Volontiranje u Sudu i Tužilaštvu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Dioklecijan

#1 Volontiranje u Sudu i Tužilaštvu

Post by Dioklecijan »

Volio bih čuti od kolega mišeljnja i iskustva o volontiranju u pravosudnim institucijama, u svakom pogledu.

Moje iskustvo sa tim je sledeće. Do sada sam predavao u Sudove na nekoliko konkursa, u RS, HNK, TK. U TK sam prošao i ponuđena naknada za volontiranje je bila 500 KM. U HNK, sam prošao i to pri vrhu liste, ponuđena naknada je bila 230 KM. U RS nisam prošao niti sam dobio odbijenicu, niti znam kolike oni naknade u RS daju.

Sasvim slučajno sam stupio u kontakt sa jednim kantonalnim tužiocem, on mi je rekao da u njegovom Tužilaštvu ne primaju volontere zbog malog obima posla, a i ako bi ih primali ne bi im imali nikakvu naknadu plaćati zbog malog budžeta.

U RS primaju obično po dva volontera u nekim sudovima, a u nekim ne primaju nikako, dok u Tužilaštvima RS primaju obično po dva volontera. Međutim u Sudovima u ZDK, TK i HNK ih primaju u većem broju sa tim da je u HNK poslednji put primljeno preko 20 volontera, a i čini se da uopšte nije teško ni proći na konkursu.

Napomenuću da svi volonteri iz bilo kog grada mogu aplicirati u bilo koji sud ili tužilaštvo u državi, bez ikakvih dodatnih papira.

Svi sudovi zakazuju intervju sa predsjednikom suda, odmah sutradan od zakazivanja.

Zamolio bih kolege da napišu neka svoja iskustva.
Post Reply