Vojna akademija
-
barackobama
#1 Vojna akademija
pozz svima..
ovako, mene interesuje gdje bosanci i hercegovci (naravno oni koji zele) idu na vojnu akademiju nakon srednje skole ??
ja sam cuo da ima u Zagrebu, Beogradu i Ankari ??
malo sam gledao to na netu, i vidio da za te u hrvatskoj i srbiji treba njihovo drzavljanstvo, znaci otpada ta mogucnost, dok to u turskoj nista nisam uspio naci..
pa ako neko ima nesto da mi kaze vise o tome, bio bih zahvalan.. inace sad zavrsavam 4 razred gimnazije i kontao sam to da upissem ..
ovako, mene interesuje gdje bosanci i hercegovci (naravno oni koji zele) idu na vojnu akademiju nakon srednje skole ??
malo sam gledao to na netu, i vidio da za te u hrvatskoj i srbiji treba njihovo drzavljanstvo, znaci otpada ta mogucnost, dok to u turskoj nista nisam uspio naci..
pa ako neko ima nesto da mi kaze vise o tome, bio bih zahvalan.. inace sad zavrsavam 4 razred gimnazije i kontao sam to da upissem ..
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: Vojna akademija
Jel' se to opet nesto sprema?barackobama wrote:pozz svima..
- accent
#3 Re: Vojna akademija
hoce covjek na drzavne jasle
-
barackobama
#4 Re: Vojna akademija
hahah, nikad se ne znaaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Jel' se to opet nesto sprema?barackobama wrote:pozz svima..
-
ek
#5 Re: Vojna akademija
Obrati se Ministarstvu Odbrane BiH. Koliko ja znam svake godine se ide na Akademiju u Tursku ( prije toga godina jezika ). Imaju neki uslovi nisam siguan koji ( vojno sposoban, završena srednja sa ne znam kojim uspjehom, državljanstvo BiH i sl. ) Mislim da čak i nemaju dovoljno kandidata. Iako ovo pričam prema onome što je bilo dok je bilo Federalno Ministarstvo Odbrane a otkad je državno nisam upoznat, pa se ti raspitaj.
- clav
#6 Re: Vojna akademija
Pravilo je da Srbi idu na skolovanje u Beograd, Hrvati u Zagreb, a Bosnjaci u Tursku. Mislim da je prosle godine bio jedan kandidat(Bosnjak) koji je isao u Beograd. Ova u Turskoj je najbolja, al i najzajebanija. Uglavnom sve je to divno krasno na papiru, samo sto ti je ova nasa vojska tu da pozira. Plate nece nikad biti nesto posebno, i uglavnom ces se zezati po kursevima racunara, jezika. Vecinu vremena neces nista raditi. Ako si mlad i ako te i dajle zanima, pravac ministarstvo.
-
Sarafcina
#8 Re: Vojna akademija
Kara Harp Okulu
navodno, racuna se u jednu od najboljih akademija u NATOu, a ima i jako dugu istoriju.
http://www.kho.edu.tr (bi trebo da bude sajt)
navodno, racuna se u jednu od najboljih akademija u NATOu, a ima i jako dugu istoriju.
http://www.kho.edu.tr (bi trebo da bude sajt)
- Citizen-X
#9 Re: Vojna akademija
Prvo da kazem ovom akademiku gore sto je spomenuo drzavne jasle - da ima ljudi koji jednostavno to vole.
A kao drugo kao covjek koji je bio na Vazduhoplovnoj akademiji mogu ti samo reci da te ceka pisanje krvi i znoj.
Oficir i dzentlmen folovi samo na kvadrat.
A ako bas odlucis Tursku - ima da najebes hadzijski onako. Ovo ti lijepo kazem posto je bilo dosta momaka koji su otisli na Kopnenu u Tursku i upisani i uplakani se vratili osim "cvrstolikih" koji su kite na akademijama spustali na zemlju kad im kazes je l' 'dje si bio 92-95 - naravno ako si vec bio ali i ti "momci" su bili vec rangirani cinovima majora, kapetana i sl. kad su tamo bili.
Kad bih vec birao akademiju - ja bih odabrao Vojnomedicinsku. To je pravi potez. Zavrsis medicinu i to je to.
Sve ostalo je lupanje u mozak za - nista.
A kao drugo kao covjek koji je bio na Vazduhoplovnoj akademiji mogu ti samo reci da te ceka pisanje krvi i znoj.
Oficir i dzentlmen folovi samo na kvadrat.
A ako bas odlucis Tursku - ima da najebes hadzijski onako. Ovo ti lijepo kazem posto je bilo dosta momaka koji su otisli na Kopnenu u Tursku i upisani i uplakani se vratili osim "cvrstolikih" koji su kite na akademijama spustali na zemlju kad im kazes je l' 'dje si bio 92-95 - naravno ako si vec bio ali i ti "momci" su bili vec rangirani cinovima majora, kapetana i sl. kad su tamo bili.
Kad bih vec birao akademiju - ja bih odabrao Vojnomedicinsku. To je pravi potez. Zavrsis medicinu i to je to.
Sve ostalo je lupanje u mozak za - nista.
-
Animal - dekan
#10 Re: Vojna akademija
pozz,.,eh ovako.,.,trenutno idem jos u srednju skolu.,.,ali poslije tog.,.,planiram ici u vojnu akademiju.,,., zanima me vazhuplovstvo.,.((((A kao drugo kao covjek koji je bio na Vazduhoplovnoj akademiji mogu ti samo reci da te ceka pisanje krvi i znoj))),da se prmjetiti da nije lijepo.,hehe.,pa ako mi ko moze pojasniti to.,.,kako se prijavit za to.,.,kakvi su kriteriji.,.,.bilo kakva informacija.,,.heh.,.,.,.,
.,.,
- terra_incognita
#11 Re: Vojna akademija
Ako ćeš letjeti kao što znaš sa interpunkicijama da šaraš 
-
borg_
#12 Re: Vojna akademija
ovako interesuje me vojna akademija ja sam 4. razred srednje skole i ako ima kakav "smjer" u vojsi vezan za IT (informacione tehnologije - racunare) , il tome slicno moze netko da kaze vishe malo?
-
lucass
#13 Re: Vojna akademija
e ovako zanima me dali drzavljani BiH imaju pravo ici na tu akademiju vojnu u beogradu i nigdje nisam nasao na google da bosna ih tamo salje, ako neko zna neshto vise o tome neka se jawi
-
nermin2402
#14 Re: Vojna akademija
Što se tiče odlazaka na školovanje u OS BiH uglavnom se ide iz jedinice dakle kao aktivno vojno lice. Ja se ne sjećam da su civili direktno išli na neku od vojnih škola bilo gdje već su to uvijek bili odlasci iz jedinice. Ipak za svaki slučaj kako reče neko u gornjim postovima u MO BiH i raspitajte se koga interesuje. Iz iskustva, neka niko ko ode u vojsku ne očekuje neki specijalni napredak u struci pa bilo šta da je završio.
- iceman ze
#15 Re: Vojna akademija
Imaju centar stranih jezika koji moras proci prije odlaska u inostranstvo. Pet stranih jezika OS BiH koriste za skolovanje kadrova (engleski, francuski, njemacki, turski i grcki). Nije ih nimalo jednostavno zavrsiti. Pod nadzorom su domacih/stranih komisija i mentora.
Mislim da mogu i razlicite nac. komponente pohadjati akademiju u Turskoj i ostalim zemljama.
Mislim da mogu i razlicite nac. komponente pohadjati akademiju u Turskoj i ostalim zemljama.