Vozacki ispit za B kategoriju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
toure123

#1 Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Pozz svima,

uskoro trebam da polazem teoretski dio ispita za B kategoriju pa me zanima samo jedna stvar:

- u ovim pitanjima sto smo dobili da naucimo, gdje god ima vise tacnih odgovora, to je i naznaceno sa (vise tacnih odgovora).

Da li ce nam tako biti i na ispitu ili tu moramo bez te "pomoci" pronaci ako pitanje ima vise tacnih odgovora ? :)
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#2 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by Leon16v »

toure123 wrote:Pozz svima,

uskoro trebam da polazem teoretski dio ispita za B kategoriju pa me zanima samo jedna stvar:

- u ovim pitanjima sto smo dobili da naucimo, gdje god ima vise tacnih odgovora, to je i naznaceno sa (vise tacnih odgovora).

Da li ce nam tako biti i na ispitu ili tu moramo bez te "pomoci" pronaci ako pitanje ima vise tacnih odgovora ? :)
Bez pomoci, na testu ti nece pisati "Zaokruzi vise odgovora"
toure123

#3 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Leon16v wrote:

Aha super hvala puno :D
toure123

#4 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Leon16v wrote:

Leon16v wrote:

Ne znam da li da budem ljut na tebe sto si mi rekao da nece pisati da pitanje ima vise tacnih odgovora?! Ili zbog cinjenice da si mi mozda "pomogao" tako sto sam obrisao sav tekst kod pitanja gdje je pisalo "vise tacnih odgovora", pa mi je to po pomoglo da budem sigurniji u sebe gdje pitanje ima vise tacnih odgovora.

U svakom slucaj sam polozio, a osjecanja su pomijesana :lol: :lol: :lol: :lol: :D

P.S. pisalo je ipak da ima vise tacnih odg. uz svako pitanje koje je zapravo imalo :D
Leon16v

#5 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by Leon16v »

toure123 wrote:
Leon16v wrote:

Leon16v wrote:

Ne znam da li da budem ljut na tebe sto si mi rekao da nece pisati da pitanje ima vise tacnih odgovora?! Ili zbog cinjenice da si mi mozda "pomogao" tako sto sam obrisao sav tekst kod pitanja gdje je pisalo "vise tacnih odgovora", pa mi je to po pomoglo da budem sigurniji u sebe gdje pitanje ima vise tacnih odgovora.

U svakom slucaj sam polozio, a osjecanja su pomijesana :lol: :lol: :lol: :lol: :D

P.S. pisalo je ipak da ima vise tacnih odg. uz svako pitanje koje je zapravo imalo :D
Halali onda :lol: Ja se sjecam kad sam ja rjesavao te testove da nije bilo oznaceno, sad ti ide bolji dio, sretno sa voznjom :D
toure123

#6 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Leon16v wrote: Halali onda :lol: Ja se sjecam kad sam ja rjesavao te testove da nije bilo oznaceno, sad ti ide bolji dio, sretno sa voznjom :D
Imao danas prvu voznju... Prvi put vozim manuelca (do sad imao samo priliku par puta sjesti u automatik). Zbunjuje me jako ovo prebacivanje brzina, milion puta moras kvacilo pritiskati pa onda "ustelavati" brzinu auta...

Voznju radim na Pezou 307, a ono kvacilo imam osjecaj isto da mu fali ulja pa da nije podmazano kako Bog zapovjeda... Kako je onako ono kvacilo samo kruto nije mi nikako jasno ?! :roll:

Ako sam dobro upamtio ovo je otprilike ta procedura prilikom paljenja:

1. Prije paljenja pritisnem kvacilo do kraja - pa dam kontakt i upalim auto
2. Prebacim u prvu brzinu - otpustim rucnu kocnicu i onda lagano popustam kvacilo do te mjere da auto moze krenuti?

Prilikom kocenja:

1. Stisnem kvacilo do kraja - skidam nogu sa gasa i prebacujem lagano na kocnicu i zaustavljam auto

Prilikom povecavanja brzine:

1. Kvacilo do kraja
2. Prebacim u 2. brzinu
3. Otpustam lagano kvacilo do te mjere i pritiscem opet lagano papucicu od gasa?

Mozes li me ispravit ako grijesim? :lol:
Leon16v

#7 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by Leon16v »

toure123 wrote:
Leon16v wrote: Halali onda :lol: Ja se sjecam kad sam ja rjesavao te testove da nije bilo oznaceno, sad ti ide bolji dio, sretno sa voznjom :D
Imao danas prvu voznju... Prvi put vozim manuelca (do sad imao samo priliku par puta sjesti u automatik). Zbunjuje me jako ovo prebacivanje brzina, milion puta moras kvacilo pritiskati pa onda "ustelavati" brzinu auta...

Voznju radim na Pezou 307, a ono kvacilo imam osjecaj isto da mu fali ulja pa da nije podmazano kako Bog zapovjeda... Kako je onako ono kvacilo samo kruto nije mi nikako jasno ?! :roll:

Ako sam dobro upamtio ovo je otprilike ta procedura prilikom paljenja:

1. Prije paljenja pritisnem kvacilo do kraja - pa dam kontakt i upalim auto
2. Prebacim u prvu brzinu - otpustim rucnu kocnicu i onda lagano popustam kvacilo do te mjere da auto moze krenuti?

Prilikom kocenja:

1. Stisnem kvacilo do kraja - skidam nogu sa gasa i prebacujem lagano na kocnicu i zaustavljam auto

Prilikom povecavanja brzine:

1. Kvacilo do kraja
2. Prebacim u 2. brzinu
3. Otpustam lagano kvacilo do te mjere i pritiscem opet lagano papucicu od gasa?

Mozes li me ispravit ako grijesim? :lol:
Sta je sa kvacilom Pezoa, to ne bih znao :D
Ta procedura koju si opisao je po meni uredu, kad prebacujes u vecu brzinu, pustis gas, kvacilo do kraja, prebacis brzinu, pustis kvacilo lagano i gas, to je meni neka normalna procedura za pocetnika.

Tek ti je prvi cas, pa ces se uhodati, ima jos vremena, kasnije to postane rutina, same noge dole rade, i ne razmisljas o tom.

A sve sto ti nije jasno, pitas fino i instruktora, ti si platio Boga mi, hiljadu maraka, a on je tu da ti objasni, pa makar 100 puta istu stvar :)
toure123

#8 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Leon16v wrote: Sta je sa kvacilom Pezoa, to ne bih znao :D
Ta procedura koju si opisao je po meni uredu, kad prebacujes u vecu brzinu, pustis gas, kvacilo do kraja, prebacis brzinu, pustis kvacilo lagano i gas, to je meni neka normalna procedura za pocetnika.

Tek ti je prvi cas, pa ces se uhodati, ima jos vremena, kasnije to postane rutina, same noge dole rade, i ne razmisljas o tom.

A sve sto ti nije jasno, pitas fino i instruktora, ti si platio Boga mi, hiljadu maraka, a on je tu da ti objasni, pa makar 100 puta istu stvar :)
Znaci evo recimo vozim auto u 3. brzini i hocu da prebacim u 4:

1. Otpustam gas skroz (nece li ovo zaustavit auto skroz? :lol: )
2. Kvacilo do kraja i onda prebacim u 4. brzinu

Znas sta , u svemu ovome me najvise zbunjuje do koje mjere trebam da otpustim kvacilo i pritisnem gas tako da auto nastavi normalno kretanje ?

On je meni to objasnjavao da kvacilo otpustim skoro pa skroz ( da samo lagan pritisak u tom slucaju drzim) i da onda pritisnem na gas?

A sta recimo u slucaju kad vozim u 4. brzini i hocu da zaustavim auto skroz? Jel onda postepeno moram prebacivati brzine 4 3 2 1 ili mogu odmah da do kraja kvacilo pritisnem i onda kocnica lagano ?

Halali sto te tusim, ali ja volim ovako i da cujem misljenja drugih pa da onda napravim jedan rezime u glavi sta i kako to sve izgleda :mrgreen:
Leon16v

#9 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by Leon16v »

toure123 wrote:
Leon16v wrote: Sta je sa kvacilom Pezoa, to ne bih znao :D

Znas sta , u svemu ovome me najvise zbunjuje do koje mjere trebam da otpustim kvacilo i pritisnem gas tako da auto nastavi normalno kretanje ?

On je meni to objasnjavao da kvacilo otpustim skoro pa skroz ( da samo lagan pritisak u tom slucaju drzim) i da onda pritisnem na gas?

A sta recimo u slucaju kad vozim u 4. brzini i hocu da zaustavim auto skroz? Jel onda postepeno moram prebacivati brzine 4 3 2 1 ili mogu odmah da do kraja kvacilo pritisnem i onda kocnica lagano ?

Halali sto te tusim, ali ja volim ovako i da cujem misljenja drugih pa da onda napravim jedan rezime u glavi sta i kako to sve izgleda :mrgreen:
U prvoj si brzini, hoces da krenes, pustas lagano kvacilo dok ne osjetis da auto pocinje se kretati ili motor promjeni zvuk, tada daješ lagano gas i puštaš kvacilo i kreces.
Hoces u drugu brzinu, pustiš gas (Auto nece stati, dok držiš kvacilo), pritisneš kvacilo do kraja, prebacis u drugu brzinu, lagano puštaš kvacilo i u tom momentu dodaješ gas, pustiš kvacilo do kraja i nastaviš voziti.

Kada iz četvrte hoces da staneš, možeš u četvrtoj stati, kvacilo do kraja i kočnica, ali to ti instruktor nece dozvoliti.
Voziš u 4, pustiš gas, kvačilo do kraja, prebaciš u 3, lagano pustiš kvacilo, voziš. Pustiš gas opet, kvačilo do kraja, iz treće u drugu, puštaš lagano kvacilo i gas.
U drugoj brzini staješ, neces morati vracati skroz u prvu, ako hoces da staneš.

Mozda je kompilkovano ovako u tekstu, al do je praksa i za 10 casova ces skontati sigurno sve
MAN-lion's coach

#10 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:47, edited 1 time in total.
amar1994

#11 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by amar1994 »

toure123 wrote:

evo ti najbolji savjet :D , samo opusteno :) , doci ce to samo od sebe :)
toure123

#12 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Leon16v wrote: U prvoj si brzini, hoces da krenes, pustas lagano kvacilo dok ne osjetis da auto pocinje se kretati ili motor promjeni zvuk, tada daješ lagano gas i puštaš kvacilo i kreces.
Hoces u drugu brzinu, pustiš gas (Auto nece stati, dok držiš kvacilo), pritisneš kvacilo do kraja, prebacis u drugu brzinu, lagano puštaš kvacilo i u tom momentu dodaješ gas, pustiš kvacilo do kraja i nastaviš voziti.

=== Slucaj 1 zaustavljanja
Kada iz četvrte hoces da staneš, možeš u četvrtoj stati, kvacilo do kraja i kočnica, ali to ti instruktor nece dozvoliti.

=== Slucaj 2 zaustavljanja (malo mozda tezi za mene ovako naizgled)
Voziš u 4, pustiš gas, kvačilo do kraja, prebaciš u 3, lagano pustiš kvacilo, voziš. Pustiš gas opet, kvačilo do kraja, iz treće u drugu, puštaš lagano kvacilo i gas.

Mozda je kompilkovano ovako u tekstu, al do je praksa i za 10 casova ces skontati sigurno sve
Leone, hvala ti puno za ovo objasnjenje, imam sada u glavi jasniju sliku sta trebam da radim! :D

P.S. Ovo sto sam podebljao. Npr. U ovom drugom slucaju jel uredu da mjenjac ostane na drugom prenosu (brzini kako li se to vec kaze) kada hocu da zaustavim vozilo po sljedecem postupku:

U drugoj sam brzini - stiscem kvacilo do kraja i kocim lagano - kada se auto zaustavi onda pozicioniram mjenjac na centar (ler) i cuvam kvacilo - jel tako ?
:D

I drugi su dobrodosli da se ukljuce u ovo ako zele, moze li mi neko potvrdit ovo recnicu iznad gore sto sam napisao? :mrgreen:
toure123

#13 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

MAN-lion's coach wrote:
toure123 wrote: Znaci evo recimo vozim auto u 3. brzini i hocu da prebacim u 4:

Neće ti otpuštanje gasa zaustaviti auto skroz.
Kvačilo otpuštaš skroz, ali polako ne naglo, i ne razumijem kako ti je objasio da držiš kvačilo pritisnuto lagano i da daješ gas? Ili aj ne razumijem šta si htio reći...
Ovo kad se prebacuješ iz 4 u zaustavljanje, instruktor ti neće dozvoliti to već ćeš prvo smanjiti brzinu kočnicom pa se postepeno prebacivati u niži stepen prenosa dok se ne zaustaviš.
To što ti zapinje kvačilo možda ga nisi pritisnuo skroz do kraja, ono ostane ti baš malo do kraja.
PS

Nisam nikad vozila dizela od kad sam položila, a to je bilo davno, samo benzinca. :D
Sjećam se da si se mogao serbez vozati na kvačilu kako je to frceralo...mislim da je to početnicima prilagođeno. :D
Joj znas sta je fazon, nosao sam ti ja danas za vrijeme prve voznje one duboke cizme alpinke - po svoj sili prilika jer je fakticki vec zima nastupila, a napravio sam ogromnu gresku sto sma to ucinio. Na sutrasnjoj voznji cu sto tanji dzon, neke lagane patike obuci da mi je lakse pritiskat papucice, i naravno da imam sto bolji osjecaj koliko sam sta pritisnuo... :lol: :lol:
Leon16v

#14 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by Leon16v »

toure123 wrote:
Leon16v wrote: U prvoj si brzini, hoces da krenes, pustas lagano kvacilo dok ne osjetis da auto pocinje se kretati ili motor promjeni zvuk, tada daješ lagano gas i puštaš kvacilo i kreces.

=== Slucaj 1 zaustavljanja

=== Slucaj 2 zaustavljanja (malo mozda tezi za mene ovako naizgled)

Leone, hvala ti puno za ovo objasnjenje, imam sada u glavi jasniju sliku sta trebam da radim! :D

P.S. Ovo sto sam podebljao. Npr. U ovom drugom slucaju jel uredu da mjenjac ostane na drugom prenosu (brzini kako li se to vec kaze) kada hocu da zaustavim vozilo po sljedecem postupku:

U drugoj sam brzini - stiscem kvacilo do kraja i kocim lagano - kada se auto zaustavi onda pozicioniram mjenjac na centar (ler) i cuvam kvacilo - jel tako ?
:D

I drugi su dobrodosli da se ukljuce u ovo ako zele, moze li mi neko potvrdit ovo recnicu iznad gore sto sam napisao? :mrgreen:
U drugoj si brzini, hoces da stanes na semafor, pustis gas, kvacilo do kraja i kocis - stanes. Ubacis u 'ler' i pustis kvacilo. Kada ti je auto u leru nece ti se ugasiti ako ne drzis kvacilo, znaci kada si u leru, pustis sve osim kocnice.
Pali se zuto, kvacilo do kraja, u prvu brzinu, lagano pustas kvacilo, kreces.
toure123

#15 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by toure123 »

Leone, da li mogu iz prve brzine lagano da otpustim kvacilo i onda tek pritisnem na gas bez da se auto ugasi, ili moram malo gas drzati dok otpustam kvacilo ?
Leon16v

#16 Re: Vozacki ispit za B kategoriju

Post by Leon16v »

toure123 wrote:Leone, da li mogu iz prve brzine lagano da otpustim kvacilo i onda tek pritisnem na gas bez da se auto ugasi, ili moram malo gas drzati dok otpustam kvacilo ?
Mozes kvacilo otpustati lagano bez gasa, kada osjetis da se auto lagano pomjera ili motor promjeni zvuk (cuje se bolje ako je dizel), onda dodajes gas i kvacilo pustis lagano do kraja.
Post Reply