na rtrs-u u 20:10h veceras emisija "bosanski jezik, mit, istina i politika"-nesto tako
jedva cekam
Sreća tvoja pa imaš živaca za gledati takve emisije. Meni bude muka čim počnu gluposti pričati.minjonja wrote:ako nekog zanima:
na rtrs-u u 20:10h veceras emisija "bosanski jezik, mit, istina i politika"-nesto tako
jedva cekam
pa Sanaderovi plakatibesana wrote:Evo ja gledam , za sad im dobro ide .. "bosanski konj" hahaha
croatizacija bosanskog jezika?U Sarajevu?
Dje ba?
Opet nešto mrmlja... da se makar čuje šta brblja...besana wrote:Shto bi rekli rvati "Ocito"elSaik wrote:Jel' ovo ova "profesorica" ismijava ovog profesora iz Sarajeva?
Srbi ne prihvataju bosanski jezik, već koriste izraz "bošnjački jezik". U Ustavu RS stoji da su zvanični jezici u RSu srpski, hrvatski i bošnjački, tj. jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.besana wrote:Nema shansi da se ovo dogovori ikad. Definitivno. Mishn imposibl. A otkud im boshnjacki jezik? Shta im je to?
Oni bi da odrede bosnjacima jezik a i drzavu,....duboka je i daleka je velikosrpska fasisoidne ideologija negiranja BiH i osporavanja prva drugima od zraka,etnosa i sloboda svih oblika pa do prava na zivot ,a vezano za bosanski jezik kao i imena gradova sa bosanskim prefiksom su nam odavno poznata ,......a uskoro ce nam i osporavati i pravo na BiH ,.....ali sve ide svojim putem a put propasti istima je ocito poplocan zlatnim plocama po kojim hodaju arogantno i samouvjereno ,..elSaik wrote:Srbi ne prihvataju bosanski jezik, već koriste izraz "bošnjački jezik". U Ustavu RS stoji da su zvanični jezici u RSu srpski, hrvatski i bošnjački, tj. jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.besana wrote:Nema shansi da se ovo dogovori ikad. Definitivno. Mishn imposibl. A otkud im boshnjacki jezik? Shta im je to?
Pa otkud ti ideja da ako bi postojao službeno jedan jezik da bi on morao kombinirati u sebi regionalne dijalekte? Da li to nego govori kombinacijom američkog i britanskog engleskog?minjonja wrote:kao sto rece ridjanovic, nek se zove xy, kako ce izgledati?
"šutra ja tebe ne cu cekati za prijevoz pre osam sahata?"
i ne mora, nisam ni rekla. ali koji ce onda uzeti i kako bi ova recenica izgledala?cyprus wrote:Pa otkud ti ideja da ako bi postojao službeno jedan jezik da bi on morao kombinirati u sebi regionalne dijalekte? Da li to nego govori kombinacijom američkog i britanskog engleskog?minjonja wrote:kao sto rece ridjanovic, nek se zove xy, kako ce izgledati?
e vidis, onaj koji napise "Uzeti će se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja." ce sebe "odati" da prica hrvatskom ili bosanskom verzijom, onaj ce se praviti budala da ne razumije i opet nista nije postignuto.elSaik wrote:Uzet će se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
edit: Trebal ti prevesti ovo gore?
crnogorski: Uzeće se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
srpski: Uzeće se isti onaj koji je korišten i pre svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
hrvatski: Uzeti će se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
edit: Dokumenti pravno-političke prirode koji će poticati iz EU, a na koje se odnosi sva ova priča, sigurno u sebi neće sadržavati rečenice tipa "šutra ja tebe ne cu cekati za prijevoz pre osam sahata?".
Pa i u sadašnjem bosanskom ima više verzija. Npr. neko govori kaHva, a neko to H neće ni da za živu glavu izgovori. I pravilno je i jedno i drugo. Onda postoje i određene razlike u načinu govora bosanskog jezika između hercegovaca, sarajlija, krajišnika, sandžaklija... pa šta? U hrvatskom jeziku misliš da isto pričaju dalmatinci i zagorci? Onaj profesor na ovoj emisiji je rekao da postoje i dva standarda u norveškom jeziku. Zašto bi smetalo više standarda u "dinarskom" jeziku, kada je sasvim jasno da je to JEDAN jezik?minjonja wrote:i ne mora, nisam ni rekla. ali koji ce onda uzeti i kako bi ova recenica izgledala?cyprus wrote:Pa otkud ti ideja da ako bi postojao službeno jedan jezik da bi on morao kombinirati u sebi regionalne dijalekte? Da li to nego govori kombinacijom američkog i britanskog engleskog?minjonja wrote:kao sto rece ridjanovic, nek se zove xy, kako ce izgledati?
ako se uzme da sad sve bude tacno, i h svugdje, i hrvatske nove rijeci i ije svugdje umetnuto, nova crnogorska slova, srpsko strašno mehko ć i đ, onda bi se ona moja recenica sto sam lupila, moze izgovoriti na milion nacina. opet ce onda svako reci recenicu kako je naucio; ja cu reci prevoz, neko prijevoz, moci ce se odrediti ko je odakle i opet dolazi do razdvajanja na bosansku,hrvatsku i srpsku verziju "dinarskog jezika".
Oj majko draga... ti, koja govoriš švicarski njemački, bi trebala znati da se Švicarci i Nijemci manje i lošije razumiju nego mi ovdje, pa opet se dokumenti im pišu na NJEMAČKOM.minjonja wrote:e vidis, onaj koji napise "Uzeti će se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja." ce sebe "odati" da prica hrvatskom ili bosanskom verzijom, onaj ce se praviti budala da ne razumije i opet nista nije postignuto.elSaik wrote:Uzet će se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
edit: Trebal ti prevesti ovo gore?
crnogorski: Uzeće se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
srpski: Uzeće se isti onaj koji je korišten i pre svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
hrvatski: Uzeti će se isti onaj koji je korišten i prije svog ovog sranja. Nije to ništa novo što se izmišlja.
edit: Dokumenti pravno-političke prirode koji će poticati iz EU, a na koje se odnosi sva ova priča, sigurno u sebi neće sadržavati rečenice tipa "šutra ja tebe ne cu cekati za prijevoz pre osam sahata?".
mene zanima da li ce onda biti ispravno napisati "uzeti će se onaj koji je korišćen i pre ovog sranja"?
ti znaci hoces da se uzme neki stari srpsko-hrvatski rjecnik i pravopis kao osnov za taj novi jezik?
Nažalost to znam. Svjestan sam ja da, bar u skoro vrijeme, većina Srba neće htjet da im se jezik zove ikako drugačije no srpski, da većina Hrvata smatra da imaju dovoljno različit jezik od svojih istočnih komšija te da nema potrebe za ujedinjavanjem, da se oni koji smatraju da govore bosanskim i crnogorskim neće lako odreći svojih novostečenih posebnosti... Ali eto, samo kažem da ovo nije uredu, da politika ulazi u svaku poru društva čak i tamo gdje joj ni pod razno nije mjesto.minjonja wrote:@cyprus
kume, ne moras meni objasnjavati, ali hoce li svi prihvatiti iz hrvatske, BiH, srbije i crne gore kao dio svog jezika da je tacno da se kaze kahva/kava/kafa, tuzilac/tuzitelj, kruv/kruh/hljeb/hleb?
ja mislim da nece i zato mislim da nema nista od ovoga. mozda za oko 200 godina, nakon mnogo generacija kad shvate da katolik nije jednako hrvat, da muslimani bosanci smiju imati nearapska imena i da svaki srbin ne skriva ratne zlocince u svom podrumu. sad je to naucna fantastika. moglo je nekad, a sad, poslije svega, tesko.
Najbolje je da uvedemo samo engleski kao sluzbeni i time bi sve probleme rijesili,......softly wrote:Ja stvarno ne znam sta ovdje nije jasno.
Niko nikoga NECE TJERATI da kaze kahva, ako govori kava ili kafa.
Ali SVI MI CEMO BITI NATJERANI da prihvatimo slusati i prevodioca koji kaze - kava, i prevodioca koji kaze - kafa, i prevodioca koji kaze - kahva.
I naravno - RAZUMJET CEMO GA !
kao sto Ameri razumiju Britance i obratno.
To ce u praksi najvjerovatnije biti na nacin da se u jednoj kabini, tokom neke duze sesije, smjenjuju Bosnjak, Hrvat, Srbin (odnosno osobe koje govore tim dijalektima).
Jedino sta ovdje treba primjetiti jeste da ce ovi Srbi sto govore ekavicom fakat brze prevoditi od ostalih!
Materijali ce se vjerovatni stampati isto tako - naizmjenicno, a ko zeli sve na svom - nek ih naknadno prekucava.
Ma uostalom - ko nekad novine - jedna strana na cirilici, druga na latinici.
Da ovdje ima pameti vec bi smo tako radili, makar sa sluzbenim novinama, ono je ziva bruka - sve se ponavlja 3 puta!
Doduse i ovo sto gore rekoh se vec ne znam koji put ponavlja, ali to nije do jezika, vec do kontanja!
u tome je i problem i to pokusavam da objasnim.softly wrote:
Ali SVI MI CEMO BITI NATJERANI da prihvatimo slusati i prevodioca koji kaze - kava, i prevodioca koji kaze - kafa, i prevodioca koji kaze - kahva.
Ne samo to...i pit ce je zajedno!minjonja wrote:u tome je i problem i to pokusavam da objasnim.softly wrote:
ja se pitam hoce li svi prihvatiti da slusaju i citaju kava/kafa/kahva?
ko da ne znas onda kad je u hagu bio slucaj kad su sve papire morali prevesti na srpski jer je pisalo srijemska mitrovica, a ne sremska mitrovica.softly wrote:Ne samo to...i pit ce je zajedno!minjonja wrote:u tome je i problem i to pokusavam da objasnim.softly wrote:
ja se pitam hoce li svi prihvatiti da slusaju i citaju kava/kafa/kahva?