Vozacki bonton

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

malizeleni

#1 Vozacki bonton

Post by malizeleni »

Prosle godine u Sa, u blizini Bosmala, vozim normalno, kocim ispred zebre, i stajem, da pjesaci mogu prechi. Kreten iza mene svira, otvara prozor i vristi. Spominjao mi je staru, i jos neke clanove familije, nebitno. Ne znam postoji li zakon, da je na putevima gdje je ogranicenje ispod 60, obavezno stajanje pjesacima na oznacenom pjesackom, kao i pravo prvenstva vozilima javnog saobracaja. Uglavnom nisam izashao, da mu kazem ko je u pravu :?

Ovdje gdje zivim su svi svjesni tog zakona, tako da izlijecu na pjesacki ko muhe bez glave. Na svu srecu dijeca su oprezna pa sacekaju. Uvijek moras biti spreman da stanes, bez obzira sta i kako, ako puknes nekog na pjesackom, kriv si.

Druga situacija. Danas sam vozio do posla preko sat vremena. Nekih 30ak km, gdje je 95% puta 2 trake u jednom pravcu. Milion auta, rush, niko ne postuje najjednostavnija i najobicnija vozacka pravila. Naime, ubacivanje iz trake u traku. Po onome sto se naucis u skoli, ulazenje u drugu traku ide po pravilu svaki drugi, znaci jedno se auto uplete, pa jedno prodje pa se drugo uplete. Da se je ovo realnost, kretali bi se 30-40km/h, sto je ipak neki uspijeh radi broja automobila. Onda imas kretene koji furaju slobodnom trakom, i ubaciju se na samom kraju. Onda imas kretene koji po svaku cijenu moraju prochi, nema shanse da te pusti, da on slucajno ne bi izgubio 5 sec. I eto ti guzve.

Gdje ode ta obuka sto se odradi prije polaganja vozackog, kako ljudi ne kontaju, i zasto nece da skontaju, da bi fakticki svi brze stigli, da se drze tih par jednostavnih pravila. Jebiga :x
madner

#2 Re: Vozacki bonton

Post by madner »

Jeste, ali se uplete ne kraju trake!

Znaci ne 100 m ispred, nego treba da ides do kraja i onda po principu reifeslusa.

Sto nisi izasao pa izdiskutuvao to sa tim likom? Nemas nista od toga da se zalis a vama klepis usima.
AbU_JamaL_MovE

#3 Re: Vozacki bonton

Post by AbU_JamaL_MovE »

Dobra tema ali se ne isplati puno diskutovati o tome. Nase krkane ni BOG dragi ne moze promijeniti.
Cesto idem u Zagreb i Ljubljanu i tamo je prava milina voziti. Uvijek se nadje izuzetak (ali i taj izuzetak je sigurno iz BIH ili Srbije) ali, npr,
kad neko ispred tebe ne vidi kad se zeleno na semaforu upali i ne krene, ti mu svirnes lagano i on ti mahne kao izvinjenje sto nije vidjeo, dok ovdje kod nas
odmah ti mater opsuju sto si im svirnuo da se pokrenu. A o drugim situacijama da ne govorim. Toliko sam takvih situacija dozivio da se vise oko tih stvari ni ne nerviram vise.
madner

#4 Re: Vozacki bonton

Post by madner »

AbU_JamaL_MovE wrote:Dobra tema ali se ne isplati puno diskutovati o tome. Nase krkane ni BOG dragi ne moze promijeniti.
Cesto idem u Zagreb i Ljubljanu i tamo je prava milina voziti. Uvijek se nadje izuzetak (ali i taj izuzetak je sigurno iz BIH ili Srbije)
Ma bolje biti krkan nego kompleksas.
dottore

#5 Re: Vozacki bonton

Post by dottore »

svi oni koji se tako ophode prema autu treba ih malo pustiti da idu pjeske, i da vide kakva je prava svrha auta. Da to nije sredstvo za zahebanciju nego da te sigurno prevuce sa jednog mjesta na drugo. :razz:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#6 Re: Vozacki bonton

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Samo što se kod nas kompleksi liječe krkanlukom
malizeleni

#7 Re: Vozacki bonton

Post by malizeleni »

madner wrote:Jeste, ali se uplete ne kraju trake!

Znaci ne 100 m ispred, nego treba da ides do kraja i onda po principu reifeslusa.

Sto nisi izasao pa izdiskutuvao to sa tim likom? Nemas nista od toga da se zalis a vama klepis usima.
Ne kontam, bas zato sto voze do kraja pa se ubacuju nastaje guzva. Treba se ubaciti sto prije poslje pune linije, tako da auta ispred tebe idu dalje, i time stvaraju prostor za ubacivanje.

Da imam gdje sletit i parkirat, ganjao bih ovu vozacku i ovo vozilo, koje se moze uzeti za cijenu jednog bmw-a.

Image
http://www.everettaero.com/R22red01.jpg

Rotor raspona svega 7m :)
vjesticanametli

#8 Re: Vozacki bonton

Post by vjesticanametli »

eeeeeeeee pa mozes i ves susit u letu :D
lamija_SA

#9 Re: Vozacki bonton

Post by lamija_SA »

Već sam na nekim drugim temama pisala o (ne)kulturi i idiotizmu vozača.

To što si ti spomenuo da ti trube, kada staneš da propustiš pješake meni se to stalno dešava i toliko me nerviraju ti idioti što trube da bi im...uh...ma bolje da ne govorim....
:x
madner

#10 Re: Vozacki bonton

Post by madner »

malizeleni wrote:
madner wrote:Jeste, ali se uplete ne kraju trake!

Ne kontam, bas zato sto voze do kraja pa se ubacuju nastaje guzva. Treba se ubaciti sto prije poslje pune linije, tako da auta ispred tebe idu dalje, i time stvaraju prostor za ubacivanje.
Ne, guzva nastaje zato sto se ljudi ranije ubacuju. Time ona druga traka postaje brza. Onda papci ne pustaju druge da se ubace, kao oni imaju prednost, pa se mora kocit.

Dakle vozit do kraja i regularno se ubacit je po pravilu.
Neelix

#11 Re: Vozacki bonton

Post by Neelix »

slicna situacija mi se desila proljetos na parkingu preko puta vijecnice (gdje budu bascarsijske noci). pun parking, i vidim covjeka ulazi u auto, hoce da izadje sa parkinga, stajem iza njega da ga sacekam da ja udjem na to mjesto. iza mene taxista, ne moze da prodje od mene prema gornjem dijelu parkinga da se okrene i stane na shtand. sjeo idiot na trubu, ja ga ignorisem, kad izadje i poce psovat :x onda sam mu skocio, jado neki nema metar i po u sebi, poce se izvinjavat, eto kao nije on to mislio nego nesto nervozan bla bla.... :x pa reko konju jedan sacekaj 30 sekundi dok covjek izadje, jel se to toliko zuris :x bilo je okolo jos 3-4 taxista pa ga nisam smio odalamit :D al sam mu zato na psovke odgovorio istom mjerom :x
madner

#12 Re: Vozacki bonton

Post by madner »

Neelix wrote:slicna situacija mi se desila proljetos na parkingu preko puta vijecnice (gdje budu bascarsijske noci). pun parking, i vidim covjeka ulazi u auto, hoce da izadje sa parkinga, stajem iza njega da ga sacekam da ja udjem na to mjesto. iza mene taxista, ne moze da prodje od mene prema gornjem dijelu parkinga da se okrene i stane na shtand. sjeo idiot na trubu, ja ga ignorisem, kad izadje i poce psovat :x onda sam mu skocio, jado neki nema metar i po u sebi, poce se izvinjavat, eto kao nije on to mislio nego nesto nervozan bla bla.... :x pa reko konju jedan sacekaj 30 sekundi dok covjek izadje, jel se to toliko zuris :x bilo je okolo jos 3-4 taxista pa ga nisam smio odalamit :D al sam mu zato na psovke odgovorio istom mjerom :x
Svaka cast.
echinacea

#13 Re: Vozacki bonton

Post by echinacea »

Najgori su oni sto trube na zuto odma. Taksisti sa svojim prestrojavanjem bez zmigavca.
madnessa

#14 Re: Vozacki bonton

Post by madnessa »

u svatovima sam prije 15ak dana zijanila sirenu i pravo mi nedostaje zbog kretena koji ni ne gledaju u retrovizor prije nego skrenu u traku... jednostavno mi je to jedini nacin da se s njima obracunam. inace ne sviram nikome na semaforu kad se upali zeleno, a covjek nije primijetio. dvije sekunde u zivotu mi nista ne znace. jest da bi bilo fino da onaj ko prvi stoji na semaforu pazi na to hoce li se upaliti ili ne, jer ostali iza njega krenu cim on krene a da ne moraju ni gledati na semafor. isto me nerviraju ljudi koji iz suprotnih pravaca skrecu u ulicu koja ima dvije trake za isti smjer. onaj sto presjeca traku uvijek ceka onog iz suprotnog smjera da skrene umjesto da skrene u prvu svoju... to prestrojavanje me tako zivcira. uh! ruku na srce kad sam ja polagala vozacki nisi ni mogao poloziti a da nisi "uletio koju stoju" tako da nije bitno bilo znas li pravila ili ne... na meni su se izivljavali clanovi komisije, po nesreci svaki put isti, dok nisam pare dala iako sam imala duplo vise casova obuke od propisanih i uopste nisam los vozac. znali su me i po 20min vozit po dobrinji sve dok ne bih namjerno pogrijesila kako bi me popustili, jer sam vidjela sta traze. to je princip bosne. i pravo sam se glupo osjecala u splitu ovog ljeta. idem ja i na pjesacki nagazi covjek iz mrtvog ugla. nisam ga primijetila, te sam naglo zakocila, a covjek ce meni: "a tako ti je kad u bosni ne stajes na pjesackom!". strpa me u kos sa svim ovim krkanima i bi me pravo sramota! :run:
Last edited by madnessa on 28/08/2008 15:51, edited 1 time in total.
madnessa

#15 Re: Vozacki bonton

Post by madnessa »

echinacea wrote:Najgori su oni sto trube na zuto odma. Taksisti sa svojim prestrojavanjem bez zmigavca.
meni je ekstra definicija nanosekunde: vrijeme koje prodje otkako se upali zuto svjetlo na semaforu do kad ti kreten iza tebe pocne trubit! :lol: :lol: :lol:
JThomas

#16 Re: Vozacki bonton

Post by JThomas »

echinacea wrote:Najgori su oni sto trube na zuto odma. Taksisti sa svojim prestrojavanjem bez zmigavca.
koristim ovu priliku da svim taksistima poručim da ih mrzim :x :mrgreen:
ProS

#17 Re: Vozacki bonton

Post by ProS »

preseli se,meni bi bila milina slusati stranca kako mi psuje,a ne naseg domacina 8)
Hule_Sarajevo

#18 Re: Vozacki bonton

Post by Hule_Sarajevo »

Prosle godine vozim se od Pofalica prema Otoci u srednjoj traci ono normala brzina 60km/h par metara ispred mene u lijevoj traci ide isto neki lik normalno, kad eto ti lole od nekih devetnaest godina vozi on Golfa dvicu napucana ono fol neka sponzorusica sjedi pored njega i on uleti makazice ispred mene, osjetim da mi malo zakaci karambolku i on po gasu i prema Malti ja za njim i on stane za skretanje za Hrasno.Ja izadzem iz auta sa burazom i on fol mangup izadze iz auta i poce nesto pricati, ja mu objasnjavam da nemoze tako voziti i pocnem ga samarati na raskrsnici, u tom trenutku nailazi pun tramvaj i meni narod kroz prozor psuje majku sto ga samaram.Poslije ja ispadoh kriv, al sam tom levatu pokazao da vise netreba tako ulijetati raji.Sreca malo je samo zagrebao karambolku pa nisam ni policiju zvao.

Isto tako me nerviraju takse koji nasred ceste primaju musterije, a ti ako sekundu se negdje zaustavis pocne ti svirati.
ranger

#19 Re: Vozacki bonton

Post by ranger »

ljudi ja ne znam jel sam ja previse nervozan il imam osjecaj da neki ljudi koje pustim da predju preko pjesackog namjerno razvuku to prelazenje! ja onda trouplo popizdim, pa majka mu stara kad ja mogu biti fer i tebi stat, de i ti budi normala i gubi se s hebenog kolovoza sto prije!?

a sto se tice tog sviranja na zuto, neki dan ja dolazim na semafor, ispred mene stoji passat karavan, i cekam ja, upali se zeleno, lik stoji, hajd kontam necu da nerviram ni sebe ni njega sasvim malo zatrubim, lik nista, plicnem mu, ni habera a zeleno upaljeno u 16...ja i dalje cekam pravim se lud bas da vidim sta ce on, vec se prebacilo i na crveno kad lik ni pet ni sest po gasu, ode kroz crveno.... :-)
echinacea

#20 Re: Vozacki bonton

Post by echinacea »

Ranger, stajanje nekome na pjesackom nije stvar toga sto si ti fer, nego stvar vozacke kulture, ako mene pitas, ali i propisa ako je pjesak vec nagazio na pjesacki. Ako ne stanes na pjesacki da pjesak predje, nece niko reci "bas je nefer ovaj vozac". Najgore je sjesti nadrkan u auto.
Bullet Tooth Tony

#21 Re: Vozacki bonton

Post by Bullet Tooth Tony »

Jos su gori oni sto stoje na zelenom
ranger

#22 Re: Vozacki bonton

Post by ranger »

echinacea wrote:Ranger, stajanje nekome na pjesackom nije stvar toga sto si ti fer, nego stvar vozacke kulture, ako mene pitas, ali i propisa ako je pjesak vec nagazio na pjesacki. Ako ne stanes na pjesacki da pjesak predje, nece niko reci "bas je nefer ovaj vozac". Najgore je sjesti nadrkan u auto.
ne radi se o tome jesam li ja fer il ne, ili jesam li stao na pjesackom (a stanem gotovo uvijek) nego sto taj prelazak traje 3 vjecnost, bukvalno vidis da lik vuce noge.....

btw, ta fraza "ne sjedaj nervozan u auto" je toliko ofucana i bez veze, jer danas je zivot takav da bas i nemas izbora kad ces sjesti u auto a kad ne...
Lady Saray

#23 Re: Vozacki bonton

Post by Lady Saray »

lamija_SA wrote:Već sam na nekim drugim temama pisala o (ne)kulturi i idiotizmu vozača.

To što si ti spomenuo da ti trube, kada staneš da propustiš pješake meni se to stalno dešava i toliko me nerviraju ti idioti što trube da bi im...uh...ma bolje da ne govorim....
:x
joj meni su najdrazi ti sto trube za pjesacki, onda ja iz inata pustam sve zivo ispred sebe od pjesaka do likova koji skrecu, izlaze s parkinga... kuci pa sviraj :dance:
a pjesacima inace stajem samo na obiljezenom pjesackom bez semafora za pjesake ili pri skretanju kad im je zeleno na semaforu, ako ima semafor za pjesake i on krene na crveno necu stati (osim ako postoji sansa da mi udubi haubu :D ) ako ima crveno za mene ima i za tebe, mozes sacekati minutu :-)
madnessa

#24 Re: Vozacki bonton

Post by madnessa »

ranger wrote:ljudi ja ne znam jel sam ja previse nervozan il imam osjecaj da neki ljudi koje pustim da predju preko pjesackog namjerno razvuku to prelazenje! ja onda trouplo popizdim, pa majka mu stara kad ja mogu biti fer i tebi stat, de i ti budi normala i gubi se s hebenog kolovoza sto prije!?

a sto se tice tog sviranja na zuto, neki dan ja dolazim na semafor, ispred mene stoji passat karavan, i cekam ja, upali se zeleno, lik stoji, hajd kontam necu da nerviram ni sebe ni njega sasvim malo zatrubim, lik nista, plicnem mu, ni habera a zeleno upaljeno u 16...ja i dalje cekam pravim se lud bas da vidim sta ce on, vec se prebacilo i na crveno kad lik ni pet ni sest po gasu, ode kroz crveno.... :-)
bogami razvlace ovi pjesaci... bas veceras tata i sin prelaze pjesacki i ja se zaustavim i tata stane da polize sladoled koji se bio istopio... i sav sretan on sto ja njega cekam... isto me nerviraju pjesaci sto prelaze na svoje crveno. ako meni crveno znaci stop, pa i njima njihovo. ne, ako ga ja pokupim ja sam kriva, a to sto se on pravio "pametan" nikom nista...
isto jutros krenuh na posao i lik iza mene navalio da prodje iako je ogromna guzva i jedva da se krecemo. mora on. on je neki dasa. pravo me isprepadao. mislim da mi je vec bio u auspuhu! grrr... sto to mrzim!!! :x
desavalo mi se ovo sa papkom sto ceka da se zeleno ugasi, pa da ostanem na semaforu, a on ode, ali sam to pripisivala spolnom sovinizmu... bit ce da su oni samo retardirani i samim tim nesposobni da budu soviniste... :x
Edin H.

#25 Re: Vozacki bonton

Post by Edin H. »

Ova budalastima ima samo u Sarajevu da auto ima prednost u odnosu na pjesaka na zebri :-)

Jaci tlaci :oops:

Zbuni se pjesak kada ga pustis na zebri, a obavezno neki majmun trubi ili blica iza :skoljka:

Tesko je sa konja kada uskocis u auto :-x
Post Reply