Volkswagen passat b 5.5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
XXX__XX
#1 Volkswagen passat b 5.5
Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
-
whow
#2 Re: Volkswagen passat b 5.5
Dobar automobil, jaca masina bi vjerovatno bila bolja opcija zbog tezine. 1.8T benzin je takoder dobra opcija jer je masina rafiniranija od dizela i nemas osjecaj da vozis kamion.XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
-
jefferson
#3 Re: Volkswagen passat b 5.5
1.9tdi sa 131 ks OBAVEZNO!XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
101ks i 240nm je tanko u tom auto, 1.8T za BH prilike je rastrosan i ima boljih masina drugih proizvidjaca. Ja imam 1.8T i OK je, ali ne vozim u BiH. U BiH mi 1.8T ne bi pao na pamet nikad!
131 ks, i sto je najvaznije, 310nm obrtnog momenta i 6 brzina!
Neces gresku napraviti 100%
ja i kupi naletnu rasprskavajucu minu da sacuvas auto od lopova!
-
whow
#4 Re: Volkswagen passat b 5.5
jefferson wrote:1.9tdi sa 131 ks OBAVEZNO!XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
101ks i 240nm je tanko u tom auto, 1.8T za BH prilike je rastrosan i ima boljih masina drugih proizvidjaca. Ja imam 1.8T i OK je, ali ne vozim u BiH. U BiH mi 1.8T ne bi pao na pamet nikad!
Pa taj B5.5 trosi manje od stare dvojke benzinjare 1.6. Moj B6 sa 2.0T masinom i 200 ks trosi manje od Astre H sa 1.8 L masinom od 140 ks a razlika je nebo i zemlja Obzirom da je Astra , po mom misljenju, bila poljena stalno sam je cepio da ne zaostajem za saobracajem tako da je i potrosnja bila adekvatna nacinu voznje dok kod ovoga Passata evo jos nijednom nisam stisnuo gas do daske. Malo protisnes i ide. Ja stvarno ne bih bjezao od benzina jer su VW turbo benzinci stvarno extra , naravno neces se zeznuti ni ako uzmes dizela .U svakom slucaju dobar izbor , prava limuzina.
- Gile Šampion
#5 Re: Volkswagen passat b 5.5
Imao sam i 1.8 T sa 180 KS i 1.9 TDI sa 131 KS...
Kojeg god od ova 2 uzmeš nećeš se pokajati
Kojeg god od ova 2 uzmeš nećeš se pokajati
- Chemist
#6 Re: Volkswagen passat b 5.5
XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Covjek fino pitao za TDI, a vi odmah navalili na benzinca....uglavnom on topic, moja preporuka je slabiji motor, gledaj to ovako, zamisli da nosis na sebi 100 kg i da nosis na sebi 131 kg, sa kojom kilazom bi dulje i kvalitetnije isao...jer oba motora imaju istu radnu zapreminu i ovaj jaci je mnogo vise opterecen mehanicki te se brze trosi...
-
whow
#7 Re: Volkswagen passat b 5.5
Ma to objasnjenje nema nikakve veze sa istinom. Postoji najmanje 10 faktora koji su vazniji za dugovjecnost masine od odnosa zapremnine i snage motora. Kada mu dode vrijeme za odpada taj Passat .9 dizel ce otici prvenstveno zbog elektronike , turbine , kompjutera vjerovatno suspenzije i drugih slicnih problema Tj. cijena opravka eventualno nadmasi vrijednost vozila i time i dalja exploatacija postaje ekonomski neisplativa .Sama 1.9 TDI masina ce tesko umrijeti. Ukoliko brines o mogucim problemima koji se mogu pojaviti u buducnosti onda se raspitaj ko je i kako vozio i odrzavao vozilo koje namjeravas kupiti jer jer to mnogo vaznije nego dali 1.9 masine daje 100 ili 131 ks. Inace sam imao dvije Jette za 1.9 TDI masinom .Prvu sam kupio novu i osim redovnih opoziva i problema sa elektronikom i slicnim sitnicama , sve pokriveno garancijom za 3 godine nisam imao niti jedan problem sa samim motorom . Druga Jetta je takoder bila 1.9 TDI s tim da je imalo 278 hiljada km i lampica za motor je pocela paliti vec prvoga dana , u pet dana koliko sam imao ovo auto imao sam samo probleme tako da sam ge se expresno "rijesio" . Nakon dvije sedmice vidim auto ponovo u oglasima . Inace nesluzbena informacija je da 1.9 TDI masine ide do 300 hiljada a poslije toga je lutrija, mogu i vise ako su bile mazene i pazene mada generalno 300 hiljada im je limit. Benzin sam spomenuo jer ljudi u bih jednostavno ne znaju da VW pravi i motore na benzin koji uopste nisu losi. Danasnji benzinci su mnogo modeniji i kvalitetniji nego sto su to nekada biliChemist wrote:XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Covjek fino pitao za TDI, a vi odmah navalili na benzinca....uglavnom on topic, moja preporuka je slabiji motor, gledaj to ovako, zamisli da nosis na sebi 100 kg i da nosis na sebi 131 kg, sa kojom kilazom bi dulje i kvalitetnije isao...jer oba motora imaju istu radnu zapreminu i ovaj jaci je mnogo vise opterecen mehanicki te se brze trosi...
- Gile Šampion
#8 Re: Volkswagen passat b 5.5
Chemist wrote:XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Jesi li ti svjestan kakvu si glupost provalio???
Jel lakše nekome ko ima više snage nositi neki teret težine X,nego nekome ko ima manje snage?
To ti isto dodje kao kad bi teret nosili neki bilder i neki žgoljavko od 50 kg...
Ma ti si meni genije...
- beco
#9 Re: Volkswagen passat b 5.5
Momak se uopste nije provalio. Svi kazu da najbolja varijanta 1.9 TDI motora je ona od 90 KS, te da je najmanje opterecena, citaj izforsirana. Zato ona ima i najveci vijek trajanja za razliku od tih jaci 110, 131, ili recimo one u GTI 150 KS koja je jedva mogla izdrzati 70 000km. Druga je stvar je sto ce se kod tezeg auta slabiji motor vise koristiiti nego sto bi se koristio jaci motor kod istog auta. Znaci slabiji TDI motori su vise izdržljivi.Gile Šampion wrote:Chemist wrote:XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Jesi li ti svjestan kakvu si glupost provalio???![]()
![]()
Jel lakše nekome ko ima više snage nositi neki teret težine X,nego nekome ko ima manje snage?![]()
![]()
To ti isto dodje kao kad bi teret nosili neki bilder i neki žgoljavko od 50 kg...![]()
Ma ti si meni genije...![]()
![]()
Mene zanima je li se u ovog pasata ugradivo 2.5 TDI i je li on opcija pri kupovini?
-
jefferson
#10 Re: Volkswagen passat b 5.5
whow, covjek kupuje auto u BiH a ne u Kanadi. Ti opet poredis Kanadu i BiH!whow wrote:jefferson wrote:1.9tdi sa 131 ks OBAVEZNO!XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Pa taj B5.5 trosi manje od stare dvojke benzinjare 1.6. Moj B6 sa 2.0T masinom i 200 ks trosi manje od Astre H sa 1.8 L masinom od 140 ks a razlika je nebo i zemlja Obzirom da je Astra , po mom misljenju, bila poljena stalno sam je cepio da ne zaostajem za saobracajem tako da je i potrosnja bila adekvatna nacinu voznje dok kod ovoga Passata evo jos nijednom nisam stisnuo gas do daske. Malo protisnes i ide. Ja stvarno ne bih bjezao od benzina jer su VW turbo benzinci stvarno extra , naravno neces se zeznuti ni ako uzmes dizela .U svakom slucaju dobar izbor , prava limuzina.
- Gile Šampion
#11 Re: Volkswagen passat b 5.5
Pusti ti šta kažu.Jedno je teorija,tj. sta kazu a drugo praksa...Auto koje je tesko a ima slab motor,normalno je da ce poderati taj motor prije nego auto koje je jace.Uostalom svaki taj Passat koji je jaci ne bi bio skuplji da je losiji.Druga je stvar kada je auto sa automatskim mjenjacem,e pa onda ono sebi ne da ''zora'',vec ide po svom tabijatu što bi rekli.beco wrote:
Momak se uopste nije provalio. Svi kazu da najbolja varijanta 1.9 TDI motora je ona od 90 KS, te da je najmanje opterecena, citaj izforsirana. Zato ona ima i najveci vijek trajanja za razliku od tih jaci 110, 131, ili recimo one u GTI 150 KS koja je jedva mogla izdrzati 70 000km. Druga je stvar je sto ce se kod tezeg auta slabiji motor vise koristiiti nego sto bi se koristio jaci motor kod istog auta. Znaci slabiji TDI motori su vise izdržljivi.
Mene zanima je li se u ovog pasata ugradivo 2.5 TDI i je li on opcija pri kupovini?
U takvoj seriji Passata ima i 2.5 TDI odnosno V6 motor sa opcijom od 150 i 177 KS...zavisi od izvedbe.
- Chemist
#12 Re: Volkswagen passat b 5.5
Ja da sam na tvom mjestu ja bih se ipak malo zapitao sa suvislost svog razmisljanja...i da pri tome mislim na TVOJE razmisljanje...tebi je ocito nepoznat pojam mehanickog opterecenja, zamora materijala, da dobro si procitao i metal se moze zamoriti i pri tome u mnogome izgubiti na svojim svojstvima. Sasvim je logicno da ce manje opterecene masine duze trajati i to NEMA veze za uzitkom u voznji, ubrzanjem do 100 km/h i slicno, to ima veze sa vijekom trajanja motora. Sto se tice motora vw zapremine 1899 ccm, tu postoje varijacije na temu od 1.9 SD (saug diesel) koji se ugradjivao u caddy, pa preko 1.9 SDI, pa TDI u vise verzija jacine i opce poznata cinjenica je da je TDI sa 150 KS (TDI sve crveno) koji se ugradjivao u Golf IV GTI jako brza i jako opterecena masina sto rezultira limitom predjenih kilometara koji je mnooooogo nizi nego kod npr 90 KS verzije ili SDI npr. Opet nisu ni TDI i SDI isti jer je TDI planski ojacan na osjetljivim mjestima upravo zbog toga sto moror postize vecu snagu iz iste zapremine u cilju poboljsavanja pouzdanosti...i da, da ne zaboravim, jako volim genijalce kao sto si ti koji misle da je cipovanje motora bezopasan proces i kojima je bitna sirova snaga motora.Gile Šampion wrote:Chemist wrote:XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Jesi li ti svjestan kakvu si glupost provalio???![]()
![]()
Jel lakše nekome ko ima više snage nositi neki teret težine X,nego nekome ko ima manje snage?![]()
![]()
To ti isto dodje kao kad bi teret nosili neki bilder i neki žgoljavko od 50 kg...![]()
Ma ti si meni genije...![]()
![]()
A ovdje s fulio temu totalno pa dozvoli mi da ti objasnim analogiju...dakle imas dva ista covjeka recimo blizance mase 100 kg (citaj zapremina motora 1899 ccm), sad, da li je lakse tom covjeku nositi 90 kg na ledjima (citaj 90 KS) ili 150 kg (citaj 150 KS)...eh to ima veze sa specificnim opterecenjem, mozda je ovaj sa 150 kg malo brzi, ali koliko dugoJel lakše nekome ko ima više snage nositi neki teret težine X,nego nekome ko ima manje snage?![]()
![]()
-
whow
#13 Re: Volkswagen passat b 5.5
Nemojete sad covjeku kvariti temu , u biti taj TDI sa 131 ks je sigurno bolja opcija od onoga sa 100 ks a razlozi za to su brojni , pocevsi od tezine samoga vozila , up & down konfiguracije terena u BiH , razlike u potrosnji koja je tek neznatna itd. Argument da ce 1.9 TDI sa 90 ks nadziviti TDI sa 131 ks je smjesan , mozda istom analogijem dodemo do zakljucka da je mozda najbolje gledati neki motor od 55ks da ne bi bio previse opterecen
. Pa ljudi danas se iz 2l zapremnine izvlaci i po 300 ks i takvi motori dolaze sa glarancijom sto znaci da proizvodaci stoje iza proizvoda. Prosla su vremena masina zapremnina od 3 , 4 , 5 ,6 litra ,pa to se vise ne ugraduje niti u Americke SUV i oni su presli na hibride , disel i masine na turbo punjacima , cak je i V6 koji je u Americi vazio za minimalni standard na zalasku a V8 masina je proslost . Evo VW je na americkom trzistu napravio masinu relativno velike zapremnine 2.5 l iz koje izvlaci 170 ks i ova masina je u biti trenutno najlosija u VW lineupu i niko je nece , svi biraju "opterecenu " 2.0 T koja proizvodi 200 ks . Jedina prednost ovog motora od 90 ks je to sto je jeftiniji sto ce reci da ces ustediti par hiljada a sve ostalo je na strani motora od 131ks.
- Chemist
#14 Re: Volkswagen passat b 5.5
whow wrote:Nemojete sad covjeku kvariti temu , u biti taj TDI sa 131 ks je sigurno bolja opcija od onoga sa 100 ks a razlozi za to su brojni , pocevsi od tezine samoga vozila , up & down konfiguracije terena u BiH , razlike u potrosnji koja je tek neznatna itd. Argument da ce 1.9 TDI sa 90 ks nadziviti TDI sa 131 ks je smjesan , mozda istom analogijem dodemo do zakljucka da je mozda najbolje gledati neki motor od 55ks da ne bi bio previse opterecen. Pa ljudi danas se iz 2l zapremnine izvlaci i po 300 ks i takvi motori dolaze sa glarancijom sto znaci da proizvodaci stoje iza proizvoda. Prosla su vremena masina zapremnina od 3 , 4 , 5 ,6 litra ,pa to se vise ne ugraduje niti u Americke SUV i oni su presli na hibride , disel i masine na turbo punjacima , cak je i V6 koji je u Americi vazio za minimalni standard na zalasku a V8 masina je proslost . Evo VW je na americkom trzistu napravio masinu relativno velike zapremnine 2.5 l iz koje izvlaci 170 ks i ova masina je u biti trenutno najlosija u VW lineupu i niko je nece , svi biraju "opterecenu " 2.0 T koja proizvodi 200 ks . Jedina prednost ovog motora od 90 ks je to sto je jeftiniji sto ce reci da ces ustediti par hiljada a sve ostalo je na strani motora od 131ks.
Moglo bi se o tome pisati nadugo i nasiroko, pocevsi od toga sta ko zahtijeva od auta i da li je tih famoznih 90 KS malo ili nije malo, sve je stvar preferencija i sta ko voli odnosno sta ko misli da mu treba. Takodjer ne treba ovdje mijesati benzinske motore sa dizelima jer opce poznata cinjenica je da pri 75% tnom opterecenju motora to je recimo 4500 rpm za dizele odnosno 5500 do 6000 rpm za benzinca(necemo sad uzeti ovo za tacne brojeve, navodim kao primjer) dizel se mehanicki trosi 5 puta vise i brze, i donosi ustedu u potrosnji goriva od samo 1-3 %, a sve to zbog koncepcije i nacina rada jednog i drugog motora. Sad je na svakom od nas da odluci isplati li se kupiti dizela pa ga "cepiti" i vaditi mu dusu, ili ako vec tako vozimo uzeti turbo benzinca...A ova analogija bas i nije korektna jer cijelo vrijeme govorimo o TDI motorima, a ne o tim ekstremnim slucajevima
- citroen
#15 Re: Volkswagen passat b 5.5
Ma uzmi ovaj "slabiji motor 74kw" ne treba ti nista jace,probaj i vidjeces da je to dovoljno.Malo trosi,jeftiniji za odrzavanje od ostalih pumpa- dizna verzija,dovoljno za bezbjedno preticanje kad imas kakvu kolonu ispred sebeXXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
-
whow
#16 Re: Volkswagen passat b 5.5
totalno logicno. O ovome nisam niti razmisljao iako je logika savrsena . Ako hoces da jurcas kupuj benzinca sa turbo ako hoces ustedu i obrtni momenat , gledaj dizela.Chemist wrote:whow wrote:Nemojete sad covjeku kvariti temu , u biti taj TDI sa 131 ks je sigurno bolja opcija od onoga sa 100 ks a razlozi za to su brojni , pocevsi od tezine samoga vozila , up & down konfiguracije terena u BiH , razlike u potrosnji koja je tek neznatna itd. Argument da ce 1.9 TDI sa 90 ks nadziviti TDI sa 131 ks je smjesan , mozda istom analogijem dodemo do zakljucka da je mozda najbolje gledati neki motor od 55ks da ne bi bio previse opterecen. Pa ljudi danas se iz 2l zapremnine izvlaci i po 300 ks i takvi motori dolaze sa glarancijom sto znaci da proizvodaci stoje iza proizvoda. Prosla su vremena masina zapremnina od 3 , 4 , 5 ,6 litra ,pa to se vise ne ugraduje niti u Americke SUV i oni su presli na hibride , disel i masine na turbo punjacima , cak je i V6 koji je u Americi vazio za minimalni standard na zalasku a V8 masina je proslost . Evo VW je na americkom trzistu napravio masinu relativno velike zapremnine 2.5 l iz koje izvlaci 170 ks i ova masina je u biti trenutno najlosija u VW lineupu i niko je nece , svi biraju "opterecenu " 2.0 T koja proizvodi 200 ks . Jedina prednost ovog motora od 90 ks je to sto je jeftiniji sto ce reci da ces ustediti par hiljada a sve ostalo je na strani motora od 131ks.
Moglo bi se o tome pisati nadugo i nasiroko, pocevsi od toga sta ko zahtijeva od auta i da li je tih famoznih 90 KS malo ili nije malo, sve je stvar preferencija i sta ko voli odnosno sta ko misli da mu treba. Takodjer ne treba ovdje mijesati benzinske motore sa dizelima jer opce poznata cinjenica je da pri 75% tnom opterecenju motora to je recimo 4500 rpm za dizele odnosno 5500 do 6000 rpm za benzinca(necemo sad uzeti ovo za tacne brojeve, navodim kao primjer) dizel se mehanicki trosi 5 puta vise i brze, i donosi ustedu u potrosnji goriva od samo 1-3 %, a sve to zbog koncepcije i nacina rada jednog i drugog motora. Sad je na svakom od nas da odluci isplati li se kupiti dizela pa ga "cepiti" i vaditi mu dusu, ili ako vec tako vozimo uzeti turbo benzinca...A ova analogija bas i nije korektna jer cijelo vrijeme govorimo o TDI motorima, a ne o tim ekstremnim slucajevima, kao i o poznatim cinjenicama, ako neko ne vjeruje, otvorit cemo temu pa naci istrazivanja, studije i statistike kvarova pa staviti sve to na sto, pa da vidimo...
-
ludi van blentoven
#17 Re: Volkswagen passat b 5.5
Imam pasata 2003 godina, 74KW, potrošnja minimalna, ali kad sam se vozio sa kolegom koji ima malo novijeg sa 131KS, potrošnja gotovo litar manja nego kod mene a i nekako mi lakše ide. Po mom mišljenju ipak ovaj jači, 131KS.
-
whow
#18 Re: Volkswagen passat b 5.5
ludi van blentoven wrote:Imam pasata 2003 godina, 74KW, potrošnja minimalna, ali kad sam se vozio sa kolegom koji ima malo novijeg sa 131KS, potrošnja gotovo litar manja nego kod mene a i nekako mi lakše ide. Po mom mišljenju ipak ovaj jači, 131KS.
Ja sam jucer sa Passatom B6 , 2.0 T masina ,200 ks napravio turu od preko 600 ks i prosjecna potrosnja prema kompjuteru je bila 6.3 l/100 km . Definitivno sam odusevljen potrosnjom , za nekih par dollara ustede nema nikakve logike uzimati dizela posebno ako hoces ubrzanje , rafiniranu voznju , udobnost. Svima koji razmisljaju o VW vozilima bi preporucio da prije nego sto po automatizmu odluce da moraju imati dizela probaju i neki od benzinaca .
-
jefferson
#19 Re: Volkswagen passat b 5.5
Jesil to Vozio iz Edmontona do Konjica, pa ti preslo 0.3ltr preko 6ltr prosjeka zbog Ivana???whow wrote:ludi van blentoven wrote:Imam pasata 2003 godina, 74KW, potrošnja minimalna, ali kad sam se vozio sa kolegom koji ima malo novijeg sa 131KS, potrošnja gotovo litar manja nego kod mene a i nekako mi lakše ide. Po mom mišljenju ipak ovaj jači, 131KS.
Ja sam jucer sa Passatom B6 , 2.0 T masina ,200 ks napravio turu od preko 600 ks i prosjecna potrosnja prema kompjuteru je bila 6.3 l/100 km . Definitivno sam odusevljen potrosnjom , za nekih par dollara ustede nema nikakve logike uzimati dizela posebno ako hoces ubrzanje , rafiniranu voznju , udobnost. Svima koji razmisljaju o VW vozilima bi preporucio da prije nego sto po automatizmu odluce da moraju imati dizela probaju i neki od benzinaca .
whow, ti uporno pricas o kanadi, a ljudi hoce auto voiti u BiH!
Kad ces vise prestat uporedjivati Kanadske ceste, konfiguraciju, nacin voznje itd sa BiH?
Moj Passat u SAD trosi manje od burazovog auta u BiH, ali posto sam vozio ovog Passata i u BiH vrlo dobro znam koliko trosi u BH prilikama (kao i tvoj Passat) i tako ensto mi nikad ne bi palo na pamet.
Konkretno, 2.0T i uz najbolju volju ne moze ispod 9ltr u BH uslovima!
-
whow
#20 Re: Volkswagen passat b 5.5
Definitivno moze ispod 9l ako znas voziti . To je i draz 2.0 T motora jer ima "double personality" ako ga vozis pazljivo nece puno popiti a ako ga stisnes onda se ocepi i moze dosta popiti .Meni je do sada prosjek potrosnje za 8 000 km koliko sam presao 8.5 l od toga je gradska voznja 40% a autoput 60%. Ne znam bas da su Kanadski uvjeti voznje puno bolji od Bosanskih ako imas u vidu mnogo hladniju klimu i to da kada izades na autoput vozis najmanje 120-130 km dok u bih prema Mostaru mozes laganice 70- 80 a tu je potrosnja najmanja . Joj ako imas u vidu da masina od 200ks se previse i neopterecuje uz Ivan onda ni potrosnja nece biti prevelika. Ja znam da mi ovaj pasat trosi manje od Astre i to me pravo veseli.jefferson wrote:Jesil to Vozio iz Edmontona do Konjica, pa ti preslo 0.3ltr preko 6ltr prosjeka zbog Ivana???whow wrote:ludi van blentoven wrote:Imam pasata 2003 godina, 74KW, potrošnja minimalna, ali kad sam se vozio sa kolegom koji ima malo novijeg sa 131KS, potrošnja gotovo litar manja nego kod mene a i nekako mi lakše ide. Po mom mišljenju ipak ovaj jači, 131KS.
whow, ti uporno pricas o kanadi, a ljudi hoce auto voiti u BiH!
Kad ces vise prestat uporedjivati Kanadske ceste, konfiguraciju, nacin voznje itd sa BiH?
Moj Passat u SAD trosi manje od burazovog auta u BiH, ali posto sam vozio ovog Passata i u BiH vrlo dobro znam koliko trosi u BH prilikama (kao i tvoj Passat) i tako ensto mi nikad ne bi palo na pamet.
Konkretno, 2.0T i uz najbolju volju ne moze ispod 9ltr u BH uslovima!
-
gaius
#21 Re: Volkswagen passat b 5.5
1,8 TSI potrošnja na otvorenom 6,5.. po gradu kako kad.. od 9 do 12.. uglavnom uz dosta gradske vožnje (preko 80%) komp pokazuje 8,6.. doduše sa DSG mjenjačem koji troši manje..
ko prelazi manje.. benzin je pravo rješenje.. dizel (naročito PD verzije) su brate ko traktori u odnosu na benzince..
ko prelazi manje.. benzin je pravo rješenje.. dizel (naročito PD verzije) su brate ko traktori u odnosu na benzince..
- Haris.ba
#22 Re: Volkswagen passat b 5.5
Da li taj sa 131 ks ima dva zupcasta? Jer vjerovatno ces uzeti auto kojem ide veliki servis, pa da ne budes zaklan.XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
100 ks moze izgledati malo na tu tezinu auta, ali ici ce cak i uz Ivan dovoljno da ne bude ugusen.
Ako ti je vazna potrosnja (mada pasat svakako nije klasa gdje se to bas treba zagledati) za BH ceste se ne isplati turbobenzin.
1.9 8v TDI I4 diesel 1,896 cc (1.896 L; 115.7 cu in) 100 PS (74 kW; 99 hp) @4000 rpm 250 N·m (180 lb·ft) @1900 rpm AVB 12.4 s 191 km/h (119 mph) 2000–2005
1.9 8v TDI I4 diesel 1,896 cc (1.896 L; 115.7 cu in) 130 PS (96 kW; 130 hp) @4000 rpm 285 N·m (210 lb·ft) @1750–2500 rpm AWX 9.9 s 208 km/h (129 mph) 2000–2005
Pretpostavljam da su to ovi motori? Kakvi su im mjenjaci?
A kakvi su ovi benzinci za pasata?
1.6 8v I4 petrol 1,595 cc (1.595 L; 97.3 cu in) 102 PS (75 kW; 101 hp) @5600 rpm 148 N·m (109 lb·ft) @3800 rpm ALZ 12.7 s 198 km/h (123 mph) 2000–2005
1.8 20vT I4 petrol 1,781 cc (1.781 L; 108.7 cu in) 170 PS (130 kW; 170 hp) @5700 rpm 210 N·m (150 lb·ft) @1750–4600 rpm AWT 9.2 s 221 km/h (137 mph) 2000–2005
2.0 8v I4 petrol 1,984 cc (1.984 L; 121.1 cu in) 115 PS (85 kW; 113 hp) @5400 rpm 172 N·m (127 lb·ft) @3500 rpm AZM 11.2 s 200 km/h (120 mph) 2000–2005
Ja ne znam kako je u Kanadi. Ali u BiH je racunica je bila da se dizel "isplati" ako prelazis vise od 30.000 godisnje. Koliko se benzin isplati kod ovih sada novih motora ako i manje prelazis je relativno. Jer na servisu kod turbobenzinca nesta puno i ne ustedis u odnosu na dizel.whow wrote:Joj ako imas u vidu da masina od 200ks se previse i neopterecuje uz Ivan onda ni potrosnja nece biti prevelika. Ja znam da mi ovaj pasat trosi manje od Astre i to me pravo veseli.
Najvaznije je da momak uzme auto u dobrom stanju i motor bez skrivenih problema. Slabiji dizel ga moze samo malo ometati ako zivi na Sedreniku ili Sirokaci. A i svaki benzinac tada trosi ko lud.
-
ado-šampion
#23 Re: Volkswagen passat b 5.5
Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.
Last edited by ado-šampion on 08/11/2009 00:23, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#24 Re: Volkswagen passat b 5.5
Ti se ne javljaj.gaius wrote:1,8 TSI potrošnja na otvorenom 6,5.. po gradu kako kad.. od 9 do 12.. uglavnom uz dosta gradske vožnje (preko 80%) komp pokazuje 8,6.. doduše sa DSG mjenjačem koji troši manje..
A 2.0T koji odgovara kanadjanima(u sto nimalo ne sumnjam) i taj tvoj motor su po meni dva svijeta
-
ado-šampion
#25 Re: Volkswagen passat b 5.5
Na temu, ne može se kod kupovine polovnog auta računati 30000 kao kod novog, jer je razlika u cijeni dosta manja. A i nekome je racimo lakše dati, karikiram, tri milje više odmah, pa onda plaćati "malo" za gorivo, nego dati tri milje manje pa sipati više goriva.
Iako ja ne volim apriori stavove, nemoj kralju 100 konja. Passat je težak oko tonu i po, 100 konja ti se može činiti dovoljno kad ga budeš probao, kad budeš sam, al pravo nezgodna situacija je kad kreneš recimo na more, staviš još 2-3 ljudi u auto, upaljena klima, uzbrdica, i vidiš auto ne može meda, a već si ga kupio.
Iako ja ne volim apriori stavove, nemoj kralju 100 konja. Passat je težak oko tonu i po, 100 konja ti se može činiti dovoljno kad ga budeš probao, kad budeš sam, al pravo nezgodna situacija je kad kreneš recimo na more, staviš još 2-3 ljudi u auto, upaljena klima, uzbrdica, i vidiš auto ne može meda, a već si ga kupio.