Za koji dan trebam putovati iza Šengenske zavjese. Razmišljam da krenem vozom du Budimpešte, pa dalje do Češke.
Kakva su vaša iskustva na ovim putovanjima ? Je su li vozovi tačni i sigurni ? Kakvo je peglanje na granicama? Šta kad se stigne u Budimpeštu, kakve su opcije prebacivanja dalje? Kako se sporazumjeti sa Mađarima i kako sa forintama ?
Vozom do Budimpešte
- Mogly
#2 Re: Vozom do Budimpešte
Jah, jazuk Pešte. Bio sam prošle godine na putovanju tamo i nazad, povratna karta bila je 101KM a u jednom pravcu 90KM, zamisli. Peglanje na granicama je redovno, vagon u kojem si ide do kraja, mijenjaju sa lokomotive. U Doboju, na granici sa Hrvatskom, Mađarskom. Put je trajao ravno 12 sati. Ujutro stižeš u Peštu na jednu od tri stanice (zaboravio sam joj ime), imaš metro prema gradu. Uglavnom već si u gradu, Pešti, par stanica i prelaziš rijeku pa ulaziš u Budim. Naravno ispod zemlje, ali karta u metrou je jasna. S Forintama kao i sa drugim novcem, ne sjećam se omjera, imaš banku pod zemljom prije nego odeš na metro. Čekiraj obavezno kartu na nekom od šaltera prije nego uđeš ponovo u voz, da ne platiš glupu taksu u vozu kao moja naivna malenkost. Engleski uglavnom funkcioniše, nisam išao dalje ali čini se da su veze OK. Ako misliš malo po gradu, ostavi stvari na želj. stanici, za male pare velika usluga. Centar je između Budima i Pešte, znači Dunav i početni dijelovi dvije polovine. Interesantan je stari dio u Pešti. Uglavnom zavidim ti, meni je sve u svemu bio prijatan put.
Pozz
Pozz