Vozacka dozvola.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
TenDollars

#1 Vozacka dozvola.

Post by TenDollars »

Imam 2 pitanja u vezi vozacke dozvole.

1. Kooliko vazi vozacka dozvola u BiH? (nije mi napisan datum isteka na vozackoj niti je navedeno koliko traje)
2. Kad zelim bosansku vozacku dozvolu a imam americku, dal mogu samo zamjeniti ili moram sve ponovo polagati?
daxon

#2 Re: Vozacka dozvola.

Post by daxon »

1. Rok važenja BiH vozačke dozvole ukoliko nema nekih ograničenja je 10 godina, ukoliko postoje neka ograničenja rok važenja VD se skraćuje na 5, odnosno 3 godine, datum izdavanja i datum isteka VD napisan je na prednjoj strani VD pod rubrikom 4a. i 4b., naravno, ukoliko posjedujete BiH VD.

2.Ukoliko imate važeću stranu VD, a želite imati BiH VD određene kategorije, u tom slučaju možete zamjeniti inostranu VD za važeću BiH VD sa tim da VD koju mjenjate deponujete, dozvola koju ste deponovali vam se na zahtijev vraća sa tim da tada vraćate dozvolu koju ste dobili u zamjenu. Dakle, ne možete zadržati obije dozvole, ukoliko želite zadržati obije VD tada bi morali polagati vozački ispit, da bi polagali vozački ispit morate imati najmanje 6 mjeseci prijavljen boravak u mjestu u kojem želite polagati.
Autobus

#3 Re: Vozacka dozvola.

Post by Autobus »

A ja hoću da pitam kome trebam platiti, pa da položim vozački?

Evo več drugi put me obaraju na glupostima. Nisam stao pješaku koji je 5 metara udaljen od pješačkog; te nisam dovoljno zaokrenuo volan pri povratku u svoju traku kada sam htio skrenuti lijevo (Mojmilo - izlaz iz parking).. iako sam izvršio povratak u traku naravno..

Mislim da će mi svaki put naći grešku dok ne platim, ili dok ne izađem 10 puta... tako da, ako neko zna kome se plaća, nek javi, ne da mi se peglati sa poganima. :-)
drndalo

#4 Re: Vozacka dozvola.

Post by drndalo »

Hajde, hajde, izdrzi, i polazi... Dok te ne puste, ja im iz principa nisam htio dati...
Autobus

#5 Re: Vozacka dozvola.

Post by Autobus »

drndalo wrote:Hajde, hajde, izdrzi, i polazi... Dok te ne puste, ja im iz principa nisam htio dati...
Pa jeftinije mi je dati 200 KM komisiji za njegovu janjetinu i rakiju; nego 5-6 puta dati po 130 KM i padati na stvarima koje su smiješne. Nisam znao da nešto može biti ovoliko frustrirajuće, bukvalno svaki put mi mogu naći grešku, mislim da profesionalni vozač krene voziti našli bi mu 2-3 'greške'..

Ne bi mi bilo krivo da sam mulac i da ne znam voziti, ali kad on vidi da sam ja ugledao pješaka koji je daleko od pješačkog, procjenio da nema potrebe za zaustavljem i onda povrh toga postavi pitanje "vidiš li ti onog pješaka"..

Ne znam, stvarno je preskupo da bih ganjao inat. Ako ima neko nekoga u komisiji ko voli janjetinu ili 200KM, otvoreno pozivam na korupciju, neka mi se javi na pp :-D
drndalo

#6 Re: Vozacka dozvola.

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, osim onoga sto sam rekao... Bio sam u slicnoj prilici, ali sam bio inatli...

Elem, jedino osim korupcije sto mozes uraditi je da preduhitris svaku njihovu primjedbu time sto ces uraditi ono zbog cega bi ti zakerali... Tipa tog pjesaka, stanes da ga pustis... Ali i tu nema garancije...

Ne valja ni kad si presiguran u sebe, onda kontaju da se ku*cis, pa te "hlade", i tako to... Pao si 2x , vec iduci put bi te mogli pustiti i 'nako...
Mlad i Nevin

#7 Re: Vozacka dozvola.

Post by Mlad i Nevin »

A da si mu stao rekao bi zašto staješ pobogu, vidiš koliko je daleko od pješačkog... :roll:

Samo korupcija nažalost, to može srediti dosta instruktora.
drndalo

#8 Re: Vozacka dozvola.

Post by drndalo »

Nemoj placati vozacki ! Ako treba plati jos 7x polaganje, nauci se i strpljenju, vjeruj da ce ti to strpljenje na BH cestama barem 1 spasiti zivot ! Mlad si, ne moze sve, i ne moze odmah, tesko je ali je tako...

PS. I ja sam nekad bio mlad, i polozio iz 6-puta... Kad na 3-em polaganju nisam onom majmunu iz komisije odgrizao nos od bijesa, necu nikad nikome... Rekoh ja njemu, umjesto on meni: "Vidimo se za 14 dana..."
Autobus

#9 Re: Vozacka dozvola.

Post by Autobus »

Mlad i Nevin wrote:A da si mu stao rekao bi zašto staješ pobogu, vidiš koliko je daleko od pješačkog... :roll:

Samo korupcija nažalost, to može srediti dosta instruktora.
Upravo to, rekao bih da bespotrebno dovodim druge vozače u opasnost ili remetim rad saobraćaja i slično..

Idući put trebam kameru ugraditi, pa da sve snimim :-)

Stvarno sam htio odraditi vožnju laganu, ugodnu, da čovjek vidi da znam. Pa jebote, nisam u životu nikad oprezniji bio. I onda ti kaže nisi propustio pješaka, kao da sam ja imbecil koji ne zna da treba stati na pješačkom prelazu, ako je to potrebno...
daxon

#10 Re: Vozacka dozvola.

Post by daxon »

Autobus wrote:A ja hoću da pitam kome trebam platiti, pa da položim vozački?

Evo več drugi put me obaraju na glupostima. Nisam stao pješaku koji je 5 metara udaljen od pješačkog; te nisam dovoljno zaokrenuo volan pri povratku u svoju traku kada sam htio skrenuti lijevo (Mojmilo - izlaz iz parking).. iako sam izvršio povratak u traku naravno..

Mislim da će mi svaki put naći grešku dok ne platim, ili dok ne izađem 10 puta... tako da, ako neko zna kome se plaća, nek javi, ne da mi se peglati sa poganima. :-)
Pokušat ću odgovoriti na pitanje iako nisam upoznat sa situacijom, međutim, uzmimo da ste objektivni da je sve kako ste opisali.
Dakle, često kandidati, a i sam instruktor neinformisani su o pravima koja imaju, često kandidat nije proučio zapisnik na osnovu kojega ispitivač ocjenjuje kandidata pa nije ni svjestan kako se greške ocjenjuju i zbrajaju (moj post koji govori o zapisniku možeš pronaći na ovoj temi), ukoliko misliš da nisi ocjenjen sukladno pravilniku i zapisniku imao si pravo žalbe, naročito ta žalba ima težinu ukoliko instruktor, a uz instruktora i odgovorno lice iz AŠ stanu na stranu kandidata.
Član 33.
(Prigovori i žalbe)

(1) Kandidat ima pravo prigovora na način ispitivanja i ponašanja ispitivača za vrijeme ispita, odmah po završetku ispita, o čemu odlučuje predsjednik i ispitivač sa ispita, u roku od tri dana. Prigovor se podnosi pismeno uz obavezno navođenje razloga prigovora.
(2) Kandidat ima pravo žalbe na uvjete pod kojima je proveden ispit, Ministarstvu, u roku od 8 dana od polaganja ispita.
(3) O žalbi odlučuje Ministar i u slučaju da donese odluku da je žalbe iz stava 2. ovog člana osnovana, ispit se polaže pred dva ispitivača, bez plaćanja nove naknade za polaganje ispita. Odluka komisije od dva ispitivača je konačna.
Dio koji se tiče korupcije ne bih komentarisao.
Autobus

#11 Re: Vozacka dozvola.

Post by Autobus »

Nažalost, jedno je stvarno stanje, a drugo je zakon. Kada sam prvi put izlazio, nisam imao pojma koje greške gledaju, kako se postupa, pa nisam se nešto ni ljutio kada sam pao, iako je moj pad bio rezultat naivnosti, a ne neznanja.

Ali jutros je situacija drugačija. Znam da postoji 25-30 kumulativnih grešaka i 21 jedna eliminatorna greška. Međutim, nekoliko eliminatornih grešaka su takve prirode, da bukvalno dođe do situacije moja riječ vs. njegova. Instruktor u većini slučajeva, gotovo 100%, neće podržati kandidata jer se već zna sa komisijom ili ne želi poteškoće i raspravu ili jednostavno aludira na mito. Vjerovao ti ili ne, situacija je ove prirode.

Ja kada skrećem na ulaz u parking lijevo, te usmeno govorim da je ulica u koju ulazim dvosmjerna i da zbog toga moram paziti na ugao ulaska, te postupim po tome; a nakon toga on kaže malo si presjekao traku i ne bi moglo vozilo iz suprotne strane proći (što na kraju biva vozio si pogrešnom trakom), onda je sve jasno. I kada se protivim tome, kaže 'nisam valja ja star, pa imam oči koje rade još uvijek'. Ili kao u navedenom primjeru, pješak nije zagazio pješački prelaz, nije bio ni 2-3 koraka od pješačkog, komisija vidi da sam očigledno primjetio pješaka i procjenio da nije potrebno stati - a rezultat toga je 'pa zar ne vidiš pješaka'.. a da sam stao, rekao bi da remetim rad saobraćaja.

Ili greške tipa neodgovarajućom vožnjom ometa druge učesnike; ili oduzimanja prava prvenstva itd. sve što se može rastegnuti na milion situacija i interpretirati kako želi komisija.

Naivno je misliti da će žalba uroditi plodom ili da će instruktor stati na vašu stranu, najviše što mogu dobiti od instruktora je 'nisam vidio' ili 'ne bih da se miješam', tako da na kraju moja riječ vs. njegova bude opis čitave situacije.

Meni je besmisleno da neko mora odraditi 100% savršeno u 40 minuta vožnje. To se u stvarnoj situaciji nikada ne desi, konstantno se na cestama oduzimaju prava prvenstva, pogriješi se na besmislicama tipa zaboravljanje svijetla, pojasa, presjek trake od 10%, prelazak preko pješačkog, skretanje u trećoj i milion ovih stvari. I sada, ja kada u 40 minuta uradim jednu ili dvije greške ili polugreške koje nikoga ničim nisu ugrozile, on meni ne da dokument koji kaže da znam voziti. Meni je to u najmanju ruku nepravedno i besmisleno, te je dizajnirano upravo za mogućnost zloupotrebljavanja. Postoje mjesta na kojem se za dan dobije vozačka, a prosjek sudara nije ništa veći nego u BiH, u kojem morate biti Schumaher i Colin McRae u isto vrijeme, da bi dobili vozačku bez štele.
drndalo

#12 Re: Vozacka dozvola.

Post by drndalo »

Ako ce ti biti lakse, ni Schumacher ni McRae bi je ovdje tesko dobili iz prve ako bi vozili po pravilima... Jedino ako bi opleli po gasu kao na trci, pa da ovi budu sretni sto su zivi izasli... :lol:
smayzoni

#13 Re: Vozacka dozvola.

Post by smayzoni »

drndalo wrote:Ako ce ti biti lakse, ni Schumacher ni McRae bi je ovdje tesko dobili iz prve ako bi vozili po pravilima... Jedino ako bi opleli po gasu kao na trci, pa da ovi budu sretni sto su zivi izasli... :lol:
kako li sam onda ja polozio :?
daxon

#14 Re: Vozacka dozvola.

Post by daxon »

Autobus wrote:pješak nije zagazio pješački prelaz, nije bio ni 2-3 koraka od pješačkog, komisija vidi da sam očigledno primjetio pješaka i procjenio da nije potrebno stati - a rezultat toga je 'pa zar ne vidiš pješaka'.. a da sam stao, rekao bi da remetim rad saobraćaja.
Ipak nije 5 m kako si rekao u svom prvom postu, kako sam razumio, ti voziš prema obilježenom pješačkom prelazu na kome nema svjetlosne signalizacije (semafora), istovremeno, prema pješačkom prelazu korača pješak sa namjerom da pređe cestu i nalazi se dva tri koraka od pješačkog, ako si kroz "šoferšajbu" ugledao da je taj pješak na dva, tri koraka od kolovoza i da ima namjeru da stupi na kolovoz obilježen kao mjesto za prelaz pješaka, ti si dužan zaustaviti se i propustiti pješaka.
To ti je nešto slično kao oduzimanje prvenstva prolaza drugom vozilu koje se nalazi na putu sa prvenstvom prolaza, realno, ti bi možda mogao proći prije nego ovaj dođe do mjesta gdje se vaše putanje ukrštaju, ali ti se moraš zaustavit i propustiti vozilo na putu sa prvenstvom prolaza, tako je i sa pješakom, ti bi mogao proći prije nego što pješak stupi nogom na kolovoz, međtim, moraš se zaustaviti jer se on kreće putem sa prvenstvom prolaza tj. prema obilježenom pješačkom prelazu, takva su pravila i propisi i takvo se ponašanje u saobraćaju očekuje i zahtijeva na ispitu.

Dakle, ti za vrijeme praktičnog dijela ne pokazuješ da si neki šumaher niti to koga interesuje, na praktičnom ispitu ti pokazuješ da si razumio pravila i propise koje si položio u teoretskom dijelu ispita, te da si spreman iste primjenjivati i u praksi.
Drugim riječima, od tebe se na ispitu zahtijeva defanzivna vožnja i razumjevanje takvog načina vožnje, također, mogao si primjetiti da greške koje se tiču tehničkog dijela vožnje uglavnom nisu eliminatorne već kumulativne, tj. zbirne, znači niko ne traži 100 % savršeno, niko te ne može oboriti jer si skranuo u trećoj, to je greška C3-3.b i ako ne napraviš niti jednu drugu možeš 6 puta tako skrenuti, a ipak položiti.
Poenta je u tome da tebe ispitivač vidi prvi i zadnji put u životu i njega ne zanima realnost na cestama, ko kome oduzima prvenstvo i sl., njega zanima da ti vožnju odradiš onako kako se od tebe traži po definicij defanzivne vožnje, da ne uradiš neku eliminatornu , odnosno, da ne uradiš zbirnih grešaka više nego je dozvoljeno.

Ne želim tvrditi da možda nisi oštećen ocjenom na ispitu, namjera mi je da ti ukažem u kom pravcu da razmišljaš prilikom slijedećeg izlaska na ispit za koji ti želim više sreće i uspjeh, usput, dobro prouči onaj dio o greškama iz zapisnika, dakle da znaš kako se ocjenjuje, koje su eliminatorne, a koje zbirne greške i koliko kojih je dozvoljeno tako da možeš stati u svoju odbranu, a da li će te instruktor podržati ukoliko bude potrebno to je samo do njega..
Autobus

#15 Re: Vozacka dozvola.

Post by Autobus »

Napisao sam da pješak nije ni 2-3 koraka blizu pješačkog, znači dalje je od 2-3 koraka od pješačkog prelaza. Da je bio 2-3 koraka od pješačkog, ja bih stao, bez obzira što sam mogao proći.

Detaljnije, situacija je ova. Silazio sam ul. Andirća i išao desno na semaforu na glavnu cestu. Kada sam silazio ka semaforu, primjetio sam pješaka koji je tada bio udaljen otprilike 10-tak metara od prelaza. Zeleno je bilo upaljeno, usporio sam sasvim prirodno, prebacio u drugu brzinu, dao žmigavac i skrenuo desno. Paralelno sa time, pješak se približio nekoliko metara pješačkom prelazu. Valja napomenuti da sam osmotrio kroz prozor vrata desno gdje se nalazi pješak u toku skretanja. Pješak nije bio blizu, nije bio 2-3 koraka i po mojoj procjeni bio je nekih 5 metara udaljen od pješačkog. Ovo zaključujem i iz toga da kada sam prošao pješački, povećao brzinu i stisnuo na gas, došao do 50 km/h, u retrovizoru sam vidio pješaka koji je tek zagazio na pješački prelaz.

Moje mišljenje je da bi veći problem bio da nisam vidio pješaka, ili da je pješak nagazio na pješački, a ja kao idiot po gasu zaobišao istog. Onda bi bilo razumljivo da sam moron i da treba da budem oboren na ispitu. Međutim, komisija je jasno vidjela šta se dešava, vidjela je da sam primjetio pješaka, vidjela je da sam procjenio da nema potrebe za stajanjem što i dalje mislim da je pravilna odluka (mada je više neću ponoviti na ispitu), ali nažalost postavila se zlonamjerno.

Ljudi nisu roboti, mislim da bi se greške ovog tipa trebale tolerisati.

Naravno, ja pretjerujem sa Schumaher - McRae primjerom, ali mi je krivo ne dobiti vozačku dozvolu i ići u finansijski minus kada vidi i instruktor i ja da znam voziti.

Tebi hvala na savjetima, svakako razumijem tvoj stav bez kojeg ja sigurno neću položiti, ali nisam siguran da mogu postupati tako striktno u vožnji. Ovaj put je to pješak koji je bio udaljen od pješačkog, sljedeći put će biti automobil koji nije bio dovoljno blizu da bih mu oduzeo prvenstvo prolaza, ili nešto treće. Imam osjećaj da mogu naći grešku, kada to žele, a kada to ne žele, prešute i ćao.
TenDollars

#16 Re: Vozacka dozvola.

Post by TenDollars »

Autobus wrote:A ja hoću da pitam kome trebam platiti, pa da položim vozački?

same like me :D hahahahhaha nisam im iz principa htio platiti, seljaci, polozio sam od drugog puta kad sam polagao.
U americi mi isto traze bosansku vocazku da bi mi dali americku pa sam konto da necu opet za bosansku morati polagati i tako, al eto ako se moze americka zamjeniti za bosansku kasnije dobro je. opop
jesam dobro skonto?? :D
Znaci imam dvije opcije ovdje, da dam bosansku i d ami daju americku ili da polazem za americku ako hocu bosansku da zadrzim. Jabi nesto ovu prvu.
Post Reply