Volonterski rad

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

#1 Volonterski rad

Post by tempora »

Mozda je tema vec bila ne znam.Interesuje me koliko je volonterski rad kod nas primjenjen i koliko se vas bavi volonterskim radom?
Kakva su misljenja po tom pitanju? I koliko vas bi bilo voljno da se ukljuci u takvu vrstu rada?
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ja samse jedno vrijeme bavila volonterskim radom, kojim to ne smijem reći....Zašto?....Počela sam sa željom da promijenim svijet...ali sam na shvatila da je uspjeh u tom poslu pomoći bar jednoj osobi da se bolje osjeća....
tempora

Post by tempora »

Fortuna, to je vec jedna druga dilema. Volonterski rad se ne zasniva samo na dobroj volji. Ima tu puno segmenata.
No pitanje je, kako mi uopste gledamo na volonterski rad? Da li je generalno misljenje da bez "love" nema ni rada ili covjek moze vidjeti imati satisfakciju u radu bez da za to bude placen?
Mi naravno nemamo tu tradiciju dobrovoljnog rada, ali koliko bi on i na koji nacin mogao doprinjeti ovoj zemlji i svim pojedincima koji su ukljuceni u takvo nesto?
Edin H.

Post by Edin H. »

Ljudi volontiraju iz raznih razloga:

Imas previse novaca i vremena i hoces da ucinis nesto pozitivno za zajednicu. Ne tako cest slucaj kod nas.

Zavrsio si skolu, ali nemas radno iskustvo. Dobar nacin da se naviknes da radis u sistemu i stknes radno iskustvo. Nazalost kod nas opet ne previlka sansa da ce to rezultirati placenim poslom.

Imas dobro placen posao, i zelis da posvetis nekoliko sati dobrotvornom radu. Koliko ljudi kod nas ima dobro placen posao? A da jos uvijek imaju slobodnog vremena?

Imas zdravstvene probleme (ficicke ili mentalne) i ne mozes da radis normalan posao, a doktor ti je preporucio da na taj nacin ispunis vrijeme.
Cest razlog volontiranja, ali koliko ljudi koji koordiniraju volontere imaju iskustva, strpljenja i vremena da pravilno rukovode ljudima sa zdravstvenim problemima.

Ne znam, nekako ne vjerujem da ce dobrotvorni rad kod nas zazivjeti na onom nivou kao u nekim drugim zemljama, premda kod nas ipak postoji dugogdisnje iskustvo nekih organizacija poput Crvenog Krsta.

Nemojmo zaboraviti koliko je Adra npr. ucinila za Sarajlije tokom rata.

Ipak ima ljudi kada je to najpotrebnije.
tempora

Post by tempora »

[quote="Edin H."]Ljudi volontiraju iz raznih razloga:

Imas previse novaca i vremena i hoces da ucinis nesto pozitivno za zajednicu. Ne tako cest slucaj kod nas.

Zavrsio si skolu, ali nemas radno iskustvo. Dobar nacin da se naviknes da radis u sistemu i stknes radno iskustvo. Nazalost kod nas opet ne previlka sansa da ce to rezultirati placenim poslom.

Imas dobro placen posao, i zelis da posvetis nekoliko sati dobrotvornom radu. Koliko ljudi kod nas ima dobro placen posao? A da jos uvijek imaju slobodnog vremena?

Imas zdravstvene probleme (ficicke ili mentalne) i ne mozes da radis normalan posao, a doktor ti je preporucio da na taj nacin ispunis vrijeme.
Cest razlog volontiranja, ali koliko ljudi koji koordiniraju volontere imaju iskustva, strpljenja i vremena da pravilno rukovode ljudima sa zdravstvenim problemima.

Ne znam, nekako ne vjerujem da ce dobrotvorni rad kod nas zazivjeti na onom nivou kao u nekim drugim zemljama, premda kod nas ipak postoji dugogdisnje iskustvo nekih organizacija poput Crvenog Krsta.

Nemojmo zaboraviti koliko je Adra npr. ucinila za Sarajlije tokom rata.

Ipak ima ljudi kada je to najpotrebnije.[/quote]

Kada je najpotrebnije? U nekim ekstremnim okolnostima kao sto su ratovi, elementarne nepogode i sl?
Ako podjemo samo od onog mikro segmenta, kada poneses starici ceker ( ma koliko kome smjesno zvucalo) ili ustanes u tramvaju invalidu ( mnogi kazu da se takva vrsta medjugradjanske solidarnosti izgubila ili gubi) ne pitas se u tim momentima sto mozes dobiti nazad. Naravno, povlaci se pitanje da mnogi nemaju onu osnovnu materijalnu bazu kako bi prezivjeli pa im volonterstvo nije ni na kraj pameti.

Neke od dama sa foruma tvrde, da sve i ako ima volontera koji zele steci neko iskustvo ili pomoci na neki nacin, jako je mali broj firmi ili organizacija koje su spremne primiti takve ljude. Ako je to zaista tako, nije li to suludo i jedno dugorocno negativno razmisljanje?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Često se dobra zamisao pretvori u svoju suprotnost. Vidio sam 3 volonterke, studentice Pedagoške akademije, kako volontiraju u JU Centar za soc. rad opštine Ilidža. Umjesto da idu od ureda do ureda i rade nešto, one su "ćumurale" sjedeći na mjestu recepceionera-portira. Fino su me ubilježile u teku stranaka tražeći LK na uvid. Pitale su me i za "adresu stanovanja".

Bio volonter: http://www.unv.org +ORA Partizanski put-Fruška gora.
Lace

Post by Lace »

PipiDugaDevetka wrote:Često se dobra zamisao pretvori u svoju suprotnost. Vidio sam 3 volonterke, studentice Pedagoške akademije, kako volontiraju u JU Centar za soc. rad opštine Ilidža. Umjesto da idu od ureda do ureda i rade nešto, one su "ćumurale" sjedeći na mjestu recepceionera-portira. Fino su me ubilježile u teku stranaka tražeći LK na uvid. Pitale su me i za "adresu stanovanja".

Bio volonter: http://www.unv.org +ORA Partizanski put-Fruška gora.
hm a jesi siguran da su studentice pedagoske akademije..prije ce biti da su studentice fakulteta politickih nauka (odsjeka za socijalni rad)...koje su obavezne svoju praksu u trajanju od 24 dana odraditi u centru sa soc. rad...a ta soba o kojoj pricas zove se trijaza...nakon upisivanja duzne su uputiti stranku soc radniku nadleznom za njegovu/njenu mjesnu zajednicu

znam o cemu pricam :D i sama sam to morala odraditi prosle godine pa sam na poslu radila po pola radnog vremena za pola plate da bih realizovala praksu i glumila "portira" i "daktilografkinju" :-?

one ne volontiraju nego izvrsavaju obavezu prema fakultetu...ima razlike
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Moguće je da su to bile studentice Političkih nauka i da su radile praktični dio svog školovanja.
Svejedno, radile za neku markicu pola radnog vremena ili volontirale, sve se pretvorilo u suprotnost. Biće dobre portirke, pravilno i veoma stručno su me uputile u susjednu kancelariju da predam neku žalbu/molbu.
Lace

Post by Lace »

PipiDugaDevetka wrote:Moguće je da su to bile studentice Političkih nauka i da su radile praktični dio svog školovanja.
Svejedno, radile za neku markicu pola radnog vremena ili volontirale, sve se pretvorilo u suprotnost. Biće dobre portirke, pravilno su me uputile u susjednu kancelariju da predam neku žalbu.
ne ne ..nisi me shvatio...niti su volontirale...niti su radile pola radnog vremena za novac...radile su dzaba jer je to zahtjev fakultet

s druge strane ja sam morala svaki dan s posla otici da bih tamo radila dzaba (na poslu mi je plata bila za pola manja...odrekla se pola plate da bih negdje radila dzaba...jel ti sad jasnije...a nisam to radila iz nekih humanih razloga vec zato sto je u mom interesu...zavrsiti fakultet)

a sto se tice portiranja...i ucenice u frizerskom salonu uglavnom metu kosu a ne sisaju musterije
štzngrm

Post by štzngrm »

nisam volontirao, ali upoznao sam dosta volontera u BiH i znam da im je naknada za 'posao' veća od prosječne bh plate
PipiDugaDevetka

Dobro, dobro,...eto, tako treba...da bi se fakultet završio. Ja bih sve u MP3 poslao da umjesto sisanja musterija i odrađivanja komplikovanijih poslova u Centru za soc. rad(sa mentorom) moram biti čistač, portir, daktilograf, teklič(kurir)...
Lace

Post by Lace »

PipiDugaDevetka wrote:Dobro, dobro,...eto, tako treba...da bi se fakultet završio. Ja bih sve u MP3 poslao da umjesto sisanja musterija i odrađivanja komplikovanijih poslova u Centru za soc. rad moram biti čistač i portir.
pa moras se upoznati sa svim aspektima posla...u centrima se socijalni radnici svaki dan mjenjaju u trijaznoj kancelariji...kada nemaju studenata na praksi, oni to rade...to je cisto dio organizacije posla (da stranke ko ti ne bi kucale na svaka vrata pitajuci jednu tu istu stvar...neko vas mora uputiti)...studenti nisu stalno u trijazi...nekad slusaju nacin na koji se izvlace anamneze...sami je izvlace iz dokumentacije...idu na teren..razgovaraju o tehnikama koje se primjenjuju...informisu se o postupcim (ono zalba folovi...slanje drugostepenom organu)...ali ne mozes se poslu nauciti u 24 dana...samo se malo...informises ...a sve ovo opet nema veze s volonterizmom u njegovom izvornom obliku...kao ni nista adrugo u nasoj zemlji...al makar je tebi sada jasnije kako stvari stoje :D
PipiDugaDevetka

Mora biti tvoja zadnja, geštaltom bih ja tebe po glavi! Sve mi je jasno, idemo na temu: Volonteri.
tempora

Post by tempora »

Praksa studenta i volonterstvo su dva razlicita pojma. Na kraju krajeva, zasto bi student trebao biti placen za praksu koju obavlja? Nije li mu praksa potrebna da bi sto profesionalnije obavljao svoj posao. Ne znam da se negdje praksa placa mimo neke nadoknade za putne troskove a nerijetko cak ni to.
Mnogi od nas su praksu radili po 10 mjeseci u kombinaciji sa poslom i studijem ili bez posla, bez bilo kakve nadoknade.
No skrenuh i ja sam teme. :D
Zox

Post by Zox »

tempora wrote:Praksa studenta i volonterstvo su dva razlicita pojma. Na kraju krajeva, zasto bi student trebao biti placen za praksu koju obavlja? Nije li mu praksa potrebna da bi sto profesionalnije obavljao svoj posao. Ne znam da se negdje praksa placa mimo neke nadoknade za putne troskove a nerijetko cak ni to.
Mnogi od nas su praksu radili po 10 mjeseci u kombinaciji sa poslom i studijem ili bez posla, bez bilo kakve nadoknade.
Placa se u Svici. Mislim, platili su je meni. Pola plate na pet sedmica punog radnog vremena. Posteno, jer sam obavljao posao za koji bi firma u kojoj sam bio na (obaveznoj) praksi morala platiti nekog drugog.
tempora

Post by tempora »

Zox wrote:
tempora wrote:Praksa studenta i volonterstvo su dva razlicita pojma. Na kraju krajeva, zasto bi student trebao biti placen za praksu koju obavlja? Nije li mu praksa potrebna da bi sto profesionalnije obavljao svoj posao. Ne znam da se negdje praksa placa mimo neke nadoknade za putne troskove a nerijetko cak ni to.
Placa se u Svici. Mislim, platili su je meni. Pola plate na pet sedmica punog radnog vremena. Posteno, jer sam obavljao posao za koji bi firma u kojoj sam bio na (obaveznoj) praksi morala platiti nekog drugog.
E pa to si imao srece. U Holandiji se ne placa praksa. Vrlo rijetko gdje. I ja sam obavljala potpun posao i mnoge od mojih kolega i imali iste odgovornosti koje ima jedan uposleni ali za to nismo dobili nista. Nego je bilo dodatno ciscenje kuca, rad u staklenicima i sl. No nejse.
Opet odoh sa teme.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ja sam na svakim izborima radio volonterski i uvijek su mi platili :D
tempora

Post by tempora »

horns&drums wrote:Ja sam na svakim izborima radio volonterski i uvijek su mi platili :D
Sramno je to nazivati volonterskim radom! :)
v.

Post by v. »

rad na eFM-u - volonterski rad ;)
ja sam sretan svi su sretni caos
tempora

Post by tempora »

v. wrote:rad na eFM-u - volonterski rad ;)
ja sam sretan svi su sretni caos
Bit ce da je propaganda upitanju. :?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ma potpisem ja ya dyabe ali Yeljko uvijek nagradi kad se yavrse iybori. Aa ja nikad ne odbijem :D
anais_nin

Post by anais_nin »

po meni je volonterski rad fenomenalna stvar...i jeste, tesko se i odluciti i uklopiti u nesto takvo kod nas, kad se vecina ljudi bori za osnovnu egzistenciju, ali ako bi osnovni preduslovi bili puno slobodnog vremena ili jako visoka plata, sumnjam da bi imali bas puno volontera u drzavi :roll:

mislim da je sve pitanje dobre volje i zelje...ja godinama vec volonterski radim u jednoj nevladinoj organizaciji i to bas mislim volonterski...po meni taj projekat daje veoma bitan doprinos zajednici i mladima i jednostavno sam izmislila vremena da budem ukljucena u njega...a posto cesto fali kadra u mojoj struci, svako malo radim i u jednoj lokalnoj bolnici...mada mi je to malo teze uklopiti jer je njihovo radno vrijeme slicno mom, ali uspije se nekako kad treba :D

a svi koji bi volontirali ali eto kao nemaju gdje, nek se slobodno jave, za cas ce im se naci nesto :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Kod mene... volontorski rad se smatra veoma dobrom referensom za mnogo sto-sta... poslije.
Post Reply