Ima li neko iskustvo sa ovim??? Ja najradije ne bih nikako, ali moram
vozacki ispit
-
mamica papucarka
#1 vozacki ispit
Sta mislite jel mi pametnije u Bosni polagat vozacki ispit, pa u Austriji radit prevod, ili ovdje polagat???
-
basta sljezove boje
#3 Re: vozacki ispit
raspitaj se prvo je li mozes uopce. U Njemackoj postoji propis da stranac mora prevesti vozacku u roku od 18 mjeseci. Ako to ne ucini mora ponovno polagati pred njemackom komisijom. Stvar je u tome da su prije 10-15 godina Nijemci i stranci koji zive u Njemackoj masovno isli u "turizam vozackih dozvola" u Ameriku.mamica 31 wrote:Sta mislite jel mi pametnije u Bosni polagat vozacki ispit, pa u Austriji radit prevod, ili ovdje polagat???
-
basta sljezove boje
rok od 18 mjeseci "od useljenja u Njemacku" sto znaci da oni stranci koji zive duze ne mogu prevoditi vozacku vec moraju polagati ponovno ispit. Sorry ako je bilo nerazumljivo
-
mamica papucarka
pravo da ti kazem, mene je strah kad vidim kako ljudi voze i kad pogledam sve one raskrsnicezena21 wrote:Sto bona ne bi nikako![]()
to je super... imas svoja kola i voziiii misko![]()
![]()
![]()
Jos kad se sjetim da moram dvoje djece vozat
Basta sljezove boje, ja uopste nemam vozacki, a ovdje sam vec skoro petu godinu. Nego, kontam da dole polozim (ima mi ko cuvat djecu dok idem na casove), pa da ovde prevedem. Mislim da u tom slucaju ne bihi mala mnogo dodatnih casova.
-
basta sljezove boje
ne znam kako je u Austriji, ali u Njemackoj ne mozes samo prevesti bh vozacku (ukoliko zivis u Njemackoj duze od 18 mjeseci), vec moras polagati i vozacki ispit
-
tempora
U Holandiji BiH vozacka ne vazi.Mozda jos jedan od minusa BiH diplomatije?basta sljezove boje wrote:ne znam kako je u Austriji, ali u Njemackoj ne mozes samo prevesti bh vozacku (ukoliko zivis u Njemackoj duze od 18 mjeseci), vec moras polagati i vozacki ispit
Iako sam protiv ovog pravilnika svakako pozdravljam ( djelomicno) isto, jer nisu sva pravila ista, kao pravo prvenstva ulice s desna, pravo bicikliste -o pjesacima da ne govorimo! I poznajem mnoge ljude koji su se strasno nervirali na ponovno polaganje,ali tek kada su dosli, nisu imali apsolutnog osjecaja da stanu pjesaku ili biciklisti.A to ne znaci samo ugrozavanje saobracaja, vec i debelu novcancu kaznu.
Ovo mi izgleda specijalnost odlutati od teme.
-
medda
Mislim da i u BH vazi prednost desne strane ukoliko nema drugih oznaka. Takodje biciklo i pjesak imaju ista prava kao i u BH. Druga prica je da se u BH ne postuju pravila.
@mamica
Priznavala se ona ili ne u Austriji mislim da ti je bolje dole uzeti casove barem da naucis osnovno. U austriji ce te oderati da te nauce da ubacis u prvu i krenes.
@mamica
Priznavala se ona ili ne u Austriji mislim da ti je bolje dole uzeti casove barem da naucis osnovno. U austriji ce te oderati da te nauce da ubacis u prvu i krenes.
-
tempora
Koliko ja primjetih, hendikep svih onih u mojoj okolini koji su dosli u skorije vrijeme, uopste nemaju osjecaj za tu desnu stranu ukoliko nemaju znak sa ulicom prvenstva.I svi se zale na to kako tamo neka mala sporedna ulicica moze imati prednost nad nekom "sirokom" ulicom.Biciklo ima mozda ( ne znam) isto pravo i u BiH, ali praksa voznje bicikla ovdje i dole je nebo i zemlja-pa valjda otuda i "bezosjecajnost" za okretanje na biciklisticku stazu ( kojih ovdje ima vise nego u BiH puteva) i propustanje istih.medda wrote:Mislim da i u BH vazi prednost desne strane ukoliko nema drugih oznaka. Takodje biciklo i pjesak imaju ista prava kao i u BH. Druga prica je da se u BH ne postuju pravila.
@mamica
- janje_
ako polozis u BiH, u austriji moras ponoviti voznju. dakle, uplatis negdje u auto-skoli casove. odvozis par, tek da vide da znas vozit, i onda dogovoris termin za ispit.
ukoliko polozis od prve sve te kosta nekih 300-400 eura.
odlucis li se polagati u austriji (sto je mozda i jednostavnija varijanta, jer su to kod nas sad s novim zakonom o saobracaju nesto totalno zakomplikovali) sve te izadje negdje 1200 eura (zavisi od grada i auto-skole), ali zato nista ne moras ponovo polagat.
ukoliko polozis od prve sve te kosta nekih 300-400 eura.
odlucis li se polagati u austriji (sto je mozda i jednostavnija varijanta, jer su to kod nas sad s novim zakonom o saobracaju nesto totalno zakomplikovali) sve te izadje negdje 1200 eura (zavisi od grada i auto-skole), ali zato nista ne moras ponovo polagat.
- cHupjahalic@
sta reci na ovu temu nego budite presretni pa za tako male pare mozete srediti vozacku (bez zeze).
kad bih vam ja rekla koliko ovdje kosta ne bi mi sigurno vjerovali.
dodje mi da se preselim negdje na pola godine, polozim i tako bi mi priznali vozacku iz inostranstva. ovako moram zijevati i poceti sa voznjom, a koliko se radujem toliko me muka uhvati.
kad bih vam ja rekla koliko ovdje kosta ne bi mi sigurno vjerovali.
dodje mi da se preselim negdje na pola godine, polozim i tako bi mi priznali vozacku iz inostranstva. ovako moram zijevati i poceti sa voznjom, a koliko se radujem toliko me muka uhvati.
-
Excalibur&Cuperak
ja (cuperak) sam imala istu situaciju prije 6-7 god ali sve je ostalo isto.. Dakle iz provjerenih izvora ti kazem da ti je najbolje dole poloziti (sve ijedna zemlja gleda da te obori prvi put ne bi li sebi para uzela). Dakle nemoj da te cudi ako padnes dole, nedaj da te zbune a sanse su vrlo velike...
kad dodjes u austriju zakon te obavezuje da uzmes 1 sat. Pazi samo 1h. Ja bi ti preporucila da uzmes 2h (zavisno gdje se nalazis) jer u bosni se uglavnom ne uci prelaziti preko pruga, veliki kruzni tokovi i parking u garazu sto ces u AT morati. Dakle kad odradis ta 2h, imas pravo da se prijavis na polaganje. Dakle 2h + polaganje (ne znam koliko kosta) i to ti je sve. Uzece ti BH i dace ti AT vozacku...
Sretno
kad dodjes u austriju zakon te obavezuje da uzmes 1 sat. Pazi samo 1h. Ja bi ti preporucila da uzmes 2h (zavisno gdje se nalazis) jer u bosni se uglavnom ne uci prelaziti preko pruga, veliki kruzni tokovi i parking u garazu sto ces u AT morati. Dakle kad odradis ta 2h, imas pravo da se prijavis na polaganje. Dakle 2h + polaganje (ne znam koliko kosta) i to ti je sve. Uzece ti BH i dace ti AT vozacku...
Sretno
-
mamica papucarka
Excalibur&Cuperak wrote:ja (cuperak) sam imala istu situaciju prije 6-7 god ali sve je ostalo isto.. Dakle iz provjerenih izvora ti kazem da ti je najbolje dole poloziti (sve ijedna zemlja gleda da te obori prvi put ne bi li sebi para uzela). Dakle nemoj da te cudi ako padnes dole, nedaj da te zbune a sanse su vrlo velike...
Sretno
Joj, sta mislis skrenem na autoput u pogresnom smijeru
- janje_
ne uzimaju BH vozacku, nego je samo ostembiljaju da s njom ne mozes voziti u austriji.. bh vozacka nakon dobijanja AT vozacke vazi svugdje osim u ATExcalibur&Cuperak wrote:ja (cuperak) sam imala istu situaciju prije 6-7 god ali sve je ostalo isto.. Dakle iz provjerenih izvora ti kazem da ti je najbolje dole poloziti (sve ijedna zemlja gleda da te obori prvi put ne bi li sebi para uzela). Dakle nemoj da te cudi ako padnes dole, nedaj da te zbune a sanse su vrlo velike...
Sretno
-
Excalibur&Cuperak
Prije sest do sedam godina,uzimali su BH vozacku,a u AT vozacku su udarili zabranu za BH vozacku.Da li se izmjenilo nesto u medjuvremenu to nez nam,uostalom koji interes ukoliko dobijes stranu vozacku zadrzavati BH??
- janje_
prakticni interes.Excalibur&Cuperak wrote:Prije sest do sedam godina,uzimali su BH vozacku,a u AT vozacku su udarili zabranu za BH vozacku.Da li se izmjenilo nesto u medjuvremenu to nez nam,uostalom koji interes ukoliko dobijes stranu vozacku zadrzavati BH??
dodjes u BiH, pokazes austrijsku vozacku, namah ti je iskesit jedno 20-30 km. ha ti nema jednog zavoja u prvoj pomoci, ha fali 5 wati na jednoj sijalici.. itd..
pokazes nasu, pita te, ima li oprema, i vozi misko..
-
melb26sa
Nema vise dobivanja ss brojeva tako lako, a posebno ne turistima. Sada ih dobivaju legalni useljenici, J-1 i F-1 - vecinom studentske vize. Naravno, kada nemas ss broj ne mozes ni polagati. Sestra od jarana mora da je bila prije 9/11 - sada su sve poostrili.rajvosa^ wrote:Nisam 100% siguran, ali cini mi se da je sestra od jarana dosla u USA kao turista izvadila socijalni broj (koji ne odobrava rad) i izvadila vozacku dozvolu. Nisam 100% siguran, ali sjecam se da je radio na tome i dobio ove informacije da je moguce.
-
Bosanski_Amerikanac
Tacno. Ali u Detroitu i corav moze dobiti vozacku a da ne pricam za one koji nemaju papire. Ko god nema papira ide u Detroit i izganja sebi vozacku.melb26sa wrote:Nema vise dobivanja ss brojeva tako lako, a posebno ne turistima. Sada ih dobivaju legalni useljenici, J-1 i F-1 - vecinom studentske vize. Naravno, kada nemas ss broj ne mozes ni polagati. Sestra od jarana mora da je bila prije 9/11 - sada su sve poostrili.rajvosa^ wrote:Nisam 100% siguran, ali cini mi se da je sestra od jarana dosla u USA kao turista izvadila socijalni broj (koji ne odobrava rad) i izvadila vozacku dozvolu. Nisam 100% siguran, ali sjecam se da je radio na tome i dobio ove informacije da je moguce.
A sto se vozacke i polaganja u NY tice to je mala maca. Pismene testove mozes uzeti na sve ijednom jeziku, a za voznju traze da parkiras auto i da se okrenes na cesti. To je to.
-
Loud
U Atlanti $10 , parkiras paralelno, "nagaris" ga na 20mph zakocis i spreman si. Prije su imali testove na bosanskom al' cini mi se da su to ukinuli. E sad jel' neko zna kakvo je stanje sa americkim dozvolama u Bosni?Bosanski_Amerikanac wrote:Tacno. Ali u Detroitu i corav moze dobiti vozacku a da ne pricam za one koji nemaju papire. Ko god nema papira ide u Detroit i izganja sebi vozacku.melb26sa wrote:Nema vise dobivanja ss brojeva tako lako, a posebno ne turistima. Sada ih dobivaju legalni useljenici, J-1 i F-1 - vecinom studentske vize. Naravno, kada nemas ss broj ne mozes ni polagati. Sestra od jarana mora da je bila prije 9/11 - sada su sve poostrili.rajvosa^ wrote:Nisam 100% siguran, ali cini mi se da je sestra od jarana dosla u USA kao turista izvadila socijalni broj (koji ne odobrava rad) i izvadila vozacku dozvolu. Nisam 100% siguran, ali sjecam se da je radio na tome i dobio ove informacije da je moguce.
A sto se vozacke i polaganja u NY tice to je mala maca. Pismene testove mozes uzeti na sve ijednom jeziku, a za voznju traze da parkiras auto i da se okrenes na cesti. To je to.
-
Bosanski_Amerikanac
Jednostavno. Odes u DMV i izvadis internacionalnu vozacku. Mada mozes i sa ovom obicnom.Loud wrote:U Atlanti $10 , parkiras paralelno, "nagaris" ga na 20mph zakocis i spreman si. Prije su imali testove na bosanskom al' cini mi se da su to ukinuli. E sad jel' neko zna kakvo je stanje sa americkim dozvolama u Bosni?Bosanski_Amerikanac wrote:Tacno. Ali u Detroitu i corav moze dobiti vozacku a da ne pricam za one koji nemaju papire. Ko god nema papira ide u Detroit i izganja sebi vozacku.melb26sa wrote: Nema vise dobivanja ss brojeva tako lako, a posebno ne turistima. Sada ih dobivaju legalni useljenici, J-1 i F-1 - vecinom studentske vize. Naravno, kada nemas ss broj ne mozes ni polagati. Sestra od jarana mora da je bila prije 9/11 - sada su sve poostrili.
-
melb26sa
Aha, jos kad bi DMV to izdavao. Trebas ici u AAA (njihov BIHAMK) da izvadis medjunarodnu vozacku.Bosanski_Amerikanac wrote:Jednostavno. Odes u DMV i izvadis internacionalnu vozacku. Mada mozes i sa ovom obicnom.Loud wrote:U Atlanti $10 , parkiras paralelno, "nagaris" ga na 20mph zakocis i spreman si. Prije su imali testove na bosanskom al' cini mi se da su to ukinuli. E sad jel' neko zna kakvo je stanje sa americkim dozvolama u Bosni?Bosanski_Amerikanac wrote: Tacno. Ali u Detroitu i corav moze dobiti vozacku a da ne pricam za one koji nemaju papire. Ko god nema papira ide u Detroit i izganja sebi vozacku.
-
basta sljezove boje
medjunarodna vozacka ne vrijedi Bosancu/Bosanki koji ima prebivaliste/boraviste u EU, ali vrijedi nekome ko zivi u Bosni, a dosao je u posjetu, na sluzbenom je putu i slicno ...
najbolja varijanta je poloziti vozacki u Sarajevu i onda podnijeti zahjev za vozacku u EU. U tom slucaju se direkno ide na vozacki ispit, s tim da se mora platiti ljekarsko, prva pomoc, polaganje testova itd. Ne znam kako je u Austriji, ali u Njemackoj se testovi mogu polagati na bosanskom, a moze i voznja kod instruktora koji govori bosanski/hrvatski/srpski. Postoji samo jedan mali dio pismenog testa u kojem se polaze na njemackom
najbolja varijanta je poloziti vozacki u Sarajevu i onda podnijeti zahjev za vozacku u EU. U tom slucaju se direkno ide na vozacki ispit, s tim da se mora platiti ljekarsko, prva pomoc, polaganje testova itd. Ne znam kako je u Austriji, ali u Njemackoj se testovi mogu polagati na bosanskom, a moze i voznja kod instruktora koji govori bosanski/hrvatski/srpski. Postoji samo jedan mali dio pismenog testa u kojem se polaze na njemackom