Vožnja, bez obzira na potrošnju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sparky
#1 Vožnja, bez obzira na potrošnju
Kolege forumaši,
interesuje me vozite li agresivno, sportski i naravno sigurno? Kako se zabavljate na dužim turama? Koliko brže vozite od ograničenja? Kršite li često propise u saobraćaju i koje najčešće? Da li se opuštenije ponašate na autoputevima ili na regionalnim pravcima? Volite li brzu vožnju po krivudavim planinskim cestama ili više uživate u vožnji na autoputevima? Kakva je vaša idealna vožnja i sa kakvim vozilima jezdite drumovima?
interesuje me vozite li agresivno, sportski i naravno sigurno? Kako se zabavljate na dužim turama? Koliko brže vozite od ograničenja? Kršite li često propise u saobraćaju i koje najčešće? Da li se opuštenije ponašate na autoputevima ili na regionalnim pravcima? Volite li brzu vožnju po krivudavim planinskim cestama ili više uživate u vožnji na autoputevima? Kakva je vaša idealna vožnja i sa kakvim vozilima jezdite drumovima?
-
Emir92
#2 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Brza voznja kroz krivudave ceste
a pretezno krstarim sa 80-90 po nasim "putevima". Autoput me uspavljuje dosadno je
vise volim krivudave ceste
Krstarim sa Aveom
Stil voznje najvise mi zavisi od raspolozenja al se krece od normalan do umjereno agresivan al nikad defanzivan

- insomnia78
#3 Vožnja, bez obzira na potrošnju
Hm, vozim vecinom "sportski" cesto i agresivno
Uvjek prekoracujem brzinu
U Fr nikad vise od 30km/h zato sto preko ide vozacka a pri vecim prekoracenjima i auto
bodovi se mogu halaliti
U ove cetiri godine uhvacen jednom, dva boda i devedeset eura
Ostale propise vecinom postujem, ponekad preteknem na punoj
Autoput ne volim nikako, smori me, smrt mi npr kad idem u BiH, osim Austrije i Slo
DakleM volim vise zahtjevnije puteve sa dosta krivina i usponima/padovima, da malo mjenjac radi

Brze ceste u Fr ogranicenje 110, mozes ga voziti do 140, mjera
Od kuce do posla imam cetrdesetak kilometara raznolikog vecinom otvorenog puta, iako krenem iz jednog grada i prodjem kroz jos dva pa se tu svaki dan "izivljavam"
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Uvjek prekoracujem brzinu
U Fr nikad vise od 30km/h zato sto preko ide vozacka a pri vecim prekoracenjima i auto
U ove cetiri godine uhvacen jednom, dva boda i devedeset eura
Ostale propise vecinom postujem, ponekad preteknem na punoj
Autoput ne volim nikako, smori me, smrt mi npr kad idem u BiH, osim Austrije i Slo
DakleM volim vise zahtjevnije puteve sa dosta krivina i usponima/padovima, da malo mjenjac radi
Brze ceste u Fr ogranicenje 110, mozes ga voziti do 140, mjera
Od kuce do posla imam cetrdesetak kilometara raznolikog vecinom otvorenog puta, iako krenem iz jednog grada i prodjem kroz jos dva pa se tu svaki dan "izivljavam"
- pink floydd
#4 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Sve zavisi od prilike, kad sam sam onda malo agresivnije ali ni to uvijek. Zavisi i od puta, ako je dobar, otvoren i poznat put onda naravno malo brže, adrenalin je čudo. Ipak najviše vremena vozim normalno, nekako se osjećam sigurnije, a tu je i uvijek bitna i famozna ekonomičnost. Osim ako je tuđe auto
ko kad sam od amiĐe iz austrije provozao audija a5, nije pao ispod 5 iljada rpm

- _mufljuz_
#5 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
ukljucim tempomat, ganola 120-130 - BOSE zabavi pristojno
ako dje naletim na prepreku kocnica, dugmic Recall i ides dalje
inace brze vozim uglavnom ako mi se spava - to mi je lijek za pospanost za volanom
kad mi navali san - onda cepim ko budala jednu dionicu dok ne dodjem sebi - sasvim dobra adrenalinska terapija....
ne bih zelio reci da preporucujem to - ne preporucujem ali recimo dok sam imao prosli auto V6 benzin japanski sedan
obicavao sam to radit cesce
malo je teze kad je teska mrcina 
inace brze vozim uglavnom ako mi se spava - to mi je lijek za pospanost za volanom
kad mi navali san - onda cepim ko budala jednu dionicu dok ne dodjem sebi - sasvim dobra adrenalinska terapija....
ne bih zelio reci da preporucujem to - ne preporucujem ali recimo dok sam imao prosli auto V6 benzin japanski sedan
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
ja se cijeli zivot vozim bez obzira na potrosnju 
- _mufljuz_
#7 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
jah ti imas u havliji naftubitanga_sa_otesa wrote:ja se cijeli zivot vozim bez obzira na potrosnju
- insomnia78
#8 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Hahahabitanga_sa_otesa wrote:ja se cijeli zivot vozim bez obzira na potrosnju
- _mufljuz_
#9 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
a ja gledam kako cu da nakucam 20L /100km 
-
condy
#10 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Autoput volim jedino što ga mogu tjerati do maksimuma
Ne volim autoput jer uvijek ima bržih
Što se tiče ovih naših cesta, volim pustaru iza Kupresa, i krajinu od Bos. Petrovca jer i tamo možeš dobro letiti...doduše policija me skinula kod Kupresa prošle godine, i prvo što mi je policajac rekao " abs čuda čini, dobro ti radi "
Uglavnom volim protegnut auto, ali pazim gdje je to najsigurnije. Po gradu i naseljenim mjestima vozim ko penzioner, sve po propisu.
Ne volim autoput jer uvijek ima bržih
Što se tiče ovih naših cesta, volim pustaru iza Kupresa, i krajinu od Bos. Petrovca jer i tamo možeš dobro letiti...doduše policija me skinula kod Kupresa prošle godine, i prvo što mi je policajac rekao " abs čuda čini, dobro ti radi "
Uglavnom volim protegnut auto, ali pazim gdje je to najsigurnije. Po gradu i naseljenim mjestima vozim ko penzioner, sve po propisu.
-
esso_sa
#11 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Moram vam postaviti print screen loga sa moje elektronike motora. Potrosnja 75L/h kad je pun gas
Bas bi me zanimalo sta bi ove forumske stedise (sto ugase motore na autoputu i razviju jedra kroz siber da idu na vjetar
) rekle na to
Dakle, vozim za svoj cejf, volim zivlju i vise sportsku voznju, volim krivine (ako sta ne zaserem pa izletim iz iste
) a sto se autoputa tice, dosadno mi voziti po njemu. Puno sam na autoputu u zadnje vrijeme i to mi je vazda 6. brzina, tempomat na 140 km/h (krajnja granica prije kazne
) zijevanje, pa dok ne stignem do cilja...
Po autoputu pritiscem samo kad nesto stimam na svom hobi autu, ali i to uz maksimalni obzir da ne sjebem sebe ili nekog drugog ucesnika u saobracaju
Dakle, vozim za svoj cejf, volim zivlju i vise sportsku voznju, volim krivine (ako sta ne zaserem pa izletim iz iste
Po autoputu pritiscem samo kad nesto stimam na svom hobi autu, ali i to uz maksimalni obzir da ne sjebem sebe ili nekog drugog ucesnika u saobracaju
Last edited by esso_sa on 18/07/2014 12:21, edited 1 time in total.
- drndalo
#12 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Ja polako, penzionerski...
-
staradis
#13 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Zato i gine narod
- _mufljuz_
#14 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
narod gine zbog nesposobnosti za volanom i neispravnog auta.... tolikostaradis wrote:Zato i gine narod
-
condy
#15 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Čestitam na potrosnji !esso_sa wrote:Moram vam postaviti print screen loga sa moje elektronike motora. Potrosnja 75L/h kad je pun gasBas bi me zanimalo sta bi ove forumske stedise (sto ugase motore na autoputu i razviju jedra kroz siber da idu na vjetar
) rekle na to
![]()
Dakle, vozim za svoj cejf, volim zivlju i vise sportsku voznju, volim krivine (ako sta ne zaserem pa izletim iz iste) a sto se autoputa tice, dosadno mi voziti po njemu. :
To je rekord, tron je samo tvoj
Šteta što nema pravi staza za trkanja, pored ovih drumskih staza, gdje bi se moglo otici povremeno bez bojazni da će te policija kazniti...
Prava staza, bi baš bila opuštajuća, ovako čovjek napet, gleda imali policije, radara, pazi na druge u saobraćaju, gleda da neće kakva životinja, krava, konj, ovca, čoban, izletit na cestu
-
esso_sa
#16 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Pa pored svih ovih silnih forumskih stedisa, osvajanje trona i nije tako teska misijacondy wrote: Čestitam na potrosnji !
To je rekord, tron je samo tvoj![]()
Slazem se za stazu, bilo bi lijepo ! Jos kada bi na stazi bili i instruktori koji bi poducavali vozace ispravnim tehnikama voznje, bilo bi i vise nego super ! Ljudi se fino ispucaju a usput nesto korisno i nauce... Sve to moze dobro doci i kasnije, na cesti i "situacijama" koje se na njoj desavaju
- insomnia78
#17 Vožnja, bez obzira na potrošnju
Vala vise volim oko sebe imati ljude koji voze brze al znaju sta rade nego isprepadane il stedise
Ljudi su ubjedjeni da ako vozis sporo to je i sigurno
Nije, ako pravis gluposti opasnost si ko i onaj koji vozi brzo
Onaj dedo sto se vuce 40 i ne zna za retrovizore nego samo vidi ispred sebe moze napraviti i vece sranje nego onaj sto se lijepi za karambolku
Nema mi nista draze nego kad ujutru krenem na poso, nema nesto pretjerane guzve i na izlazu iz grada "potrefim" nekog ko vozi lijepo a brzo, pa se gonimo do odredista
Neki dan je lik s kamionom se uvalio ispred mene na kruznom i ja psujem al ga je lik tako dobro vozio da ga nisam htio preteci nego sam uzivo vozeci iza njega
Onaj dedo sto se vuce 40 i ne zna za retrovizore nego samo vidi ispred sebe moze napraviti i vece sranje nego onaj sto se lijepi za karambolku
Nema mi nista draze nego kad ujutru krenem na poso, nema nesto pretjerane guzve i na izlazu iz grada "potrefim" nekog ko vozi lijepo a brzo, pa se gonimo do odredista
Neki dan je lik s kamionom se uvalio ispred mene na kruznom i ja psujem al ga je lik tako dobro vozio da ga nisam htio preteci nego sam uzivo vozeci iza njega
-
condy
#18 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Najbolje vidiš kakav je neko vozač, kada se voziš sa njim i kada vidiš kako prelazi preko ležećih, kako parkira, kako mijenja brzine, kako prati cestu i koliko brzo vozi s obzirom na cestu kojom vozi i sl, to je osnova. Ko to ne zna normalno i dovoljno osjećajno, on nema pojma o vožnji i taj je najveća opasnost na cesti.
-
ado_sar
#19 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Ja vozim uglavnom defanzivno i postujem sva ogranicenja. Radi udobnosti putnika voznja nije nimalo agresivna, i trudim se da su ubrzanja, kocenja, promjene brzina i sve ostale radnje sto vise tecne.
-
Tkanton
#20 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Lakse je stat dedi sa 40 nego nekom manijaku sa 140, a i ovaj drugi da vozi po propisima dedo sa 40 mu uopste nebi pravio problem......insomnia78 wrote:Vala vise volim oko sebe imati ljude koji voze brze al znaju sta rade nego isprepadane il stedise
Po tvojoj prici ti si jedan od onih frajera sto ufati nekog ispred sebe da juri pa ti nesto glumis a ustvari se bojis policije pa kontas onaj ispred ce najebat a ja cu kocit
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#21 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
_mufljuz_ wrote:jah ti imas u havliji naftubitanga_sa_otesa wrote:ja se cijeli zivot vozim bez obzira na potrosnju
jok nego ne radim za kikiriki
- insomnia78
#22 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
JahTkanton wrote:Lakse je stat dedi sa 40 nego nekom manijaku sa 140, a i ovaj drugi da vozi po propisima dedo sa 40 mu uopste nebi pravio problem......insomnia78 wrote:Vala vise volim oko sebe imati ljude koji voze brze al znaju sta rade nego isprepadane il stedise
Po tvojoj prici ti si jedan od onih frajera sto ufati nekog ispred sebe da juri pa ti nesto glumis a ustvari se bojis policije pa kontas onaj ispred ce najebat a ja cu kocit
-
Sharif
#23 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Kako kad. Bez obzira da li vozim opusteno ili sportski, sigurnost je uvikek broj 1. Ne divljam i znam svoje limite.
U sveCkoj svakako ako dodam gas, jedva da stignem reci skafiskafnjak i vec sam preko ogranicenja.....ima auto da zacadi a nemam gdje da ga propuham
U sveCkoj svakako ako dodam gas, jedva da stignem reci skafiskafnjak i vec sam preko ogranicenja.....ima auto da zacadi a nemam gdje da ga propuham
- titinho
#24 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
ako neko poslovno putuje na duzu relaciju sigurno da ce gledati potrosnju iz vise razloga :
1. profit koji mu bespotrebna veca potrosnja moze znacajno umanjiti
2. vozi iz potrebe a ne uzitka
3. zbog automobila kojem sigurno nije isto ici 100 km/h i 180km/h tokom 500 km puta
4. zbog sigurnosti (iako mozemo uzeti i da je 100km/h vec velika brzina za neke ispravke gresaka ili pucanje gume)
kad govorimo o potrosnji covjek koji trosi kako kaze 75 litara(i dalje mislim nemoguce) na 100km i covjek koji potrosi 5 a ovaj dodje mozda 2 sata prije na nekom putu od 500 km. Koliko je potrosio novca vise ovaj sto je brzi 2 sata (ne uzimam u obzir guzve,granice,radove,odmaranje)
recimo samo da onaj ko trosi 14 litara i onaj sa 5 da ce na 500 km razlika u novcu biti sigurno preko 100 km (bez kazni)
1. profit koji mu bespotrebna veca potrosnja moze znacajno umanjiti
2. vozi iz potrebe a ne uzitka
3. zbog automobila kojem sigurno nije isto ici 100 km/h i 180km/h tokom 500 km puta
4. zbog sigurnosti (iako mozemo uzeti i da je 100km/h vec velika brzina za neke ispravke gresaka ili pucanje gume)
kad govorimo o potrosnji covjek koji trosi kako kaze 75 litara(i dalje mislim nemoguce) na 100km i covjek koji potrosi 5 a ovaj dodje mozda 2 sata prije na nekom putu od 500 km. Koliko je potrosio novca vise ovaj sto je brzi 2 sata (ne uzimam u obzir guzve,granice,radove,odmaranje)
recimo samo da onaj ko trosi 14 litara i onaj sa 5 da ce na 500 km razlika u novcu biti sigurno preko 100 km (bez kazni)
- titinho
#25 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju
Mislim da vozim dobro, nikada nema prestizanja gdje se ne vidi dobro, gdje puna linija. nema agresivnosti u smislu da se nakacis nekome na gepek i tako vozis 50 km (kao sto sam gledao prije 4-5 dana nekog golfa 3 koji vozi iza nove octavije- samo uporedi kocnice na octaviji 2011 i golfu 3 1995 godiste, pa zakljuci jel normalan)
Drzi odstojanje, naravno ponekad i prebrza voznja, nekad cak i bespotrebna prestizanja jbg. al nikada ne divljanje u krivini ili prestizanje u krivini. Ipak kada se spustam sa neke planine tu vozim po prposiima sa sto manje kocenja, bez brze voznje. (tako ucio stari, inace sa polozenih 13 kategorija)
uglavnom i kada brzo vozim nema agresivnosti prema drugim vozacima u smislu moram te prestici, skloni se itd.
Drzi odstojanje, naravno ponekad i prebrza voznja, nekad cak i bespotrebna prestizanja jbg. al nikada ne divljanje u krivini ili prestizanje u krivini. Ipak kada se spustam sa neke planine tu vozim po prposiima sa sto manje kocenja, bez brze voznje. (tako ucio stari, inace sa polozenih 13 kategorija)
uglavnom i kada brzo vozim nema agresivnosti prema drugim vozacima u smislu moram te prestici, skloni se itd.