Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Moderator: _BataZiv_0809
-
housetent
#1 Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.
- fortaleza
#2 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Sve što znam je da ima ekipe po Hercegovini koji voze auta s hrvatskim tablama bez problema, znam ih nekoliko.
Tako da vjerojatno može, al se raspitaj.
Tako da vjerojatno može, al se raspitaj.
-
Wasdasmas
#3 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Vise ti to provjeri radi osiguranja, za nedaj boze. Ako sta bude da ne budes morao iz svog dzepa placat.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#4 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Mogu ti dati licni primjer ali star bar desetak godina.
Auto bilo na slovenskim tablama, na oca. Brat ga stalno vozio jedno dvije godine bez nekih problema. Mene su cak legitimisali par puta tamo 2008, nikad niko nije pominjao da je problem bh. vozacka sa autom na stranim tablama.
Medjutim, zbog velikog broja takvih slucajeva (barem u Krajini) uveli su pravilo da u BiH mozes samo voziti strano auto koje je na tebi - ako vozis necije tudje, uzet ce ti papire i vlasnik ima 24h da dodje po njih. Sto realno i ima smisla, time tacno hvataju slucajeve kad je vlasnik u inostranstvu a neko drugi voza po bosni.
Ne znam je li pravilo zaista ikad primijenjeno, i da li je bila suplja, ali smo prodali to slovensko auto i brat kupio svoje, na nasim tablama.
Auto bilo na slovenskim tablama, na oca. Brat ga stalno vozio jedno dvije godine bez nekih problema. Mene su cak legitimisali par puta tamo 2008, nikad niko nije pominjao da je problem bh. vozacka sa autom na stranim tablama.
Medjutim, zbog velikog broja takvih slucajeva (barem u Krajini) uveli su pravilo da u BiH mozes samo voziti strano auto koje je na tebi - ako vozis necije tudje, uzet ce ti papire i vlasnik ima 24h da dodje po njih. Sto realno i ima smisla, time tacno hvataju slucajeve kad je vlasnik u inostranstvu a neko drugi voza po bosni.
Ne znam je li pravilo zaista ikad primijenjeno, i da li je bila suplja, ali smo prodali to slovensko auto i brat kupio svoje, na nasim tablama.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
To postoji oduvijek samo policija gleda kroz prste.
- mayab
#6 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Koja ti je vozačka je najmanje bitno, bitno je gdje si rezident, tj. gdje si prijavljen da živiš.(štobse reklo, đe plaćaš porez!housetent wrote: ↑28/06/2024 08:43 Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.
Dakle, vrlo jednostavno , ti si prijavljen u BiH i nemaš pravo po BiH voziti auto registrirano u nekoj drugoj državi...to se , u pravilu tretira kao carinski prekršaj i (ili) utaja poreza i carine...
U praksi, ako te zaustave i kontrolišu, možda i progledaju kroz prste , na to da ti je auto od supruge
-
HelaS
#7 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Ukoliko je sve ovako kako si napisao, ako je notarska punomoć ispravno napisana, možeš slobodno.... bez ikakvih probllema.housetent wrote: ↑28/06/2024 08:43 Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.
Zanemari sve što je napisano iznad, nijedan post nije ispravan.
-
Bobi
- Forum administrator
#8 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Lijepo je mayaB rekao, to je carinski prekršaj a to sto policija puštaa je iz tehničkih razloga, nadjite mi policajca koji ce zadrzati vozača ili ga privesti u policijsku stanicu par sati da dodje carinski sluzbenik da napiše carinski prekršaj
? Pitanje i da li ce doci.
-
housetent
#9 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Prijavljen sam sad u Hrvatskoj,imam adresu boravista,cekam dozvolu boravka na osnovu braka.Dakle u policiji sam zaveden da zivim na toj i toj adresi,a takodje imam prebivalište u Bosni.Imam punomoc koju sam izvadio u Hrvatskoj,da mogu voziti na hrvatskim tablama.mayab wrote: ↑28/06/2024 12:31Koja ti je vozačka je najmanje bitno, bitno je gdje si rezident, tj. gdje si prijavljen da živiš.(štobse reklo, đe plaćaš porez!housetent wrote: ↑28/06/2024 08:43 Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.)
Dakle, vrlo jednostavno , ti si prijavljen u BiH i nemaš pravo po BiH voziti auto registrirano u nekoj drugoj državi...to se , u pravilu tretira kao carinski prekršaj i (ili) utaja poreza i carine...
U praksi, ako te zaustave i kontrolišu, možda i progledaju kroz prste , na to da ti je auto od supruge, ali ako dosljedno sve promatramo u prekršaju si!
-
housetent
#10 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Da izvadio sam punomoc kod njihovog notara,gdje mi je supruga dala potpis da mogu voziti njeno auto koje je na hr tablicama.Inace cekam dozvolu boravka na osnovu braka,i prijavljen sam u Zagrebu a tu i zivim,dakle imam adresu stanovanja u Zagrebu koja je vec prijavljena u policiji sa ostalim dokumentima.Isao sam i u policiju u zg na šalter,i žena mi je rekla da mogu u hr voziti tako do godinu dana,medjutim ako ces izvan hr ici treba ti punomoc sto sam i izvadio.Ali opet da pitam i provjerim da me nebi handrili na granici ili sko me zaustave.HelaS wrote: ↑28/06/2024 13:03Ukoliko je sve ovako kako si napisao, ako je notarska punomoć ispravno napisana, možeš slobodno.... bez ikakvih probllema.housetent wrote: ↑28/06/2024 08:43 Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.
- mayab
#11 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Onda je OKhousetent wrote: ↑28/06/2024 14:45Da izvadio sam punomoc kod njihovog notara,gdje mi je supruga dala potpis da mogu voziti njeno auto koje je na hr tablicama.Inace cekam dozvolu boravka na osnovu braka,i prijavljen sam u Zagrebu a tu i zivim,dakle imam adresu stanovanja u Zagrebu koja je vec prijavljena u policiji sa ostalim dokumentima.Isao sam i u policiju u zg na šalter,i žena mi je rekla da mogu u hr voziti tako do godinu dana,medjutim ako ces izvan hr ici treba ti punomoc sto sam i izvadio.Ali opet da pitam i provjerim da me nebi handrili na granici ili sko me zaustave.HelaS wrote: ↑28/06/2024 13:03Ukoliko je sve ovako kako si napisao, ako je notarska punomoć ispravno napisana, možeš slobodno.... bez ikakvih probllema.housetent wrote: ↑28/06/2024 08:43 Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.
-
Bobi
- Forum administrator
#12 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Pa što odmah nisi napisao da imaš boravište u CRO
?
- mayab
-
HelaS
#14 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Tvoja dozvola boravka u HR nema ama apsolutno nikakve veze sa tvojim pravom da upravljaš stranim vozilom u BiH, ukoliko imaš validnu punomoć vlasnika tog vozila. S tim da ti je pravo na takvo upravljanje ograničeno na 6 mjeseci unutar 12 mjeseci, ali ta se odredba primjenjuje u izuzetnim situacijama u kojima je neki drugi predmet otvoren. Nadzorni organi (carinski i policija) uglavnom imaju razumijevanja i toleranciju za ovo prekoračenje, ali i da nemaju - gotovo je nemoguće uspostaviti sistem kontrole prelaska granice i stvarne evidencije ostvarenog vremena tog vozila u BiH, tako da - vozi mirno i ne slušaj šta ti pišu ovdje. Niko nije napisao ispravno.housetent wrote: ↑28/06/2024 14:45Da izvadio sam punomoc kod njihovog notara,gdje mi je supruga dala potpis da mogu voziti njeno auto koje je na hr tablicama.Inace cekam dozvolu boravka na osnovu braka,i prijavljen sam u Zagrebu a tu i zivim,dakle imam adresu stanovanja u Zagrebu koja je vec prijavljena u policiji sa ostalim dokumentima.Isao sam i u policiju u zg na šalter,i žena mi je rekla da mogu u hr voziti tako do godinu dana,medjutim ako ces izvan hr ici treba ti punomoc sto sam i izvadio.Ali opet da pitam i provjerim da me nebi handrili na granici ili sko me zaustave.HelaS wrote: ↑28/06/2024 13:03Ukoliko je sve ovako kako si napisao, ako je notarska punomoć ispravno napisana, možeš slobodno.... bez ikakvih probllema.housetent wrote: ↑28/06/2024 08:43 Pozdrav.Zanima me je li mi neko moze dati adekvatan odgovor na pitanje,da li smijem voziti auto sa Hrvatskim tablicama u Bosni ako imam Bosansku vozacku i ako imam punomoc od vlasnika.U pitanju je moja supruga koja mi je dala punomoc kod notara da upravljam njenim vozilom.Dakle da li cu biti u prekrsaju u Bosni ako vozim Hrvatsko auto sa bosanskom vozackom.
-
HelaS
#15 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Ako ima validnu punomoć vlasnika stranog vozila, ne radi se o prekršaju već o privremenom uvozu m/v. Regularno je...Bobi wrote: ↑28/06/2024 13:16 Lijepo je mayaB rekao, to je carinski prekršaj a to sto policija puštaa je iz tehničkih razloga, nadjite mi policajca koji ce zadrzati vozača ili ga privesti u policijsku stanicu par sati da dodje carinski sluzbenik da napiše carinski prekršaj? Pitanje i da li ce doci.
- problemnatravunu
#16 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Nisam bas siguran, i ja mislim da je jedina prava osnova da ga u BiH ne mogu handriti to što ima prijavljenu adresu stanovanja u ZG,HelaS wrote: ↑28/06/2024 22:45Ako ima validnu punomoć vlasnika stranog vozila, ne radi se o prekršaju već o privremenom uvozu m/v. Regularno je...Bobi wrote: ↑28/06/2024 13:16 Lijepo je mayaB rekao, to je carinski prekršaj a to sto policija puštaa je iz tehničkih razloga, nadjite mi policajca koji ce zadrzati vozača ili ga privesti u policijsku stanicu par sati da dodje carinski sluzbenik da napiše carinski prekršaj? Pitanje i da li ce doci.
čak smatram da je punomoć potpuno suvišna ,
u slučaju kontrole pokaže muriji prometnu dozvolu (dakle auto vjerovatno nije ukradeno i nije na potjernici) i validnu vozačku ,
policajac ga onda može upitati gdje živi , gdje je prijavljen prijavljeni kad po BiH vozi hrvatski auto,
a ovaj onda pokaže i dokaže da je u ZG i sve je u redu
-
housetent
-
housetent
#18 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Napisao sam vec gore da sam predao papire prije 3 mjeseca i cekam odobrenje boravisne dozvole,dakle nemam nikakvu iskaznicu ali imam mjesto boravista koje se mora prijaviti u policiji sa ostalim papirima.Da me zaustave u bosni nemam nikakav dokazni papir da imam mjesto boravka u hr i da tamo zivim
-
housetent
#19 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Pa nije ukradeno to mi je auto od supruge,koja je hr državljanin,isli smo u hr kod notara gdje je ona dala punomoc da na moje ime.Isao sam i tu u policiji da pitam na šalteru i gospođa mi je rekla mozes u hr tako voziti do godinu dana a ako ces ici izvan Hrvatske onda ti treba punomoc.Sad jel to sve istina sto je ona rekla ne znam.Druga stvar boraviste mi jos nije odobreno dakle nemam boravisnu iskaznicu sa kojom bi odma mogao dokazati policiji npr u bosni da imam boraviste u hr,ali imam papir gdje pise moje ime i adresa stanovanja u hr i to je sve ovjereno u policiji,ima pečat na tom papiru.Pored tih papira imam i uplaceno putno zdravstveno osiguranje u hr,vjencani list itdproblemnatravunu wrote: ↑29/06/2024 08:53Nisam bas siguran, i ja mislim da je jedina prava osnova da ga u BiH ne mogu handriti to što ima prijavljenu adresu stanovanja u ZG,HelaS wrote: ↑28/06/2024 22:45Ako ima validnu punomoć vlasnika stranog vozila, ne radi se o prekršaju već o privremenom uvozu m/v. Regularno je...Bobi wrote: ↑28/06/2024 13:16 Lijepo je mayaB rekao, to je carinski prekršaj a to sto policija puštaa je iz tehničkih razloga, nadjite mi policajca koji ce zadrzati vozača ili ga privesti u policijsku stanicu par sati da dodje carinski sluzbenik da napiše carinski prekršaj? Pitanje i da li ce doci.
u slučaju kontrole pokaže muriji prometnu dozvolu (dakle auto vjerovatno nije ukradeno i nije na potjernici) i validnu vozačku ,
policajac ga onda može upitati gdje živi , gdje je prijavljen prijavljeni kad po BiH vozi hrvatski auto,
- problemnatravunu
#20 Re: Voznja auta sa Hrvatskim tablicama
Onda je to u redu, sad kad si konačno sve napisao !housetent wrote: ↑30/06/2024 14:09Pa nije ukradeno to mi je auto od supruge,koja je hr državljanin,isli smo u hr kod notara gdje je ona dala punomoc da na moje ime.Isao sam i tu u policiji da pitam na šalteru i gospođa mi je rekla mozes u hr tako voziti do godinu dana a ako ces ici izvan Hrvatske onda ti treba punomoc.Sad jel to sve istina sto je ona rekla ne znam.Druga stvar boraviste mi jos nije odobreno dakle nemam boravisnu iskaznicu sa kojom bi odma mogao dokazati policiji npr u bosni da imam boraviste u hr,ali imam papir gdje pise moje ime i adresa stanovanja u hr i to je sve ovjereno u policiji,ima pečat na tom papiru.Pored tih papira imam i uplaceno putno zdravstveno osiguranje u hr,vjencani list itdproblemnatravunu wrote: ↑29/06/2024 08:53Nisam bas siguran, i ja mislim da je jedina prava osnova da ga u BiH ne mogu handriti to što ima prijavljenu adresu stanovanja u ZG,
Samo "piči" , smatram da nema šansi da te iko pegla