"Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Moderator: anex
-
DzejAr
#1 "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/voli ... 11165.aspx
ja nacuh da je prosjecna plata u nasim supermarketima oko 500KM, sto mi vise izgleda kao nadnica a ne plata koja bi mogla priustiti normalan zivot
ima li neko informacije iz prve ruke?
ja nacuh da je prosjecna plata u nasim supermarketima oko 500KM, sto mi vise izgleda kao nadnica a ne plata koja bi mogla priustiti normalan zivot
ima li neko informacije iz prve ruke?
-
probook
#2 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Dobro je ako su i 500 jer je ovde glavna parola - neces raditi za 300-400 KM, ima ko hoce!!!
-
DzejAr
#3 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Sto je jos i gore i sto ustvari znaci da od takvih plata niti drzava ima neke narocite koristi (porezi na tako male plate sigurno nisu znacajan izvor budzetskih prihoda), a na kraju krajeva ni radnici, jer sa takvim platama mogu samo prezivljavati.
Ako nije drzava na dobitku, a niti radnik, izgleda da je na dobitku jedino privatnik, ili je mozda adekvatniji termin robovlasnik. Ako je vec tako, ima li neko informacije o nasim trgovinskim lancima u kojima se radnik tretira kao covjek, a ne rob, kako bih znao da ce se pare koje potrosim kod njih dijelom vratiti u zajednicu i da ce radnici imati pristojnu platu i uslove rada?
Ako nije drzava na dobitku, a niti radnik, izgleda da je na dobitku jedino privatnik, ili je mozda adekvatniji termin robovlasnik. Ako je vec tako, ima li neko informacije o nasim trgovinskim lancima u kojima se radnik tretira kao covjek, a ne rob, kako bih znao da ce se pare koje potrosim kod njih dijelom vratiti u zajednicu i da ce radnici imati pristojnu platu i uslove rada?
- Izlija
#4 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Dobrovoljno robovlasničko društvo.
-
DzejAr
#5 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Hajte ljudi, pa mora neko imati informacije iz prve ruke.
Ko ima bolje uslove za radnike medju ovim 'nasim' trgovackim lancima?
Penny, Hose, Bingo, Amko Komerc?
- Drvosjeca iz Dejcica
#6 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
I mene interesuje. Znam jednu konu koja radi u Penny marketu i kaže da joj je dobro, nisam pitao za visinu plate već onako za opšte uslove. Drugi značajan podatak ili indikacija je da u Penny prodavnici kod El Tarik Oil pumpe godinama (sugirno od samog otvorenja) rade jedni te isti ljudi što može govoriti da su ljudi zadovoljni kako uslovima tako i visinom plate.DzejAr wrote:Hajte ljudi, pa mora neko imati informacije iz prve ruke.
- JThomas
#7 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
u svim ovim manjim lancima koje ja posjećujem uglavnom rade isti ljudi duže vremena, što bi valjda impliciralo da im nije toliko loše. što se tiče bingo vs. konzum ovdje na forumu se moglo pročitati da u konzumu dobiju malo više na ruke kad se sve sabere, ali pošto kupio po to i prod'o.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#8 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Znam par ljudi koji su radili u Interexu,kasnije kad ih je preuzeo Bingo od njih cetvero,troje je dalo otkaz i govore da je dosta njihovih kolega isto uradilo. Oni nisu navikli na to sto je Bingo donio sa sobom. Isto mi je prenio rođak koji je kao komercijalista pokrivao Interex,a sada Bingo.
Plata u AMKO je 450-500 KM za obicnog radnika
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Sta bi to bilomali_milojica wrote:Znam par ljudi koji su radili u Interexu,kasnije kad ih je preuzeo Bingo od njih cetvero,troje je dalo otkaz i govore da je dosta njihovih kolega isto uradilo. Oni nisu navikli na to sto je Bingo donio sa sobom. Isto mi je prenio rođak koji je kao komercijalista pokrivao Interex,a sada Bingo.
- mali_milojica
#10 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Kako sam ja mogao skontati,jbnj u zdrav mozak. Kao da su u Interexu radili kreteni,a sada ce im Bingo pokazati kako treba raditi. Svi se zale da psihicki to vise nisu mogli izdrzati,a jedan poznanik je tu radio od samog otvaranja,od prvog dana Interexa._BataZiv_0809 wrote:Sta bi to bilomali_milojica wrote:Znam par ljudi koji su radili u Interexu,kasnije kad ih je preuzeo Bingo od njih cetvero,troje je dalo otkaz i govore da je dosta njihovih kolega isto uradilo. Oni nisu navikli na to sto je Bingo donio sa sobom. Isto mi je prenio rođak koji je kao komercijalista pokrivao Interex,a sada Bingo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Ja sam cuo da su u Interexu bili najbolji uslovi od svih tih trgovackih lanaca.
- Ridjobrki
#12 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Po stoti put velim - platu ne određuje poslodavac.
- mali_milojica
#13 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
To nikada nisam nikoga pitao,nekako mi bezveze i nekulturno da gledam u tuđi novcanik._BataZiv_0809 wrote:Ja sam cuo da su u Interexu bili najbolji uslovi od svih tih trgovackih lanaca.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#14 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Ma ni ja. Osipam se na ta malogradjanska pitanja, ali mi tako rece jedna djevojka radi koje sam maskuz isao u Interex ne bi li stagod organizvao sa njommali_milojica wrote:To nikada nisam nikoga pitao,nekako mi bezveze i nekulturno da gledam u tuđi novcanik._BataZiv_0809 wrote:Ja sam cuo da su u Interexu bili najbolji uslovi od svih tih trgovackih lanaca.
- Ridjobrki
#15 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
I dobio "potrošačku korpu"?_BataZiv_0809 wrote: ...ali mi tako rece jedna djevojka radi koje sam maskuz isao u Interex ne bi li stagod organizvao sa njom![]()
-
zrakomlat
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#17 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Malo je rec da je bila korpaRidjobrki wrote:I dobio "potrošačku korpu"?_BataZiv_0809 wrote: ...ali mi tako rece jedna djevojka radi koje sam maskuz isao u Interex ne bi li stagod organizvao sa njom![]()
-
probook
#18 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Ma ja, je li to ispade da bi Bingo zelio dati 800 KM minimum svima, ali eto mi zivimo u BiH "pa mora" 450 KMRidjobrki wrote:Po stoti put velim - platu ne određuje poslodavac.
- JohnnyS
#19 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
probook wrote:Ma ja, je li to ispade da bi Bingo zelio dati 800 KM minimum svima, ali eto mi zivimo u BiH "pa mora" 450 KMRidjobrki wrote:Po stoti put velim - platu ne određuje poslodavac.
Ima toga što ridjobrki kaže. Navodno je Bingo bio primoran da u Međugorju da veću plaću nego u ostalim centrima. Ovo što pišem sve uzmite s rezervom, jer ne znam iz prve ruke, već samo iz priča. Valjda im za standardnu plaću nitko se nije prijavio za posao, a lokalna zajednica im je uvjetovala dozvole zapošljavanjem lokalnog stanovništva pa nisu mogli dovoditi radnike iz Mostara i bili su primorani dati veći plaću.
- dobojlija81
#20 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
....
Drugi je Senad Džambić, čiji je trgovački lanac Bingo imao 258,9 mil. eura...
Sta mu fali dat po milju radnicima,nit ce on propast nit se oni obogatit
mah Bosna je ovo
mah Bosna je ovo
- Ridjobrki
#21 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Jednom za svagda - cijenu rada ne određuje poslodavac, nju određuje tržište rada.JohnnyS wrote:probook wrote:Ma ja, je li to ispade da bi Bingo zelio dati 800 KM minimum svima, ali eto mi zivimo u BiH "pa mora" 450 KMRidjobrki wrote:Po stoti put velim - platu ne određuje poslodavac.
Ima toga što ridjobrki kaže. Navodno je Bingo bio primoran da u Međugorju da veću plaću nego u ostalim centrima. Ovo što pišem sve uzmite s rezervom, jer ne znam iz prve ruke, već samo iz priča. Valjda im za standardnu plaću nitko se nije prijavio za posao, a lokalna zajednica im je uvjetovala dozvole zapošljavanjem lokalnog stanovništva pa nisu mogli dovoditi radnike iz Mostara i bili su primorani dati veći plaću.
Nigdje na svijetu radnik se ne plaća više od onog koliko se mora i nećeš platiti radnika 550 KM dok god imaš dva radnika koji bi radili posao radnika koji je plaćen 500 KM u slučaju da ovaj napusti posao. To je surova ekonomska logika a to što smo mi navikli na nerealne cijene rada u komunizmu i na napuhane cijene rada u državnim institucijama i firmama to je druga stvar...
-
DzejAr
#22 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Pa u cemu je onda razlika izmedju stranog 'investitora' kojem je cilj uglavnom da izvuce sto vise love iz investicije, tj. drzave u koju 'investira' i domaceg poslodavca koji nasem radniku daje platu od koje radnik jedva prezivljava a ni drzava kroz oporezivanje nema neke narocite koristi?
Zar ne bi ovi domaci 'poduzetnici' (prejaka rijec za robovlasnicku elitu, znam) trebali gledati da se te pare vrte u BiH tako sto ce radnici imati plate koje ce moci na nesto i potrositi, osim za najosnovnije zivotne namirnice, i od kojih ce drzava moci ubirati porez i finansirati npr. socijalna davanja u zemlji?
Izgleda kako god okrenemo samo je privatnik na dobitku bio on stranac ili domaci. Ustvari prema ovome sto napisaste ispade da je Interex bio puno bolji od Binga, a poznato je da je DM npr. medju najpozeljnijim poslodavcima u BiH, tako da su kod nas u trgovackom sektoru barem, na dobitku uglavnom domaci robovlasnici.
Zar ne bi ovi domaci 'poduzetnici' (prejaka rijec za robovlasnicku elitu, znam) trebali gledati da se te pare vrte u BiH tako sto ce radnici imati plate koje ce moci na nesto i potrositi, osim za najosnovnije zivotne namirnice, i od kojih ce drzava moci ubirati porez i finansirati npr. socijalna davanja u zemlji?
Izgleda kako god okrenemo samo je privatnik na dobitku bio on stranac ili domaci. Ustvari prema ovome sto napisaste ispade da je Interex bio puno bolji od Binga, a poznato je da je DM npr. medju najpozeljnijim poslodavcima u BiH, tako da su kod nas u trgovackom sektoru barem, na dobitku uglavnom domaci robovlasnici.
-
DzejAr
#23 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
patriota, nema stadobojlija81 wrote:....
mah Bosna je ovo
-
DzejAr
#24 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
OK, da rezimiramomali_milojica wrote:Znam par ljudi koji su radili u Interexu,kasnije kad ih je preuzeo Bingo od njih cetvero,troje je dalo otkaz i govore da je dosta njihovih kolega isto uradilo. Oni nisu navikli na to sto je Bingo donio sa sobom. Isto mi je prenio rođak koji je kao komercijalista pokrivao Interex,a sada Bingo.
Amko - 450-500KM
Bingo - 400-500KM
Penny - zna li neko? (do sada pozitivni komentari cini mi se)
Hose - zna li neko?
- sinuhe
#25 Re: "Volis Hrvatsku, kupuj kod stranaca" Kakvo je stanje kod nas?
Da postoje sindikati ne bi tržište rada određivalo platu ali kad se pod građanskom državom izgleda podrazumjevaju prava samo sejdić-fincija onda imaš to.