Da ukratko iznesem svoj slučaj. Diplomirao sam u septembru 2012. godine. Poslije toga radio sam oko 6 mjeseci kao volonter u jednoj privatnoj firmi, čisto da bi nešto naučio, znači bez ikakve naknade i dokaza da sam bio tu. Sada odrađujem pripravnički staž u jednoj državnoj instituciji u svojoj struci već 4 mjeseca.
Sad me zanima da li bi mogao nekako retroaktivno da dobijem dokaz od te firme da sam bio volonter, da li je to pravno moguće? I da mi to vrijeme provedeno tamo priznaju kao pripravnički staž? Pošto mi se žuri da položim pripravnički ispit. Čuo sam da se volontiranje po nekom novom zakonu može smatrati kao pripravnički staž.
I zanima me koliko je mjeseci potrebno da prođe da bi mogao polagati pripravnički ispit? Da li je to poslije 12 mjeseci koliko traje pripravnički staž, ili može već nakon 6 ili 9 mjeseci? U Kantonu Sarajevo sam.
Volontiranje i pripravnički staž
Moderator: anex
- p206
-
x_lecter
#2 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Zakon o radu ... clan 26,27 i 28
- p206
#3 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Čitao sam, ali nekako mi je previše općenito napisano... ne daje mi odgovor nakon kojeg vremena mogu polagati pripravnički ispit, jer meni u ugovoru sa sadašnjom firmom uopšte ne piše da li je to 6, 9 ili 12 mjeseci.x_lecter wrote:Zakon o radu ... clan 26,27 i 28
Isto mi ne daje odgovor da li bi mi mogli retroaktivno priznati moje volontiranje, jer nemam nikakav dokaz za to. Dokaz bi mogao dobiti od firme, potpis pečat i sve ostalo, ali da li bi to priznali na birou ili negdje drugo gdje treba da se to upiše u radnu knjižicu?
Nisam baš upućen u te stvari.
-
x_lecter
#4 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Negdje sam procitao podatak da pripravnicki traje najmanje 8 mjeseci.
Sto se tice volonterskog, mislim da je to dobra volja bivse firme da li ce ti izaci u susret i dati tu potvrdu, kao i dobra volja sadasnje firme da li ce to uvaziti.
Sto se tice volonterskog, mislim da je to dobra volja bivse firme da li ce ti izaci u susret i dati tu potvrdu, kao i dobra volja sadasnje firme da li ce to uvaziti.
- p206
#5 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Aham, ok, hvala ti 
Ako još neko ima komentar, slobodno
Ako još neko ima komentar, slobodno
- JoeyTribbiani
#6 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Ne znam šta je problem izdati nekom potvrdu za volonterski rad. Ni iz džepa i ni u džep. Najviše se ti tu pitaš. Prvom prilikom idi tamo i traži papir. Džaba si rint'o, ne daj da te zeznu do kraja.
Praksa, volontiranje, studenski poslovi...sve živo što uradiš, završi sa nekim dokazom. Valjaće kad-tad. Ako ništa da dotjeraš CV.
Praksa, volontiranje, studenski poslovi...sve živo što uradiš, završi sa nekim dokazom. Valjaće kad-tad. Ako ništa da dotjeraš CV.
- p206
#7 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Mislim da mi neće biti problem dobiti tu potvrdu.Znaš li gdje onda nju treba da nosim da bi mi priznali tih 6 mjeseci? Biro ili negdje drugo? Pošto je, čini mi se, volontiranje priznato kao radno iskustvo, a ne radni staž.JoeyTribbiani wrote:Ne znam šta je problem izdati nekom potvrdu za volonterski rad. Ni iz džepa i ni u džep. Najviše se ti tu pitaš. Prvom prilikom idi tamo i traži papir. Džaba si rint'o, ne daj da te zeznu do kraja.
Plus recimo 6 mjeseci u ovoj državnoj firmi (to je ukupno 12, ako treba toliko, to je sigurno maksimum) gdje odrađujem pripravnički i da onda mogu položiti taj pripr.ispit. Da bi mogao tražiti neki plaćeniji posao. Sa 366 KM se ne može puno toga planirati
- JoeyTribbiani
#8 Re: Volontiranje i pripravnički staž
Ne znam druže stvarno, i ja sam svjež u svemu tome. Otiđi svakako do biroa pa vidi mogu li ti oni pomoći oko toga. U radnu knjižicu valjda ide taj dio pripravničkog koji sad odrađuješ. Konsultuj se s njima u vezi tog volontiranja i napiši svakako, ako nije problem, šta skontaš na kraju.