volontiranje u inostranstvu
- ljubav_aha
#26 Re: volontiranje u inostranstvu
hvala,kako se zove organizacija , hvala jos jednom 
- kriticarka_nikova
#27 Re: volontiranje u inostranstvu
Imala sam negdje zapisano, moram se potrudit pa naci...dao mi ljetos jedan volonter Holandjanin...a dok ja nenadjem ukucaj u gugul "Volonteer-Portugal" pa guglaj malo...ljubav_aha wrote:hvala,kako se zove organizacija , hvala jos jednom
- ljubav_aha
#28 Re: volontiranje u inostranstvu
kriticarka_nikova wrote:Imala sam negdje zapisano, moram se potrudit pa naci...dao mi ljetos jedan volonter Holandjanin...a dok ja nenadjem ukucaj u gugul "Volonteer-Portugal" pa guglaj malo...ljubav_aha wrote:hvala,kako se zove organizacija , hvala jos jednom
hvala
-
staza
#29 Re: volontiranje u inostranstvu
Semirova piramida nije loš izbor: druženje, ne treba pasoš, blizu, naučiš nekoliko stranih jezika, a sad što je ta priča neutemeljena manje je važno jer mnogi u BiH volontiraju (a plaćeni su) a rezultata nikakvih nema.Vlajko wrote:druze ,bolje volontiraj u svojoj zemlji ako si bas toliki entuzijasta.
Gradovi prljavi i neuređeni, urbanizam i arhitektonika elementarni pogaženi, ljudi se ne vraćaju (a izdvojeno sredstava za to u milionima konvertibilnih maraka), stranke se međusobno glođu, razne inicijative i organizacije su ekspoziture političkih stranaka i financiranjem i ideološki: pomoći naravno treba, ali mislim da je internetski poziv posljednje utočište za takvo što jer ima onih koji i pomažu neovisno i za njih se ne čuje, što samo govori u prilog tezi da to oni tako žele i da nisu dio ničije sfere utjecaja, a da ne bude sve tako crno, naravno da ima i izuzetaka.Vlajko wrote:U FBiH i u RS imas stotine hiljada ljudi kojima treba pomoc i imas barem desetine hiljada stvari na kojima mozes da volontiras. Cenim ljudskost ,ali treba pomoci onima oko sebe komsijama , drugovima, sunarodnicima pa tek onda ako pretekne i drugima.
Mnoge stvari historija kasnije piše: npr. stvar je visoke politike zašto su američke vojne trupe namah blokirale nakon zemljotresa haićanski aerodrom ne dopustivši nikome ulazak u tu zemlju, jer je sva humanitarna pomoć i diplomacija bila od tada i nadalje rukovođena isključivo od strane SAD-a.Vlajko wrote:Realnost je da nekim zemljama u Africi nema pomoci ,ali bukvalno , samo to niko ne sme da kaze da ne bi bio optuzen za rasizam ili ko zna sta. Iskreno kakva je buducnost jedne Zambije sa 55% HiV pozitivnih? Kakva je buducnost Zimbabvea? itd itd i ne zaboravi da u FBiH i RS pa i na celom Balkanu stranci retko volontiraju ,a pomoc je itekako potrebna. Ti stranci uzmu kes koji ti i svi ucesnici ovog foruma nece zaraditi za zivota ...te pusti Afrike ,Azije i drzi se svoje kuce i prijatelja i tu volontiraj,a ako hoces da putujes , malo glavu da oladis , onda ces naci nesto sto je bolje od volontiranja.
Po tvojoj računici nije onda nikakva budućnost ni BiH, ali srećom postoje mnogi koji žive onako kako bi trebalo: karmički su se više spasili oni koji brzo i bolno odu od onih izdrogiranih, nezaposlenih, kriminaliziranih što polahko umiru: no ljudsko biće evolutivno svjesnošću nije slučajno tu gdje je i ne predaje se lahko te zato i jesu Bonu Voxu stvarni (a ne lažni balkanski) afrički volontore poručili da im ne šalje računare, jer to nema svrhe i više urade oni na terenu bez tih računara: ako ovako nastavimo država bi nam vrlo brzo mogla doći u istu ili sličnu situaciju i pri tome su najmanje krivi stranci: ko hoće može da se internetski informira o svim osim nevladinim i raznim organizacijama što imaju časna sjedišta u inostranstvu i čiji su se ogranci kriminalno dokazali u BiH i da pročita komentare o korupciji što im ih njihove stranci osnivači na siteovima upućuju, al' naravno haber kruži da se dragi s čašom druži, a dragi još uvijek pije: samo što je nekad lagahno i s ćeifom pio o svom a danas o društvenom trošku.
- kriticarka_nikova
#30 Re: volontiranje u inostranstvu
@staza
Ljetos sam u dva navrata volontirala na piramidama u Visokom. Kopala sam tunel na lokalitetu “Ravne“ tj. Izvozila kolica puna zemlje koje je tovario Alfonso talijan, prala kamenje, čistila metlom piramidu…uzivala u druženjima, bilo mi je nezaboravno iskustvo. Svoj mali doprinos dala sam i za Bosnu! I opet cu, jer nije mi tesko. Ali avaj, posto sam zensko, ne mogu bas citavo ljeto da teglim kolica i radim fizicki posao, zato sam otisla volontirat i preko granice da vidim i svijeta malo. O boravku na piramidama vec sam pisala negdje. Semir je volonterima pruzio smjestaj moglo bi se reci A kategorije, a i hrana je bila izvrsna!
Ako bude iduće godine volontiranja na piramidama ja odoh, hoces li mi se pridružit, posto od price nema nista, ja samo prihvatam djela.
Ovo ostalo je bilo @Vlajku upuceno ali mogu samo nesto da kazem na to…
Upravu si internetski poziv nije dovoljan da se neko odazove na Vlajkove rijeci, zato i kazem cijenim dijela.
To sto su gradovi prljavi i neuredni nije do mene. Da se volonterski centri organiziraju pa da naprave neku akciju ciscenja gradova ja bih i tu učestvovala. Sto da ne…ali, avaj, kultura BiH gradjana je takva da ce papir od bombone ili zvaku bacit na sred ulice.
Koliko znam proteklih godina je Gradacac bio proglasavan (ne znam od cije strane) kao najcisci grad u BiH…ljudi ga zovu malim Amsterdamom, a i skidam kapu vlastima iz pomenutog grada koji su naredili policiji da kazni svakog koga vidi da baca opusak na putu iliti i najmanji papiric…pa su silom gradjane kultivisali, kako tako, uspjeli su, jer niko nije htio placat 5 KM zbog opuska cigarete.
No taj mali grad nije jedino ogledalo Bosne i Hercegovine. Koliko samo stranaca prodje prljavim Sarajevom, Travnikom ( jadna Lašva koja prolazi kroz Travnik, puna smeća, jada i čemera)…neću dalje…
Ljetos sam u dva navrata volontirala na piramidama u Visokom. Kopala sam tunel na lokalitetu “Ravne“ tj. Izvozila kolica puna zemlje koje je tovario Alfonso talijan, prala kamenje, čistila metlom piramidu…uzivala u druženjima, bilo mi je nezaboravno iskustvo. Svoj mali doprinos dala sam i za Bosnu! I opet cu, jer nije mi tesko. Ali avaj, posto sam zensko, ne mogu bas citavo ljeto da teglim kolica i radim fizicki posao, zato sam otisla volontirat i preko granice da vidim i svijeta malo. O boravku na piramidama vec sam pisala negdje. Semir je volonterima pruzio smjestaj moglo bi se reci A kategorije, a i hrana je bila izvrsna!
Ako bude iduće godine volontiranja na piramidama ja odoh, hoces li mi se pridružit, posto od price nema nista, ja samo prihvatam djela.
Ovo ostalo je bilo @Vlajku upuceno ali mogu samo nesto da kazem na to…
Upravu si internetski poziv nije dovoljan da se neko odazove na Vlajkove rijeci, zato i kazem cijenim dijela.
To sto su gradovi prljavi i neuredni nije do mene. Da se volonterski centri organiziraju pa da naprave neku akciju ciscenja gradova ja bih i tu učestvovala. Sto da ne…ali, avaj, kultura BiH gradjana je takva da ce papir od bombone ili zvaku bacit na sred ulice.
Koliko znam proteklih godina je Gradacac bio proglasavan (ne znam od cije strane) kao najcisci grad u BiH…ljudi ga zovu malim Amsterdamom, a i skidam kapu vlastima iz pomenutog grada koji su naredili policiji da kazni svakog koga vidi da baca opusak na putu iliti i najmanji papiric…pa su silom gradjane kultivisali, kako tako, uspjeli su, jer niko nije htio placat 5 KM zbog opuska cigarete.
No taj mali grad nije jedino ogledalo Bosne i Hercegovine. Koliko samo stranaca prodje prljavim Sarajevom, Travnikom ( jadna Lašva koja prolazi kroz Travnik, puna smeća, jada i čemera)…neću dalje…
-
BIONA
#31 Re: volontiranje u inostranstvu
Da li neko od vas ima iskustava u UN online volontiranju? Zvuci zanimljivo sto mozes nekome pomoci u cijelom svijetu bukvalno od kuce 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#32 Re: volontiranje u inostranstvu
Bravo. To je pravi način volontiranja, a kasnije, mogu te i pozvati da im se pridružiš kao volonter u RL.BIONA wrote:Da li neko od vas ima iskustava u UN online volontiranju? Zvuci zanimljivo sto mozes nekome pomoci u cijelom svijetu bukvalno od kuce
http://www.unv.org/how-to-volunteer/[co ... olor].html
http://www.unv.org/how-to-volunteer/onl ... teers.html
-
BIONA
#33 Re: volontiranje u inostranstvu
Hvala ti, definitivno cu se registrovati, pa vidjeti koji je naredni korak 
- Vitezanin
#34 Re: volontiranje u inostranstvu
Ja ću u osmom mjesecu preko MCC-a u SAD , ali na godinu dana. Moji ukupni troškovi su 25 Eura i to za vađenje nekih papira ovdje kod nas, oni mi plaćaju vizu, avionsku kartu, tamo ću živjeti kod neke obitelji, dobivat ću džeparac mjesečno i radit ću praksu koja je vezana za moj fakultet.
I da, svi troškovi koji budu preko 25 Eura ovdje oni će mi refundirati kad dođem tamo.
BTw do njih sam došao preko Kruha sv Ante u Sarajevu, kod njih volontiram već 3 godine pa sam preko njih volontirao i u nekim drugim organizacijama (nekad sam bio i plaćen, nije puno, ali ipak
).
Mogli biste se javiti u ured Kruha sv Ante na Kovačićima, imaju super projekte ako ste već volonterski raspoloženi. Tko zna šta može prosteći iz toga, evo ja do Amerike dođe.
Naravno, nisam tek tako upao u ovo, bio je natječaj, ja se prijavio, imao super preporuke, dobar CV, super aplikaciju.
Nekoliko ljudi iz BiH svake godine prođe, ali zasad se ne prijavljuje puno ljudi (boje se
) pa su veće šanse.
I da, svi troškovi koji budu preko 25 Eura ovdje oni će mi refundirati kad dođem tamo.
BTw do njih sam došao preko Kruha sv Ante u Sarajevu, kod njih volontiram već 3 godine pa sam preko njih volontirao i u nekim drugim organizacijama (nekad sam bio i plaćen, nije puno, ali ipak
Mogli biste se javiti u ured Kruha sv Ante na Kovačićima, imaju super projekte ako ste već volonterski raspoloženi. Tko zna šta može prosteći iz toga, evo ja do Amerike dođe.
Naravno, nisam tek tako upao u ovo, bio je natječaj, ja se prijavio, imao super preporuke, dobar CV, super aplikaciju.
Nekoliko ljudi iz BiH svake godine prođe, ali zasad se ne prijavljuje puno ljudi (boje se
- Vitezanin
#35 Re: volontiranje u inostranstvu
Ps Dajte malo više informacija za ovaj UN-ov program, mislim...ima link, ali ..nemam vremena.

-
Adisa2312
#36 Re: volontiranje u inostranstvu
Poz svima!
Završila sam srednju i želim da volontiram u inozemstvu preko EVS/ESC organizacije. Već sam se prijavila za par programa. Zanima me da li ima netko od forumaša da je volontirao preko ove organizacije?
Ako sve bude kako treba, u septembru bih trebala znati da li sam primljena u neku od organizacija ili ne. Koliko je pametno da putujem za vrijeme ove globalne pandemije i da li će uopšte to biti moguće?
Završila sam srednju i želim da volontiram u inozemstvu preko EVS/ESC organizacije. Već sam se prijavila za par programa. Zanima me da li ima netko od forumaša da je volontirao preko ove organizacije?
Ako sve bude kako treba, u septembru bih trebala znati da li sam primljena u neku od organizacija ili ne. Koliko je pametno da putujem za vrijeme ove globalne pandemije i da li će uopšte to biti moguće?