Volio bih da znam...

Rasprave o vjerskim temama.
S4mpion

#76 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

mejrami wrote:samo isprani mozgovi se mole bogu kad im nesto treba , kad su bolesni il sta ja znam , vjera je za mene tolko retardirana/virusna/bolesna pojava koja nije podkovana aposlutno nijednom cinjenicom crno po bjelo , islam je po tom pitanju najgori , knjiga se nikad nije mjenjala , kotiraju pravila i zakoni iz 7 stoljeca , da se u islamu rjese stvari poput allah ce te kaznit ovo ce ono ce , sve sile prjetnji koje su opisane , ta vjera bi se raspala , a nije se jos raspala jer j se vecina plase , znaci vjeruju u budalestine , zato se i zove vjera , kako koja nije kod svakog isto ali je sve skupa zabluda , najveca ikad.
Ne želiš se suočiti sa svojim problemima, pa svoje frustracije istresaš gdje stigneš, kad odrasteš, možda ćeš i dalje biti nevjernik, ali ne vjerujem da ćeš razmišljati ovako naivno. :)
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#77 Re: Volio bih da znam...

Post by W0rM »

mejrami wrote:
alkalna_baterija wrote:Znaš li kako je nama vjernicima smiješno čitat vaše postove jer vidimo koliko ste ustvari neupućeni i neinformisani? Kad hoćeš da blatiš nešto, prvo se dobro raspitaš o tome, proučiš, itd., pa tek onda krećeš da blatiš. Čisto savjet za ubuduće. :thumbup:

kako bolan neupuceni i neinformisani? , znas sta se desilo nakon mog citanja kurana ,

letio je u kantu sa pocupanim korama , a bio je jos jedan i on je posluzio kao podpala za vatru , tako da ih vise nemam. sreca,
Kome Bog nije dao pameti, niko mu je drugi ne može dat'

ti si čist dokaz za konstataciju iznad, žao mi te je, al' fakat :|
mejrami

#78 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

S4mpion wrote:
mejrami wrote:samo isprani mozgovi se mole bogu kad im nesto treba , kad su bolesni il sta ja znam , vjera je za mene tolko retardirana/virusna/bolesna pojava koja nije podkovana aposlutno nijednom cinjenicom crno po bjelo , islam je po tom pitanju najgori , knjiga se nikad nije mjenjala , kotiraju pravila i zakoni iz 7 stoljeca , da se u islamu rjese stvari poput allah ce te kaznit ovo ce ono ce , sve sile prjetnji koje su opisane , ta vjera bi se raspala , a nije se jos raspala jer j se vecina plase , znaci vjeruju u budalestine , zato se i zove vjera , kako koja nije kod svakog isto ali je sve skupa zabluda , najveca ikad.
Ne želiš se suočiti sa svojim problemima, pa svoje frustracije istresaš gdje stigneš, kad odrasteš, možda ćeš i dalje biti nevjernik, ali ne vjerujem da ćeš razmišljati ovako naivno. :)

upravo tako , vi stariji se ionako bojite smrti pa nadjete vjeru kao utjehu , stvarno mi je zao ali ja nemam problema osim sa onima koji uvjek nesto seru o vjeri i traze boga u svemu , nebrini istresem se ja na njih dobro a vjerovat u nesto sto nepostoji moze samo budala. a svjet je pun takvih.
S4mpion

#79 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

mejrami wrote:
S4mpion wrote:

upravo tako , vi stariji se ionako bojite smrti pa nadjete vjeru kao utjehu , stvarno mi je zao ali ja nemam problema osim sa onima koji uvjek nesto seru o vjeri i traze boga u svemu , nebrini istresem se ja na njih dobro a vjerovat u nesto sto nepostoji moze samo budala. a svjet je pun takvih.
Ti si vjernica, ako nisi znala, vjeruješ da Bog ne postoji iako nemaš niti jedan jedini dokaz ili makar činjenicu koja će potvrditi tvoju tvrdnju, svjesna si toga, riješila si svoj problem sa religijskim knjigama, ali te opet peče tvoje neznanje i nesigurnost. :)
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#80 Re: Volio bih da znam...

Post by W0rM »

alkalna_baterija wrote:Djevojko, žalimo te svi redom, što se mene tiče, spomenuću te u dovama, da te Allah okrene na pravi put. :)

E nek sam i ovo vidjela, tobejarabi...
AMIN, da je Bog uputi na Pravi put.
fatamorgana

#81 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

Pridružujem se opštem žaljenju, djevojko i ja te žalim, a predlažem i tri dana žalosti ;-)
miki.ba

#82 Re: Volio bih da znam...

Post by miki.ba »

Predlažem ovim vjernicima da dopune baterije ili nek si nabave akumulator. :D
mejrami

#83 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

cemu svrha molitve vjrnici ako je sve manje vise vas boziji plan il zacrtano?
Smajic.smajo

#84 Re: Volio bih da znam...

Post by Smajic.smajo »

mejrami wrote:cemu svrha molitve vjrnici ako je sve manje vise vas boziji plan il zacrtano?
Kazu da se ljudi mole samo kad im treba nesto sto je nemoguce, kad im treba nesto sto mogu sami onda se ne oslanjaju na molitve. Tako kazu :D
mejrami

#85 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

logicno , a kad im se neostvari zelja?
Smajic.smajo

#86 Re: Volio bih da znam...

Post by Smajic.smajo »

Ako im se ne ostvari zelja onda je to ok, nece reci da je to dokaz da bog ne postoji il da a ne interesuju vec izracionaliziraju i kazu da je to bozja volja a bog zna najbolje.

Ako im se ispuni zelja onda kazu da je to dokaz da postoji bog i srce im ispuni neka radost. :D
mejrami

#87 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

nekontaju il nisu culi za 'vjerovatnocu' neceg....iskreno saucesce vjernicima...najiskrenije tonete do dna
S4mpion

#88 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

mejrami wrote:cemu svrha molitve vjrnici ako je sve manje vise vas boziji plan il zacrtano?
Nekulturno, ali jasno si napisala da si riješila svoj problem sa vjerskim knjigama, riješila si sa religijom, sad si došla ovdje da te neko pomiluje po kosi i kaže ti da si upravu, potvrdi tvoje stavove, jer upošte nisi sigurna u ono što govoriš, ni sama ne znaš u šta vjeruješ. :)
mejrami

#89 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

da da.....the force is strong in this one....mhm
fatamorgana

#90 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
Nekulturno, ali jasno si napisala da si riješila svoj problem sa vjerskim knjigama, riješila si sa religijom, sad si došla ovdje da te neko pomiluje po kosi i kaže ti da si upravu, potvrdi tvoje stavove, jer upošte nisi sigurna u ono što govoriš, ni sama ne znaš u šta vjeruješ. :)
a čim "ne puše u istu tikvu" k'o i ti ti bi je odma' tjero, :wink:
S4mpion

#91 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
a čim "ne puše u istu tikvu" k'o i ti ti bi je odma' tjero, :wink:
Jedna je stvar iznijeti svoj stav, nebitno da li je on za ili protiv vjere, ali vrijeđanje nije nešto što se treba tolerisati.
Jarane, ako nisi primjetio, ona je izvrijeđala vjernike na više načina, izvrijeđala majke vjernika nazivajući ih "starim vješticama", ako je tebi to normalna diskusija onda zanemari ovaj moj post i stani iza njenih riječi ako ti nije previše nisko.
harač

#92 Re: Volio bih da znam...

Post by harač »

@mejrami je osvježenje ovog PDF-a :D
Towelie

#93 Re: Volio bih da znam...

Post by Towelie »

mejrami je jedno razmazeno,neuko deriste zeljno paznje. Da li ti svesna koga vredjas, mejra?
Smajic.smajo

#94 Re: Volio bih da znam...

Post by Smajic.smajo »

hahah "majke vjernika"
basar

#95 Re: Volio bih da znam...

Post by basar »

U vezi sa pitanjem koje je postavio/la Mejrami

Ispravno razumjevanje ove teme, s jedne strane iziskuje umni i racionalni razvoj, a s druge strane ima potrebu za ispravnim poučavanjem i objašnjenjem. Ljudi kojima je ili nedostajao racionalni potencijal i razvoj ili se pak nisu okoristili poukom bezgrješnih predvodnka i istinskih tumača Kur'ana, posrtali su na ovom terenu, shvatajući to u značenju pripadanja svakovrsnih uticajnosti i uzročnosti Uzvišenom Gospodaru, i nasuprot izričitom tekstu brojnih razumljivih kur'anskih ajeta negirali su svaku vrstu uzročnosti i uticanosti uzroka i sredstava i pokušavali su ovo pitanje pojasniti na način da je običaj Božiji takav da tek pri postojanju vatre, stvara toplotu, ili pak u trenutku unošenja hrane ili vode u organizam stvara sitost i gasi osjećaj žeđi, u suprotnom, vatra, hrana i voda nemaju uticaja u toploti, sitosti i gašenju žeđi!?

Negativna posljedica ovog devijantnog shvatanja postaje očigledna u trenutku kada se pažnja posveti istraživanju čovjekovih djela izraslih na slobodi volje, te čovjekovoj odgovornosti. Dakle, rezultat ovakvog načina razmišljanja svodi se na to da se i ljudska djela direktno vežu za Boga a da se čovjekova djelatnost u vezi s njima dovede u pitanje, drugim riječima, jedan od destruktivnih rezultata ovog iskrivljenog mišljenja jeste prisiljenost i negiranje čovjekove odgovornosti, što znači negiranje najvažnije čovjekove osobine, te svakako to znači ujedno i ispraznost svakog odgojno-moralnog i pravnog sistema, između ostalog i šerijatsko pravnog islamskog sistema.

Usljed toga što ne bude li čovjek imao slobodnu volju u obavljanju djela, u tom slučaju nema mjesta obavezi i zaduženju, naredbi i zabrani, nagradi i kazni. Već takvo što iziskuje ispraznost i besciljnost sistema stvorenog svijeta, jer kako se razumije iz časnih ajeta, predaja i racionalnih dokaza, cilj stvaranja prirodnog svijeta jeste pripremanje terena za stvaranje čovjeka, da bi svojim djelima na osnovu slobodne volje, ibadetom, robovanjem Bogu, stigao da najvećih mogućih savršenstava i položaja bliskosti Božije te postao zaslužan za dobivanje posebnih milosti Gospodara. Međutim, u slučaju kada čovjek ne posjeduje slobodu volje i odgovornost, neće biti zaslužan za sticanje nagrade vječnih blagodati i Božijeg zadovoljstva, a cilj stvaranja, bit će okrnjen, dok će se stvaralački aparat pretvoriti u široku pozorišnu scenu na kojoj su ljudi samo lutke lišene svake slobode, ali, na temelju pokreta koji se mogu od njih vidjeti neke bivaju nagrađene a neke pak kažnjene.

Najbitniji faktor koji dovodi do pojavljivanja i širenja ovog opasnog stanovišta jesu politički ciljevi nasilnih vlasti. One su zahvaljujući ovakvim misaonim strukturama, pokušali opravdati svoja nepodobna ponašanja te na taj način privoliti neobavještenu masu na akceptiranje njihove vlasti i uprave i odgovoriti ih od otpora i ustanka. I zbilja, fatalizam treba smatrati najvažnijim faktorom zaglupljivanja naroda.

S druge strane, oni koji su manje više uočili slabe strane ovog stava, ali koji i sami nisu imali kapacitet spajanja između potpunog monoteizma i negiranja prinuđenosti, a nisu se okoristili poučavanjem Ehli bejta, povjerovali su u prepuštenost, izvodeći na taj način slobodnu volju čovjekovu izvan okvira Božije djelatnosti, te su na drugi način sebe ugrozili devijantnim mislima, lišivši se visokih islamskih spoznaja i njenih uzvišenih rezultata.
Međutim, zahvaljujući istinskim učiteljima i tumačima Kur'ana, s jedne strane drugi su se sačuvali takvih devijantnih misli, a s druge strane svoju slobodnu volju prihvataju kao bljesak Božije moći koju im je On darovao, primivši s njome i odgovornost. Zahvaljujući tome, shvatili su uzvišeni neovisni utica Božiji na uzvišenijem stupnju, stižući do rezultata ove spoznaje.

U predajama koje se prenose od članova Poslanikova Ehli bejta, do nas su stigla objašnjenja u vezi s ovim pitanjem. Takve predaje bilježe se u hadiskim zbirkama pod naslovom Traženje pokoravanja te negiranje primoranosti i prepuštenosti, i također u poglavljima o dozvoli, slobodnoj volji, predodređenosti i Božijoj sudbini (kada i kader). Također, mogu se naći i predaje u kojima se pojedinci slabijeg umnog potencijala sprječavaju od dubljeg istraživanja u ovim preciznim pitanjima, kako ne bi posrtali i zastranili.

Pitanje prisiljenosti i slobodne volje ima različite aspekte čije pojedinačno sagledavanje nije sukladno sa ovom knjigom, međutim, uzevši u obzir važnost teme, pokušat ćemo ponuditi jednostavnije objašnjenje u vezi s nekim potrebnim aspektima, svi oni čiji je interes za istraživanjem veći savjetujemo da se upute u njene temeljne aspekte racionalne i filozofske prirode.

Objašnjenje slobodne volje

Moć donošenja odluke i izbor, spadaju u pitanja u kojima ne postoji nikakva sumnja i koja čovjek s/poznaje. Na način da ih svaki pojedinac u sebi zatiče svojim intuitivnim znanjem koje je imuno od greške, upravo kako je svjestan i ostalih psihičkih stanja. Ovim znanjem on postaje svjestan, čak i kada sumnja u vezi s nečim, on registruje postojanje sumnje svojim intuitivnim znanjem te ne može sumnjati da sumnja.

Isto tako svaki čovjek, uz malo pažnje na svoja unutarnja stanja shvata da može govoriti ili šutjeti, rukama može napraviti pokret ili ga ne napraviti, može nešto pojesti ili ga ne pojesti...
Donošenje odluke o tome da se nešto učini može biti vođeno tragom zadovoljenja instinktivnih životinjskih potreba, poput gladi koja stvara volju za unošenjem hrane ili žeđi koja donosi odluku o ispijanju vode, a nekada u smjeru zadovoljenja racionalnih potreba, te postizanja uzvišenih ljudskih vrijednosti, poput bolesnika koji ispija gorki medikament da bi povratio zdravlje, ili se usteže od unošenja u organizam ukusne hrane, ili pak studenta koji na putu sticanja znanja i otkrivanja zbilja, zatvara oči pred materijalnim užicima, noseći se sa brojnim problemima, ili pak vjernog vojnika koji čak žrtvuje svoj život zarad stizanja do uzvišenih ciljeva.

Ustvari, ljudska se vrijednost pokazuje u trenutku sukobljavanja između različitih htijenja kada se čovjek zarad postizanja moralnih vrlina i duhovnih vječnih savršenosti te bliskosti i zadovoljstva Božijeg, odriče svojih niskih životinjskih želja. Svaki posao koji učini sa većom slobodom i upućenijim sagledavanjem, ima veći utica u usavršavanju ili spuštanju duše i duhovnosti, ostvarujući na taj način veću zavrijeđenost kazne ili nagrade.

Svakako moć odupiranja nefsanskim porivima nije jednaka kod svih ljudi, ali svaki čovjek manje više okorišten je ovim darom Božijim (slobodna volja) i što više bude vježbao ona će u njemu biti jača.

Dakle, nema mjesta sumnji da postoji slobodna volja, i brojne sumnje ne bi trebale dovesti do anksioznosti razuma te da sumnja u vezi s ovom očiglednom stvari postane dio savjesti i očitosti. Kao što smo ukazali postojanje slobodne volje kao očiglednog principa prihvaćeno je u svim odgojnim i moralnim sistemima, religijama i nebeskim zakonicima, i bez njega ne bi ostalo mjesta obavezi, zaduženju, kritici i pohvali, kazni i nagradi.

Faktor koji odvodi u devijantnost iz ove očigledne zbilje te odvodi čovjeka u fatalizam, jesu sumnje na koje se mora dati odgovor, da ne bi ostalo mjesta dilemi i neizvjesnosti. Upravo usljed toga, u kratkim crtama posvetit ćemo se rješavanju najvažnijim od njih.

Odbijanje fatalističkih sumnji
Najvažnije fatalističke sumnje su sljedeće:
1. Čovjekova volja nastaje u okolnostima buđenja unutarnjih naklonosti, u stanju kada niti su one u čovjekovoj vlasti niti je njihovo buđenje posredstvom vanjskih faktora. Dakle, nema mjesta nikakvoj slobodnoj volji i izboru.
Odgovor:
Buđenje prohtjeva stvara teren slobodnoj volji i izboru. Drugim riječima donošenje odluke da se izvrši neki posao nije fatalistički rezultat iritiranja prohtjeva, na način da isti paralizira moć odupiranja. Svjedok je to da u velikom broju slučajeva čovjek dolazi u stanje dileme i dvoumljenja, gdje donošenje odluke potrebuje razmišljanje i vaganje koristi i štete i nekada se vrlo teško donosi odluka.

2. Na temelju rezultata brojnih znanstvenih grana do kojih se stiglo putem istraživanja postalo je jasno da različiti faktori poput genetskog nasljedstva, lučenja žljezda (koje su pod uticaem posebne hrane i medikamenata), kao i faktori okruženja i društva, imaju ulogu u formiranju slobodne volje, a različitost ljudskih ponašanja slijedi različitost ovih faktora. To se manje više potvrđuje i u vjerskim tekstovima. Dakle, ljudska se djela ne mogu smatrati rezultatom čovjekove slobodne volje.

Odgovor:
Prihvatanje slobodne volje nije u značenju negiranja uticajnosti nabrojanih faktora, već u značenju da i sa postojanjem svih tih faktora, čovjek se može oduprijeti i u trenutku kolizije različitih naklonosti, odabrati jednu od njih.
Svakako snaga pojedinih faktora, nekada otežava da se odabere posao usmjeren suprotno od njih. Međutim za zamjenu, odupiranje i odabiranje vrši veći utica na savršenstvo povećavajući mjeru zasluženosti nagrade, upravo kao što velika uzbuđenost i drugi teški uvjeti bivaju povodom umanjenja kazne i olakšanja zločina.

3. Sljedeća sumnja fatalista je to da Svevišnji Allah, ima znanje o svim pojavama svijeta pa između ostalog i o čovjekovim djelima, prije nego li nastanu, a znanje Božije je bez greške. Dakle, neizbježno sva će se dešavanja dogoditi na temelju vječitog znanja Božijeg i tome se ne može oduprijeti. Zaključak: nema mjesta nekakvoj čovjekovoj slobodnoj volji i izboru.
Odgovor:
Božije znanje tiče se svakog dešavanja baš onakvog kakvo se i događa, a ljudska djela koja se temelje na slobodnoj volji, kao takva s i nalaze u Božijem znanju, to jest opisana su kao djela proizašla iz čovjekove slobodne volje. Dakle ukoliko se dogode pod pridjevom primoranosti to je suprotno znanju Božijem.
Naprimjer, Svevišnji Bog zna da će neki čovjek donijeti neku odluku da obavi neko djelo u nekoj prilici i da će ga učiniti, a ne da je Božije znanje vezano samo za djelo bez uzimanja u obzir vezanosti istog sa čovjekovom slobodnom voljom. Dakle, vječno znanje Božije, nema oprečnosti sa čovjekovom slobodnom voljom.
Sljedeća sumnja fatalista tiče se pitanja predodređenosti i sudbine koja po njihovoj pretpostavci nije u skladu sa slobodnom voljom čovjekovom, a mi ćemo u sljedećem poglavlju da se posvetimo rješavanju ovog pitanja.
S4mpion

#96 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

Mejrami nije jedino dijete na ovoj temi, još nekolicina djece stoji iza njenih riječi i nije im problem ofirat se :-)
mejrami

#97 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

osoba ima prvao iznosit svoje vidjenje i komentarisat....znaci......vjera=toalet papir , otirac , krpa , lokva vode itd....
vjernici , osjecam vas gnjev , bjesni ste.
shmizlica

#98 Re: Volio bih da znam...

Post by shmizlica »

osjeća se i tvoja frustacija....po čemu si ti to bolja.....i ja nisam vjernik, samo da znaš :mrgreen:
mejrami

#99 Re: Volio bih da znam...

Post by mejrami »

ima razloga , svakodnevno u drustvu...znas na sta mislim?...
shmizlica

#100 Re: Volio bih da znam...

Post by shmizlica »

jok.....pričaš kao da nemaš prijetelja koji su vjernici a poštuju i tvoj izbor...ja imam :)
a društvo u globalu nije mjerilo stvari i ne možeš po ponašanju gomile osuđivati pojedinca....ko je čovjek - čovjek je bez obzira na to u šta vjeruje/ne vjeruje :zoka:
Post Reply