"Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Drinski

#51 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Drinski »

tasmanijska neman wrote: opet pišeš gluposti
ponovo te pitam šta misliš da li radnik Lidla (konkurencija o kojoj govoriš) daje veću platu u odnosu na prosječnu u Njemačkoj
spram one koju daje Bingo svojim zaposlenim a u odnosu na prosječnu u BH
Nemam pojma. Medjutim, niti jedan poslodavac nece platiti vise od konkurencije. Dakle, kada Senad, Lidl, xy bude imao bolju konkurenciju dace i vece plate.
Drinski

#52 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Drinski »

tasmanijska neman wrote:
Drinski wrote:I svi na zapadu rade u centralama? A sta ti imas od skole?
većina, a to su razvojni i tehnički biroi, inormacione tehnologije i sve ostalo za što treba znanje i obrazovanje
za hamalske poslove i prljavu industriju služe Kina, Tunguzija, Tanzanija, Brazil, Bosna, Bugarska, Srbija i ostale drkotine od zemalja
Pa neka i nasi poslodavci isto urade. Neka plati strucnjaka a ne da ovaj ide u Svedsku.
Last edited by Drinski on 25/06/2015 14:16, edited 1 time in total.
Drinski

#53 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Drinski »

bh.tornjak wrote:
Drinski wrote:
bh.tornjak wrote:zanimljivo je to sto bi neki da im se isplacuju astronomske cifre (plate) a da ogromna vecina njih ne zaradi ni taj minimalac...
koliko muzike ...toliko i para....kome pase dobro je,....kome ne pase....moze da razguli.....jer pred vratima cekaju njih deset koji ce raditi....
Da. Zbog toga nasim poslodavcima i ne odgovara konkurencija ili prodor stranog kapitala.
nije tacno....prodoru stranog kapitala sprjecava neekonomicnost BH radnika....koji bi guzovace.....tj. da nista ne radi a da ima dobru platu....
Pa zatvaranje trzista prema strancima traze poslodavci a ne radnici, poslodavci pricaju o tome da treba kupovati domace, uvesti carine i sl.

Sa jedne strane, pricaju o ekonom.patriotizmu musterijama a radnicima pricaju o surovostima kapitalizma.
Last edited by Drinski on 25/06/2015 14:31, edited 2 times in total.
Drinski

#54 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Drinski »

Nema potrebe da se "nadolazi", dovoljno je bilo procitati Marxov Kapital i vidjeti da ce ovaj platiti radnika u visini konkurencije. Nema potrebe da se uci na vlastitoj kozi. Zato i sluzi sistem obrazovanjja, prenosu stecenih znanja.

Medjutim, kod takvog stanja stvari, poslodavac nije ekono..patriota nego kapitalist, koji mudro raspolaze novcem. To dalje znaci i da kupac ne treba biti ekon. patriot nego kupovati ono sto njemu donosi vise koristi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#55 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by _BataZiv_0809 »

Lik se opet klonirao :-)
sumirprimus

#56 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by sumirprimus »

ee dm?
insomnia78

#57 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by insomnia78 »

Od kolege zena radi u jednom od najvecih francuskih trgovackih lanaca Carrefouru, od kume snaha takodje
Plata, oko minimalca
Uslovi za rad, robovlasnicki
Radno okruzenje :lol:
animals

#58 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by animals »

Svugdje na zapadu pocinje da vlada umjereni robovlasnicki sistem..
veliki izbor radne snage, mozes skiddati cijenu rada..
i jos najvece zlo su firme za iznajmljivanje radnika..
tj. firme za iznajmljivanje robova..
radnici druge klase, suzena radna prava..
firme nemaju obavezu prema njima..
insomnia78

#59 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by insomnia78 »

Nije bas svugdje
Ima lijepih zarada i dobrih poslova kamaru
Za rad u tim trgovackim centrima ti ne treba nikakvo specijalno obrazovanje tako da tu radi otprilike najnize obrazovani sloj

Bgm na zanatskim poslovima npr ima posla kol'ko hoces, lijepo se i zaradi a i uslovi su bolji
Drinski

#60 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Drinski »

Hajd, nastavicemo diskusiju kad kazes sta imas od skole.
Sinapsa

#61 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Sinapsa »

tasmanijska neman wrote:koga boli kita šta je i gdje je jeftinije i za šta može biti prosječna plata
tako je kako je sviđalo se takvima ko tebi ili ne
naravno da je sve bitno..a posebno je bitno kolika je prosjecna plata, koliki je minimalac. Od toga naime zavisi koliko covjek sebi moze priustiti pristojan zivot. Dostojan zivot. A to je ono najbitnije od svega: da su ljudi zadovoljni, da su im djeca sretna i sigurna. To mora biti svrha svakog sistema i onog dana kada kapitalizam ne bude u stanju da servisira potrebe ljudi, ljudi ce mu zadati smrtni udarac.
animals

#62 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by animals »

insomnia78 wrote:Nije bas svugdje
Ima lijepih zarada i dobrih poslova kamaru
Za rad u tim trgovackim centrima ti ne treba nikakvo specijalno obrazovanje tako da tu radi otprilike najnize obrazovani sloj

Bgm na zanatskim poslovima npr ima posla kol'ko hoces, lijepo se i zaradi a i uslovi su bolji
Da samo sto je u takve firme jako tesko uci..
jedino djeca koja zavrse skole u tim firmama..
Ne kazem ja da nema lijepi poslova, ali sve manje za obicnu radnu klasu..
kad se usporedi recimo sa stanjem od prije 20 god..
jednostavno prenatrpano trziste radne snage..
to je vjerovatno i kranji cilj, veliki koncerna..
jedtini robovi..
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#63 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by mali_milojica »

DzejAr wrote:
tasmanijska neman wrote:aha, ti ko biva nešto znaš
ti bio htio njemački i švedski kapitalizam za koji su 100 godina generacije lile krv i znoj dok su ovdje gubili vrijeme u sranju zvanom socijalizam i ladili muda, pa bi sad da im neko pokloni TAKAV kapitalizam, razvijenih evropskih zapadnih zemalja
poklonit će im/vam...karinu
valja proći kroz prvobitnu akumulaciju kapitala i fazu po fazu kapitalizma, ono što su njemci i švedi prolazili prije 100 godina
dakle, možeš imat samo onu vrstu kapitalizma sa sebi ravnima, kao u Brazilu, Tanzaniji, Tunguziji...a i oni su ispred
Kakvu prvobitnu akumulaciju kapitala ako Bingo vec ima prihode preko 500 miliona i ima jos 11 firmi?
smrdim/uspjesan-biznismen-sen ... nik-binga/

A evo sta je Svabo, Robert Bosch (covjek je zivio od 1861. do 1942. godine), osnivac jedne od najuspjesnijih kompanija na svijetu svojevremeno rekao "I don't pay good wages because I have a lot of money; I have a lot of money because I pay good wages." (Ne dajem dobre plate jer imam mnogo novca, nego imam mnogo novca jer dajem dobre plate).
Zato je Bosch tu i uspjesan i 2015., ali Binga tesko da ce biti i za 30. godina.
Zanimljivo,ista situacija je sa dm.
Npr u HR zena koja radi u Konzumu se udara u guzicu ako ima 3500kn,vecinom je to oko 3000-3200. U dm za isti posao je placena preko 7000kn,vise nego duplo. dm je isto firma koja veoma vodi racuna o svojim radnicima. slicna je situacija i u ostalim stranim lancima lidl i ostali.
i kod nas je slicna situacija,dok zene po amku,konzumu imaju 500 KM u dm imaju 1000 KM.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#64 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by Domaci izdajnik »

I ja sam čuo da su plate u DM odlične oko 900+- KM imaju, uredno prijava ide, godišnji, slobodni dani, bolovanje. Zato stalno iste cure rade u njihovim poslovnicama i uvijek su raspoložene i susretljive, radi se ali se ne gine i kičma na smrt kao u Bingu, Tropicu, Moj market i sl.
Sve se može kad se razmišlja kako treba i ako se želi uspješan i stimulisan radni kolektiv, ali DM vodi i planira Švabo a ne Bošnjo/Srbenda/Rvatina.
DzejAr

#65 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by DzejAr »

pogledajte video 'Uvijek rade, uvijek u strahu'
https://www.youtube.com/watch?v=pGKsZiZFVZg

(ne znam kako da postavim youtube link da fercera)
Last edited by DzejAr on 28/06/2015 01:43, edited 2 times in total.
probook

#66 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by probook »

Lajavikrelac wrote:I ja sam čuo da su plate u DM odlične oko 900+- KM imaju, uredno prijava ide, godišnji, slobodni dani, bolovanje. Zato stalno iste cure rade u njihovim poslovnicama i uvijek su raspoložene i susretljive, radi se ali se ne gine i kičma na smrt kao u Bingu, Tropicu, Moj market i sl.
Sve se može kad se razmišlja kako treba i ako se želi uspješan i stimulisan radni kolektiv, ali DM vodi i planira Švabo a ne Bošnjo/Srbenda/Rvatina.
DM daje koliko toliko normalne plate, a sa druge strane ovde se ratni profiter brani kako eto sta ce jadnik mora dati male plate jer je stanje na trzistu rada takvo :lol:
DzejAr

#67 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by DzejAr »

Među najbogatijim ljudima u regiji ove godine na Forbesovoj listi je i vlasnik trgovinskog lanca Bingo Senad Džambić, s prihodom od 448,5 milijuna maraka.
Senad Džambić, vlasnik lanca trgovačkih centara Bingo, izjavio je za agenciju Patria da se ne smatra najbogatijim čovjekom u zemlji.
- Možda sam jedan od najvećih gospodarstvenika, ali najbogatiji nisam sigurno. I kada bi ovi što su bogatiji od mene htjeli investirati kao što ja radim, svima bi nam bilo bolje – kaže Džambić za Patriju.
BiH je za njega, bez obzira na tešku političku i ekonomsku situaciju u državi, zemlja u kojoj vrijedi živjeti i u koju vrijedi investirati. Nedostaje samo, uz političku potporu, još i patriotizma i nacionalne osviještenosti kod građana.
- Građani su ti koji mogu jako puno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u zemlji. Dovoljno je da kada idu u trgovinu, kupuju domaće proizvode. Svatko tko tako ne radi, neka ima na umu da ruši BiH – kaže Džambić.
http://dnevni-list.ba/web1/i-bih-ima-bo ... ero-djece/
Ovo isto kao nasi politicari koji se na nacionalizmu/patriotizmu obogatise. Dzambic udario po istom receptu. K'o biva vi kupujte bosansko, budite patriote, a ja cu svoje radnike, iste te Bosance, vasu bracu/sestre placati k'o robove.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#68 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?

Post by mali_milojica »

Lajavikrelac wrote:I ja sam čuo da su plate u DM odlične oko 900+- KM imaju, uredno prijava ide, godišnji, slobodni dani, bolovanje. Zato stalno iste cure rade u njihovim poslovnicama i uvijek su raspoložene i susretljive, radi se ali se ne gine i kičma na smrt kao u Bingu, Tropicu, Moj market i sl.
Ja sam jedino primjetio da u zadnje dosta starijih zena radi :roll:
Pokusao sam svoju zenu ubaciti,imamo nazovi neku "stelu",ma nema sanse. Kazu,neprovjereno,da neki Svabo odobrava zaposlenje,Bog,Allah (tobejarabi),Isus,Budha ti ne mogu posao zavrsiti. Ako on klikne da mozes,upadas i zavrseno.
Par godina je dm biran kao najpozeljniji poslodavac,pored telekoma,EP i ostalih oni :-)
DzejAr wrote:pogledajte video 'Uvijek rade, uvijek u strahu'
https://www.youtube.com/watch?v=pGKsZiZFVZg

(ne znam kako da postavim youtube link da fercera)
izbrisi ovo S na https i ici ce :wink:
Post Reply