Volonterski rad-procedura i obaveze
Moderator: anex
-
forumka
#1 Volonterski rad-procedura i obaveze
Pozdrav,
Namjeravam da primim jedno lice, odnosno da ga prijavim preko Ugovora o volenterskom radu. Može li mi neko reci koja je procedura i moje obaveze kao poslodavca?
Da li je neko imao iskustva sa istim?
Namjeravam da primim jedno lice, odnosno da ga prijavim preko Ugovora o volenterskom radu. Može li mi neko reci koja je procedura i moje obaveze kao poslodavca?
Da li je neko imao iskustva sa istim?
-
nuki_cika
#2 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Ako se radi o privatnom subjektu prvo sto morate uraditi jeste da dobijete dozvolu za volontiranje.nakon toga mu odredzujete mentora dakle ko ce nadgledati I pratiti njegov rad,naknadu koju ce primati.u organima upravu to iznosi 35 posto plate najnizeg strucnog saradnika.zdravstveno se voidi preko biroa kao I prije I ne znam za tu volontersku knjizicu gdje mu se upisuje to sto je do sada radio takodzer ima pravo I na kartu mjezecnu to je to I u ugovoru obavezno navesti da nakon volonterskog koji mu se priznaje kao pripravnicki stove pravo da dolaze strucni ispit 
-
forumka
#3 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
A gdje se dobije ta dozvola za volontiranje?
-
nuki_cika
#4 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
U ministarstvu pravde BIH se obije ta dozovola
-
forumka
#5 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Je li to vazi i za privatni i za javni sektor?
-
nuki_cika
#6 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Dozvola je potrebna za privatni sektor,a za javni nije s tim da organizator volontiranja mora podnositi izvjestaj o volonteru u februaru taj izvjestaj se odnosi I na javni I na privatni sektorforumka wrote:Je li to vazi i za privatni i za javni sektor?
- LeonardoAC
#7 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi. 
- Ricken
#8 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Zar je izjednačeno volontiranje po Zakonu o radu i po zakonu o volontiranju? U svakom slučaju zakon o radu ne propisuje izvještavanje, već obavezu za uplatom nakande zdravstvenog osiguranja.LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
- LeonardoAC
#9 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Radi se o tome da je Zakon o volontiranju trebao da stupi na snagu istovremeno sa novim Zakonom o radu u kojem neće biti odredbi koje se odnose na volontiranje tako da, sve dok se to ne desi - volontera možeš i dalje angažovati po aktuelnom Zakonu o radu FBIH (Sl novine FBIH 43/99, 32/00 29/03). Ako griješim, neka me neko ispraviRicken wrote:Zar je izjednačeno volontiranje po Zakonu o radu i po zakonu o volontiranju? U svakom slučaju zakon o radu ne propisuje izvještavanje, već obavezu za uplatom nakande zdravstvenog osiguranja.LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
-
nuki_cika
#10 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
To je Istina,ali vecina ih se poziva I angazuje volontere po novom zakona o volontiranju narocito u organima uprave gdje volonteri primaju 35 posto plate najnizeg strucnog saradnika I mjesecni upon ako volonter zivi dalje od dva kilometre od kuce.ovo navedeno ne propisuje zakona o radi vec zakon o volontiranjuLeonardoAC wrote:Radi se o tome da je Zakon o volontiranju trebao da stupi na snagu istovremeno sa novim Zakonom o radu u kojem neće biti odredbi koje se odnose na volontiranje tako da, sve dok se to ne desi - volontera možeš i dalje angažovati po aktuelnom Zakonu o radu FBIH (Sl novine FBIH 43/99, 32/00 29/03). Ako griješim, neka me neko ispraviRicken wrote:Zar je izjednačeno volontiranje po Zakonu o radu i po zakonu o volontiranju? U svakom slučaju zakon o radu ne propisuje izvještavanje, već obavezu za uplatom nakande zdravstvenog osiguranja.LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
-
forumka
#11 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Ok, posto se znaci vodimo aktuelnim Zakonom o radu, onda mi ta knjizica ne treba???
- Ricken
#12 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Čisto sumnjam da ova vlast ima snage da usvoji i jedna bitan zakon iz domena privrede. A nova vlast nove muke, ko zna!LeonardoAC wrote:Radi se o tome da je Zakon o volontiranju trebao da stupi na snagu istovremeno sa novim Zakonom o radu u kojem neće biti odredbi koje se odnose na volontiranje tako da, sve dok se to ne desi - volontera možeš i dalje angažovati po aktuelnom Zakonu o radu FBIH (Sl novine FBIH 43/99, 32/00 29/03). Ako griješim, neka me neko ispraviRicken wrote:Zar je izjednačeno volontiranje po Zakonu o radu i po zakonu o volontiranju? U svakom slučaju zakon o radu ne propisuje izvještavanje, već obavezu za uplatom nakande zdravstvenog osiguranja.LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
- LeonardoAC
#13 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Zar je izjednačeno volontiranje po Zakonu o radu i po zakonu o volontiranju? U svakom slučaju zakon o radu ne propisuje izvještavanje, već obavezu za uplatom nakande zdravstvenog osiguranja.[/quote]
Radi se o tome da je Zakon o volontiranju trebao da stupi na snagu istovremeno sa novim Zakonom o radu u kojem neće biti odredbi koje se odnose na volontiranje tako da, sve dok se to ne desi - volontera možeš i dalje angažovati po aktuelnom Zakonu o radu FBIH (Sl novine FBIH 43/99, 32/00 29/03). Ako griješim, neka me neko ispravi
[/quote]
To je Istina,ali vecina ih se poziva I angazuje volontere po novom zakona o volontiranju narocito u organima uprave gdje volonteri primaju 35 posto plate najnizeg strucnog saradnika I mjesecni upon ako volonter zivi dalje od dva kilometre od kuce.ovo navedeno ne propisuje zakona o radi vec zakon o volontiranju[/quote]
Ne znam onda na koji način ti volonteri zaključuju i evidentiraju svoj volonterski staž ako je to tačno ?
To mi liči na neke "mahinacije" na osnovu kojih se volonterima isplaćuje naknada...
Radi se o tome da je Zakon o volontiranju trebao da stupi na snagu istovremeno sa novim Zakonom o radu u kojem neće biti odredbi koje se odnose na volontiranje tako da, sve dok se to ne desi - volontera možeš i dalje angažovati po aktuelnom Zakonu o radu FBIH (Sl novine FBIH 43/99, 32/00 29/03). Ako griješim, neka me neko ispravi
To je Istina,ali vecina ih se poziva I angazuje volontere po novom zakona o volontiranju narocito u organima uprave gdje volonteri primaju 35 posto plate najnizeg strucnog saradnika I mjesecni upon ako volonter zivi dalje od dva kilometre od kuce.ovo navedeno ne propisuje zakona o radi vec zakon o volontiranju[/quote]
Ne znam onda na koji način ti volonteri zaključuju i evidentiraju svoj volonterski staž ako je to tačno ?
To mi liči na neke "mahinacije" na osnovu kojih se volonterima isplaćuje naknada...
Ne treba... koliko ja znam tu knjižicu ne možeš ni nabaviti jer još ne postoji fizički - iako je objavljen i pravilnik o izgledu te knjižice.forumka wrote:Ok, posto se znaci vodimo aktuelnim Zakonom o radu, onda mi ta knjizica ne treba???
- kockica_kockica
#14 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Volonteri svoje iskustvo trenutno biljeze preko raznih potvrda o volontiranju jer se ne mogu dogovoriti ko treba stampati volonterske knjizice. Drzava bi htjela da to rade organizacije koje rade sa volonterima, dok ovima to nema smisla, te da knjizica treba biti izdana od Ministarstva pravde u koju ce se upisivati volonterski rad. Nema potrebe da volonter ima 16 knjizica iz 16 razlicitih organizacija, firmi i kojecega, valjda je normalno da u istu knjizicu svi upisuju njegovo volontersko iskustvo.
Zakon o volontarijatu usvojili a Zakon o radu nisu promijenili. Sve kontraditorno i besmisleno zvuci, jer ono sto propisuje jedan Zakon ovaj drugi to pobija.
I dok nasi drzavnici to ne urede volonterima se manipulira, iskoristava itd...
Zakon o volontarijatu usvojili a Zakon o radu nisu promijenili. Sve kontraditorno i besmisleno zvuci, jer ono sto propisuje jedan Zakon ovaj drugi to pobija.
I dok nasi drzavnici to ne urede volonterima se manipulira, iskoristava itd...
- drunken tiger
#15 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Moram demantirati navode da ne postoje volonterske knjižice. Volonterske knjižice postoje i zovu se volonterski dnevnik! Plava knjigica koju je izdao Institut za razvoj mladih KULT!LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
- kockica_kockica
#16 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Da li dnevnik koji oni izdaju mogu koristiti volonteri za bilo koju organizaciju/preduzece ili su oni napravili to samo za svoje volontere? Puno organizacija ima svoje knjizice/dnevnike i slicno, ali se koriste iskljucivo za potrebe organizacije/firme koja izdaje jer drugi to ne priznaju kao univerzalno.drunken tiger wrote:Moram demantirati navode da ne postoje volonterske knjižice. Volonterske knjižice postoje i zovu se volonterski dnevnik! Plava knjigica koju je izdao Institut za razvoj mladih KULT!LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
- Ricken
#17 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Dobro bi bilo prestati brkati volontiranje u smislu zakona o radu i zakona o volontiranju koji se nemože primjeniti na privredna društva. Ovaj iz zakona o radu se odnosi na sticanje iskustva za određeno radno mjesto u privrednim društvima i ostalim organizacijama na koje se primjenjuje zakon o radu, a ovaj drugi je volonterski rad u općem javnom interesu i nemogu ga organizovati privredna društva utemeljena zakonom o preduzećima, već organi uprave, javne ustanove i tzv nevladin sektor. I ovim zakonom je omogućeno da se dugoročno volontiranje može iskoristioti za stjecanje radnog iskustva, samo za razliku od zakona o radu potvrdu ne izdaje poslodavac nego Ministarstvo pravde ili nadležni organ kojeg isto imenuje.
Last edited by Ricken on 10/04/2014 23:31, edited 2 times in total.
- Ricken
#18 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Ministarstvo pravde je nadležno da imenuje instituciju ili organizaciju koja će se baviti evidencijom o volontiranju. Nemam podatak da je to i implementirano.drunken tiger wrote:Moram demantirati navode da ne postoje volonterske knjižice. Volonterske knjižice postoje i zovu se volonterski dnevnik! Plava knjigica koju je izdao Institut za razvoj mladih KULT!LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
- drunken tiger
#19 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Ni meni nije poznato da je to završeno. Ali kao i sa svakim zakonom koji imamo tako i sa ovim stalo se u implementaciji Zakona. Na linku ispod možete pronaći zakon o volontiranju FBiH.Ricken wrote:Ministarstvo pravde je nadležno da imenuje instituciju ili organizaciju koja će se baviti evidencijom o volontiranju. Nemam podatak da je to i implementirano.drunken tiger wrote:Moram demantirati navode da ne postoje volonterske knjižice. Volonterske knjižice postoje i zovu se volonterski dnevnik! Plava knjigica koju je izdao Institut za razvoj mladih KULT!LeonardoAC wrote:U principu, ovo bi trebalo da bude tačno... s'tim da zakon o volontiranju još nije primjenjiv u praksi iz nekih banalnosti tipa da ne postoje volonterske knjižice. Volontiranje se može organizovati i po aktuelnom Zakonu o radu koji je na snazi.
http://mladi.org/index.php?searchword=z ... ch&lang=ba
- LeonardoAC
#20 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Je li ovo zaživjelo u praksi ? Zna li neko možda...
- drunken tiger
#21 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
NIjeLeonardoAC wrote:Je li ovo zaživjelo u praksi ? Zna li neko možda...
-
forumka
#22 Re: Volonterski rad-procedura i obaveze
Zna li neko, gdje se evidentira volonterski staž u knjižici, ukoliko je završen i uplaćen 35% zavodu za zapošljavanje i 30 KM Pio?