VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
- cappy_tempo
#1 VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
eh vako cito sam ove teme sada al vise sam nekih prepucavanja procito nego stvari sto meni treba
. nego zavrsio sam elektroenergetsku u Sarajevu i posto mi je profa matematike bio tako sjajan bjezo sam od fakulteta gdje ima matematika i upisem VPS DL,fax je prelagan realno nabubas definicije,seminarski,zadace folovi i nakon prve parcijale skoro sve predmete polozis ali meni nakon 4 godine ucenja neces drugog skroz i rada drugacijeg i posto sam cijeli zivot okruzen strujom i slicnim stvarima ekonomija mi dosadna,kad uzmem da ucim mrak mi na oci jer mi je to glupo
i sada gledam da se prebacim na neki strucni fax od ova tri navedena masinstvo,saobracajni ili etf.jaranica iz srednje mi rece da bjezim od etf-a zbog matematike,ja sam na stranici etf-a citao predmete i program i meni se cinilo super,kul ono mogu ja to ali ona kaze prva godina sve preko matematike ide i ona je vec halalila godinu,a u srednjoj najmanja ocjena joj 4 bila i to je rijetko kad.masinstvo isto od raje iz skole cuo da je lagano i da se moze bez srkleta polagati,a saobracajni cuo sam samo da je profa isti kao na etf-u sto se tice matematike al isto da se moze i to ganjat.znam "sve su mi oni rekli" ali svi pricaju kako njima odgovora i slicno,pa jel mi bolje slusati price ili uzet knjige od faxova ovih preletiti gradivo da vidim o cemu toliko kukakju?
odma da se odam nisam tip koji ce 20h sjediti i uciti pa kad odem po hljeb da pricam "5 na drugu puta 10 na 7"
nego sam onaj tip "daj 6 i ja hepi":D.eh moze li neki fin savjet jel mi se isplati "peglati" oko ova tri faxa sa instrukcijama iz matematike naravno ili da ostanem smarati se na VPŠ,a konto sam i cisco ganjat
zafaljivam unaprijed 
-
ena000
#2 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
moj savjet je da upises to sto zelis,,, neslusaj druge,,, ako ti se ekonomija nesvidja,,, onda nemas sta razmisljati i slujsati druge.... upisi ono sto volis neovisno koliko je tesko,,, nebitno hoces li u roku zavrsiti ako imas novac za studij.... jer pored ucenja i sreca je puno bitna na ispitima........... sretnooooo
- cappy_tempo
#3 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
ma znam to,nego kontam da ne odem na fax pored toga sto to volim pa da se 10 godina zajebavam
a sto se tice placanja pa sad da placam 2000km godinu nema sanse,ima al kad bi sve u roku zavrsio,znaci stela u redovne i 100km 
- nellington
#4 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Teško da neko može donijeti odluku umjesto tebe, ali vjerovatno postoje ljudi koji te mogu posavjetovati. Idealno bi bilo da na temi nešto napišu ljudi koji su studirali ETF i mašinstvo, ili ETF i saobraćaj, pa ih mogu porediti. Ja sam proveo 3 godine na ETFu, pa opet ne mogu govoriti o relativnoj težini ETFa u odnosu na ostala dva...
- dottore
#5 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
evo da ne otvaram novu temu, da pitam oko izbora smjera na ETF SA.
Računarstvo, Automatika ili Telekomunikacije
sto se mene tice svejedno mi je, samo me interesuje zaposlenje poslije završenog faxa
Računarstvo, Automatika ili Telekomunikacije
sto se mene tice svejedno mi je, samo me interesuje zaposlenje poslije završenog faxa
- nellington
#6 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Prelistaj malo temu: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=67683
Što se zaposlenja tiče: situacija danas je takva da postoji potražnja za sva tri odsjeka (pa i za energetičarima, koje izostavljaš). Kakva će situacija biti za 5 godina, to ne znam - možda niko ne zna, zahvaljujući nepostojanju strategije razvoja u ovoj zemlji.
Što se zaposlenja tiče: situacija danas je takva da postoji potražnja za sva tri odsjeka (pa i za energetičarima, koje izostavljaš). Kakva će situacija biti za 5 godina, to ne znam - možda niko ne zna, zahvaljujući nepostojanju strategije razvoja u ovoj zemlji.
- Ave, Nijaz!
#7 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Sta hoces radit poslije fakulteta?
Inace, ETF je prelagan fakultet, preporucujem filozofiju, ima dobrih treba.
- nellington
#8 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Joj ciki, ja tebe ne bih dao ni za brdo karamela - prelagan fakultet... pa kako i ne bi bio, sve rigips zidovi, nigdje težineAve, Nijaz! wrote:Sta hoces radit poslije fakulteta?
- Ave, Nijaz!
#9 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Sta bi ti zelio raditi kad zavrsis fakultet?nellington wrote:
Joj ciki, ja tebe ne bih dao ni za brdo karamela - prelagan fakultet... pa kako i ne bi bio, sve rigips zidovi, nigdje težine
PS
Kad ce prebaciti simpaticne farmaceutkinje(valjda se tako pise)?
- nellington
#10 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Tako se piše, ali su nešto usporili transfer istih na područje kampusa - pitanje ti zasad ostaje bez odgovora, pitaj na temi o farmacijiAve, Nijaz! wrote:Sta bi ti zelio raditi kad zavrsis fakultet?nellington wrote:
Joj ciki, ja tebe ne bih dao ni za brdo karamela - prelagan fakultet... pa kako i ne bi bio, sve rigips zidovi, nigdje težine
PS
Kad ce prebaciti simpaticne farmaceutkinje(valjda se tako pise)?
Što se pitanja o profesionalnom usmjerenju tiče - znam da ne želim biti inženjer
- Ave, Nijaz!
#11 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Sve da hoces, sad ne mozes biti, jedino da pobjegnes od Bolonje, prebacujuci se na studij u Kinu.
- nellington
#12 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Titula ti je i dalje zagarantovana - što se pak znanja tiče, nije nam Bolonja kriva za odron u znanju.Ave, Nijaz! wrote:Sve da hoces, sad ne mozes biti, jedino da pobjegnes od Bolonje, prebacujuci se na studij u Kinu.
- Ave, Nijaz!
#13 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Kakava crna titula?!nellington wrote:
Titula ti je i dalje zagarantovana - što se pak znanja tiče, nije nam Bolonja kriva za odron u znanju.
Danas svaki drugi covjek neki inzenjer, inzenjer ovog, inzenjer onog.
Nije k'o prije, kazes inzenjer, a svi te gledaju s' postovanjem.
Kako mislis "odron u znanju"?
Sto nije Bolonja kriva?
- nellington
#14 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Pa eto, odron studente imaš i na prvoj godini, nije im Bolonja ništa kriva. Odron studente imaš i na petoj AB godini svog (našeg) fakulteta - nije im Bolonja kriva. Ko hoće da uči, učit će, ko neće, provući će se. Uvijek bilo!
A te poglede pune poštovanja treba zaslužiti - nije inženjer onaj kojem na diplomi piše inženjer, nego onaj koji u praksi dokaže sposobnost.
A te poglede pune poštovanja treba zaslužiti - nije inženjer onaj kojem na diplomi piše inženjer, nego onaj koji u praksi dokaže sposobnost.
- Ave, Nijaz!
#15 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
To je to, poostriti kriterije, tako da ne mozes maket sa prve ako bas ne znas.nellington wrote:Pa eto, odron studente imaš i na prvoj godini, nije im Bolonja ništa kriva. Odron studente imaš i na petoj AB godini svog (našeg) fakulteta - nije im Bolonja kriva. Ko hoće da uči, učit će, ko neće, provući će se. Uvijek bilo!
Tako ne bi bilo tih odron studenata na petoj i slicnih kabadahije.
Znaci, sad je prelagano, treba podic zahtjeve, tako da je prolaznost 25-30%
Nije ni vazno, valjda ce me zvat "ministre" ili "predsjednice".nellington wrote:A te poglede pune poštovanja treba zaslužiti - nije inženjer onaj kojem na diplomi piše inženjer, nego onaj koji u praksi dokaže sposobnost.
- nellington
#16 Re: VPŠ-masinstvo-etf-saobracajni
Što se pooštravanja kriterija tiče: pojedini odsjeci imaju 'filter predmete' sa niskom prolaznošću - ne znam za vaš, vama je LD haman najteži na BSc 
Što se ministrovanja i predsjednikovanja tiče: valjda ćemo dotad dobiti bezvizni režim, pa da bježim iz ove zemlje
Što se ministrovanja i predsjednikovanja tiče: valjda ćemo dotad dobiti bezvizni režim, pa da bježim iz ove zemlje