenja ?!
- P308
#3 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Sve se to uci na Kulturi zivljenja, barem se ucilo prije
-
bebeSa
#4 Re: vracanje domacinstvo kao predmet u skolama
Odlicna ideja...
Kad se samo sjetim kako sam mamu iznenadila kad sam joj pokazala kako se pegla kosulja
Prva pomoc, rukovanje raznim kucanskim i inim aparatima, snalazenje u kuhinji i sl ...ja sam ZA!
Nazalost nije do nas...trebalo bi mozda pisati ministru!
Moja djeca nisu imala kulturu zivljenja, ako sad postoji i ako sadrzi sve sto i "nase" domacinstvo, poštujem!
LP
Kad se samo sjetim kako sam mamu iznenadila kad sam joj pokazala kako se pegla kosulja
Prva pomoc, rukovanje raznim kucanskim i inim aparatima, snalazenje u kuhinji i sl ...ja sam ZA!
Nazalost nije do nas...trebalo bi mozda pisati ministru!
Moja djeca nisu imala kulturu zivljenja, ako sad postoji i ako sadrzi sve sto i "nase" domacinstvo, poštujem!
LP
- Individualism18
#5 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Jeste, to je sada kultura življenja. Imala sam je u osnovnoj i učili smo sve to što ste nabrojali...
-
55555
#6 Re: vracanje domacinstvo kao predmet u skolama
postoji kultura zivljenja ali to je kao nekadasnja npr priroda i drustvo uce neke stvari ne kao ove to je vise kao neka biologija za nize razrede ali prije je na domacinstvu bilo bas sve potrebno nezz prva pomoc, il kao ova gospodja sto kaze ucili peglati a sad djeca zavrse skolu neznaju djevojke ispeglat nesto.muski pa skoro da sijalice neznaju zamjenut.dakle nazalost ipak ne postoji..nazalostmrtva kokoš wrote:zar se domacinstvo sad ne zove kultura zivljenja ?!
-
Nuken
#7 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Sve to(većinu) toga imate dns u kulturi življenja.Heklanje,šivanje,kultura stanovanja itd.
-
55555
#8 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
koliko sam ja upoznat s tim koliko sam cuo da to i nije bas toliko isto heklanje i to nego imaju nesto bezze nista vezano kao sto je prije bilo.Nuken wrote:Sve to(većinu) toga imate dns u kulturi življenja.Heklanje,šivanje,kultura stanovanja itd.
- Individualism18
#9 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Vjerovatno to zavisi i od nastavnika. Mi smo na kulturi življenja učili šivati (pravili kecelje), onda učili neki vez, heklanje, peglali, kuhali, učili prvu pomoć, a i učili smo dosta teorije. Imala sam do četvrtog razreda prirodu i društvo, a kultura življenja se dosta razlikovala od nje...
-
55555
#10 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
to onda kako gdej i kako do kojeg profesora ja koga god od mladjih sam upitao imaju li takav predmet dal rade nes takvo kazu ne rade nis prakticno heklanje i to neg bezze uce nes teorije i to je to i to teoriju uce npr znacaj vode u kucanstvu i nes bezze a ne kako heklati,kako dati prvu pomoc,zamjenit sijalicu...kao nekada sto se ucilo sve sve bas sve si znao nakon domacinstva.Individualism18 wrote:Vjerovatno to zavisi i od nastavnika. Mi smo na kulturi življenja učili šivati (pravili kecelje), onda učili neki vez, heklanje, peglali, kuhali, učili prvu pomoć, a i učili smo dosta teorije. Imala sam do četvrtog razreda prirodu i društvo, a kultura življenja se dosta razlikovala od nje...
- ever!
#11 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
A zar se taj predmet ukinuo

- kockica_kockica
#12 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Ja se sjecam da smo mi na domacinstvu: ucili praviti hljeb, puding, jaje, kolace, neka jednostavna jela, onda su nas ucili pletenju, tkanju, heklanju.. i jos puno nekih korisnih stvari... najdrazi nam bio prakticni rad kojeg je uvijek bilo u izobilju. Dobivali ocjene na osnovu onoga kako su nam uradci ispali... Mi radili u skoli, nisu nikad dali da nosimo kuci da nam roditelji nebi pomagali i radili za nas. I ako ne zavrsis taj dan ostavljali u ormarice da nastavimo sljedeci put... Mislim da je to bio najzanimljiviji predmet od 5 do 8 razreda osnovne skole...
-
55555
#13 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
nazalost jest zato nam djeca i jesu ovakva kakva jesu svaka generacija sve gora i gora.ever! wrote:A zar se taj predmet ukinuo![]()
-
55555
#14 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
to je bio jedan od najboljih predmeta u skolu jedan koji je puno toga ucio a dns ....kockica_kockica wrote:Ja se sjecam da smo mi na domacinstvu: ucili praviti hljeb, puding, jaje, kolace, neka jednostavna jela, onda su nas ucili pletenju, tkanju, heklanju.. i jos puno nekih korisnih stvari... najdrazi nam bio prakticni rad kojeg je uvijek bilo u izobilju. Dobivali ocjene na osnovu onoga kako su nam uradci ispali... Mi radili u skoli, nisu nikad dali da nosimo kuci da nam roditelji nebi pomagali i radili za nas. I ako ne zavrsis taj dan ostavljali u ormarice da nastavimo sljedeci put... Mislim da je to bio najzanimljiviji predmet od 5 do 8 razreda osnovne skole...
-
convict
#15 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
.
Last edited by convict on 19/02/2014 00:26, edited 1 time in total.
- P308
#16 Re: vracanje domacinstvo kao predmet u skolama
Ne, nekadasnji Priroda i Drustvo su Moja okolina a Kultura zuvljenja je zamjena za Domacinstvo i uci se (bar se ucilo do prije nekoliko godina) sve sto se ucilo i na Domacinstvu (i nije bilo te podjele na muske i zenske poslove, vec su svi sve morali znati).55555 wrote:postoji kultura zivljenja ali to je kao nekadasnja npr priroda i drustvo uce neke stvari ne kao ove to je vise kao neka biologija za nize razrede ali prije je na domacinstvu bilo bas sve potrebno nezz prva pomoc, il kao ova gospodja sto kaze ucili peglati a sad djeca zavrse skolu neznaju djevojke ispeglat nesto.muski pa skoro da sijalice neznaju zamjenut.dakle nazalost ipak ne postoji..nazalostmrtva kokoš wrote:zar se domacinstvo sad ne zove kultura zivljenja ?!
-
TRANCE
#17 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
I ja čitam i ne mogu vjerovaticonvict wrote:Ma ja, bolje da djeca uče u školi uče heklanje nego dodatni čas stranog jezika ili informatike. Kakva gomila gluposti.
- kockica_kockica
#18 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Gomila gluposti koje ti zatrebaju kad tad u zivotu...convict wrote:Ma ja, bolje da djeca uče u školi uče heklanje nego dodatni čas stranog jezika ili informatike. Kakva gomila gluposti.
Kompjutere, strani jezik mozes uciti i ako imas domacinstvo kao predmet... Mislim da je to indvidualno, jer trenutno znam da sam imala domacinstvo, baratam sa dva strana jezika, a znanje iz informatike mi je na jednom vrlo zavidnom nivou... Pored toga znam heklati, plesti, tkati, sivati, kuhati...
Ogranicenost je mana ne vrlina ...
- Warashii
#19 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Mislim da uopste, trenutno, nije stvar predmeta u skolama.
Mos ti njima ne znam ti kakve predmete u skolu uvest al oni iz nje opet izlaze, nazalost ali ne i svi, glupi.
Mos ti njima ne znam ti kakve predmete u skolu uvest al oni iz nje opet izlaze, nazalost ali ne i svi, glupi.
- shiny
#20 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Ja bih, iskreno, prvu pomoć i inače neki zdravstveni odgoj uvela kao posebni predmet. Da, tako bih ga nazvala, zdravstveni odgoj. Mislim da ne bi bio na odmet. Pored prve pomoći, još hrpu stvari djeca mogu naučiti koja su korisna da bi se zdravlje očuvalo.
Domaćinstvo je bilo isto korisno. Naučili bi zašiti dugme, ušiti nešto, pravili smo one male ćilime i futrole za naočale. Znam da smo kasnije i učili kako se servira sto, kako se pravilno postavlja escajg, čaše na stolu, kako se savijaju salvete na hiljadu različitih načina. Zašto se danas smatra da je to zaostalo? To je samo osnova nekog kulturnog ponašanja.
Domaćinstvo je bilo isto korisno. Naučili bi zašiti dugme, ušiti nešto, pravili smo one male ćilime i futrole za naočale. Znam da smo kasnije i učili kako se servira sto, kako se pravilno postavlja escajg, čaše na stolu, kako se savijaju salvete na hiljadu različitih načina. Zašto se danas smatra da je to zaostalo? To je samo osnova nekog kulturnog ponašanja.
-
Lounge Act
#21 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
kultura zivljenja nije ni blizu onome sto je nekada bilo domacinstvo, vjerovatno se planovi rada razlikuju ovisno o kantonu, skoli i slicno, ali u biti nema ni pola onoga sto je nekada domacinstvo sadrzavalo
-
safran
#22 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Evo baš nešto i ja razmišljam - umjesto da ih u danas kad svako ima tastaturu i kalkulator oslobode pisanja i tablice množenja oni bi još da ih uče heklanju.TRANCE wrote:I ja čitam i ne mogu vjerovaticonvict wrote:Ma ja, bolje da djeca uče u školi uče heklanje nego dodatni čas stranog jezika ili informatike. Kakva gomila gluposti.Sistem nam je prilagođen potrebama od prije sto godina. Dok u normalnim državama djeca uče programiranje, osnove finansija, strane jezike i sl., kod nas uče kako isheklati milje ili priglavke u tri jednostavna koraka
A da tragikomedija bude veća, roditelji se zdušno zalažu za očuvanje tog nadasve korisnog predmeta za profesionalni razvoj njihove djece
- purgatorio
#23 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Vratiti domacinstvo, uvesti zdravstveni odgoj, naći jos 10 predmeta i staviti u NPP. tako da djeca čitav dan budu u školi 
I onako se djeca zaglupljuju u osnovnoj s previše predmeta i gradiva, ovaj sadasnji plan treba za 50% mu smanjiti obujam.
I onako se djeca zaglupljuju u osnovnoj s previše predmeta i gradiva, ovaj sadasnji plan treba za 50% mu smanjiti obujam.
-
blesava
#24 Re: vracanje domacinstvo kao predmet u skolama
ovo nije istina, kultura zivljenja je nesto mnogo slicnije domacinstvu nego prirodi i drustvu, imaju posebne predmete koji zamjenjuju prirodu i drustvo.55555 wrote:postoji kultura zivljenja ali to je kao nekadasnja npr priroda i drustvo uce neke stvari ne kao ove to je vise kao neka biologija za nize razrede ali prije je na domacinstvu bilo bas sve potrebno nezz prva pomoc, il kao ova gospodja sto kaze ucili peglati a sad djeca zavrse skolu neznaju djevojke ispeglat nesto.muski pa skoro da sijalice neznaju zamjenut.dakle nazalost ipak ne postoji..nazalostmrtva kokoš wrote:zar se domacinstvo sad ne zove kultura zivljenja ?!
Mada mislim da je domaicnstvo i tehnicko mnogo bitniji predmet nego recimo vjeronauka ili bilo koji drugi, jer se zaista mnogo toga nauci o svakodnevnom zivotu. Ja se sjecam kad smo iz tehnickog ucili kako se mijenja onaj birvaktile osigurac, a mi kuce cesto smo imali problesam sa osiguracima, stare instalacije, pa sam ih ja sa 12 godina bez problema mijenjala i stavljala licnu. A da ne govorim o tome da sam znala i grlo zamjeniti od lustera i sl. Sve se to nekada ucilo u skoli, a sad su ova djeca nesposobna da sebi sendvic naprave.
- Fire and Ice
#25 Re: vracanje domacinstva kao predmet u skolama
Danas te, nažalost, nikakva škola ne može naučiti kulturi življenja! To se uči u kući ako te eventualno ima ko naučit'. Navešću samo nekoliko primjera:
Roditelji su me učli svemu ali desi se da neke stvari u trenutku zaboraviš. Kad sam bila u osnovnoj (prije rata), vraćajući se tako iz škole, pretrčah cestu tik ispred auta. Na trotoaru me dočeka moj razrednik (otkud se on stvori?) i pljusnu me tako ležerno
da sam zauvijek zapamtila lekciju iz saobraćajnog vaspitanja iako mi je čovjek predavao engleski.
Haj' sad djetetu čvoku opali ako smiješ!
Kćerka bivšeg načelnika moje općine pohađa privatnu osnovnu školu i neki dan je gledam kako baca sa prozora koru od banane, a dotični babo joj je valjda primjer jer on baca opuške po haustoru. O sijalici ispred njihovih ulaznih vrata nema govora, za 7 godina koliko prolazim ispred, ta nikad nije prosvjetlila.
Pitam neku djevojčicu u jednoj osnovnoj školi (sad državnoj) koliko je sati, a ona gleda na zidni sat pa mi ne zna reći. Pitam je koji je razred, a ona kaže da je šesti. I ja svašta pitam, pa mehanički je sat!
Roditelji su me učli svemu ali desi se da neke stvari u trenutku zaboraviš. Kad sam bila u osnovnoj (prije rata), vraćajući se tako iz škole, pretrčah cestu tik ispred auta. Na trotoaru me dočeka moj razrednik (otkud se on stvori?) i pljusnu me tako ležerno
Kćerka bivšeg načelnika moje općine pohađa privatnu osnovnu školu i neki dan je gledam kako baca sa prozora koru od banane, a dotični babo joj je valjda primjer jer on baca opuške po haustoru. O sijalici ispred njihovih ulaznih vrata nema govora, za 7 godina koliko prolazim ispred, ta nikad nije prosvjetlila.
Pitam neku djevojčicu u jednoj osnovnoj školi (sad državnoj) koliko je sati, a ona gleda na zidni sat pa mi ne zna reći. Pitam je koji je razred, a ona kaže da je šesti. I ja svašta pitam, pa mehanički je sat!