Članak 7.
(Kategorije motornih i priključnih vozila)
(1) Vozačka dozvola izdaje se za slijedeće kategorije vozila:
1) U kategoriju A spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice čija zapremina motora prijelazi 125cm³, a snaga prijelazi 11kW
Vozacki za skuter vozace
- black
#1 Re: Vozacki za skuter vozace
- Sajo---:
#2 Re: Vozacki za skuter vozace
To znaci da se ne treba polagati????black wrote:Članak 7.
(Kategorije motornih i priključnih vozila)
(1) Vozačka dozvola izdaje se za slijedeće kategorije vozila:
1) U kategoriju A spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice čija zapremina motora prijelazi 125cm³, a snaga prijelazi 11kW
- black
#3 Re: Vozacki za skuter vozace
evodigital wrote:Hvala puno na informaciji!
Ako se ne ljutis, mozes li mi samo jos reci odakle je izvadjen ovaj tekst?
http://www.autoportal.ba/zakoni/Praviln ... ozvoli.doc
- black
#4 Re: Vozacki za skuter vozace
evo ti jos jedan link
http://www.auto-skole.ba/kategorije.htm
ja koliko znam do 125 kubika se polazu samo testovi, a preko toga i voznja
http://www.auto-skole.ba/kategorije.htm
ja koliko znam do 125 kubika se polazu samo testovi, a preko toga i voznja
- metal_rules_cura
#5 Re: Vozacki za skuter vozace
Mislim da je tako. A vec imas polozene testove onda tu nemas nista dodatno polagati.black wrote: ja koliko znam do 125 kubika se polazu samo testovi, a preko toga i voznja
-
Rajvosa_boy
#6 Re: Vozacki za skuter vozace
Pozdrav svima evo da malo podignem ovu temu:
Brat mi je juce dobio kaznu za skuter od 49kubika za ne posjedovanje vozacke dozvole..Neznam stvarno sta ovi drotovi seru ni u jednoj drzavi se nije trebalo polagati za skuter ispod 50 kubika a sad su lafo uveli nove zakone.. Jos da napomenem buraz mi ima polozenu kategoriju B i opet drot nije htjeo ni da pogleda kaze da mora imati kategoriju A1 za skuter ispod 125 kubika.. Pa kako sad da polozis za Kategoriju A1 kad je to pod kategorija morao bi polagati za A kategoriju koliko ja znam...
Clanak iz novog zakona:
Članak 16.
(Izdavanje vozačke dozvole za A1 ili B1 podkategoriju)
Osobi starosti između 16 do 18 godina života koja posjeduje osobnu legitimaciju a koja je položila ispit za upravljanje vozilom podkategorije A1 ili B1 izdat će se vozačka dozvola za upravljanje vozilom podkategorije A1 ili B1.
Ovaj mi clanak nikako nije jasan , dali sad ima pravo osoba starija od 18 godina da polaze tu podkategoriju A1 i zapravo sta se tu polaze dali samo testovi ili ima i voznja ??
Brat mi je juce dobio kaznu za skuter od 49kubika za ne posjedovanje vozacke dozvole..Neznam stvarno sta ovi drotovi seru ni u jednoj drzavi se nije trebalo polagati za skuter ispod 50 kubika a sad su lafo uveli nove zakone.. Jos da napomenem buraz mi ima polozenu kategoriju B i opet drot nije htjeo ni da pogleda kaze da mora imati kategoriju A1 za skuter ispod 125 kubika.. Pa kako sad da polozis za Kategoriju A1 kad je to pod kategorija morao bi polagati za A kategoriju koliko ja znam...
Clanak iz novog zakona:
Članak 16.
(Izdavanje vozačke dozvole za A1 ili B1 podkategoriju)
Osobi starosti između 16 do 18 godina života koja posjeduje osobnu legitimaciju a koja je položila ispit za upravljanje vozilom podkategorije A1 ili B1 izdat će se vozačka dozvola za upravljanje vozilom podkategorije A1 ili B1.
Ovaj mi clanak nikako nije jasan , dali sad ima pravo osoba starija od 18 godina da polaze tu podkategoriju A1 i zapravo sta se tu polaze dali samo testovi ili ima i voznja ??
-
MirzaK
#7 Re: Vozacki za skuter vozace
Uzmeš CIPSovu vozačku, fino je okreneš i čitaš ;
A1, A, B1, B... pa se napraviš budala i pitaš OSLa " a šta je B1, motokultivator ili traktor bez jednog točka ????
B - Automobili
B1 - Moped do 50cc
A1 - Moped od 50-125cc
A - motorčić preko 125cc
@digital
Da, za 125cc se treba polagati
A1, A, B1, B... pa se napraviš budala i pitaš OSLa " a šta je B1, motokultivator ili traktor bez jednog točka ????
B - Automobili
B1 - Moped do 50cc
A1 - Moped od 50-125cc
A - motorčić preko 125cc
@digital
Da, za 125cc se treba polagati
-
Rajvosa_boy
#8 Re: Vozacki za skuter vozace
Po novom zakonu B1 vise ne vazi lafo za skutere do 50 kubika
U podkategoriju B1 spadaju tricikli i četverocikli na motorni pogon.

Ma sranje zivo zasrali su sa ovim zakonom pravo...Hajd nebi mi bilo krivo da bar eto traze testove o saobracajnim znakovima nego vozacku
Hmm ma ja cu jarane nabaciti ona dva pomocna tocka nazad tako da mogu reci da vozim cetverocikl

U podkategoriju B1 spadaju tricikli i četverocikli na motorni pogon.

Ma sranje zivo zasrali su sa ovim zakonom pravo...Hajd nebi mi bilo krivo da bar eto traze testove o saobracajnim znakovima nego vozacku
Hmm ma ja cu jarane nabaciti ona dva pomocna tocka nazad tako da mogu reci da vozim cetverocikl
-
AdnanSA
#9 Re: Vozacki za skuter vozace
Ja koliko se razumijem sa položenom B kategorijom se nemože ništa na 2 TOČKA voziti osim bicikla po ovom najnovijem zakonu. Sramota prava.Umjesto da vlasti pojednostave zakon i omoguče građanima da se više voze na motociklima i skuterima oni samo otežavaju.
Pa trebali bi da na neki naćin uvedu olakšice za skutere i motocikle do 125 ccm,da se to može registrovati na pola godine da ukinu carinu ili tako što ali ne oni samo otežavaju.
Prednosti su mnogobrojne:manja potrošnja i zagađenje,manje potrebnog parking mjesta,olakšano kretanje kroz velike i male gradove.
Gledah neki dan neki skuter od Keeway-a 125 ccm model Outlook vodeno hlađenje,2x disk kočnice motor 9 KW,izrada solidna a i izgled je sasvim OK a cijena svega 3100 KM kupio bih ga odmah da ne treba vozačka.
Pa trebali bi da na neki naćin uvedu olakšice za skutere i motocikle do 125 ccm,da se to može registrovati na pola godine da ukinu carinu ili tako što ali ne oni samo otežavaju.
Prednosti su mnogobrojne:manja potrošnja i zagađenje,manje potrebnog parking mjesta,olakšano kretanje kroz velike i male gradove.
Gledah neki dan neki skuter od Keeway-a 125 ccm model Outlook vodeno hlađenje,2x disk kočnice motor 9 KW,izrada solidna a i izgled je sasvim OK a cijena svega 3100 KM kupio bih ga odmah da ne treba vozačka.
-
Utokkha
#10 Re: Vozacki za skuter vozace
i je li teško polagati za A?