VOLONTIRAJ ILI ZAUVIJEK ŠUTI!

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

zemljotres

#1 VOLONTIRAJ ILI ZAUVIJEK ŠUTI!

Post by zemljotres »

anais_nin

Post by anais_nin »

pomaze kad postiras o cemu se zapravo radi :D inace ljudi rijetko gledaju dalje

KAKO TO DA LJUDI STANU U TAKO MALENU SPRAVU KAKAV JE TRANZISTOR?

VOLONTIRAJ I SAZNAJ SVE O RADIJU!

STUDENTSKI EFM RADIO VAS POZIVA NA NEZABORAVNO DRUŽENJE SA MIKSETOM…

VAŠE PRIJAVE ŠALJITE NA MAIL [email protected], A PREDNOST IMAJU STUDENTI ŽURNALISTIKE…

BROJ VOLONTERA JE OGRANIČEN, PA POHITITE!

VOLONTIRAJ ILI ZAUVIJEK ŠUTI!
zemljotres

Post by zemljotres »

anais_nin wrote:pomaze kad postiras o cemu se zapravo radi :D inace ljudi rijetko gledaju dalje
bi l' mi marketing vod'la, u firmi? :D
anais_nin

Post by anais_nin »

zemljotres wrote:
anais_nin wrote:pomaze kad postiras o cemu se zapravo radi :D inace ljudi rijetko gledaju dalje
cime se firma bavi, da vidim poznam li dovoljno ciljano trziste :D
zemljotres

Post by zemljotres »

anais_nin wrote:
zemljotres wrote:
cime se firma bavi, da vidim poznam li dovoljno ciljano trziste :D
bavi se upravo ciljanim trzistem :D
anais_nin

Post by anais_nin »

pa izvolite mi procackati mozak, mozda se i nadje stogod kreativno i efikasno u njemu :D omakne mi se :lol:
zemljotres

Post by zemljotres »

anais_nin wrote:pa izvolite mi procackati mozak, mozda se i nadje stogod kreativno i efikasno u njemu :D omakne mi se :lol:
sta ba mozak?samo sjedi i smij' se u kameru :D
anais_nin

Post by anais_nin »

zemljotres wrote:
anais_nin wrote:pa izvolite mi procackati mozak, mozda se i nadje stogod kreativno i efikasno u njemu :D omakne mi se :lol:
a to bi ti da ti marketing PREDvodim :D
zemljotres

Post by zemljotres »

anais_nin wrote:
zemljotres wrote:
a to bi ti da ti marketing PREDvodim :D
i navodis, i uvodis, i izvodis, i.... volonterski :D
ninja-san

Post by ninja-san »

Ma da, to Zoka trazi robova...
Pustite pricu sa volontiranjem i savjete "iskusnih" novinara po bh medijima.
Najvise mi se gadi kada neko navuce mladih i lijepih ljudi, studenata, i onda im guli kozu pod izlikom :" eto mi vama dajemo sansu".
Uvijek sam bio alergican na takav stav, nigdje nema rada za djabe, mozda plafon do 2 mjeseca, ako je neki specifican posao pa se treba covjek obuciti i profilirati....
A upravo ti koji pozivaju na volontiranje i entuzijazam, u svom zivotu ne zele reci ni "dobar dan" ako od toga nemaju 50 KM.

Uglavnom , mladi ljudi, naostrite zube u naprijed u fight za svoja prava, placu, slobodne dane, godisnji itd.

Ja sam prije 6-7 godina i sam bio u takvoj situaciji, i znam ako je nemati konkretnog posla, ali nemojte dozvoliti da Vam netko zakida slobodne dane, da vas crpi prekovremenim radom, i izivljava se na vama.

Mozda nemate svo iskustvo svijeta, Vas rad vrijedi i morate to cijeniti, a ako nece te vi, onda nece ni drugi.
Sve u svemu, prosla su vremena "iskusnih" novinara i tipova koji ti kazu " sta ti hoces, ja ovo radim 20+ godina" e bas je to i zalosno sto takvi rade 20+ godina.Puna je scena mladih imena, i sad su dosla vremena visprenih i mladih ljudi.

U firmi u kojoj radim, vecina rukovoditelja u odjelima su ljudi od 30-35. znaci moze se.
seLL

Post by seLL »

ninja-san wrote:Ma da, to Zoka trazi robova...
Pustite pricu sa volontiranjem i savjete "iskusnih" novinara po bh medijima.
Najvise mi se gadi kada neko navuce mladih i lijepih ljudi, studenata, i onda im guli kozu pod izlikom :" eto mi vama dajemo sansu".
Uvijek sam bio alergican na takav stav, nigdje nema rada za djabe, mozda plafon do 2 mjeseca, ako je neki specifican posao pa se treba covjek obuciti i profilirati....
A upravo ti koji pozivaju na volontiranje i entuzijazam, u svom zivotu ne zele reci ni "dobar dan" ako od toga nemaju 50 KM.

Uglavnom , mladi ljudi, naostrite zube u naprijed u fight za svoja prava, placu, slobodne dane, godisnji itd.

Ja sam prije 6-7 godina i sam bio u takvoj situaciji, i znam ako je nemati konkretnog posla, ali nemojte dozvoliti da Vam netko zakida slobodne dane, da vas crpi prekovremenim radom, i izivljava se na vama.

Mozda nemate svo iskustvo svijeta, Vas rad vrijedi i morate to cijeniti, a ako nece te vi, onda nece ni drugi.
Sve u svemu, prosla su vremena "iskusnih" novinara i tipova koji ti kazu " sta ti hoces, ja ovo radim 20+ godina" e bas je to i zalosno sto takvi rade 20+ godina.Puna je scena mladih imena, i sad su dosla vremena visprenih i mladih ljudi.

U firmi u kojoj radim, vecina rukovoditelja u odjelima su ljudi od 30-35. znaci moze se.

...a kako zabraniti volontiranje ili nekom mladom studentu objasniti da nije duzan da volontira...u ovoj zemlji ljudi najvise vole volontere jer rade sve a nisu placeni...nisam sigurna da to ima veze sa ljudima koji su u svojoj profesiji 20 i vise godina.Vise to ima veze sa drzavom koja dopusta da ljudi volontiraju po 4-5 godina a da nisu placeni..
zemljotres

Post by zemljotres »

:shock: Ako je tako gadna situjacija, ha'jmo i Zoku na listu protestnih zahtjeva zbog besplatnog djeljenja znanja, sta mislis?

Također, uputiti pismo ombdusmenu zbog, kako kažeš, porobljavanja, izrabljivanja i izivljavanja nad visprenim mladim ljudima, sta mislis o tome?

A, nadam se da "vremena iskusnih novinara" još nisu prošla, jer ovi neiskusni ne znaju ni osnove pravopisa, a kamoli šta znači istražiti problem i predstaviti ga na shvatljiv i razumljiv način. Interesuje me šta misliš i o ovome.
seLL

Post by seLL »

zemljotres wrote::shock: Ako je tako gadna situjacija, ha'jmo i Zoku na listu protestnih zahtjeva zbog besplatnog djeljenja znanja, sta mislis?

Također, uputiti pismo ombdusmenu zbog, kako kažeš, porobljavanja, izrabljivanja i izivljavanja nad visprenim mladim ljudima, sta mislis o tome?

A, nadam se da "vremena iskusnih novinara" još nisu prošla, jer ovi neiskusni ne znaju ni osnove pravopisa, a kamoli šta znači istražiti problem i predstaviti ga na shvatljiv i razumljiv način. Interesuje me šta misliš i o ovome.

samo mi odgovori:ako dobijes volontere ko tu ima vise koristi?volonteri ili onaj za koga rade?kako mislis da se volonteri osjecaju dok rade za nekoga a ni feninga nemaju?ko je tu na dobitku a ko na gubitku?ako danas svi traze volontere gdje mislis prvu platu zaraditi?
zemljotres

Post by zemljotres »

seLL wrote:
zemljotres wrote::shock: Ako je tako gadna situjacija, ha'jmo i Zoku na listu protestnih zahtjeva zbog besplatnog djeljenja znanja, sta mislis?

samo mi odgovori:ako dobijes volontere ko tu ima vise koristi?volonteri ili onaj za koga rade?kako mislis da se volonteri osjecaju dok rade za nekoga a ni feninga nemaju?ko je tu na dobitku a ko na gubitku?ako danas svi traze volontere gdje mislis prvu platu zaraditi?
Obzirom da se danas znanje ne smatra korišću, potpuno razumijem tvoju rezignaciju.
ninja-san

Post by ninja-san »

Radio sam u medijima 5 godina, radio sam razne poslove u zivotu, i vjeruj, da mladi ljudi, koji su intelignetni, rade na racunarima, brzi i vispreni, vrlo brzo uce i za 6 mjeseci od njih mozes istesati dobrog profesionalca (naravno, ne racunajuci duduke kojih ima u svim sferama zivota). U svom radu, a sada sam na nekoj kao sefovskoj poziciji, najmanje me bolila glava od mladih ljudi koji slusaju i vrijedno rade i trude se.
Najvise me je zabolila glava od srednjovjecnih kao urednica, koje samo pricaju cio dan cije je dijete dobilo keca, ciji muz ne voli spinat..ne mozes od njih doci do telefonske linije.
Mladi ljudi stojicki trpe kritiku naravno ako je opravdana.
Starije kolege ako im nesto kazes, odmah nos do neba.

Naravno da mislim da mladi ljudi trebaju uciti, ali se ne i dozvoliti situacija kao na npr. BHT i FTV gdje ima masa volontera sa zavrsenim fakultetom il apsolvenata koji svaka 2-3 mjeseca vide 500 KM, i tako godinama, dok im se "urednice i urednici" sa srednjom sklom smiju po hodnicima.

Ono sto tvrdim je da treba sistem postaviti kako treba, ali je kod nas jos sve pod recidivom rata i ratnih fluktuacija, pa asu mnogi ljudi na mjestima na kojima ne bi trebali biti.

Procitaj zakon o radu pa ces vidjeti sto se sve volonteru treba osigurati i da je njegov najduzi angazman dakle plafon 1. godina, kao i pripravnicima.
A za to vrijeme mora imati topli obrok, naknadu za prijevoz itd.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Joj kako mi se gade ovi oglasi.

Pa na svakom mediju u BiH se moze volontirati, to vec zadnjih 10 godina nije problem. Moze se tu i nauciti nesto, ali najveca dobit od svega je sto covjek onda moze shvatiti da su i oni "najbolji i najiskreniji" novinari, ustvari stoka obicna, ukljucujuci i Zoku, Bakira, Dusku i ostale. Zasto se onda tako slucajno desava da ima ljudi iz drugih gradova (koji nemaju ledja) koji volontiraju po godinu dana, pa onda budu na nekakvim honorarima od 200 KM i tako unedogled. Na kraju im ponekad kazu, "ma nisi se dovoljno trudio", a ovaj crk'o od posla cijelih godinu dana.
Na kraju je volonter u debelom minusu, finansijskom i psiholoskom, jer ga "iskusni" ubiju u pojam svojom bahatoscu i bezobraznoscu. Tu pogotovo mislim na one koji nemaju nikakve skole, kao sto su npr. predsjednik sindikata FTV-a Mirza Huskic ili haman cijela ekipa "60 minuta".

Zoka tu istu pricu vrti zadnjih 10 godina, kako ga nije stid, a dobro je neko rekao, nece da se dzaba pojavi nigdje, osim medju studentima, koje kasnije vrbuje. I te price o sansama, zrtvovanjima u 3 ujutro, kad jedino mladi rade priloge, dijeljenju znanja... sve je to 99% suplja. Ne zivi se od toga.

Da su bar korektni, pa da kazu "radices 2 ili 3 mjeseca, nakon toga ili posao ili noga, ako ne zadovoljis", nego uvijek neka neizvjenost, uvijek ce "vidjeti uskoro sta ce s tobom". FUUUJJJJ!
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Procitaj zakon o radu pa ces vidjeti sto se sve volonteru treba osigurati i da je njegov najduzi angazman dakle plafon 1. godina, kao i pripravnicima.
Znam ljudi koji su nakon pola godine rada na pomenutim rtv kucama bili u minusu po 1500 KM, samo za hranu i prevoz. Da ne spominjem jadne uslove koji se tamo nude, poput toga da nema wc-a kako treba, da se portiri istresaju na njima, da ti popuje neko sa zavrsenom trogodisnjom metalostrugarskom skolom.
zemljotres

Post by zemljotres »

ninja-san wrote:Radio sam u medijima 5 godina, radio sam razne poslove u zivotu, i vjeruj, da mladi ljudi, koji su intelignetni, rade na racunarima, brzi i vispreni, vrlo brzo uce i za 6 mjeseci od njih mozes istesati dobrog profesionalca (naravno, ne racunajuci duduke kojih ima u svim sferama zivota). U svom radu, a sada sam na nekoj kao sefovskoj poziciji, najmanje me bolila glava od mladih ljudi koji slusaju i vrijedno rade i trude se.
Najvise me je zabolila glava od srednjovjecnih kao urednica, koje samo pricaju cio dan cije je dijete dobilo keca, ciji muz ne voli spinat..ne mozes od njih doci do telefonske linije.
Mladi ljudi stojicki trpe kritiku naravno ako je opravdana.
Starije kolege ako im nesto kazes, odmah nos do neba.

Naravno da mislim da mladi ljudi trebaju uciti, ali se ne i dozvoliti situacija kao na npr. BHT i FTV gdje ima masa volontera sa zavrsenim fakultetom il apsolvenata koji svaka 2-3 mjeseca vide 500 KM, i tako godinama, dok im se "urednice i urednici" sa srednjom sklom smiju po hodnicima.

Ono sto tvrdim je da treba sistem postaviti kako treba, ali je kod nas jos sve pod recidivom rata i ratnih fluktuacija, pa asu mnogi ljudi na mjestima na kojima ne bi trebali biti.

Prvo da razgranicimo pojmove - BHT i FTV su drzavni mediji, javni servisi, kuće koje žive od budžetskih para, dok je radio koji nudi ovu šansu NEZAVISNI medij koji živi od svog rada i onoga što zaradi uglavnom od marketinga i nema nikakvog dodira sa budžetom niti parama "guzovače".

Zatim, apsolutno ne vidim doticajnu tačku između sredovječnih urednika koji dižu nos, i ekipe koja poziva na volontiranje u ovom NEZAVISNOM i rijetko normalnom mediju od kojih te nikad neće zaboliti glava.

I na kraju, nigdje ne rekoh da današnji mladi ljudi nisu vispreni i da ne znaju "na kompjuter", ali treba također znati da Google nije jedini izvor informacija, posebno ne "u nas".

Ako neko želi nešto promjeniti u našem dvorištu evo mu jedne otvorene i ničim uslovljene šanse.
zemljotres

Post by zemljotres »

Amsterdammer wrote:Znam ljudi koji su nakon pola godine rada na pomenutim rtv kucama bili u minusu po 1500 KM, samo za hranu i prevoz. Da ne spominjem jadne uslove koji se tamo nude, poput toga da nema wc-a kako treba, da se portiri istresaju na njima, da ti popuje neko sa zavrsenom trogodisnjom metalostrugarskom skolom.
Ako će šta pomoć pri odluci - eFM radio ima wc (s tuš kabinom), ima dvije krasne "recepcionerke" i 90% ekipe s fakultetom.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Ako neko želi nešto promjeniti u našem dvorištu evo mu jedne otvorene i ničim uslovljene šanse.
To nije nikakva sansa, u tome i jeste stvar, sto je ovo klasicna laz. Zasto je Zoka toliko dugo na radiju? Nije sigurno volontirao sve ovo vrijeme. Svaka njemu cast kao novinaru, ali nije on uopste neko veliko novinarsko ime, da nekom treba biti cast sto ga poznaje, a tako se ponasa. Sjedio sam s njim mnogo puta i znam o cemu ti pricam. Kako to da svako, cim dobije neki placen posao, digne sidro s eFM-a?
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

zemljotres wrote:
Amsterdammer wrote:Znam ljudi koji su nakon pola godine rada na pomenutim rtv kucama bili u minusu po 1500 KM, samo za hranu i prevoz. Da ne spominjem jadne uslove koji se tamo nude, poput toga da nema wc-a kako treba, da se portiri istresaju na njima, da ti popuje neko sa zavrsenom trogodisnjom metalostrugarskom skolom.
Ako će šta pomoć pri odluci - eFM radio ima wc (s tuš kabinom), ima dvije krasne "recepcionerke" i 90% ekipe s fakultetom.
I urednika bez fakulteta.
zemljotres

Post by zemljotres »

Amsterdammer wrote:
To nije nikakva sansa, u tome i jeste stvar, sto je ovo klasicna laz. Zasto je Zoka toliko dugo na radiju? Nije sigurno volontirao sve ovo vrijeme. Svaka njemu cast kao novinaru, ali nije on uopste neko veliko novinarsko ime, da nekom treba biti cast sto ga poznaje, a tako se ponasa. Sjedio sam s njim mnogo puta i znam o cemu ti pricam. Kako to da svako, cim dobije neki placen posao, digne sidro s eFM-a?
Ako si barem jednom sjeo sa Zokom, kad si već toliko zapeo za Zoku, onda definitivno ne znaš o čemu pričaš. Uglavnom, šansa je tu, ko hoće, ko neće. Odo' na topli obrok.
ninja-san

Post by ninja-san »

Nije bitno budzet ili ne budzet.Ljudi osvijestite se. Ovo nije 1965. godina, nema dijeljenja stanova od preduzeca, nema omladinskih radnih akcija...ovo je surovi tranzicijski kapitalizam i ocekivati od nekog da radi djaba i trosi svoju mladost i da mu njegovi roditelji "financiraju" efm, grdno se vara.
U sustini, ako je efm privatno preduzece i ako je Catic uspio sebi osigurati egzistenciju od tog efm-a neka brate postuje, neka uzme 10 novinara na probni rad od 3 mjeseca zatvori krug, vidi tko valja a tko ne i zaposli ljude.

Ja sam cuo da taj covjek zivi vec deceniju sa grbace volontera koji mu popunjavaju program.
zemljotres

Post by zemljotres »

Čuo sam i ja Mađarska ima more. :roll:
ninja-san

Post by ninja-san »

Evo imam i ja prijedlog, pozivam zgodne mlade studentice da volontiraju 3 mjeseca kod mene i da ih pripremam za bracne duznosti... :) :)

Dacu im sansu da nauce :) jer tesko je bez iskustva....

To ti dodje na isto kao i volontiranje...hodite da vas handrim za djabe.

Kakvo ba volntiranje, osvijestite se ljudi
Post Reply