VRACA SE JAVNI RED I MIR

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

popajic

#1 VRACA SE JAVNI RED I MIR

Post by popajic »

Objavljeno 20.02.2008. u 18:00
Vlada KS: Maloljetnici na ulici u toku noći uz prisustvo roditelja

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Maloljetnici će se prema tome od 23 sata do 5 sati ujutro moći kretati uz prisustvo roditelja, a kazna za roditelje će se kretati između 200 i 900 KM. Zaključeno je i da će revizori Grasa raditi kao zaštitari u vozilima javnog prevoza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je pripremilo dopunu ovog Zakona u skladu sa zaključkom vanredne Skupštine KS održane 13. februara gdje je preporučeno Vladi KS da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima razmotri mogućnost donošenja Odluke o vremenskom ograničenju kretanja maloljetnika, kazao je na pres-konferenciji ministar MUP-a KS Željko Mijatović.

"Uvažavajući sugestiju Skupštine KS, pripremili smo dopunu ovog Zakona u dijelovima koji se tiče kretanja maloljetnika u vremenskom periodu od 23.00 do 05.00 sati, bez nadzora roditelja", kazao je ministar Mijatović naglašavajući da se ne radi o uvođenju policijskog sata za maloljetnike već o normalnom kretanju maloljetnih osoba u vremensku periodu od 23.00 do 05.00 sati uz prisustvo roditelja, staratelja ili usvojioca.

Ovim Zakonom utvrđena je veća odgovornost roditelja za mlađe maloljetnike koji su u dobi od 14 do 16 godine zatečeni u noćnim satima od policijskih službenika na javnom mjestu.

Kazna predviđena za roditelje mlađih maloljetnika se kreće od od 300 do 900 KM, a za roditelje starijih maloljetnika od 200 do 600 KM.

Eto,mozemo odahnuti ! Bar mi u Sarajevu.Maloljetni kriminalci ce samo sa mamama i tatama u gluho doba noci moci setati.I mi mirni.
Znaci,nece nas pred zoru moci spaljivati,pljackati,napastvovati.
Naravno DO 23 sata ce biti slobodni da rade sto su i do sad radili.Posteno!

Ove maloljetne probleme smo,znaci,rijesili.O punoljetnim kriminalcima nikom ne pada na pamet da govori.A i kako bi?!
Mi oguglali na na finansijski i politicki kriminal punoljetnih spodoba jer oni koji bi ih trebali optuzivati to isto rade.

Makar cemo biti mirni od 23 do 5 ujutro.Do tad-cucati po kucama !
*mima*

Post by *mima* »

Ovo je super, ali je trebalo prije da se primijeni.......
branimir_s

Post by branimir_s »

Naravno da ce biti uspjessne, pogotovo ukoliko se uvazzi cinjenica da su jadna baka i Denis zvijerski ubijeni u po bijela dana. E moj Tajo...e moja Vlado KS, vidi se da znat posao...
terapija

Post by terapija »

Ma ovo je komedija.
peace people

Post by peace people »

sve je to ok samo kakve su kazne za one koji počine krivično djelo do 23:00 i hoće li biti kažnjeni oni koji su nedavno počinili ona grozna ubistva, nakako se sve polako stišava i pada u zaborav
sadness

Post by sadness »

da... da... neku vecer se vracam iz avaza, iza doma u nedjaricima i tacno gdje se sijeku ulica koja vodi iz nedjarica i ona prema dobrinji dva malca su na moje oci svukla kantu za smece (onu plavu sa pricvrscenu na beton) na sred desne trake netom iza raskrsnice. dakle, da sam autom isla iz pravca nedjarica ne bih ni vidjela da se nesto nalazi tu (malo sto je uzbrdica, malo sto ima neki betonski stub) i direktno bih udarila u tu kantu. bilo je oko 21h i djecaci su imali oko 12 godina... vidi se kako ovi nasi politicari nigdje ne idu bez svojih sofera i udobnih sluzbenih automobila... ne znaju ni kakva je prava situacija u gradu... pih!
seln

Post by seln »

Jednu stvar sam naucio u zivotu: vlada koja na problem reaguje zabranama i restrikcijama je losa vlada. Zabraniti bi znala i moja rahmetli nena, za to ne treba pamet ni skola. Imamo problem - uvedimo policijski cas.
Bas me interesuje kako ce to izgledati npr. u julu, kada je napolju svijetlo do 22h...pa neki klinac u 23h odluci da npr. na brzaka vrati film u videoteku....
hoce li ga uhapsiti ili odmah ustrijeliti?
Umjesto kaznjavanja krivaca i njihovove eliminacije iz drustva uvode se zabrane za cijelo drustvo.....zabrane za koje ce delikventne klince ionako zaboljeti privjesak.
popajic

Post by popajic »

sencho wrote:
peace people wrote:sve je to ok samo kakve su kazne za one koji počine krivično djelo do 23:00 i hoće li biti kažnjeni oni koji su nedavno počinili ona grozna ubistva, nakako se sve polako stišava i pada u zaborav
Kad smo kod stišavanja i padanja u zaborav, šta bi sa onim momkom što ubi autom čovjeka na tramvajskoj pred Predsjedništvom prošle godine?

Eh,pa ti "previse"trazis".Em je bilo prosle godine,em vlada KS ionako ide logikom - bilo,proslo.
Vazno je da ce od sada maloljetni kriminalci moci nakon 23 sata praviti belaje u pratnji mama i tata.Do 23 je sve isto.
Sta ce raditi policija do 23? Nista,kao ni do sad.
Sto je maloljetnicki kriminal posljedica punoljetnih mafijasa je jos uvijek tabu tema.Oni su pod zastitom drzave.Kao medvjedi.
shin

Post by shin »

Manje posla za Batmana.
energIs

Post by energIs »

ma ovo je cirkus pravi, nidje veze s vezom, cuj policiski sat :lol: e moj tajo, jesi glup, nema dalje... :lol: :lol:
Troll_Happens

#11 Re: VRACA SE JAVNI RED I MIR

Post by Troll_Happens »

popajic wrote:Objavljeno 20.02.2008. u 18:00

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Maloljetnici će se prema tome od 23 sata do 5 sati ujutro moći kretati uz prisustvo roditelja, a kazna za roditelje će se kretati između 200 i 900 KM. Zaključeno je i da će revizori Grasa raditi kao zaštitari u vozilima javnog prevoza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je pripremilo dopunu ovog Zakona u skladu sa zaključkom vanredne Skupštine KS održane 13. februara gdje je preporučeno Vladi KS da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima razmotri mogućnost donošenja Odluke o vremenskom ograničenju kretanja maloljetnika, kazao je na pres-konferenciji ministar MUP-a KS Željko Mijatović.

"Uvažavajući sugestiju Skupštine KS, pripremili smo dopunu ovog Zakona u dijelovima koji se tiče kretanja maloljetnika u vremenskom periodu od 23.00 do 05.00 sati, bez nadzora roditelja", kazao je ministar Mijatović naglašavajući da se ne radi o uvođenju policijskog sata za maloljetnike već o normalnom kretanju maloljetnih osoba u vremensku periodu od 23.00 do 05.00 sati uz prisustvo roditelja, staratelja ili usvojioca.

Ovim Zakonom utvrđena je veća odgovornost roditelja za mlađe maloljetnike koji su u dobi od 14 do 16 godine zatečeni u noćnim satima od policijskih službenika na javnom mjestu.

Kazna predviđena za roditelje mlađih maloljetnika se kreće od od 300 do 900 KM, a za roditelje starijih maloljetnika od 200 do 600 KM.

Eto,mozemo odahnuti ! Bar mi u Sarajevu.Maloljetni kriminalci ce samo sa mamama i tatama u gluho doba noci moci setati.I mi mirni.

Ove maloljetne probleme smo,znaci,rijesili.O punoljetnim kriminalcima nikom ne pada na pamet da govori.A i kako bi?!
Mi oguglali na na finansijski i politicki kriminal punoljetnih spodoba jer oni koji bi ih trebali optuzivati to isto rade.

Sada ce im radno vrijeme biti od 5h do 23h. Ono odradi jednu pljacku na brzaka od 5-6 dok roditelji spavaju i nazad u krevet haha... tugo moja :-)
terapija

Post by terapija »

U subotu treba jasno dati do znanja da je ova najnovija odluka u najmanju ruku maloumna i da nas vuku za nos.

Koja glupost :D
Vedoni

Post by Vedoni »

Ma samo da zamazu oci, dok se ne zaboravi. Poslije slijedi sve po starom. Mislim drago mi je da nesto rade napokon, al cilj ovoga je cisto da ublaze gnjev gradjana i sacekaju da se ponovo postepeno uspavamo.
janje_

Post by janje_ »

meni je ovo cisti kurton.. jos jutros rekoh, isto ko ono "trazi racun, uzmi racun"..

http://www.avlija.eu/?p=45#more-45
Tesssa

Post by Tesssa »

A sta ovo Tajo sad ipak moze donositi odluke? Ipak ima odgovornosti? :-)
Risto Kuglarić

Post by Risto Kuglarić »

shin wrote:Manje posla za Batmana.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: krvav si :D
Prozor

#17 Re: VRACA SE JAVNI RED I MIR

Post by Prozor »

popajic wrote:Objavljeno 20.02.2008. u 18:00

podrzavam, samo ja bih do 7h
janje_

#18 Re: VRACA SE JAVNI RED I MIR

Post by janje_ »

Prozor wrote:podrzavam, samo ja bih do 7h
najbolje bi bilo zabraniti izlazak skroz..
shana_majka

Post by shana_majka »

" ZVONA ZVONE, TOPE SE MASKE..." :-)
P.S. Svaka slucajnost je (ne)namjerna, likovi i dogadzaji su izmishljeni:
http://www.youtube.com/watch?v=Gxs7Ncqd_ms
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

Vedoni wrote:Ma samo da zamazu oci, dok se ne zaboravi. Poslije slijedi sve po starom. Mislim drago mi je da nesto rade napokon, al cilj ovoga je cisto da ublaze gnjev gradjana i sacekaju da se ponovo postepeno uspavamo.
a dobice zuljeve na guzici dok to docekaju :D molim da isprintate :P
Soul_Sista

#21 Re: VRACA SE JAVNI RED I MIR

Post by Soul_Sista »

Objavljeno 20.02.2008. u 18:00

Po meni ovo ispade da su svi maloljetnici kriminalci i oni koji krse mir i prave nerede. Sta je sa onima koji iz nekih razloga moraju da se nadju na ulici poslije 23 sati a nemogu povesti roditelja?? Treba da plate da izadju van i da se slobodno krecu? Ima izgleda Tajo para da svom sincicu placa slobodno kretanje.

Ja bih rekla da ovi koji su donijeli zakon ne znaju ni kakve probleme rjesavaju vec samo gase vatru poslije desavanja u zadnje vrijeme (ubistvo Denisa, protesti, pa opet protesti, pa nedaj boze da se nastave protesti). Ovo je u stilu, daj da izgleda da nesto radimo. :oops:
Last edited by Soul_Sista on 21/02/2008 20:27, edited 1 time in total.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

Ovo nije normalno niti su oni koji su ovo izglasali normalni. Pa imate li gram mozga :x :x
luciferino

Post by luciferino »

vjesticanametli wrote:Ovo nije normalno niti su oni koji su ovo izglasali normalni. Pa imate li gram mozga :x :x
Ja mislim da oni ovdje nekoga zajebavaju. Ova mjera dođe nešto kao "zaiskali ste, evo vam ga".
jefferson

Post by jefferson »

Ja mislim da je rjesenje da opet izaberemo iste stranke u vlast!
Hajmo s ekladiti da ce ova Samiha opet ugledat svjetklo dana u kancelariji kao gradonacelnica nakon lokalnih izbora!
misha

Post by misha »

klasicno zamazivanje ociju...klasicno
pa nikom normalnom ovo na um ne bi palo....cuj od 23 u pratnji roditelja...
Stvarno je smijesno kako zadnjih dana samo stancaju jednu po jednu glupost i kontaju, stoka od naroda ce mislit radimo nesto...
Dok se ne napravi detaljan, jasan i transparentan plan o suzbijanju kriminala na gradskim ulicama, ne samo od strane maloljetnika, vec generalno....znamo gdje cemo svake subote u 13.
Post Reply