Volontiranje u skolama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kriticarka_nikova

#1 Volontiranje u skolama

Post by kriticarka_nikova »

Potrebna mi je jedna informacija. Hitno.
Drugarica mi je zavrsila fax za nastavnika fizickog vaspitanja, no, radi vec dugo vremena kao knjigovođa jedne druge skole i to ne bi prekidala , bar ne za sada. Htjela je biti pripravnik u jednoj skoli u TZ kantonu, ali joj je ne isplati jer su plate kod pripravnika male+ bez toplog obroka....Jedno vrijeme moglo se volontirati po skolama + da radi sve kao i do sad (dakle na svom starom radnom mjestu: mjestu knjigovodje), no to su ukinuli u TZ kantonu....

Jedno pitanje?

Da li se moze volontirati ( dakle ne obavljati pripravnicki )u skolama u Sarajevskom kantonu?
Ili Zenickom svejedno?
uvjek dobar gost

#2 Re: Volontiranje u skolama

Post by uvjek dobar gost »

http://portal.monks.ba/start/

Nazovi pitaj ostalo su sve poluinformacije
kriticarka_nikova

#3 Re: Volontiranje u skolama

uvjek dobar gost wrote:http://portal.monks.ba/start/

Pa dobro eto i trazim poluinformaciju, dovoljno mi je da znam da postoje volonteri (mozda neko trenutno negdje volontira u skoli i cita ovo) i eto onda cu vec biti spremna dalje da zovem i pitam....
uvjek dobar gost

#4 Re: Volontiranje u skolama

Post by uvjek dobar gost »

kriticarka_nikova wrote:
uvjek dobar gost wrote:http://portal.monks.ba/start/

Pa dobro eto i trazim poluinformaciju, dovoljno mi je da znam da postoje volonteri (mozda neko trenutno negdje volontira u skoli i cita ovo) i eto onda cu vec biti spremna dalje da zovem i pitam....
Naravno ali rekoh ako ti je žurba...
ja.neron

#5 Re: Volontiranje u skolama

Post by ja.neron »

kriticarka_nikova wrote:Potrebna mi je jedna informacija. Hitno.
Drugarica mi je zavrsila fax za nastavnika fizickog vaspitanja, no, radi vec dugo vremena kao knjigovođa jedne druge skole i to ne bi prekidala , bar ne za sada. Htjela je biti pripravnik u jednoj skoli u TZ kantonu, ali joj je ne isplati jer su plate kod pripravnika male+ bez toplog obroka....Jedno vrijeme moglo se volontirati po skolama + da radi sve kao i do sad (dakle na svom starom radnom mjestu: mjestu knjigovodje), no to su ukinuli u TZ kantonu....

Jedno pitanje?

Da li se moze volontirati ( dakle ne obavljati pripravnicki )u skolama u Sarajevskom kantonu?
Ili Zenickom svejedno?
ovdje ti u SA kantonu treba štela i za volontiranje a pošto ona nije iz našeg kantona ona će naći prije štelu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kriticarka_nikova

#6 Re: Volontiranje u skolama

ja.neron wrote:
kriticarka_nikova wrote:Potrebna mi je jedna informacija. Hitno.

Jedno pitanje?

Ili Zenickom svejedno?
ovdje ti u SA kantonu treba štela i za volontiranje a pošto ona nije iz našeg kantona ona će naći prije štelu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Znaci moze se volontirati?
Nacemo stelu...izmislicemo je...
amrica

#7 Re: Volontiranje u skolama

Post by amrica »

Ja jos nikad nisam cula da postoji nastavnik-volonter :? :? :? :? Bar u KS.
Ne znam kako je u Tuzli, ali to je totalno besmisleno. Ministarstvo obrazovanja odredi parametre koliko ljudi se treba zaposliti u nekoj skoli na osnovu broja ucenika, specificnosti nastave, lokacije skole.... I kaze trebaju 2 nastavnika fizickog i za 2 nastavnika spremi lovu budzet skole. Zasto onda uzimati volontere da rade dzabe kad postoji obezbjedjena lova? Da je direktor potrosi na neke druge stvari (ljude)?

Ovdje postoje pripravnici, i placeni su 90% plate, koliko ja znam, ponegdje i 100%, uz sva ostala prava zasnovana na radnom odnosu: TO, prevoz, regres, pomoci...
kriticarka_nikova

#8 Re: Volontiranje u skolama

amrica wrote:Ja jos nikad nisam cula da postoji nastavnik-volonter :? :? :? :? Bar u KS.
Ne znam kako je u Tuzli, ali to je totalno besmisleno. Ministarstvo obrazovanja odredi parametre koliko ljudi se treba zaposliti u nekoj skoli na osnovu broja ucenika, specificnosti nastave, lokacije skole.... I kaze trebaju 2 nastavnika fizickog i za 2 nastavnika spremi lovu budzet skole. Zasto onda uzimati volontere da rade dzabe kad postoji obezbjedjena lova? Da je direktor potrosi na neke druge stvari (ljude)?

Ovdje postoje pripravnici, i placeni su 90% plate, koliko ja znam, ponegdje i 100%, uz sva ostala prava zasnovana na radnom odnosu: TO, prevoz, regres, pomoci...
Postavila sam prvi post.
Radi se o osobi koja ima vec zasnovani radni odnos i koja NECE da prekida isti.
Uporedo sa tim svojim poslom zeli da volontira 1g u nekoj skoli kako bi mogla kroz 1 sk.godinu polagati strucni ispit i steci sve uslove za radni odnos u svojoj struci ako objave neke od skola konkurs. Kapiš sad? Dakle, nemoguce je da ima 2 posla!

Biti pripravnik, to znaci slijedece:
Imala bi manju platu (sto se u ovom slucaju ne isplati)
Volonterstvo bi se isplatilo iz razloga sto bi mogla poloziti strucni nakon 1g (a ne mora odrzat ni casa u skoli), a sem toga, skola nema nikakve obaveze prema volonteru....(obicno to bude i obratno :D)

Dakle, nije u pitanju lova, NE TREBA LOVA, kapiš?

Da li je mene neko razumio.

Jos kad bi se javio neki direktor skole iz Sarajevskog K. bilo bi genijalno!
sigicalo

#9 Re: Volontiranje u skolama

Post by sigicalo »

Ako volontiras to ti se ne broji nigdje osim ako u istoj skoli nekad budes trazila posao pa ti to uzmu u obzir.Vecina skola to radi, narocito ako imas sve kvalifikacije za trazeni posao.
Ako si pripravnik,ne mozes raditi i obratno.Pripravnici staz zakonski podrazumijeva odredjenu naknadu za vrijeme provedeno u skoli, a ako si vec zaposlen ne mozes dobiti sredstva po dvije osnove, osim ako nije u pitanju ugovor o djelu (sto kod pripravnickog nije rijec).Volontiranje je na dobrovoljnoj bazi i bez placanja. Za pripravnicki staz se sa skolom potpisuje ugovor o nacinu i vremenu realizacije pripravnickog staza te iznosu naknade.Volontiranje i pripravnicki ne moze zajedno.
kriticarka_nikova

#10 Re: Volontiranje u skolama

sigicalo wrote:Ako volontiras to ti se ne broji nigdje osim ako u istoj skoli nekad budes trazila posao pa ti to uzmu u obzir.Vecina skola to radi, narocito ako imas sve kvalifikacije za trazeni posao.
Ako si pripravnik,ne mozes raditi i obratno.Pripravnici staz zakonski podrazumijeva odredjenu naknadu za vrijeme provedeno u skoli, a ako si vec zaposlen ne mozes dobiti sredstva po dvije osnove, osim ako nije u pitanju ugovor o djelu (sto kod pripravnickog nije rijec).Volontiranje je na dobrovoljnoj bazi i bez placanja. Za pripravnicki staz se sa skolom potpisuje ugovor o nacinu i vremenu realizacije pripravnickog staza te iznosu naknade.Volontiranje i pripravnicki ne moze zajedno.
da bi neko polozio strucni, moze i volontirati.
znaci broji se, eto raspitaj se, pa ces vidjeti.
sigicalo

#11 Re: Volontiranje u skolama

Post by sigicalo »

Ako vec znas zasto onda pitas? Cemu onda cijela tema? Ja sam se raspitala prije nego sto sam bilo sta napisala, u skoro istoj situaciji sam bila.
EOD
kriticarka_nikova

#12 Re: Volontiranje u skolama

sigicalo wrote:Ako vec znas zasto onda pitas? Cemu onda cijela tema? Ja sam se raspitala prije nego sto sam bilo sta napisala, u skoro istoj situaciji sam bila.
EOD
pitam kako je u drugim kantonima, posto su u ovom mom ukinuli volontiranje :-)
amrica

#13 Re: Volontiranje u skolama

Post by amrica »

Opet nema logike, s jedne strane imamo osobu koja vec radi i hoce jos dzaba da radi drugi posao, a sa druge strane imamo radno mjesto za koje je obezbjedjen novac od strane ministarstva i za koje konkurira x nastavnika, NEZAPOSLENIH nastavnika.
Ona bi da dzaba radi za papir o stazu, a da neko ko nemam nikakva primanja mlati usima zbog nje? To je to?

Svaka cast. Ljudi se bore da dobiju jedan posao da prezive, a ona vec ima jedan i hoce da oduzme pravo nekom drugom da se zaposli jer ona ima privilegiju da ima platu... pa se moze zaj.... kako hoce.

Srecom, mislim da je to nemoguce, bar u KS.
kriticarka_nikova

#14 Re: Volontiranje u skolama

amrica wrote:Opet nema logike, s jedne strane imamo osobu koja vec radi i hoce jos dzaba da radi drugi posao, a sa druge strane imamo radno mjesto za koje je obezbjedjen novac od strane ministarstva i za koje konkurira x nastavnika, NEZAPOSLENIH nastavnika.
Ona bi da dzaba radi za papir o stazu, a da neko ko nemam nikakva primanja mlati usima zbog nje? To je to?

Svaka cast. Ljudi se bore da dobiju jedan posao da prezive, a ona vec ima jedan i hoce da oduzme pravo nekom drugom da se zaposli jer ona ima privilegiju da ima platu... pa se moze zaj.... kako hoce.

Srecom, mislim da je to nemoguce, bar u KS.
amrice skoli jeste u interesu da ima volontera , zakon nisam ja pisala, vec drugi :-)
ako ti je krivo, popi konjsko pivo :-)
amrica

#15 Re: Volontiranje u skolama

Post by amrica »

Sutra cu imati 100% tacnu informaciju :) od nekoga ko je 40 godina u obrazovanju.
Da li je moguce, da li je bilo moguce, u cijem je interesu itd....
kriticarka_nikova

#16 Re: Volontiranje u skolama

amrica wrote:Sutra cu imati 100% tacnu informaciju :) od nekoga ko je 40 godina u obrazovanju.
Da li je moguce, da li je bilo moguce, u cijem je interesu itd....
Ajde, jedva cekam na tvoj odgovor :)
amrica

#17 Re: Volontiranje u skolama

Post by amrica »

Raspitala se, dobila sve informacije, moguce je volontirati, bar u KS, nisam pitala za da li vazi u FBiH, samo se to ne desava cesto u praksi jer direktori traze da volonter odradi punu normu, isti broj casova kao i zaposleni na tom radnom mjestu, dok volonteri nude da rade "ponekad", a da im se to "pika" kao puni staz. Mada ima i direktra koji pristaju i na takav aranzman..

Mora im se placati prevoz.

Nisam imala skener, nadam se da ces moci procitati. :)

Image
amrica

#18 Re: Volontiranje u skolama

Post by amrica »

Image
kriticarka_nikova

#19 Re: Volontiranje u skolama

Svaka cast amrice!
kriticarka_nikova

#20 Re: Volontiranje u skolama

Jos samo da dodam ovo.
Neko mi je rekao da pozovem i pitam na telefon.
Pozvala, evo ovog jutra.
NIKO NISTA NE ZNA...
Dakle...
Prvo sam nazvala Ministarstvo obrazovanja KS i trazila njihovog pravnika.
Pravnik me uputio na Ministarstvo rada.
Nazavala.
Pojma nemaju. Uputili me na "Sektor za rad".
Nazavala i napamet sve izbiflala sto sam imala reci (vise mi bio pun kurac ponavljanja).
Uputili me na "Agenciju za drzavnu sluzbu".
Nazvala.
Javila se neka pripravnica. Naravno nije znala, ali u dubini tj. u njenoj pozadini cuo se glas neke gospodje koja zna ili "zna". Trazila sam da s njom porazgovaram. Prvo pitanje s njene strane (bas drsko) je bilo "A zasto niste nazavali agenciju za drzavnu slzbu TZ kantona?"- rekoh "Ukinuto volontiranje u TZ kantonu, nemam njih sta zvati, nista mi pomoc ne mogu",a onda mi je odgovorila da oni nemaju nista s time i da skole sve to interno obavljaju....

Il sam stvarno glupa pa ne kontam sta je pisac hotio reci da me se kutarise, il' na moje "iznadprosjecno inteligentno" pitanje ne postoji odgovor?
Post Reply