voznja auta na stranim tablicama?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
simens1
#1 voznja auta na stranim tablicama?
Pozz.e vako narode imam jedno pitanje pa molim za odgovor....kum mi radi i zivi u Njemackoj i ima drzavljanstvo njihovo i sve ostalo...e sad me interesuje dali on moze da dovuce neko auto ovdje koje je starije od 7 godina i da je registrovano tamo i sve ostalo a da ga ja ovdje vozim uz neku punomoc???kako to hoda?

- ElRe
#2 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Samo ako imas njihovo drzavljanstvo, boravisnu ili radnu dozvolu.
- muha_sa
#3 Re: voznja auta na stranim tablicama?
zašto ne bi mogo vozit auto koje je uredno registrovano i uz punomoc.simens1 wrote:Pozz.e vako narode imam jedno pitanje pa molim za odgovor....kum mi radi i zivi u Njemackoj i ima drzavljanstvo njihovo i sve ostalo...e sad me interesuje dali on moze da dovuce neko auto ovdje koje je starije od 7 godina i da je registrovano tamo i sve ostalo a da ga ja ovdje vozim uz neku punomoc???kako to hoda?![]()
- dottore
#4 Re: voznja auta na stranim tablicama?
a ako nemam nista od njemackih papira (mislim ni drzavljanstvo ni radnu dozvolu) , npr. samo neku punomoc, onda se to racuna kao carinski prekrsaj?
i da pitam, koji je postupak uvoza takvog auta, koje je na stranim tablama, trenutno u BiH?
i da pitam, koji je postupak uvoza takvog auta, koje je na stranim tablama, trenutno u BiH?
- dottore
#5 Re: voznja auta na stranim tablicama?
dupli
Last edited by dottore on 24/01/2012 10:50, edited 1 time in total.
- muha_sa
#6 Re: voznja auta na stranim tablicama?
nije carinski prekršaj vec sjedi i vozikaj se dok je registracijedottore wrote:a ako nemam nista od njemackih papira (mislim ni drzavljanstvo ni radnu dozvolu) , npr. samo neku punomoc, onda se to racuna kao carinski prekrsaj?
a oko uvoza takvog auta pitaj našeg dragog forumaša HAVANU
- ElRe
#7 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Računa se kao prekrsaj.dottore wrote:a ako nemam nista od njemackih papira (mislim ni drzavljanstvo ni radnu dozvolu) , npr. samo neku punomoc, onda se to racuna kao carinski prekrsaj?
- poznanik
#8 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Vlasnik stranog vozila treba da ti izda punomoć, kojom ćeš imati pravo upravljati njegovim m/v i u inostranstvu, i ta punomoć mora biti ovjerena od strane države, ili njenog zastupnika (vjerovatno je to ADAC). Sa tom punomoći i original saobraćajnom dozvolom, uz sve ostale potrebne dokumente i uslove za propisan saobraćaj m/v, na području BiH imaš pravo neometano voziti u roku od max. 6 mjeseci od dana prelaska granice. Nakon isteka tog roka, prelazak granice moraš obnoviti, i ponovo čekati 6-mj. istek roka.simens1 wrote:Pozz.e vako narode imam jedno pitanje pa molim za odgovor....kum mi radi i zivi u Njemackoj i ima drzavljanstvo njihovo i sve ostalo...e sad me interesuje dali on moze da dovuce neko auto ovdje koje je starije od 7 godina i da je registrovano tamo i sve ostalo a da ga ja ovdje vozim uz neku punomoc???kako to hoda?![]()
Pravo na ovakav oblik privremenog uvoza, ostvaruju svi građani BiH (i ostali...) po "Istambulskoj deklaraciji" (međunarodni sporazum o privremenom uvozu motornih vozila i dr.).
-
suljke
#9 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Po "Bosanskoj deklaraciji"
Vozilom starnih registracija moze da upravlja vlasnik vozila ili lice koje posjeduje stranu vazecu dozvolu i koje ima regulisan status u inostranstvu (radna, boravisna, studentska ili neka druga viza).
Kod nas donekle se tolerise i koristenje vozila od strane blize familije ( otac, sin, majka, sestra ako je udata moze imati problema zbog prezimena). Svaki drugi oblik koristenja moze se smatrati carinskim prekrsajem.
Gospodo pa niko nebi placao carinu, nego bi vozali strana vozila na punomoci.
Vozilom starnih registracija moze da upravlja vlasnik vozila ili lice koje posjeduje stranu vazecu dozvolu i koje ima regulisan status u inostranstvu (radna, boravisna, studentska ili neka druga viza).
Kod nas donekle se tolerise i koristenje vozila od strane blize familije ( otac, sin, majka, sestra ako je udata moze imati problema zbog prezimena). Svaki drugi oblik koristenja moze se smatrati carinskim prekrsajem.
- taxi_driver
#10 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Lako je voziti na punomoc, a ko bi placao osiguranje i porez u zemlji iz koje je auto?znaci nije ni to uzmi punomoc i vozi. neko opet placa .
- iceman ze
#11 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Koliko je meni poznato, ako se radi o privremenom uvozu, onda se dobijaju i nove tablice (privremeni uvoz). To su neki zenicki privatnici i biznismeni, provalili fazon, pa ne bi odmah placali carinu i porez ( skupocjena vozila preko 100 hiljadarki). Tako da bi naknadno to obavljali po neki tarifama, dok vozilo ne bude starije; zavrtali drzavu legalno..... 
- smurf
#12 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Moze se smatrati ali NIJE carinski prekrsaj. Ako ti ima ko placati registraciju, tj. osiguranje vani koje je daleko skuplje samo ti izvadi punomoc kao sto ti napisase (cak ni to nije neophodno ali ce skratiti vrijeme utvrdjivanja vlasnistva), spremi se na puno cesca zaustavljanja od strane policije, naoruzaj se strpljenjem i nema zime 
- poznanik
#13 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ako ne znaš, nije pošteno javljati se i dovoditi čitaoce u zabludusuljke wrote:Po "Bosanskoj deklaraciji"
Postoji međunarodni dogovor o statusu roba u njihovom privremenom uvozu, zove se Konvencija o privremenom uvozu, ili skraćeno "Istanbulska deklaracija" ili "Istanbulska konvencija", nazvana prema gradu u kojem je nastala, i koja, između ostalih, u svom "Aneksu C", određuje pravo i način privremenog uvoza motornih vozila u privatne ili komercijalne svrhe.
Ovom Konvencijom odobren je privremeni uvoz m/v za privatne svrhe bez carinskog postupka na rok max. 6 mjeseci, pod uslovom da prevozna sredstva za privatnu upotrebu moraju biti registrirana na teritoriji različitoj od teritorije privremenog uvoza, i to na ime lica sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriji izvan teritorije privremenog uvoza.
Ovim Aneksom, takođe, odobrena je mogućnost da prevozna sredstva za privatnu upotrebu mogu koristiti treća lica kojima je izdana punomoć od strane lica kojima je odobren privremeni uvoz, odnosno, od strane vlasnika m/v.
Međunarodna konvencija ima prioritet nad svim domaćim zakonima iz ove i slične oblasti.
- scorpion7
#14 Re: voznja auta na stranim tablicama?
ja sam drndo BMW-a na stranim tablama na tudje ime registrovanog.... kao sto neko rece primjetan si odma kerovima.... ovi nasi jazavci jal te ugledaju na 7 kilometara izvode te iz kolone i onda konta da negdje vani zivis pa ce se oparit...pa kad ti vidi nase dokumente krene trazi punomoc, pa hoces li ga uvozit ili samo onako radi zajebancije ga vozis... nije nikakav prekrsaj kao sto bi to bio npr negdje vani... znam da u austriji jebu nanu ako vozis na stranim tablama a njihove dokumente i prijavu boravka imas....
- drndalo
#15 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Kao sto u normalnoj zemlji i jeste normalno, tamo gdje zivis (zvanicno) placas porez, taxe, a sa autom stranih tablica to placas negdje drugo... Moj stari je radio u Austriji jos od '84, i ja nikada nisam smio voziti taj automobil osim kada je on sa mnom, zbog Carinskog prekrsaja... Ali kakva nam je zemlja, takvi i propisi... Vjerovatno vecina tih auta na stranim tablama u neka doba prestanu biti i osigurana, a oni ih i dalje vozaju ovuda...
-
AdnanSA
#16 Re: voznja auta na stranim tablicama?
U Hrvatskoj hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ne smiju ni da primirišu autu na stranim tablicama.
Kada ga murija uhvati sljedi trenutno oduzimanje vozila. Priće došao mi tetak iz Njemačke i dao krug u novom BMW ne piju vode. Da vidiš procedure da se vrati vozilo i kazni. hehhe
Kada ga murija uhvati sljedi trenutno oduzimanje vozila. Priće došao mi tetak iz Njemačke i dao krug u novom BMW ne piju vode. Da vidiš procedure da se vrati vozilo i kazni. hehhe
-
mentalist
#17 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ista situacija u CG. Vozilo na BiH table, jos djevojka vozila (crnogorka) i nisu dali sa sobom pricati dok nije dosao vlasnik da preuzme vozilo ili kazna.AdnanSA wrote:U Hrvatskoj hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ne smiju ni da primirišu autu na stranim tablicama.
-
simens1
#18 Re: voznja auta na stranim tablicama?
joj kod nas u drzavi sve komplikovano....najbolje da odem u BIHAMK oni bi valjda trebali tacno znati il moRe il neMore 
- AdNaN88
#19 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ne mozes voziti vjeruj mi, daba ti punomoc itd. znam dva slucaja gdje se vozilo oduzelo dok vlasnik nije dosao po njeg. Nema nikakve logike da vozas auto po BIH a ne placas nista drzavi kao sto mi placamo prilikom registracije.
Istina, ima slucajeva da i sad vozaju strana auta ali izvlace se nekako i drhte da ih ne zaustave ali bez zezanja auta se oduzimaju dok ne dode vlasnik.
Istina, ima slucajeva da i sad vozaju strana auta ali izvlace se nekako i drhte da ih ne zaustave ali bez zezanja auta se oduzimaju dok ne dode vlasnik.
-
sanaman
#20 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Tipicno bosanko razmisljanje...samo kod nas se moze povuci pitanje da li vozilo koje je stranim tablicama bh drzavljanin, koji nema veze sa drzavom gdje je vozilo registrovano, mozda moze voziti u BiH. Naravno da nijedan normalna drzava to ne dozvoljava. Al sta je BiH normalno.
Registracija i sve dazbine se placaju u jednoj drzavi a vozilo koristis u drugoj, probaj kao Bosanc dugorocno voziti BH vozilo u Njemackoj, znas koji je to djelo? Utaja poreza, jer u Njemackoj placas porez na vozilo (sto ce u dogledno vrijeme doci i kod nas).
Dalje Njemacka ne poznaje obavezu punomoci, sama cinjenica da ti neko dao vozilo na upotrebu je dovoljna, ukoliko neko stmatra da je vozilo ukradeno moze provjeriti policija.
Al u Bosni mozes drzavu zaobici jos da judi kazu da je to ok i normalno. Obaveze placenje u Njemackoj a drnda autom po Bosni
Porez za osiguranje vozila otisao Njemackoj drzavi a on po Bosni, itd.
Bosna, zemlja nevjerovatnh mogucnosti.
P.S kao sto neko rece, pa svi uvozili auta na njemackim tablicama i kao takve ih prodavali...al u Bosni se sve dovodi do apsurda pa tako i ovo.
Registracija i sve dazbine se placaju u jednoj drzavi a vozilo koristis u drugoj, probaj kao Bosanc dugorocno voziti BH vozilo u Njemackoj, znas koji je to djelo? Utaja poreza, jer u Njemackoj placas porez na vozilo (sto ce u dogledno vrijeme doci i kod nas).
Dalje Njemacka ne poznaje obavezu punomoci, sama cinjenica da ti neko dao vozilo na upotrebu je dovoljna, ukoliko neko stmatra da je vozilo ukradeno moze provjeriti policija.
Al u Bosni mozes drzavu zaobici jos da judi kazu da je to ok i normalno. Obaveze placenje u Njemackoj a drnda autom po Bosni
Bosna, zemlja nevjerovatnh mogucnosti.
P.S kao sto neko rece, pa svi uvozili auta na njemackim tablicama i kao takve ih prodavali...al u Bosni se sve dovodi do apsurda pa tako i ovo.
- dottore
#21 Re: voznja auta na stranim tablicama?
kako ide uvoz auta koje je ovdje na stranim tablama?
- friskyoreo
#22 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ima li neko konkretna iskustva sto se tice teme? Ili je i ova tema pretvorila se u naklapanja opstih sveznalica?! Interesuje me konkretno vozanje auta registrovanog u HR, sa BiH vozackom
Hvala 
-
Mlad i Nevin
#23 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ne znam kako uspijevaju ali ja mnogo mnogo starijih automobila na strane table viđam na cesti 
- Ady88
#24 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Pa koliko god da pises i ponavljas bit ce onih koji ce govoriti suprotno i neces ih moci ubijediti, moze se i utoka nosati bez dozvole tj. dosta ih i nosa ali ne znaci da je dozvoljeno.friskyoreo wrote:Ima li neko konkretna iskustva sto se tice teme? Ili je i ova tema pretvorila se u naklapanja opstih sveznalica?! Interesuje me konkretno vozanje auta registrovanog u HR, sa BiH vozackomHvala
Jako dosta osoba voza auto na stranim registracijama, pogotovo zabacena sela itd. ali dok ne nalete na nekog policajca sa dvije ciste u glavi nece se fino provesti (ovakvog kao na slici sto se sakrio i vreba
NE POSTOJI NIKAKAV NACIN da vozis automobil koji je registrovan van BIH ukoliko nemas dvojno drzavljanstvo i prebivaliste drzave u kojoj je registrovano vozilo. Dakle nikakva punomoc i qrci palci, mozes ga vozati jedino ukoliko je vlasnik vozila u BIH a to moras dokazati u suprotnom kazna i oduzimanje auta.
Koristenjem strane robe u domacem prometu ( i auto je roba ) činiš prekršaj iz člana 17. Zakona o carinskoj politici BiH, za koje je predviđena kazna od 200-8.000 KM, obavezno oduzimanje robe koja je predmet prekršaja ( auta )

- poznanik
#25 Re: voznja auta na stranim tablicama?
@Ady, molim te da odgovoriš na dva pitanja:Ady88 wrote:...(1) NE POSTOJI NIKAKAV NACIN da vozis automobil koji je registrovan van BIH ukoliko nemas dvojno drzavljanstvo i prebivaliste drzave u kojoj je registrovano vozilo. Dakle nikakva punomoc i qrci palci, mozes ga vozati jedino ukoliko je vlasnik vozila u BIH a to moras dokazati u suprotnom kazna i oduzimanje auta....
(2) Koristenjem strane robe u domacem prometu ( i auto je roba ) činiš prekršaj iz člana 17. Zakona o carinskoj politici BiH, za koje je predviđena kazna od 200-8.000 KM, obavezno oduzimanje robe koja je predmet prekršaja ( auta )
(1) - Koji BiH zakon (i kojom članom) zabranjuje upravljanje m/v stranih registarskih tablica od strane osobe sa mjestom prebivališta u BiH, ukoliko je m/v propisno registrirano u matičnoj državi, i ukoliko je osigurano prema propisima BiH?
(2) Možeš li provjeriti tvrdnju o prekršaju iz člana 17. ZoCP-a, možda si mislio na neki drugi član, jer ovaj određuje proceduru carinskog tarifiranja roba?