vozacka dozvola - zabrana

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Frank Sinatra

#1 vozacka dozvola - zabrana

Post by Frank Sinatra »

pozdrav svima,

Da li se zabrana upravljanja motornim vozilom daje za odredjenu kategoriju vozila s kojim je prekrsaj napravljen, ili se zabrana odnosi na upravljanje svim motornim vozilima?

Moze li izrecena zabrana zastariti?
Clint_Eastwood

#2 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by Clint_Eastwood »

Odnosi se na točno određenu kategoriju. A naravno da može zastariti, doduše ne znam konkretno koliko treba proći vremena, čini mi se 2 godine, nisam siguran, davno sam to čitao. Međutim, nisam još čuo za slučaj da je nekome zastarila zabrana, svi su dobili uredne pozive da predaju vozačku, odnosno dobili su rješenja!
davidigolijat

#3 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by davidigolijat »

Zabrana se odnosi na onu kategoriju vozila sa kojom je nacinjen predmetni prekrsaj. Tako je bilo kasnih '90-ih, vjerujem da je tako i sada. Znam da mi je komsija dobio zabranu za "B" kategoriju, i onda konstantno vozio kamion koji je nedavno kupio....
burekodsira

#4 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by burekodsira »

oj njasra... ne mogu da vjerujem. znaci ti s autom proso kroz crveno a kao neces s motorom ili kamionom ili autobusom...
dimu

#5 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by dimu »

pa sto je sranje to je normalno zamisli recimo ko vozi autobus za neku firmu znaci od toga zivi, i sto ne bi mogao nastaviti raditi ako s privatnim autom prodje kroz crveno i dobije zabranu... uredu da ubije nekoga namjerno ili nesto, al tad bi trebao u zatvor a ne da mu se oduzima vozacka...
Cholina_Lokica

#6 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by Cholina_Lokica »

samo za kategoriju kojom je napravljen prekrsaj. zastarjeva za 2 god. po starom zakonu, a mislim da je za godinu po novom, ali nisam sigurna... mada se ne nadaj previse da ce zastariti, dobices to uredno, pa makar 15 dana prije zastarjevanja :D
burekodsira

#7 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by burekodsira »

dimu wrote:pa sto je sranje to je normalno zamisli recimo ko vozi autobus za neku firmu znaci od toga zivi, i sto ne bi mogao nastaviti raditi ako s privatnim autom prodje kroz crveno i dobije zabranu... uredu da ubije nekoga namjerno ili nesto, al tad bi trebao u zatvor a ne da mu se oduzima vozacka...
ne znam meni je to bez veze... bas taj koji je profesionalno vozac trebao bi se uzorno ponasati u saobracaju, pa i nek izgubi posao vozilo je vozilo. gleda li se taksistima npr hoce li izgubiti posao? treba se orijentisati na pojam drumski saobracaj a ne na kategoriju vozila.

ne znam kako je na zapadu ali recimo znam da ako kao pjesak prodjes kroz crveno u nekim slucajevima ti oduzimaju i vozacku ako je posjedujes!
dimu

#8 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by dimu »

Dile wrote:samo za kategoriju kojom je napravljen prekrsaj. zastarjeva za 2 god. po starom zakonu, a mislim da je za godinu po novom, ali nisam sigurna... mada se ne nadaj previse da ce zastariti, dobices to uredno, pa makar 15 dana prije zastarjevanja :D

ne mozes bas cekati zastaru jer ako nakon odredjenog vremena ne predas vozacku posalju ti jos 100 KM kazne i jos boba ja mislim :)

ne isplati se, ili predaj ili nadji stelu da ti izbrisu kaznu :-D
Cholina_Lokica

#9 Re: vozacka dozvola - zabrana

Post by Cholina_Lokica »

dimu wrote:
Dile wrote:samo za kategoriju kojom je napravljen prekrsaj. zastarjeva za 2 god. po starom zakonu, a mislim da je za godinu po novom, ali nisam sigurna... mada se ne nadaj previse da ce zastariti, dobices to uredno, pa makar 15 dana prije zastarjevanja :D

ne mozes bas cekati zastaru jer ako nakon odredjenog vremena ne predas vozacku posalju ti jos 100 KM kazne i jos boba ja mislim :)

ne isplati se, ili predaj ili nadji stelu da ti izbrisu kaznu :-D
ne mislim da ne predas vozacku kad ti traze... nego da ti nece poslati nikako do zastare obavjest da predas vozacku. kad ti vec posalju, ide ti 7 dana 100km ako ne predas
Post Reply