Volontiranje i pripravnički staž

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
p206

#1 Volontiranje i pripravnički staž

Post by p206 »

Da ukratko iznesem svoj slučaj. Diplomirao sam u septembru 2012. godine. Poslije toga radio sam oko 6 mjeseci kao volonter u jednoj privatnoj firmi, čisto da bi nešto naučio, znači bez ikakve naknade i dokaza da sam bio tu. Sada odrađujem pripravnički staž u jednoj državnoj instituciji u svojoj struci već 4 mjeseca.

Sad me zanima da li bi mogao nekako retroaktivno da dobijem dokaz od te firme da sam bio volonter, da li je to pravno moguće? I da mi to vrijeme provedeno tamo priznaju kao pripravnički staž? Pošto mi se žuri da položim pripravnički ispit. Čuo sam da se volontiranje po nekom novom zakonu može smatrati kao pripravnički staž.

I zanima me koliko je mjeseci potrebno da prođe da bi mogao polagati pripravnički ispit? Da li je to poslije 12 mjeseci koliko traje pripravnički staž, ili može već nakon 6 ili 9 mjeseci? U Kantonu Sarajevo sam.
x_lecter

#2 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by x_lecter »

Zakon o radu ... clan 26,27 i 28
p206

#3 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by p206 »

x_lecter wrote:Zakon o radu ... clan 26,27 i 28
Čitao sam, ali nekako mi je previše općenito napisano... ne daje mi odgovor nakon kojeg vremena mogu polagati pripravnički ispit, jer meni u ugovoru sa sadašnjom firmom uopšte ne piše da li je to 6, 9 ili 12 mjeseci.

Isto mi ne daje odgovor da li bi mi mogli retroaktivno priznati moje volontiranje, jer nemam nikakav dokaz za to. Dokaz bi mogao dobiti od firme, potpis pečat i sve ostalo, ali da li bi to priznali na birou ili negdje drugo gdje treba da se to upiše u radnu knjižicu?
Nisam baš upućen u te stvari.
x_lecter

#4 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by x_lecter »

Negdje sam procitao podatak da pripravnicki traje najmanje 8 mjeseci.

Sto se tice volonterskog, mislim da je to dobra volja bivse firme da li ce ti izaci u susret i dati tu potvrdu, kao i dobra volja sadasnje firme da li ce to uvaziti.
p206

#5 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by p206 »

Aham, ok, hvala ti :)

Ako još neko ima komentar, slobodno :)
JoeyTribbiani

#6 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by JoeyTribbiani »

Ne znam šta je problem izdati nekom potvrdu za volonterski rad. Ni iz džepa i ni u džep. Najviše se ti tu pitaš. Prvom prilikom idi tamo i traži papir. Džaba si rint'o, ne daj da te zeznu do kraja.

Praksa, volontiranje, studenski poslovi...sve živo što uradiš, završi sa nekim dokazom. Valjaće kad-tad. Ako ništa da dotjeraš CV.
p206

#7 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by p206 »

JoeyTribbiani wrote:Ne znam šta je problem izdati nekom potvrdu za volonterski rad. Ni iz džepa i ni u džep. Najviše se ti tu pitaš. Prvom prilikom idi tamo i traži papir. Džaba si rint'o, ne daj da te zeznu do kraja.

Praksa, volontiranje, studenski poslovi...sve živo što uradiš, završi sa nekim dokazom. Valjaće kad-tad. Ako ništa da dotjeraš CV.
Mislim da mi neće biti problem dobiti tu potvrdu.Znaš li gdje onda nju treba da nosim da bi mi priznali tih 6 mjeseci? Biro ili negdje drugo? Pošto je, čini mi se, volontiranje priznato kao radno iskustvo, a ne radni staž.

Plus recimo 6 mjeseci u ovoj državnoj firmi (to je ukupno 12, ako treba toliko, to je sigurno maksimum) gdje odrađujem pripravnički i da onda mogu položiti taj pripr.ispit. Da bi mogao tražiti neki plaćeniji posao. Sa 366 KM se ne može puno toga planirati :)
JoeyTribbiani

#8 Re: Volontiranje i pripravnički staž

Post by JoeyTribbiani »

Ne znam druže stvarno, i ja sam svjež u svemu tome. Otiđi svakako do biroa pa vidi mogu li ti oni pomoći oko toga. U radnu knjižicu valjda ide taj dio pripravničkog koji sad odrađuješ. Konsultuj se s njima u vezi tog volontiranja i napiši svakako, ako nije problem, šta skontaš na kraju.
Post Reply