JOK..kupujemo svoju..test01 wrote:zar bosnje najvise kupuju hrvatsku robu? nisam znao.
Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
-
udrch
#151 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
-
spokojan
#152 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
50% je malo premalo za to što želiš i pišeš ...udrch wrote:Pa jebiga došlo vrijeme da i mi Bošnjaci uz podršku jednog dijela Srba i Hrvata kojima je bolje s nama nego sa svojima da udaramo glavom u klin..spokojan wrote:Citajuci komentare na ovom forumu ... imam dojam da se kod Bosnjaka javlja pretezito razmisljanje koje bi se moglo svesti pod:
Srbima i RSu ne mozemo nista i tu smo sve dalje od realizacije svojih zelja i strateskih ciljeva. Tu cemo vidjeti sta ce se dogadajati, a u medjuvremenu mozemo barem poklopiti Hrvate u Federaciji BiH i barem zabetonirati nasu poziciju u FBiH sto je pola drzave, kad vec nemamo kapaciteta poklopiti cijelu BiH.
Još da je meni doći do Tihog i Lagumdžije, ja bih uveo i ekonomske blokade za sve firme koje dolaze iz bastiona HDZ-a i SNSD-a, pa im prekinuo finansiranje na račun bošnjačkog nepatriotizma..
Pola Hercegovine živi i radi po firmama koje dilaju po federaciji sve od čokolade, kahve i alkohola do lahkih i teških droga po danu, a naveče nam na Herceg-Bosna forumu jebu sve po spisku..
Po danu Boga mole da nam se broj poveća kako bi im plata bila veća, a po noću broje koliko se djece rodilo u Sarajevu, Tuzli i Zenici..
Vlast u Federaciji će se formirati bez međeda Čovića, u kantonima je već formirana, a na kraju će se podijeliti i fotelje na državnom nivou..
Secesije u ovoj zemlji nikad neće biti..razlog: 50% stanovnika ove zemlje su Bošnjaci i oni koji ovu zemlju doživljavaju svojom..
Kako god bude onim koji je ruše, tako će biti i nama..
Šta smo mi bolji od njih da nam bude bolje ili gore..
Ko ga jebe više..
- nosara
#153 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
E, kad sam ja to govorio... Bojkot je majka... I prema slovencugama i prema hrvatima i srbima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:udrch wrote:Pa jebiga došlo vrijeme da i mi Bošnjaci uz podršku jednog dijela Srba i Hrvata kojima je bolje s nama nego sa svojima da udaramo glavom u klin..spokojan wrote:Citajuci komentare na ovom forumu ... imam dojam da se kod Bosnjaka javlja pretezito razmisljanje koje bi se moglo svesti pod:
Srbima i RSu ne mozemo nista i tu smo sve dalje od realizacije svojih zelja i strateskih ciljeva. Tu cemo vidjeti sta ce se dogadajati, a u medjuvremenu mozemo barem poklopiti Hrvate u Federaciji BiH i barem zabetonirati nasu poziciju u FBiH sto je pola drzave, kad vec nemamo kapaciteta poklopiti cijelu BiH.
Još da je meni doći do Tihog i Lagumdžije, ja bih uveo i ekonomske blokade za sve firme koje dolaze iz bastiona HDZ-a i SNSD-a, pa im prekinuo finansiranje na račun bošnjačkog nepatriotizma..
Pola Hercegovine živi i radi po firmama koje dilaju po federaciji sve od čokolade, kahve i alkohola do lahkih i teških droga po danu, a naveče nam na Herceg-Bosna forumu jebu sve po spisku..
Po danu Boga mole da nam se broj poveća kako bi im plata bila veća, a po noću broje koliko se djece rodilo u Sarajevu, Tuzli i Zenici..
Vlast u Federaciji će se formirati bez međeda Čovića, u kantonima je već formirana, a na kraju će se podijeliti i fotelje na državnom nivou..
Secesije u ovoj zemlji nikad neće biti..razlog: 50% stanovnika ove zemlje su Bošnjaci i oni koji ovu zemlju doživljavaju svojom..
Ko ga jebe više..
Tacno u sridu majstore. I da pitam gdje ono Hrvatska izvozi najvise svoje robe? U BiH, pobilze u F.BiH, jos blize u dio sa Bosnjackom vecinom. Pa ako zatreba moze se i ta pipa zavrnuti kao sredstvo politickog i legitimnog pritiska.
Ovi nas handre u mozak, a cim dodje ljeto, trka u Makarsku...
Bojkot majka...
-
kv99
#154 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Npr separatisti se vole da hvale kako su ekonomski sposobniji od Bosnjaka i da je to jedan od razloga sto zele da imaju treci entitet ( Hrvatska lisnica u Hrvatski dzep ) i rado iznose podataka da je npr u SB Kantonu na listi od 10 najvecih firmi bilo 8 u vlasnistvu BiH Hrvata.test01 wrote:zar bosnje najvise kupuju hrvatsku robu? nisam znao.
Samo ne navode da je to istih onih 8 firmi koje se bavile maloprodajom i pogodi cije prozvode uvoze i kome prodaju ( u tom kantonu je sada blizu 2/3 Bosnjaka )
-
kv99
#155 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Jesil to popio citavo vino koje si imao ili je CD zastekao pa si se tako brzo javio ?spokojan wrote:50% je malo premalo za to što želiš i pišeš ...udrch wrote:Pa jebiga došlo vrijeme da i mi Bošnjaci uz podršku jednog dijela Srba i Hrvata kojima je bolje s nama nego sa svojima da udaramo glavom u klin..spokojan wrote:Citajuci komentare na ovom forumu ... imam dojam da se kod Bosnjaka javlja pretezito razmisljanje koje bi se moglo svesti pod:
Ko ga jebe više..
50 % na nivou zajednicke drzave je mozda nedovoljno da se sprijeci odvajanje genocidne stvorevine ali 80 % na nivou Federacije je i te kako dovoljno pa da sam ja na tvom mjestu ja bi vise ljubio krst da do toga ne dodze nego sto bi pio vino i sanjario o tome.
- heckler
#156 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
kv99 wrote:Jesil to popio citavo vino koje si imao ili je CD zastekao pa si se tako brzo javio ?spokojan wrote:50% je malo premalo za to što želiš i pišeš ...udrch wrote: Pa jebiga došlo vrijeme da i mi Bošnjaci uz podršku jednog dijela Srba i Hrvata kojima je bolje s nama nego sa svojima da udaramo glavom u klin..
Ko ga jebe više..
50 % na nivou zajednicke drzave je mozda nedovoljno da se sprijeci odvajanje genocidne stvorevine ali 80 % na nivou Federacije je i te kako dovoljno pa da sam ja na tvom mjestu ja bi vise ljubio krst da do toga ne dodze nego sto bi pio vino i sanjario o tome.
Pod prvo, Bosnjaka je vise od 50%, je li to sad 52% ili 54% to je manje bitno, ali nadpolovicna vecina postoji (i kako stvari stoje povecava se svakim danom). Drugo a jos vise vazno je teritorij na kojem zive cini separatizam vrrrrrrrrrrrrrlo tesko izvodivom opcijom. Cetnitet je ispresjecan i u vrlo teskom geografskoj poziciji ako se ratna opcija gleda.
Suma sumarum, vecina zitelja ove zemlje je apsolutno podrzava i to sa nepovoljnim polozajem neprijatelja ove zemlje cine ratnu opciju izrazito nepovoljnu po njih. Sto ne znaci da ne treba biti spreman. Svako ko opet doceka eventualne sukobe nespreman skoro pa da i zasluzuje sve sto mu se desi.
A ovo oko herceg bosne i tih vojnih potencijala nema svrhe ni razgovarati.
-
kv99
#157 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Ja sam njega i ostale koje zagovaraju kako je neminovno osamostaljenje genocidne stvorevine pitao sta dobijaju Covicevi separatisti da se to i dogodi ? Vidim da tvrde kako se krkan samo sto nije odvodio i kako je to neminovno pa me zanima kako bi to pomoglo njihovim ulizicama sa zapadnog kamanjara da dobiju to sto sanjaju vec 20 godina ? Kako bi i da se genocidna stvorevina odvoji pomoglo da se uspostavi treci , EB ili kako vec to zovu u Mostaru , Novom Travniku, Busovaci, Jajcu , Gornjem Vakufu i svim onim "stolnim i nestolnim rvackim gradovima i krajevima " ? Koliko likuju i zagovaraju odvajanje genocidne stvorevine cini se da se nadaju da ce im to automatski pomoci ali ja to nikako ne vidim pa se nadam da ce da objasne . Zato sam i postavio takvo pitanje.heckler wrote:kv99 wrote:Jesil to popio citavo vino koje si imao ili je CD zastekao pa si se tako brzo javio ?spokojan wrote:
50% je malo premalo za to što želiš i pišeš ...
Pod prvo, Bosnjaka je vise od 50%, je li to sad 52% ili 54% to je manje bitno, ali nadpolovicna vecina postoji (i kako stvari stoje povecava se svakim danom). Drugo a jos vise vazno je teritorij na kojem zive cini separatizam vrrrrrrrrrrrrrlo tesko izvodivom opcijom. Cetnitet je ispresjecan i u vrlo teskom geografskoj poziciji ako se ratna opcija gleda.
Suma sumarum, vecina zitelja ove zemlje je apsolutno podrzava i to sa nepovoljnim polozajem neprijatelja ove zemlje cine ratnu opciju izrazito nepovoljnu po njih. Sto ne znaci da ne treba biti spreman. Svako ko opet doceka eventualne sukobe nespreman skoro pa da i zasluzuje sve sto mu se desi.
- heckler
#158 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
kv99 wrote:Ja sam njega i ostale koje zagovaraju kako je neminovno osamostaljenje genocidne stvorevine pitao sta dobijaju Covicevi separatisti da se to i dogodi ? Vidim da tvrde kako se krkan samo sto nije odvodio i kako je to neminovno pa me zanima kako bi to pomoglo njihovim ulizicama sa zapadnog kamanjara da dobiju to sto sanjaju vec 20 godina ? Kako bi i da se genocidna stvorevina odvoji pomoglo da se uspostavi treci , EB ili kako vec to zovu u Mostaru , Novom Travniku, Busovaci, Jajcu , Gornjem Vakufu i svim onim "stolnim i nestolnim rvackim gradovima i krajevima " ? Koliko likuju i zagovaraju odvajanje genocidne stvorevine cini se da se nadaju da ce im to automatski pomoci ali ja to nikako ne vidim pa se nadam da ce da objasne . Zato sam i postavio takvo pitanje.heckler wrote:kv99 wrote:
Jesil to popio citavo vino koje si imao ili je CD zastekao pa si se tako brzo javio ?
Razumijemo se
-
stari grad Visegrad
#159 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
@spokojanspokojan wrote:Cinjenice su sljedece:
1. Velika vecina gradjana BiH srpske nacionalnosti je glasala za dvije stranke (SNSD i SDS)
2. Velika vecina gradjana BiH bosnjacke nacionalnosti je glasala za dvije stranke (SDP i SDA)
3. Velika vecina gradjana BiH hrvatske nacionalnosti je glasala za dvije stranke (HDZ i HDZ 1990)
Za BiH je dugorocno zdravije i bolje da to bude verificirano i u smislu formiranja vlasti.
Ako slucajno volja jednog od konstitutivnih naroda bude zaobidjena pa cak i legitimnim metodama stvara se jezgra destruktivnosti BiH ne samo u jednom narodu (u ovom slucaju Hrvata) nego i jos jednom narodu (u ovom slucaju Srba) daje za pravo da sve jace budu kontra integracijskih aktivnosti u BiH.
Volja vecine jednog naroda u ovoj drzavi ima snagu ... ako nema onu legitimnu trenutno ... ima zasigurno onu jos puno dublju na dugi rok ...
Ovim putem molim sve gradjane BiH koji zele dobro ovoj drzavi, odnosno samom sebi i svojim sugradjanima, nemojte zanemariti navedene cinjenice i smatrati da se majorizacijom mogu stvari rjesavati ...
Volja glasaca ima svoju tezinu i svoju snagu. Ako je zanemarena (bez obzira na legitimne mogucnosti) moze samo jacati i osnazivati ... i na kraju biti cist dokaz onima koji tvrde da sarajevska demokracija znaci vracanje 500 godina unatrag ...
na pogresnom si tragu. Vlast se ne bira tako kao sto si ti zamislio, vec da FUNKCIONISE a ne da se svadjaju i nista ne urade vec samo uzimaju pare za svadjanje, a narod siromasan.
Vlast se ne bira prema stankama sa najvecim procentima, vec kako najbolje da se oformi od postojech stranka i da dobro radi, funkcionise.
Za SDA je glasalo 15% biraca bosnjaka, a SDP je mijesana stranka, i dobila je glasove od sviju. ZA HDZ je galsalo 25% stanovistva hravtskog preznaka u BiH, pa sto oni moraju u vlast? Ako Covic gubi fotelju nije kraj svijeta, ima i drugih Hrvata.
Procenat onih koji su galsali za neku stranku ne igra odlucujucu ulogu, vec ulogu igra da se napravi Vlast od bilo kojih stranaka.
-
spokojan
#160 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
U naslovu ove teme sam napisao "volja glasaca melje".
Postavljam pitanje svim ovim kratkovidnim forumasima:
SDP-SDA-HSP-NSRZB uspostavi vlast u Federaciji BiH. Jeste nakaradna koalicija i nekorektna prema hrvatskom narodu ali eto neka je. Imenuju se ministri itd itd ... Prodje pola godine i iz nekog razloga HSP i NSRZB odluce izaci iz koalicije i naprave nekakav pakt ili sporazum s dva HDZa ... nesto na tragu Kresevske sestorke ili jednostavno kazu mi ne zelimo sudjelovati u ovakvoj vlasti ... sta onda??? ...
SDP-SDA-HSP-NSRZB uspostavi vlast u Federaciji BiH. Jeste nakaradna koalicija i nekorektna prema hrvatskom narodu ali eto neka je. Imenuju se ministri itd itd ... Prodje pola godine i iz nekog razloga HSP i NSRZB odluce izaci iz koalicije i naprave nekakav pakt ili sporazum s dva HDZa ... nesto na tragu Kresevske sestorke ili jednostavno kazu mi ne zelimo sudjelovati u ovakvoj vlasti ... sta onda??? ...
-
stari grad Visegrad
#161 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Podrzavam hrvate u vlasti 100%. jednino ne odrzavam ovaj HDZ jer ucjenjuju, a ucjenjivanje i gubitnicka dreka je zadnje sto cu podrzati kod bilo koje stranke. I SBiH je izgubil a pa se ne cuje.
HDZ je izgubio i u Hrvtaskoj, pa sta? Nije kraj svijeta.
- heckler
#162 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Cuj sta onda? Onda imamo ono isto sto smo imali sve ove godine.spokojan wrote:U naslovu ove teme sam napisao "volja glasaca melje".
A ako mislis o nekoj permanentnoj polarizaciji ukopanih nacionalnih pozicija ni to nije preporucljivo jer ako nema drugog izbora Bosnjaci uvijek mogu sa multietnickim strankama izglasati tu potrebnu trecinu u domu naroda FBiH i sami stvoriti vlast. To je valjda vec apsolutno ocito.
-
spokojan
#163 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Fora je u tome sto HDZ BiH nije izgubio izbore. Dobio je vecinu glasova od gradjana hrvatske nacionalnosti. Ako HDZ ne udje u vlast onda nije izgubio HDZ nego hrvatski narod ... a to je malo ozbiljnija problematika od jedne stranke ...stari grad Visegrad wrote:Podrzavam hrvate u vlasti 100%. jednino ne odrzavam ovaj HDZ jer ucjenjuju, a ucjenjivanje i gubitnicka dreka je zadnje sto cu podrzati kod bilo koje stranke. I SBiH je izgubil a pa se ne cuje.
-
spokojan
#164 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Pa zasto to sad nisu napravili SDA i SDP kad mogu. Simpaticna im stranka HSP u kojoj je bio i Ante Pavelic?heckler wrote:Cuj sta onda? Onda imamo ono isto sto smo imali sve ove godine.spokojan wrote:U naslovu ove teme sam napisao "volja glasaca melje".
A ako mislis o nekoj permanentnoj polarizaciji ukopanih nacionalnih pozicija ni to nije preporucljivo jer ako nema drugog izbora Bosnjaci uvijek mogu sa multietnickim strankama izglasati tu potrebnu trecinu u domu naroda FBiH i sami stvoriti vlast. To je valjda vec apsolutno ocito.
- heckler
#165 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Po 1001 put ne postoje nacionalne izborne jedinice. Postoji Ustav i Izborni zakon po kojem se stvara vlast. Sve ostalo je zavaravanje naroda supljom pricom.spokojan wrote:Fora je u tome sto HDZ BiH nije izgubio izbore. Dobio je vecinu glasova od gradjana hrvatske nacionalnosti. Ako HDZ ne udje u vlast onda nije izgubio HDZ nego hrvatski narod ... a to je malo ozbiljnija problematika od jedne stranke ...stari grad Visegrad wrote:Podrzavam hrvate u vlasti 100%. jednino ne odrzavam ovaj HDZ jer ucjenjuju, a ucjenjivanje i gubitnicka dreka je zadnje sto cu podrzati kod bilo koje stranke. I SBiH je izgubil a pa se ne cuje.
- Komrad
#166 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Pa dokad ljudi vise...???spokojan wrote:Fora je u tome sto HDZ BiH nije izgubio izbore. Dobio je vecinu glasova od gradjana hrvatske nacionalnosti. Ako HDZ ne udje u vlast onda nije izgubio HDZ nego hrvatski narod ... a to je malo ozbiljnija problematika od jedne stranke ...stari grad Visegrad wrote:Podrzavam hrvate u vlasti 100%. jednino ne odrzavam ovaj HDZ jer ucjenjuju, a ucjenjivanje i gubitnicka dreka je zadnje sto cu podrzati kod bilo koje stranke. I SBiH je izgubil a pa se ne cuje.
Koliko zastupnika ima taj HDZ? Moze li ona formirati vlast bez ove cetvorke?
Jel ova Cetvorka rekla da nece sa HDZom ili HDZ nece sa njima?
Ne mozemo mi moliti i preklinjati HDZ da bude u vlasti
Oni trebaju biti svjesni da se bez njih moze i po toj logici bi oni trebali prestati da ucjenjuju
- heckler
#167 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Zato sto nema potrebe jer su za ponudjenu platformu nasli partnere i skupa imaju dovoljnu vecinu za formiranje vlasti.spokojan wrote:Pa zasto to sad nisu napravili SDA i SDP kad mogu. Simpaticna im stranka HSP u kojoj je bio i Ante Pavelic?heckler wrote:Cuj sta onda? Onda imamo ono isto sto smo imali sve ove godine.spokojan wrote:U naslovu ove teme sam napisao "volja glasaca melje".
Ja ti govorim o SBBKBB scenariju kad bi se sve i jedna stranka sa HR predznakom udruzila i odbijala formirati vlast pokusavajuci urusiti ustavni poredak. Govorim ti da i za to ima lijeka. Nista vise.
-
zemo_online
#168 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Da li u vlast mora da udje ona stranka za koju je glasala vecina hrvata? dali je to po ustavu ili nije?
ako nije,sta onda ima da se raspravlja?
-
spokojan
#169 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Pocinjem razmisljati da ce ovi izbori ipak proizvesti jednu dobru stvar. Stvari i odnosi postaju jasniji, a kad se priblizavamo istini i realnosti i napustamo iluzije i maglu to moze izaci na dobro ...
-
spokojan
#170 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Ako ne udje vise ce napraviti za hrvatske interese nego da udje ...test01 wrote:Da li u vlast mora da udje ona stranka za koju je glasala vecina hrvata? dali je to po ustavu ili nije?
-
zemo_online
#171 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
spokojan wrote:Ako ne udje vise ce napraviti za hrvatske interese nego da udje ...test01 wrote:Da li u vlast mora da udje ona stranka za koju je glasala vecina hrvata? dali je to po ustavu ili nije?
kako?
- heckler
#172 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Ne znam ja kakva tu magla postoji ili iluzija. Ja znam od 92 da vecina srba glasa za stranke koje su neprijatelji ove drzave a od 93ce i vecina hrvata i da kao takve jako dobro suradjuju u resenju ove zemlje.spokojan wrote:Pocinjem razmisljati da ce ovi izbori ipak proizvesti jednu dobru stvar. Stvari i odnosi postaju jasniji, a kad se priblizavamo istini i realnosti i napustamo iluzije i maglu to moze izaci na dobro ...
To sto si ti mislio da cu ja prihvatiti takav stav jer eto zastupa ga vecina u tim etnickim skupinama je samo mozda plod tvoje maste ili zelje.
Ja ti bez ikakvog ustrucavanja kazem da sam za borbu protiv takvih politika do ISTREBLJENJA (moram za vas dusebriznike uvijek ovdje dodati posebno pojasnjenje POLITIKE a ne NAROD). Mene interesuje ravnopravnost svih na svakom pedlju ove drzave. Nista drugo ne dolazi u obzir.
Stvarno neznam kako da budem jasniji pa da nedomice i "maglu" odklonim
Last edited by heckler on 27/12/2010 23:20, edited 1 time in total.
- heckler
#173 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
test01 wrote:spokojan wrote:Ako ne udje vise ce napraviti za hrvatske interese nego da udje ...test01 wrote:Da li u vlast mora da udje ona stranka za koju je glasala vecina hrvata? dali je to po ustavu ili nije?
kako?
Tako sto ce nastaviti da popunjava demografske rupe RH pa da ne moraju uvoziti radnu snagu iz azije i sjeverne afrike eto kako.
-
spokojan
#174 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
I to je dobro?heckler wrote: Zato sto nema potrebe jer su za ponudjenu platformu nasli partnere i skupa imaju dovoljnu vecinu za formiranje vlasti.
Ja ti govorim o SBBKBB scenariju kad bi se sve i jedna stranka sa HR predznakom udruzila i odbijala formirati vlast pokusavajuci urusiti ustavni poredak. Govorim ti da i za to ima lijeka. Nista vise.
-
spokojan
#175 Re: Volja glasaca melje - dzaba postizborne akrobacije
Sve je u redu ... osim realnosti tvog pristupa ...heckler wrote:Ne znam ja kakva tu magla postoji ili iluzija. Ja znam od 92 da vecina srba glasa za stranke koje su neprijatelji ove drzave a od 93ce i vecina hrvata i da kao takve jako dobro suradjuju u resenju ove zemlje.spokojan wrote:Pocinjem razmisljati da ce ovi izbori ipak proizvesti jednu dobru stvar. Stvari i odnosi postaju jasniji, a kad se priblizavamo istini i realnosti i napustamo iluzije i maglu to moze izaci na dobro ...
To sto si ti mislio da cu ja prihvatiti takav stav jer eto zastupa ga vecina u tim etnickim skupinama je samo mozda plod tvoje maste ili zelje.
Ja ti bez ikakvog ustrucavanja kazem da sam za borbu protiv takvih politika do ISTREBLJENJA (moram za vas dusebriznike uvijek ovdje dodati posebno pojasnjenje POLITIKE a ne NAROD). Mene interesuje ravnopravnost svih na svakom pedlju ove drzave. Nista drugo ne dolazi u obzir.
Stvarno neznam kako da budem jasniji pa da nedomice i "maglu" odklonim