VRACA SE SH JEZIK !
- blue_sky
#26 Re: VRACA SE SH JEZIK !
- tranquil
#27 Re: VRACA SE SH JEZIK !
BSn wrote:Da, samo sto je jasno da ce neko morati "izvisit", a znamo ko ima naslabiji lobi.tranquil wrote:Otkud znaš da bi bilo "sakaćenje vokabulara", kada niti pravopis niti zvanični rječnik još nisu ni izašli?BSn wrote:Zasto se vracati na propali projekt? Bolje bi bilo da koriste verziju koju koristi haski tribunal - BHS jezik. Mozda ovo i prodje kod Bosnjaka, al' kod Crnogoraca tesko.
U srpsko-hrvatskom jeziku ne postoji izraz hefta za period od 7 dana, a ja ne zelim da mi se namecu neki izrazi tipa "tjedan", "sedmica" i sl.
Sasvim dobro razumijem i srpski i hrvatski i nekada ih i koristim u sluzbenoj i nesluzbenoj komunikaciji, ali me niko ne moze natjerati da osakacujem vokabular zbog EU.
Prihvatam termine tipa "juznoslavenski" i sl., ukoliko oni obuhvataju sve jezike (srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski). I sam smatram da je to sve jedan te isti jezik, tj. da je rijec o varijaciji na temu, ali ovo bi znacilo neravnapravnost i kako sam vec napisao, sakacenje vokabulara i to ne samo Bosnjacima i Bosancima, nego svim gradjanima ove zemlje, koji pored hrvatskog i sprskog, ravnopravno koriste i bosanski jezik.
Pa nisu li u starom S-H / H-S paralelno bili u upotrebi i vlak i voz, i nije li upravo razdvajanje jezika na 4 "različita" jezika osakatilo vokabular svih ljudi koji žive na ovom području? Zar nije upravo razdvajanje jezika dovelo do toga da su ljudi počeli paziti koji izraz da koriste (rabe) kada odu u "susjedno" (komšijsko) područje (teritoriju)?
Ako bi teoretski zvanično ponovo postojao samo jedan jezik, uz uvažavanje regionalnih razlika, u njemu bi književni izraz valjda bio i tjedan i hefta i sedmica i nedjelja, kao što uostalom u svakom jeziku imaš istoznačnice ili ako ti je draže sinonime, zar ne?
Ja sam uvijek tvrdio da je ljepota BHS jezika upravo u njegovoj/njihovoj raznolikosti i bogatstvu sinonima.
Medjutim, ako je odredba u kojoj se kaze "Prema odredbama europskog zakonodavstva svaka zemlja članica ima pravo na to da njezin službeni jezik bude jedan od službenih jezika Europske unije" bila na snazi za sve druge zemlje, zasto bi se bas nama "serviralo" nesto drugo?!
Zašto bi neko "morao izvisiti", jel' to obavezno da neko izvisi kad se dogovara više ljudi? Nije li to pomalo prejudiciranje s tvoje strane, iako proces standardizacije nije ni počeo - zapravo, nije čak niti zvanično predložen, nego nezvanično pomenut? Otkud ti informacija o postojanju lobija u jezičkoj standardizaciji, i o odnosu njihovih snaga? Čini mi se da ovdje svi skačemo pred rudu. Ukoliko bude neki proces standardizacije 4 jezika u jedan, a o tome nema nikakvih naznaka osim ovog jednog teksta iz ko zna kojih izvora, s obzirom na to da živimo u 4 države, valjda bi kao prvo tome pristupili dobrovoljno, a kao drugo, ako nam ne bi odgovaralo mogli bismo se povući. Koja kristalna kugla može tvrditi da bismo imali najlošiju poziciju? (ako ko ima lošu poziciju onda je to jedna mala država koja u međuvremenu ima viška slova u abecedi)
Zašto unaprijed tvrditi da bi nas takav proces oštetio, osim eventualno iz razloga da bismo unaprijed pronašli opravdanje zašto bismo takav proces odbili?
Na stranu EU i njihova politika, dobro znamo da govorimo isti jezik, idealna situacija bi bila kada bismo se svi mogli dogovoriti o jedinstvenim standardima, bez obzira na EU, svima bi nam dobro došlo. Možda ne toliko srpskom i hrvatskom jeziku, ali htjeli vi to priznati ili ne, kod nas je totalni haos po tom pitanju i svaka standardizacija je dobrodošla.
- ljubav_aha
#28 Re: VRACA SE SH JEZIK !
kojim jezikom pisete na forumu 
- tranquil
#29 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Bosanskim, zvanično, i nemam problema s tim, ali stvar je u tome da ako neko ustvrdi da pišem hrvatskim ili srpskim, bojim se da je u pravu, jer razlike jednostavno - nema, osim u imenu samog jezika.ljubav_aha wrote:kojim jezikom pisete na forumu
- Drug Član
#30 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Shvatam ja tebe, ja samo kazem da mi ta hefta jednostavno "nije u ušima" valjda zbog toga što je nisam ni našao u knjigama osim u interpersonalnoj komunikaciji. Baš zato te zamolih da mi daš jedan primjer (ne kažem da ne postoji) nekog književnog djela. Ja malo "proguglah" pa ne nađoh
Ajd' da nešto naučim
- BSn
#31 Re: VRACA SE SH JEZIK !
tranquil wrote:BSn wrote:Da, samo sto je jasno da ce neko morati "izvisit", a znamo ko ima naslabiji lobi.tranquil wrote: Otkud znaš da bi bilo "sakaćenje vokabulara", kada niti pravopis niti zvanični rječnik još nisu ni izašli?
Pa nisu li u starom S-H / H-S paralelno bili u upotrebi i vlak i voz, i nije li upravo razdvajanje jezika na 4 "različita" jezika osakatilo vokabular svih ljudi koji žive na ovom području? Zar nije upravo razdvajanje jezika dovelo do toga da su ljudi počeli paziti koji izraz da koriste (rabe) kada odu u "susjedno" (komšijsko) područje (teritoriju)?
Ako bi teoretski zvanično ponovo postojao samo jedan jezik, uz uvažavanje regionalnih razlika, u njemu bi književni izraz valjda bio i tjedan i hefta i sedmica i nedjelja, kao što uostalom u svakom jeziku imaš istoznačnice ili ako ti je draže sinonime, zar ne?
Ja sam uvijek tvrdio da je ljepota BHS jezika upravo u njegovoj/njihovoj raznolikosti i bogatstvu sinonima.
Medjutim, ako je odredba u kojoj se kaze "Prema odredbama europskog zakonodavstva svaka zemlja članica ima pravo na to da njezin službeni jezik bude jedan od službenih jezika Europske unije" bila na snazi za sve druge zemlje, zasto bi se bas nama "serviralo" nesto drugo?!
Zašto bi neko "morao izvisiti", jel' to obavezno da neko izvisi kad se dogovara više ljudi? Nije li to pomalo prejudiciranje s tvoje strane, iako proces standardizacije nije ni počeo - zapravo, nije čak niti zvanično predložen, nego nezvanično pomenut? Otkud ti informacija o postojanju lobija u jezičkoj standardizaciji, i o odnosu njihovih snaga? Čini mi se da ovdje svi skačemo pred rudu. Ukoliko bude neki proces standardizacije 4 jezika u jedan, a o tome nema nikakvih naznaka osim ovog jednog teksta iz ko zna kojih izvora, s obzirom na to da živimo u 4 države, valjda bi kao prvo tome pristupili dobrovoljno, a kao drugo, ako nam ne bi odgovaralo mogli bismo se povući. Koja kristalna kugla može tvrditi da bismo imali najlošiju poziciju? (ako ko ima lošu poziciju onda je to jedna mala država koja u međuvremenu ima viška slova u abecedi)
Zašto unaprijed tvrditi da bi nas takav proces oštetio, osim eventualno iz razloga da bismo unaprijed pronašli opravdanje zašto bismo takav proces odbili?
Na stranu EU i njihova politika, dobro znamo da govorimo isti jezik, idealna situacija bi bila kada bismo se svi mogli dogovoriti o jedinstvenim standardima, bez obzira na EU, svima bi nam dobro došlo. Možda ne toliko srpskom i hrvatskom jeziku, ali htjeli vi to priznati ili ne, kod nas je totalni haos po tom pitanju i svaka standardizacija je dobrodošla.
Znam da neko mora izvisit, jer dovoljno dugo zivim s "Jugoslovenima" da znam da druge opcije nema. "Nek' komsiji crkne krava" je misao vodilja ovih naroda. Bosanski jezik ce najvise stradati, jer je on na pola puta izmedju srpskog i hrvatskog. Posto mi ne znamo ni mjesnu zajednicu voditi bez uplitanja stranog faktora i standardizaciju jezika ce nam vrsiti stranci (u "najbolju" ruku susjedi). Oni ce nam poslati "iskusni" kadar (k'o sto vazda i salju), tako da je iluzorno ocekivati nesto pozitivno. Al' eto, zivi bili, pa vidjeli.
Ja se opet pitam zasto "Prema odredbama europskog zakonodavstva svaka zemlja članica ima pravo na to da njezin službeni jezik bude jedan od službenih jezika Europske unije", a ove nase 4 zemlje nemaju?
- BSn
#32 Re: VRACA SE SH JEZIK !
U narednih pola sata ocekuj da neko otvori temu "Blue_sky, ti ne postojis".blue_sky wrote:na onoj tamo temi mi rekose da ne postojim k'o Bosanac i Hercegovac,ovdje mi kazu da pricam tudjim jezikom
Nije ni meni "nogostup" blizak, pa ga, opet, ponekad koristim. Upravo je u tome, po meni, ljepota BHS jezika.Drug Član wrote:Shvatam ja tebe, ja samo kazem da mi ta hefta jednostavno "nije u ušima" valjda zbog toga što je nisam ni našao u knjigama osim u interpersonalnoj komunikaciji. Baš zato te zamolih da mi daš jedan primjer (ne kažem da ne postoji) nekog književnog djela. Ja malo "proguglah" pa ne nađohAjd' da nešto naučim
To se na Crnskom kaze sasvim drugacije...tranquil wrote:Bosanskim, zvanično, i nemam problema s tim, ali stvar je u tome da ako neko ustvrdi da pišem hrvatskim ili srpskim, bojim se da je u pravu, jer razlike jednostavno - nema, osim u imenu samog jezika.ljubav_aha wrote:kojim jezikom pisete na forumu
- ljubav_aha
#33 Re: VRACA SE SH JEZIK !
hvalatranquil wrote:Bosanskim, zvanično, i nemam problema s tim, ali stvar je u tome da ako neko ustvrdi da pišem hrvatskim ili srpskim, bojim se da je u pravu, jer razlike jednostavno - nema, osim u imenu samog jezika.ljubav_aha wrote:kojim jezikom pisete na forumu
-
Eborg
#34 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Već je rečeno da ti u svojoj pjesmi/romanu možeš napisati:"Ja sam htjeo moč svijetova imat?" i niko ti to ne može uzeti za zlo ako si to svjesno uradio. Dakle, do autora je da li će iskoristiti ovaj ili onaj izraz i ništa ne sprečava srpskog pisca iz Beograda da napiše "hefta" ili bosansko-hercegovačkog pisca iz Tešnja da napiše "ned(j)elja" ako je to stilski uvjetovano.Drug Član wrote:Shvatam ja tebe, ja samo kazem da mi ta hefta jednostavno "nije u ušima" valjda zbog toga što je nisam ni našao u knjigama osim u interpersonalnoj komunikaciji. Baš zato te zamolih da mi daš jedan primjer (ne kažem da ne postoji) nekog književnog djela. Ja malo "proguglah" pa ne nađohAjd' da nešto naučim
Dakle, ako nešto egzistira u bosanskom jeziku kao ispravna forma to je dio jezika i kao takav ne može biti izostavljen. Kao što u Hrvatskoj malo ljudi koristi izraz "krugoval", to ne osporava činjenicu da je isti ispravan i manje ili više u upotrebi te samim tim legitimna imenica hrvatskog jezika kao "tjedan".
-
elSaik
#35 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Crnski se treba jezik zvati. Pošto u mraku poodavno živimo.
- Jazz_Junkie
#36 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Nije dio knjizevnog jezika, tj. standarda. Ta rijec je "suvisni" turcizam, jer postoje domace zamjenice: tjedan/sedmica/nedjelja. SH/HS jeste nasa stvarnost, ali su ljudi opsjednuti nazivom jezika i nerijetko se pozivaju na bosancicu, Bascansku plocu itd. Nitko ne osporava bosanske, srpske i hrvatske redakcije staroslavenskog jezika u srednjem vijeku, ali danasnji BHS nemaju veze s tim vremenom. Mozda treba pronaci novi naziv, prikladniji za sve, ali nije korektno zamijeniti ga "juznoslavenskim" posto su i makedonski, slovenski i bugarski takodjer juznoslavenski jezici.BSn wrote:Drug Član wrote:Kontam poentu, ali meni hefta zvuĆi pravo daleko od književnog jezika.tranquil wrote: Ako bi teoretski zvanično ponovo postojao samo jedan jezik, uz uvažavanje regionalnih razlika, u njemu bi književni izraz valjda bio i tjedan i HEFTA i sedmica i nedjelja, kao što uostalom u svakom jeziku imaš istoznačnice ili ako ti je draže sinonime, zar ne?
Nije bitno kako tebi zvuci, bitno je da je "hefta" dio bosanskog knjizevnog jezika.
- BiH-x
#37 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Bosanskiarzuhal wrote:dvopisni bratski jezik južnoslavenskih posvađanih balkanaca
ne znam kako bi drukčije...
- sheilak
- ljubav_aha
#39 Re: VRACA SE SH JEZIK !
JJJazz_Junkie wrote: Nije dio knjizevnog jezika, tj. standarda. Ta rijec je "suvisni" turcizam, jer postoje domace zamjenice: tjedan/sedmica/nedjelja. SH/HS jeste nasa stvarnost, ali su ljudi opsjednuti nazivom jezika i nerijetko se pozivaju na bosancicu, Bascansku plocu itd. Nitko ne osporava bosanske, srpske i hrvatske redakcije staroslavenskog jezika u srednjem vijeku, ali danasnji BHS nemaju veze s tim vremenom. Mozda treba pronaci novi naziv, prikladniji za sve, ali nije korektno zamijeniti ga "juznoslavenskim" posto su i makedonski, slovenski i bugarski takodjer juznoslavenski jezici.
- BiH-x
#40 Re: VRACA SE SH JEZIK !
besana wrote:Ne volim ovako govoriti ali mora seBiH-x wrote:Bosanskiarzuhal wrote:dvopisni bratski jezik južnoslavenskih posvađanih balkanaca
ne znam kako bi drukčije...jas i dalje govorim onako kako sam govorila prije rata. Tatu i dalje zovem tata
dakle govorim istim jezikom, nisam nigdje slovo H ubacila, isti jezik, ali on se sada zove BOSANSKI. I gotovo. SH. tj HS ili SH-HS, nikad, umrla bih prije.
ps, i tata i babo je bosanski
- ljubav_aha
#41 Re: VRACA SE SH JEZIK !
besana wrote: Ne volim ovako govoriti ali mora sejas i dalje govorim onako kako sam govorila prije rata. Tatu i dalje zovem tata
dakle govorim istim jezikom, nisam nigdje slovo H ubacila, isti jezik, ali on se sada zove BOSANSKI. I gotovo. SH. tj HS ili SH-HS, nikad, umrla bih prije.
- ljubav_aha
#42 Re: VRACA SE SH JEZIK !
BiH-x wrote:besana wrote: Ne volim ovako govoriti ali mora sejas i dalje govorim onako kako sam govorila prije rata. Tatu i dalje zovem tata
![]()
tata je SH ili HS takodjer
- BiH-x
#43 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Pa? Zar sam rekao da nije?ljubav_aha wrote:BiH-x wrote:besana wrote: Ne volim ovako govoriti ali mora sejas i dalje govorim onako kako sam govorila prije rata. Tatu i dalje zovem tata
![]()
tata je SH ili HS takodjer
-
mehmedbey
#44 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Od naziva SH ili HS kao naziva za zajednicki nam jezik nema nista. Bosnjaci su sad faktor koji se ne moze zaobici tako da ta svojatanja vise nece prolaziti. Jugonostalgicari, Srbi i Hrvati, htjeli vi to ili ne, jezik sa tim nazivom vise ne postoji i u svakom slucaju necete ga bas moci nametnuti nekome.
Ja se slazem da bi se moglo naci rjesenje koje bi zadovoljilo sve narode na prostorima ex-yu, ali te sh-hs varijante mozete odmah zaboraviti.
Ja se slazem da bi se moglo naci rjesenje koje bi zadovoljilo sve narode na prostorima ex-yu, ali te sh-hs varijante mozete odmah zaboraviti.
- cyprus
#45 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Ne možeš ljudima u Hrvatskoj reći da pričaju bosanskim...BiH-x wrote:Bosanskiarzuhal wrote:dvopisni bratski jezik južnoslavenskih posvađanih balkanaca
ne znam kako bi drukčije...
- ljubav_aha
#46 Re: VRACA SE SH JEZIK !
besana wrote:Jah eto ja mu dala taj naziv. Stvar je u tome da je to prije SH-HS bilo nepravilno i svakako nepravedno. Sad se zove onako kako se odavno trebao zvati .......ljubav_aha wrote:besana wrote: Ne volim ovako govoriti ali mora sejas i dalje govorim onako kako sam govorila prije rata. Tatu i dalje zovem tata
napisalal si kako si naucila i tako danas govoris jezik bez promejna SH ili HS ,ali ti ga zoves bosanskim,i to je jedina promjena koja tebi odgovara
na sveopcu zalost pojedinih dusmana
ali danas se slovo H ubacuje u bosanski jezik , a ti ne koristis TO pravilo
evo primjer:
"2. Tačka se stavlja na kraju jedne ili više izjavnih (potvrdnih ili odričnih) rečenica:
Slijede primjeri: (1) Lahko je nogama nizbrdo. – (2) Budnom medvjedu se ne prilazi. "
Izvor:
Bosnaski jezik u 100 pitanja i 100 odgovora
Dževad Jahić
Linguos
Sarajevo, 1999.
- ljubav_aha
#47 Re: VRACA SE SH JEZIK !
besana wrote:Ova tena je za kjluc-kljac
tako je besHana
- BHCluster
#48 Re: VRACA SE SH JEZIK !
Gledaj ih bolan sta se zaljecet toliko to se vec primjenjuje na ICTY u Hagu pa nikome nista. Samo neka je palamuditi o glupostima.

- bingov buraz
#49 Re: VRACA SE SH JEZIK !
I lahko i lako je u Bosanskom ispravno,malo se pravimo nevjesti ha?ljubav_aha wrote:besana wrote:Jah eto ja mu dala taj naziv. Stvar je u tome da je to prije SH-HS bilo nepravilno i svakako nepravedno. Sad se zove onako kako se odavno trebao zvati .......ljubav_aha wrote:
napisalal si kako si naucila i tako danas govoris jezik bez promejna SH ili HS ,ali ti ga zoves bosanskim,i to je jedina promjena koja tebi odgovara
na sveopcu zalost pojedinih dusmana
ali danas se slovo H ubacuje u bosanski jezik , a ti ne koristis TO pravilo
evo primjer:
"2. Tačka se stavlja na kraju jedne ili više izjavnih (potvrdnih ili odričnih) rečenica:
Slijede primjeri: (1) Lahko je nogama nizbrdo. – (2) Budnom medvjedu se ne prilazi. "
Izvor:
Bosnaski jezik u 100 pitanja i 100 odgovora
Dževad Jahić
Linguos
Sarajevo, 1999.
Tog mrtvog konja niko ne ozivi,nema sanse da Srbin prizna SH jezik i obrnuto,glupe Bosnje bi se vec dalo smuntati.
Evo ako vec mora nek se kompromisno nazove Bosanski nemam nista protiv
- BSn
#50 Re: VRACA SE SH JEZIK !
BHCluster wrote:Gledaj ih bolan sta se zaljecet toliko to se vec primjenjuje na ICTY u Hagu pa nikome nista. Samo neka je palamuditi o glupostima.
Ja sam odmah rekao da mi je ta haska varijanta i najprirodnija.