Voznja kroz grad - ODRON!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1 Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Mene zaista zanima da li su vozaci u Sarajevu zaista velikom vecinom imbecilni, ili se jendostavno radi o neznanju, smotanosti, gluposti i na kraju - bezobrazluku.

Podosta sam na tockovima, pa zato i citam zakone i znam, ako nista, bar osnovne stvari. Pored toga, nikako da dokucim sta ovi nesretni instruktori danas uce ove nove "vozace"? Ali, da bi se shvatio razlog moje frustracije, evo redom stvari koje vjerovatno i svi vi koji vozite primijetite, a mozda se i prepoznate kao debil koji radi upravo dole nabrojano. Ako ste taj - odmah toljagu i sami sebe po glavi.

1. Ulazak u raskrsnicu - zar ovdje nije oduvijek bilo pravilo (mene su bar tako ucili davno): "U raskrsnicu se ulazi brzo, sigurno i sto dublje kako bi se i drugim ucesnicima u saobracaju koji su iza ostavilo prostora". Naravno da je ovo oduvijek pravilo. Ali - u Sarajevu ocito NE. I onda se na svakoj raskrsnici, svakodnevno, desava da metilj "zaspe" na zelenom koje je ionako prekratko (pricam o semaforima sa kojih se odvaja sa glavne ceste), a i kada krene to je striktno prvom, bukvalno 10km/h, valjda da mu tockovi ne otpadnu preko pruge?! E, ovi debili koji ovako voze treba da znaju da im amortizeri vise trpe ovako, nego ako preko onakve vrste "rupe" predju drugom i sa 25-30km/h.

2. Brzina - Za one koji ne znaju i koji ne citaju zakon (a ni novine, jer ovo je bilo i u svim novinama, pa cak i na nekim TV), evo jedna informacija. Od 01.01.2007. novim zakonom o saobracaju je definisano da je dozvoljeno prekoracenje ogranicenja brzine u naseljenom mjestu do 20km/h, i tako u cijeloj BiH! Dakle, u konkretnom slucaju Sarajeva i glavne dzade (Carsija - Ilidza), zvanicno ogranicenje je 60, ali svi smijete voziti 79 i niko vas nece ni zaustaviti ni kazniti! Takodjer, sve kamere su bazdarene da slikaju tek kada radar na njima ocita 80km/h. E sad, imam pitanje za sve one koji po navedenoj cesti voze 40km/h - da li znate da je istim zakonom definisano i da je voznja od 10/20/30 km/h ispod zvanicnog ogranicenja prekrsaj i tretira se kao ometanje saobracaja, a kaznjava se isto kao i prekoracenje? Nazalost, nasa policija ovakve slucajeve uopste ne zaustavlja i ne kaznjava...a dijelom i zato imamo guzve i sudare i svasta nesto.

3. Bezobrazluk, zamozivost ili kretenluk - Sve gore nabrojano se moze podvesti i pod ovu kategoriju. Ja zaista ne mogu drugacije protumaciti kada se neko "vuce" preko raskrsnice ili po cesti, bez obzira sto vidi da iza njega/nje ima jos 10 auta, nego da se radi o imbecilnom samozivom kretenu/ki koji/a smatra da je sam/a na cesti. Ili kada "zaboravi" da ima retrovizore (citaj - uopste ih ne koristi), pa se prestrojava kao da je na sred livade, naravno bez zmigavaca, a ne na cesti sa vise istosmjernih traka u kojima se bukvalno uporedo s njim/njom vozi jos neko, pa se onda regularno desi da se mora bjezati od ovakvih cak i na trotoar ili prugu.

Mene stvarno zanima kako stati u kraj ovakvim vozacima/cama jer su oni nerijetko uzroci raznih belaja na gradskim cestama... Neko ce reci "a sta cemo, s druge strane, sa onima sto divljaju?", sto je takodjer pitanje na mjestu, ali posto njih policija koliko-toliko vec ganja i zaustavlja, a i sami od sebe ginu k'o muhe, mozda da sada ne pricamo o njima nego da nekako "rijesimo" ove sporace...

Sto se mene tice, ako bi policija pocela zaustavljati ove vozace koji smetaju na cesti, i kaznjavati naravno, oni bi vrlo brzo sakupili dovoljno tackica da budu poslani na "usavrsavanje", sto ce reci - doobuku. Ali...
Last edited by Dozer on 20/10/2008 14:07, edited 1 time in total.
dadoka84

#2 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by dadoka84 »

Vecinom bezobrazluk ;D
Nisam siguran, ali mislim da se prekoracenje brzine od 10-20kmh kaznjava. Znaci do 10 preko ogranicenja se tolerise. U drugim drzavama postoji postotak koji se odbija od brzine i dobijena brzina se uzima kao relevantna. Npr -7%. Ja se klonim taksista i svih mogucih dostavljaca.
Dozer

#3 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Nisi dobro procitao - U NASELJENOM MJESTU se tolerise do 20. Van naseljenog mjesta ide kako je i bilo - 10/20/30
sarajevo63

#4 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by sarajevo63 »

Da se ne bi toliko sekirao predi na vožnju GRAS-om pa ćeš vidjet šta je odron.
Dozer

#5 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Neka...radje cu se jos malo sekirati...u GRASU bih vjerovatno postao ubica...
dadoka84

#6 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by dadoka84 »

Nadjoh neku brosuricu na eupm.
Image
Dozer

#7 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Evo trazim zakon, imadoh ga u el. formi...cim nadjem postiram taj clan.
piupiu

#8 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by piupiu »

A gdje se svima vama toliko zuri? Imam prijatelja kojem se, nazalost, jako zurilo, pa je zavrsio sa mrtvim pjesakom i 3 godine zatvora. Inace po Sarajevu ima vise manijaka, nego vozaca.
d2

#9 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by d2 »

ja sa semafora krecem jako brzo i gledam da sto vise udjem u raskrsce kako bi iza mene moglo stati sto vise auta dok cekam da mi se oslobodi pravac da skrenem, i mene nerviraju debeli koji udju samo svojom duzinom i iza njega eventualno moze stati jos jedan koji i onako stoji na pola semafora, ipak sto se tice prelaska preko sina - zaboravi, kod mene je novo auto i ne pada mi napamet da recimo preko onih sina kod energoinvesta stup prelazim sa brze od 5 na sat... tamo napravim prostor tako sto ne pravim krug odmah uz semafor nego idem bar 10 metara naprijed pa onda motam, iza mene opet moze smotati bar nekoliko auta u istom intervalu
d2

#10 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by d2 »

piupiu wrote:A gdje se svima vama toliko zuri? Imam prijatelja kojem se, nazalost, jako zurilo, pa je zavrsio sa mrtvim pjesakom i 3 godine zatvora. Inace po Sarajevu ima vise manijaka, nego vozaca.
ma nigdje, besposleni, setamo po parku pa žurimo u park na partiju šaha... ono, s noge - na nogu
Dozer

#11 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Ama naravno da neces preko pravih rupa tako, to ne radim ni ja, ali preko pruge gdje je asfalt normalan...
Skyfox

#12 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Skyfox »

da mi se zuri to je sigurno jednostavno nema dovoljno slobodnog vremena za sve obaveze, ali ne po cijenu moje ili tude sigurnosti.
U SA bi trebalo dozivotno zabraniti voznju bar za 30% vozaca...
Doda37

#13 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Doda37 »

Dozer wrote:Nisi dobro procitao - U NASELJENOM MJESTU se tolerise do 20. Van naseljenog mjesta ide kako je i bilo - 10/20/30

Moze li link na taj zakon, koji clan itd... hvala
Dozer

#14 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

To se slazem...i to minimalno 30%
Dozer

#15 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Trazim, trazim...
kockica_kockica

#16 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by kockica_kockica »

Mnogo toga me nervira... ali voznja debila koji misle da su u nekom virtualnom svijetu svojih play station igrica i prestrojavanje bez zmigavca i bez ikakvog upozorenja je jedna od stvari u kojem sebe vidim kao vidovitu djemilu ili saradnika... dalje, raskrsnice su posebna prica posebno kad je ispred mene debil + debil koji misli da moze da se ljubi s curom iako je zeleno, ili deda koji ne vidi dobro, a onda kad konacno krene ono zeleno pocne blinkati pa tito ispred mene odmah koci... ajoj... a onda onaj iza mene seljak trubi ( nikad mi nece biti jasno zasto trubi kad ovaj ionako nece proci )... dalje oni sto voze preko dozvoljene brzine i slalom voze po nasim gradskim ulicama kada ima previse auta za takve igrice je maloreceno opasno po njegov i zivote svih koji se nalaze na cesti u tim trenutcima... posebnu paznju bih posvetila raskrsnicama manjeg kalibra na kojima nema semafora.. kako ih volim... seljak krene i vidi da ne moze proci pa tako krenuvsi zakrci ostalima prolaz, dok na njegovoj strani oni koji ga trebaju pustiti naravno ne pada na pamet bilo kakav ustupak... i onda kad krenes da prodjes njegovom metodom on ti se sjeti cjelokupne familije ( zar zaista ne vidi da je isto uradio????)...

i da slazem se ja bih barem 30% vozaca vratila u auto skolu i anti stres terapiju uvela...
wolf lobovski

#17 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by wolf lobovski »

e zbog tih sporaca sam ja prestizo na raskrsnici kod vrbanje mosta i drot me zaustavi i kazni!!!
100 KM i jedan bod, a ovaj debil koji ide 10 na sat ode i jos mi se smije.... mamu mu .ebem!!!
kockica_kockica

#18 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

sencho wrote:Đesi Lauda :D

To za retrovizore se nemoj čuditi - ženi mog prijatelja je instruktor zabranio da koristi retrovizore! :shock: :shock:
Živa istina.

svako danas moze biti instruktor... pih... mene je moj instruktor tjerao da gledam na njim stalno... i sad vidim koliko ima njegova prica istine da zapravo samo tim gledanjem u retrovizore mogu zivu glavu izvuci...

nego imam jedno pitanje,

neki dan stojim na semaforu... ulica je uzbrdo i to poprilicno... debil iza mene se skoro priljepio uz mene... ja se odmaknem on se primakne... sreca pa mi rucna dobro radi i ono kretanje sam usavrsila... ali... sta da ne znam krenuti uz brdo.... zar nije pametnije stati malo dalje dati prostora osobi ispred sebe da moze krenuti ko insan... eto voljela bi znati vase misljenje... jer mene to izludjuje da mi dodje da izadjem i opalim mu samar kad tako stane na 3 milimetra od mene... :shock:
Zux

#19 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Zux »

Ma voznja kroz grad je toliko stresan dozivljaj, da je to prosto nevjerovatno. A ti isti kojima treba minuta da krenu na semaforu, kad su iza tebe pocnu svirati u momentu kad je zuto POMISLILO da se upali. Grad je pun totalnih idiota kojima ja romobil ne bih dao da voze. Ti "sporaci" su skoro podjednako opasni kao i oni divljaci, s obzirom da koce saobracaj, da druge (ionako nervozne) cine jos nervoznijim. Neko spomenu i prestrojavanje (dodao bih i skretanje) bez zmigavca, e to je tek vrhunac. Pa zar je toliki problem ukljuciti glupi zmigavac?? Isto k'o da mora izaci iz auta otvoriti gepek i upaliti zmigavac toliko im je to tesko. Pa zbog sebe ga valjda palis ebemu.

Kad vec pricamo o kretenlucima u saobracaju, da spomenem i parking i ono famozno "SVAKI ZAPOCETI SAT". Za 10 glupih minuta ti naplate 2 ili 2.5 km isto kao i za sat vremena, pa gdje to ima. Neki dan takva situacija... Utakmica bosna-zagreb, izlazak s parkinga zbog guzve je trajao 10 minuta i on meni naplati 6KM za 2 sata i 9 minuta. To je cista kradja, ali kome da se zalimo? Drustvu za zastiti potrosaca i onom njihovom bljedunjavom sefu? Drzavi (HAHA)? Gradu (HAHA)? Pa dokle vise?

Nema drzave sa vise drotova, a sa vise sranja na cesti. Njima je najveci merak kazniti nekog sto nije svjetla upalio ili vozio 52, a sto budale voze (a boga mi i hodaju, uh pjesaci su tek ludilo) cestom to nikog nije briga.
slavkoimamodilera

#20 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by slavkoimamodilera »

Samo da citiram jednog kolegu forumasa, jer kad bih i ja krenuo, ne bih stao...
And don't start me on the other drivers, cutting me up, pulling out on me, reversing out of driveways in front of me on main roads, opening car doors just before I come alongside, learners on Scooters veering all over the road, twats who don't speed up, twats who tailgate, twats who shoot red lights, twats who don't brake or give way on roundabouts...
Dozer

#21 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Dozer »

Evo nadjoh. Malo sam fulio datume kada je ovaj zakon stupio na snagu, sta se moze, vrijeme mi naprosto leti.
Radi se o Sluzbenog Glasniku br. 6 od 21.01.2006., Clan 237, a tekst koji se tice brzine kaze:

Clan 237.

3) vozac koji se vozilom na putu u naselju krece brzinom koja je za više od 20 do 30 km na cas veca od dozvoljene brzine,
odnosno vozac koji se vozilom na putu van naselja krece brzinom koja je od 30 do 50 km na cas veca od dozvoljene brzine
(clan 44. i clan 46. st. (1) i (2));

Nigdje u ovom zakonu necete pronaci uredbu koja spominje kaznu za kretanje brzinom za 10-20 km/h vecom od dozovljene, u naseljenom mjestu, dok van naseljenog mjesta to nije slucaj, odnosno postoje kazne i za ova prekoracenja.
Takodjer, provjereno sa saobracajcima da je ovo tacno. I jos - kada je montirana kamera kod RTV-a na Alipasinom, tada je i na NTV Hayat jasno i glasno receno da ce "biti slikani svi koji voze brze od 80, kao i oni koji prodju kroz crveno".
kirby

#22 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by kirby »

kockica_kockica wrote:

To za retrovizore se nemoj čuditi - ženi mog prijatelja je instruktor zabranio da koristi retrovizore! :shock: :shock:
Živa istina.

svako danas moze biti instruktor... pih... mene je moj instruktor tjerao da gledam na njim stalno... i sad vidim koliko ima njegova prica istine da zapravo samo tim gledanjem u retrovizore mogu zivu glavu izvuci...

nego imam jedno pitanje,

neki dan stojim na semaforu... ulica je uzbrdo i to poprilicno... debil iza mene se skoro priljepio uz mene... ja se odmaknem on se primakne... sreca pa mi rucna dobro radi i ono kretanje sam usavrsila... ali... sta da ne znam krenuti uz brdo.... zar nije pametnije stati malo dalje dati prostora osobi ispred sebe da moze krenuti ko insan... eto voljela bi znati vase misljenje... jer mene to izludjuje da mi dodje da izadjem i opalim mu samar kad tako stane na 3 milimetra od mene... :shock:

slobodno pritisni kvacilo i spucaj ga.on je kriv jer nije razmak odrzavao
arslanica

#23 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by arslanica »

ova se tema ubila za mene :)
uzas je ko se sve voza po ovim nasim gradskim cestama ...
zanima me samo koji kreteni sjede za volanom i staju na prvo treptece zeleno svjetlo???
interesantno koliko vidjam one koji zele skrenuti sa glavne ceste pa prodju citavu kolonu vozila i stanu pravo pod semafor?
zanima me kako samo ja vidim prekrsioce a policija - nista?
kockica_kockica

#24 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

kirby wrote:
kockica_kockica wrote:

Živa istina.

nego imam jedno pitanje,

slobodno pritisni kvacilo i spucaj ga.on je kriv jer nije razmak odrzavao

hvala :D
amrica

#25 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by amrica »

Sa vecinom napisanog se slazem, samo mi nije jasno gdje to gradu, tacnije kada, mozete voziti 80 km/h?? :D :D

Mi imamo 18-satnu špicu, prosjecna brzina 20-30 na sat, mozda je iza ponoci manja guzva, pa mozete glumiti racere. I ja bih voljela da mogu po gasu i za 5 min Skenderija Ilidza, ali ne mere....
Post Reply