Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked

Ko ima bolje vojno umjeće?

Srbi
11
25%
Hrvati
7
16%
Bošnjaci
26
59%

Total votes: 44

Liga Rojalista

#1 Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Liga Rojalista »

Svi smo mi svjedoci vječitog balkanskog kofrčenja između ova 3 naroda u smislu ko je jači ko je zeznutiji.
Svima nama poznate su priče o junaštvu srpskog vojnika,porodičnoj tradiciji srba u kojem se njeguje militarizam kupuju se slike bitke na kosovu,kače stare tandžare i sablje....
Sa druge strane tu su Hrvati.400 godina vojevanja u Austrougarskoj monarhiji,vojna granica sa osmanskim carstvom i velika žilavost ovog naroda donjelo im je mnogo preztiža među evropskim narodima.
I na kraju jedan miroljubivi narod koji često iznenadi i "navuče" neprijatelje svojom benignom i blagom pojavom.400 godina službe u jednom carstvu koje je rijetko uživalo periode mira stvorilo je od Bošnjaka narod vrsan ratovanju.

E sada po vašem mišljenju ko je militantniji,ali ne u smislu kurčenja već u smislu rezultata.Kada bi se sve bitke,događaji i okolnosti u kojima su vojske ovih naroda učestvovale sabrale i oduzele ko bi se pokazao kao narod sa boljim vojnim umjećem?
Bodkin

#2 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Bodkin »

jedno kontrapitanje prije nego sto odgovorim cisto da vidim po cemu da se ravnam. ko je po tebi u evropi na vrhu?
XXS

#3 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by XXS »

Kad dodje do vojne tradicije i umjeca ratovanja na ovim prostorima pitanje je samo ko je veci lazov.
Svi su sve svoje bitke izgubili, svi su bili vijekovima porobljeni, a posto se to nemoze slaviti, sve sto preostaje je ubleha, laz i mitomanija.
Liga Rojalista

#4 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Liga Rojalista »

Bodkin wrote:jedno kontrapitanje prije nego sto odgovorim cisto da vidim po cemu da se ravnam. ko je po tebi u evropi na vrhu?
Po meni njemci definitivno jel su "all around" jaki.Oni baštine dugu vojnu tradiciju još od germanskih plemena.Jedini su europski barbarski narod kojeg rimljani nisu pokorili.A da ne pričam o vojnoj mašineriji i ratovanju za vrijeme svjetskih ratova.Uspjeli su izbaciti Rusiju iz stroja u prvom a francuze u drugom svjetskom ratu što je stvarno velika stvar.Nek ne zamjere britanci i francuzi naravno :D
Britanci su mi nekako previše okrenuti mornarici,a francuzi ako se izuzme da imaju najstariju vojsku u evropi i ako izuzmemo napoleonske ratove i nisu neki borci nasuprot njemačkih vojnika npr.
Još jedna anegdota koju sam čuo od svoga prijatelja u SFORU/EUFOR kontingetnu ovdje kod nas.Kaže da je vidio kontingente italijana,francuza i engleza i naravno mnogih drugih al da nigdje nije vidio predanost i disciplinu kao kod njemačkih vojnika u EUFORU.Kaže ljudi uvjek ustaju u isto vrijeme,sve im se zna disciplinirani su i uredni za razliku od ostalih kaze da pravo odudaraju od vojnika drugih nacionalnosti.
korisnik101

#5 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by korisnik101 »

Pa mozda zato Njemacka se prostire velicinom skoro kao i Albanija ? :lol:

Vojno najuspjesniji je onaj ko je geografski najveci.
Rusija.
fantom slobode

#6 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by fantom slobode »

Sad nam jos fali malo navijaca Amerike, naravno Turske, pa da se tema razvije odavde do besmisla. :thumbup: sa svim poznatim i nepoznatim ucesnicima....Usput, da bi bilo zabavnije, da podsjetimo na staru dobru Perziju....:smilekojipovraca:

Naravno, ne zaboraviti, nas i Rusa 300miliona... :lol: :lol: :lol: :lol:
Renta

#7 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Renta »

XXS wrote:Kad dodje do vojne tradicije i umjeca ratovanja na ovim prostorima pitanje je samo ko je veci lazov.
Svi su sve svoje bitke izgubili, svi su bili vijekovima porobljeni, a posto se to nemoze slaviti, sve sto preostaje je ubleha, laz i mitomanija.

Hahaha....nažalost, bojim se da je ovaj citirani odgovor najbliži istini...

Ali ako ćemo pokušati ozbiljno odgovarati ja bih rekao hrvati. Zašto? Pa jer je na Hrvatskoj stala Turska vojna sila a hrvati nikad nisu pokoreni od Turaka. Više stoljeća su hrvati odoljevali tuskoj vojnoj sili. S tim se druga dva naroda ne mogu pohvaliti.

Ali bottom line je da kad je frka, kad su dovedeni na ivicu života ili smrti svi narodi pokažu onaj iskonski nagon za preživljavanje. Ako govorimo o obrani.
Tu osobno uz Hrvate jako cijenim i Poljake pa i Ruse koji su pružali junački otpor trećem raichu.
Što se tiče napadačkog/agresivnog rata tu su Nijemci broj jedan, Francuzi...
Last edited by Renta on 13/09/2013 00:08, edited 1 time in total.
korisnik101

#8 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by korisnik101 »

Renta wrote:
Ali ako ćemo pokušati ozbiljno odgovarati ja bih rekao hrvati. Zašto? Pa jer je na Hrvatskoj stala Turska vojna sila a hrvati nikad nisu pokoreni od Turaka. Više stoljeća su hrvati odoljevali tuskoj vojnoj sili. S tim se druga dva naroda ne mogu pohvaliti.
...
Hrvati su itekako bili pokoreni od Turske.
ili ti mislis da je Sulejman plovio brodom i iskrcao se pred Bec u 16-om stoljecu ??
Renta

#9 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Renta »

korisnik101 wrote:
Renta wrote:
...
ili ti mislis da je Sulejman plovio brodom i iskrcao se pred Bec u 16-om stoljecu ??

To je drugo, radi se o vojnom pohodu. Zna se dobro gdje je bila granica Turskog carstva. Povijesni atlas odmah u ruke!
tnnt

#10 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

korisnik101 wrote:
Renta wrote:
...
išao je preko Mađarske sveznalico :lol:
a to sa brodom i Bečom je još veči vic :D
fantom slobode

#11 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by fantom slobode »

korisnik101 wrote:
Renta wrote:
...
Ma ja ne kontam gdje su Madjari u citavoj toj prici o nepokorenosti...kada lipa Mare krunu izgubi...pa je krenuli traziti u narodnoj pjesmi.... :lol: :lol: :lol: a Turci su napravili desant na Bec...avionima, ko na Drvar...

. Popuhnul je tihi vetar
Popuhnul je tihi vetar, popuhnul je tihi vetar sa Levanta. Trajna nina, zlato moje, popuhnul je tihi vetar
I odnesal Mari krunu, i odnesal Mari krunuTrajna nina, zlato moje i odnesal Mari krunu
Ki bi meni, krunu našal, ki bi meni krunu našalTrajna nina, zlato moje, ki bi meni krunu našal
Njegova bi ljuba bila, njegova bi ljuba bila,Trajna nina, zlato moje , njegova bi ljuba bila
Našal ju je jedan mali črni moro, našal ju jeTrajna nina, zlato moje, jedan mali črni moro
Prije ću se utopiti, neg morova ljuba bitiTrajna nina, zlato moje, neg morova ljuba biti.

ovaj Moro neodoljivo podsjeca na Madjare... :lol: :lol: :lol:
tnnt

#12 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

fantom slobode wrote: Ma ja ne kontam gdje su Madjari u citavoj toj prici o nepokorenosti...kada lipa Mare krunu izgubi...pa je krenuli traziti u narodnoj pjesmi.... :lol: :lol: :lol: a Turci su napravili desant na Bec...avionima, ko na Drvar...
ma dobro je rekao , kakvi sad avioni?
mogli su lijepo brodovima sa Jadrana pa ravno pred Beč :lol: :-)
fantom slobode

#13 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by fantom slobode »

tnnt wrote:
fantom slobode wrote: Ma ja ne kontam gdje su Madjari u citavoj toj prici o nepokorenosti...kada lipa Mare krunu izgubi...pa je krenuli traziti u narodnoj pjesmi.... :lol: :lol: :lol: a Turci su napravili desant na Bec...avionima, ko na Drvar...
ma dobro je rekao , kakvi sad avioni?
mogli su lijepo brodovima sa Jadrana pa ravno pred Beč :lol: :-)
cuj kakvim avionima...evo ovim:
Image :lol: :lol: :lol: :lol:
zaplijenjeni tokom kosovskog boja od pobjednika kneza Lazara i kompanije....piloti janicari (naravno iz nasijeh krajeva).

A ovaj dio sto je brodovima krenuo...imao je velikih problema kod brane na Djerdapu, nisu tad jos bile prevodnice u funkciji...Sreca u Becu bi puno turista iz cijele Evrope, Svedjana, Poljaka i inih...pa se nekako odbranise...Turci nakon bitke trazili azil u Austriji i Njemackoj...nisu smjeli nazad preko Hrvatske...zato hin ima sad onol'ko u Njemackoj.
kantica__

#14 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by kantica__ »

Liga Rojalista wrote:Svi smo mi svjedoci vječitog balkanskog kofrčenja između ova 3 naroda u smislu ko je jači ko je zeznutiji.
Svima nama poznate su priče o junaštvu srpskog vojnika,porodičnoj tradiciji srba u kojem se njeguje militarizam kupuju se slike bitke na kosovu,kače stare tandžare i sablje....
Sa druge strane tu su Hrvati.400 godina vojevanja u Austrougarskoj monarhiji,vojna granica sa osmanskim carstvom i velika žilavost ovog naroda donjelo im je mnogo preztiža među evropskim narodima.
I na kraju jedan miroljubivi narod koji često iznenadi i "navuče" neprijatelje svojom benignom i blagom pojavom.400 godina službe u jednom carstvu koje je rijetko uživalo periode mira stvorilo je od Bošnjaka narod vrsan ratovanju.

E sada po vašem mišljenju ko je militantniji,ali ne u smislu kurčenja već u smislu rezultata.Kada bi se sve bitke,događaji i okolnosti u kojima su vojske ovih naroda učestvovale sabrale i oduzele ko bi se pokazao kao narod sa boljim vojnim umjećem?
:lol:

Nikad ni u jednoj pravoslavnoj kuci nisam vidio sablje i tandzare i slike kosovske bitke a ti si pun predrasuda toliko da bi mogo pos'o od tog napravit. Dijasporo, dijasporo...
tnnt

#15 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

šalu na stranu
napad na Beč je propao 1532. godine kada se Sulejman povukao prije nego što je došao do grada, nakon dugotrajne opsade Kisega koju je branila hrvatska posada predvođena Nikolom Jurišićem.
a drugi pohod na Beč mu je propao zbog obrane Sigeta, kojom je zapovjedao Nikola Šubić Zrinski
pritom je Sulejman i umro valjda od jada jer ga Hrvati zahebaše :D
kantica__

#16 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by kantica__ »

I naravno zna se ko je najjaci, pa nasi! :D
bokakotorska

#17 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by bokakotorska »

Sto se Evrope tice, Njemci & Francuzi su najuspesniji u pravljenju besmislenih klanica posle kojih uredno izgube rat.

Od koga ? Pa od Engleza, redovno i uredno, sve do jednog.

Jedini izuzetak iz toga pravila je pobeda Francuza kod Yorktown a, Virdzinija i osnivanje SAD. Jedina njihova pobeda koja

i dan danas vazi te zahvaljujuci kojoj dan danas svaki znacajniji americki grad ima ili Trg La Fayete ili jednu od glavnijih

ulica sa njegovim imenom.

:D

Od Jugoslovena ? Koji su to rat oni u svoje ime vodili ? Sa svojim vrhovnim vodjstvom ?

Ratove Austrije, Otomana i Crvene Armije apstrahovati i izbaciti iz sopstvenih uspeha, jer najveci poraz bilo kog naroda

jeste kicenje tudjim perjem.

Elem ostaje jedino I svetski rat i stvar je sasvim jasna, jer konkurencije nema, sva je jope bila u tudjim vojskama po

drevnoj tradiciji. :roll:
Last edited by bokakotorska on 13/09/2013 09:27, edited 1 time in total.
korisnik101

#18 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by korisnik101 »

tnnt wrote:šalu na stranu
napad na Beč je propao 1532. godine kada se Sulejman povukao prije nego što je došao do grada, nakon dugotrajne opsade Kisega koju je branila hrvatska posada predvođena Nikolom Jurišićem.
a drugi pohod na Beč mu je propao zbog obrane Sigeta, kojom je zapovjedao Nikola Šubić Zrinski
pritom je Sulejman i umro valjda od jada jer ga Hrvati zahebaše :D
Sulejman je umro u tom pohodu PRIRODNOM SMRTI , jer je cini mi se imao oko 72 godine.

A Subic je bio vazal Madjara i Austrijanaca. I hajde nam reci kako je on prosao u toj bitki ?? :-D
Liga Rojalista

#19 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Liga Rojalista »

kantica__ wrote:
Liga Rojalista wrote:Svi smo mi svjedoci vječitog balkanskog kofrčenja između ova 3 naroda u smislu ko je jači ko je zeznutiji.

Nikad ni u jednoj pravoslavnoj kuci nisam vidio sablje i tandzare i slike kosovske bitke a ti si pun predrasuda toliko da bi mogo pos'o od tog napravit. Dijasporo, dijasporo...
Ja se citav zivot druzim sa Bosanskim srbima,i dobro znam o cemu govorim poznajem i njih i njihov mentalitet.
kantica__

#20 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by kantica__ »

Liga Rojalista wrote:
kantica__ wrote:

Ja se citav zivot druzim sa Bosanskim srbima,i dobro znam o cemu govorim poznajem i njih i njihov mentalitet.
U dijaspori? :D
I ja isto i nista od tog nije tacno, da se druzis ne bi imao predrasuda i ne bi bio jebeni zadojeni militantni fasista, sto se vidi iz tvojih ostalih tema.
pozz
Bodkin

#21 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Bodkin »

Renta wrote:
XXS wrote:Kad dodje do vojne tradicije i umjeca ratovanja na ovim prostorima pitanje je samo ko je veci lazov.

Ali bottom line je da kad je frka, kad su dovedeni na ivicu života ili smrti svi narodi pokažu onaj iskonski nagon za preživljavanje. Ako govorimo o obrani.
Tu osobno uz Hrvate jako cijenim i Poljake pa i Ruse koji su pružali junački otpor trećem raichu.
ja glupe logike :D pa stala je turska, a dosla austrija :D
adnandus

#22 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by adnandus »

Vidim svi su malo odlutali pomalo od teme što je inace vrhunska odlika naših ljudi :zoka:

moje mišljenje i fakti:

-Hrvati, nikad nisu ni imali u historiju neku jaku "Svoju" vojsku bili su sastavni dio neke monarhije ili nekoga i nisu bili nešto pre istaknuti ni kod drugih. Imali su neke hajduke i lokalne grupe o kojima nema nekih previše zapisa, osim u zadnjem domovinskom ratu gdje su pod obukom i naoružavanjem evrope u nekoliko tzv. zdruzenih akcija vrlo lako pregazili i dokusurili snage srpske krajine

- Srbi, čini mi se narod koji je imao dosta veliku vojsku i dosta veliku želju za ratovanjem i dokazivanjem ali bez nekog uspjeha, možda odabirom uvijek pogrešne strane ili nečeg drugog. Vojni uspjeh srba je ravan nuli što je najbolje se pokazalou zadnjem ratu gdje sa ogromnom vojnom silom i mnogim pomagačima nisu bili u mogučnosti razbiti malu vojsku ArBiH

- Bošnjaci, do zadnjeg rata nikad organizovani u neku vecu vojnu formaciju a kroz historiju uvijek cijenjeni kao manji vojni odredi koji su sa srcanoscu isli kroz mnoge bitke gdje im je najvecu pocast odala austrougarska gdje se i danas na vojnim počastima svira vojni marš "Bošnjaci dolaze" (Die Bosniaken kommen), a u zadnjem ratu ratu pokazali se da kada su organizovani mogu pobijediti mnoge i puno jace jer idu na sve ili nista i po cijenu zivota. Ali puno naivniji i povodljiviji od prethodna dva naroda.
LBVIEW

#23 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by LBVIEW »

Kratko i jasno: Buzimljani. :D
Salu na stranu, i jedni i drugi i treci, ovisno o historijskom periodu, koliko je kome bila dovedena u pitanje bioloska egzistenicija i sl. Hrvati, vidim, pominju 400 godisnji "staz" na "predzidu krscanstva" :D , a zaboravljaju da su oni s druge strane isto tako zilavo branili "din" od din-dusmana, doduse ni jedni ni drugi potpuno sami i bez podrske sa strane. :wink:
Mustajbeg licki, Mujo i Halil, Budalina Tale samo su neki od brojnih junaka sto su u Krajini stoljecima "zvakali krvave zalogaje", e sad sto to zvanicna historiografija u bivsoj nam zajednici "ravnopravnih naroda i narodnosti" nije priznavala,drugi je par opanaka. :D Kad som vec kod mojih Bosnjaka, mozda najveci podvig(pored ovog zadnjeg rata kada su se takoreci goloruki odbranili) je svakako cuvena "Bitka kod Banja Luke" , gdje su sami, ostavljeni od Porte do nogu potukli Habsburgovce. :D
adnandus

#24 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by adnandus »

Renta wrote:

Šta ima znalac, hoces mi reci koji to dio hrvatske osim istre i dubrovacke republike nije bio dio otomanskog carstva

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ottom ... entury.jpg
adnandus

#25 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by adnandus »

:thumbup:
LBVIEW wrote:Kratko i jasno: Buzimljani. :D
Salu na stranu, i jedni i drugi i treci, ovisno o historijskom periodu, koliko je kome bila dovedena u pitanje bioloska egzistenicija i sl. Hrvati, vidim, pominju 400 godisnji "staz" na "predzidu krscanstva" :D , a zaboravljaju da su oni s druge strane isto tako zilavo branili "din" od din-dusmana, doduse ni jedni ni drugi potpuno sami i bez podrske sa strane. :wink:
Mustajbeg licki, Mujo i Halil, Budalina Tale samo su neki od brojnih junaka sto su u Krajini stoljecima "zvakali krvave zalogaje", e sad sto to zvanicna historiografija u bivsoj nam zajednici "ravnopravnih naroda i narodnosti" nije priznavala,drugi je par opanaka. :D Kad som vec kod mojih Bosnjaka, mozda najveci podvig(pored ovog zadnjeg rata kada su se takoreci goloruki odbranili) je svakako cuvena "Bitka kod Banja Luke" , gdje su sami, ostavljeni od Porte do nogu potukli Habsburgovce. :D
:thumbup: :thumbup: dobra
Locked