detaljnije
Moderator: anex
bi l' mi marketing vod'la, u firmi?anais_nin wrote:pomaze kad postiras o cemu se zapravo radiinace ljudi rijetko gledaju dalje
cime se firma bavi, da vidim poznam li dovoljno ciljano trzistezemljotres wrote:bi l' mi marketing vod'la, u firmi?anais_nin wrote:pomaze kad postiras o cemu se zapravo radiinace ljudi rijetko gledaju dalje
bavi se upravo ciljanim trzistemanais_nin wrote:cime se firma bavi, da vidim poznam li dovoljno ciljano trzistezemljotres wrote:bi l' mi marketing vod'la, u firmi?anais_nin wrote:pomaze kad postiras o cemu se zapravo radiinace ljudi rijetko gledaju dalje
sta ba mozak?samo sjedi i smij' se u kameruanais_nin wrote:pa izvolite mi procackati mozak, mozda se i nadje stogod kreativno i efikasno u njemuomakne mi se
a to bi ti da ti marketing PREDvodimzemljotres wrote:sta ba mozak?samo sjedi i smij' se u kameruanais_nin wrote:pa izvolite mi procackati mozak, mozda se i nadje stogod kreativno i efikasno u njemuomakne mi se
i navodis, i uvodis, i izvodis, i.... volonterskianais_nin wrote:a to bi ti da ti marketing PREDvodimzemljotres wrote:sta ba mozak?samo sjedi i smij' se u kameruanais_nin wrote:pa izvolite mi procackati mozak, mozda se i nadje stogod kreativno i efikasno u njemuomakne mi se
ninja-san wrote:Ma da, to Zoka trazi robova...
Pustite pricu sa volontiranjem i savjete "iskusnih" novinara po bh medijima.
Najvise mi se gadi kada neko navuce mladih i lijepih ljudi, studenata, i onda im guli kozu pod izlikom :" eto mi vama dajemo sansu".
Uvijek sam bio alergican na takav stav, nigdje nema rada za djabe, mozda plafon do 2 mjeseca, ako je neki specifican posao pa se treba covjek obuciti i profilirati....
A upravo ti koji pozivaju na volontiranje i entuzijazam, u svom zivotu ne zele reci ni "dobar dan" ako od toga nemaju 50 KM.
Uglavnom , mladi ljudi, naostrite zube u naprijed u fight za svoja prava, placu, slobodne dane, godisnji itd.
Ja sam prije 6-7 godina i sam bio u takvoj situaciji, i znam ako je nemati konkretnog posla, ali nemojte dozvoliti da Vam netko zakida slobodne dane, da vas crpi prekovremenim radom, i izivljava se na vama.
Mozda nemate svo iskustvo svijeta, Vas rad vrijedi i morate to cijeniti, a ako nece te vi, onda nece ni drugi.
Sve u svemu, prosla su vremena "iskusnih" novinara i tipova koji ti kazu " sta ti hoces, ja ovo radim 20+ godina" e bas je to i zalosno sto takvi rade 20+ godina.Puna je scena mladih imena, i sad su dosla vremena visprenih i mladih ljudi.
U firmi u kojoj radim, vecina rukovoditelja u odjelima su ljudi od 30-35. znaci moze se.
zemljotres wrote:Ako je tako gadna situjacija, ha'jmo i Zoku na listu protestnih zahtjeva zbog besplatnog djeljenja znanja, sta mislis?
Također, uputiti pismo ombdusmenu zbog, kako kažeš, porobljavanja, izrabljivanja i izivljavanja nad visprenim mladim ljudima, sta mislis o tome?
A, nadam se da "vremena iskusnih novinara" još nisu prošla, jer ovi neiskusni ne znaju ni osnove pravopisa, a kamoli šta znači istražiti problem i predstaviti ga na shvatljiv i razumljiv način. Interesuje me šta misliš i o ovome.
Obzirom da se danas znanje ne smatra korišću, potpuno razumijem tvoju rezignaciju.seLL wrote:zemljotres wrote:Ako je tako gadna situjacija, ha'jmo i Zoku na listu protestnih zahtjeva zbog besplatnog djeljenja znanja, sta mislis?
Također, uputiti pismo ombdusmenu zbog, kako kažeš, porobljavanja, izrabljivanja i izivljavanja nad visprenim mladim ljudima, sta mislis o tome?
A, nadam se da "vremena iskusnih novinara" još nisu prošla, jer ovi neiskusni ne znaju ni osnove pravopisa, a kamoli šta znači istražiti problem i predstaviti ga na shvatljiv i razumljiv način. Interesuje me šta misliš i o ovome.
samo mi odgovori:ako dobijes volontere ko tu ima vise koristi?volonteri ili onaj za koga rade?kako mislis da se volonteri osjecaju dok rade za nekoga a ni feninga nemaju?ko je tu na dobitku a ko na gubitku?ako danas svi traze volontere gdje mislis prvu platu zaraditi?
Znam ljudi koji su nakon pola godine rada na pomenutim rtv kucama bili u minusu po 1500 KM, samo za hranu i prevoz. Da ne spominjem jadne uslove koji se tamo nude, poput toga da nema wc-a kako treba, da se portiri istresaju na njima, da ti popuje neko sa zavrsenom trogodisnjom metalostrugarskom skolom.Procitaj zakon o radu pa ces vidjeti sto se sve volonteru treba osigurati i da je njegov najduzi angazman dakle plafon 1. godina, kao i pripravnicima.
A za to vrijeme mora imati topli obrok, naknadu za prijevoz itd.
Prvo da razgranicimo pojmove - BHT i FTV su drzavni mediji, javni servisi, kuće koje žive od budžetskih para, dok je radio koji nudi ovu šansu NEZAVISNI medij koji živi od svog rada i onoga što zaradi uglavnom od marketinga i nema nikakvog dodira sa budžetom niti parama "guzovače".ninja-san wrote:Radio sam u medijima 5 godina, radio sam razne poslove u zivotu, i vjeruj, da mladi ljudi, koji su intelignetni, rade na racunarima, brzi i vispreni, vrlo brzo uce i za 6 mjeseci od njih mozes istesati dobrog profesionalca (naravno, ne racunajuci duduke kojih ima u svim sferama zivota). U svom radu, a sada sam na nekoj kao sefovskoj poziciji, najmanje me bolila glava od mladih ljudi koji slusaju i vrijedno rade i trude se.
Najvise me je zabolila glava od srednjovjecnih kao urednica, koje samo pricaju cio dan cije je dijete dobilo keca, ciji muz ne voli spinat..ne mozes od njih doci do telefonske linije.
Mladi ljudi stojicki trpe kritiku naravno ako je opravdana.
Starije kolege ako im nesto kazes, odmah nos do neba.
Naravno da mislim da mladi ljudi trebaju uciti, ali se ne i dozvoliti situacija kao na npr. BHT i FTV gdje ima masa volontera sa zavrsenim fakultetom il apsolvenata koji svaka 2-3 mjeseca vide 500 KM, i tako godinama, dok im se "urednice i urednici" sa srednjom sklom smiju po hodnicima.
Ono sto tvrdim je da treba sistem postaviti kako treba, ali je kod nas jos sve pod recidivom rata i ratnih fluktuacija, pa asu mnogi ljudi na mjestima na kojima ne bi trebali biti.
Procitaj zakon o radu pa ces vidjeti sto se sve volonteru treba osigurati i da je njegov najduzi angazman dakle plafon 1. godina, kao i pripravnicima.
A za to vrijeme mora imati topli obrok, naknadu za prijevoz itd.
Ako će šta pomoć pri odluci - eFM radio ima wc (s tuš kabinom), ima dvije krasne "recepcionerke" i 90% ekipe s fakultetom.Amsterdammer wrote:Znam ljudi koji su nakon pola godine rada na pomenutim rtv kucama bili u minusu po 1500 KM, samo za hranu i prevoz. Da ne spominjem jadne uslove koji se tamo nude, poput toga da nema wc-a kako treba, da se portiri istresaju na njima, da ti popuje neko sa zavrsenom trogodisnjom metalostrugarskom skolom.
To nije nikakva sansa, u tome i jeste stvar, sto je ovo klasicna laz. Zasto je Zoka toliko dugo na radiju? Nije sigurno volontirao sve ovo vrijeme. Svaka njemu cast kao novinaru, ali nije on uopste neko veliko novinarsko ime, da nekom treba biti cast sto ga poznaje, a tako se ponasa. Sjedio sam s njim mnogo puta i znam o cemu ti pricam. Kako to da svako, cim dobije neki placen posao, digne sidro s eFM-a?Ako neko želi nešto promjeniti u našem dvorištu evo mu jedne otvorene i ničim uslovljene šanse.
I urednika bez fakulteta.zemljotres wrote:Ako će šta pomoć pri odluci - eFM radio ima wc (s tuš kabinom), ima dvije krasne "recepcionerke" i 90% ekipe s fakultetom.Amsterdammer wrote:Znam ljudi koji su nakon pola godine rada na pomenutim rtv kucama bili u minusu po 1500 KM, samo za hranu i prevoz. Da ne spominjem jadne uslove koji se tamo nude, poput toga da nema wc-a kako treba, da se portiri istresaju na njima, da ti popuje neko sa zavrsenom trogodisnjom metalostrugarskom skolom.
Ako si barem jednom sjeo sa Zokom, kad si već toliko zapeo za Zoku, onda definitivno ne znaš o čemu pričaš. Uglavnom, šansa je tu, ko hoće, ko neće. Odo' na topli obrok.Amsterdammer wrote:To nije nikakva sansa, u tome i jeste stvar, sto je ovo klasicna laz. Zasto je Zoka toliko dugo na radiju? Nije sigurno volontirao sve ovo vrijeme. Svaka njemu cast kao novinaru, ali nije on uopste neko veliko novinarsko ime, da nekom treba biti cast sto ga poznaje, a tako se ponasa. Sjedio sam s njim mnogo puta i znam o cemu ti pricam. Kako to da svako, cim dobije neki placen posao, digne sidro s eFM-a?Ako neko želi nešto promjeniti u našem dvorištu evo mu jedne otvorene i ničim uslovljene šanse.