Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kolektivna gradjanska tuzba protiv ViK.d.o.o.

DA
15
68%
NE
5
23%
Ne znam
2
9%

Total votes: 22

Dozer

#1 Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Dozer »

Znam da postoji vec tema o ViK-u, ali ovu otvaram najvise zbog ankete i diskusije o konkretnim stvarima, preciznije o svim marifetlucima i nepravilnostima ViK-a Sarajevo, a koji za cilj imaju samo sto visu naplatu.

Naime, da li je vrijeme da se gradjani KONACNO probude i shvate da ima(mo)ju, pored obaveza, takodjer i prava?
Do kada ce se ViK-u, inace obicnoj kravi muzari vlastodrzaca, dozvoljavati da nas prave budalama i "legalno" pljackaju?
Pored toga sto je kvalitet vode vise nego upitan, tacnije - voda definitivno nije za pice ako se pogleda sta sve pliva u casi (o mrezicama na cesmama suvisno je i pricati), kao i koliko kamenca sadrzi, tu istu vodu nam naplacuju po basnoslovnim cijenama, a nacin tarifiranja je vise nego suprotan svakoj mogucoj logici i zdravom razumu.

Sta nam sve rade, i kako...
1. Za pocetak, oni su jedini nadlezeni za bazdarenje i instalaciju vodomjera. Ovo je klasicni monopolisticki sistem u kojem ne postoji mogucnost da se korisnik na bilo koji nacin zastiti od malverzacija. Dokaz ovoga su enormni utrosci vode u mnogim kolektivnim stambenim objektima (zgradama), pri cemu se ViK i upravitelji igraju ping-ponga s gradjanima, prebacujuci odgovornost za odrzavanje s jednih na druge.

2. Ukoliko imate problem s velikom potrosnjom, a pri tome ne postoji nikakvo curenje na sistemu ili u stanovima, morate se obratiti svom upravitelju. Onda ce oni doci, nekada, utvrditi da "ne postoji kvar ili curenje", nakon cega preostaje da VIK-u upute narudzbenicu za detaljno ispitivanje i detektovanje problema. I onda to slanje narudzbenice traje mjesecima, razvlace nas, zamajavaju, danas ce, sutra ce, i na kraju se to ni ne desi. U medjuvremenu, tokom tih silnih mjeseci, pa i godina, ViK nas uredno "kolje" racunima koji izgledaju kao da u zgradama postoje bazeni za plivanje.

3. Tarifiranje... Ovo je najvece "klanje" gradjana, pri cemu je model koji koristi ViK kontradiktoran svakoj logici, zdravom razumu i ekonomiji. Naime, ukoliko niste upratili, model tarifiranja i naplate koji koriste je potpuno diskriminatoran prema viseclanim porodicama. Logicno, viseclana porodica trosi vise vode, a u ViK-u su se dosjetili kako da to dodatno "oporezuju", pa su uveli sistem po kojem je jedna, najniza cijena po kubiku ona do 5 potrosenih kubika po domacinstvu. Sljedeca, i visa cijena, je ona za potrosnju od 5 do 10 kubika, a zadnja, i najvisa cijena je za potrosnju preko 10 kubika po domacinstvu.
Ovim nakaradnim modelom nisu udarili samo na viseclane porodice, nego i na sve stanare/gradjane u svakoj zgradi, jer - ukupna potrosnja se dijeli na pojedinacne stanare, a onda se to sabira po broju clanova domacinstva.

4. Tuzbe. Ovo je vrlo interesantan dio, i to iz vise razloga. Prvi je da nam ViK NIKADA nece poslati bilo kakvu opomenu ukoliko neki pojedinacni racun nije placen. A taj racun moze biti "neplacen" zbog mase stvari, kao sto su greske u transferu izmedju banke/poste i ViK-a, recimo. Na ovaj nacin mi, zapravo, ni ne znamo da "nismo" platili racun - dok ne stigne sudsko rjesenje o izvrsenju. U VIK-u ce vam reci da taj dug stoji na svakom narednom racunu, ali, po licnom iskustvu i iskustvu mnogih s kojima sam pricao, oni cesto ili ne proknjize prethodnu uplatu, ili je proknjize pogresno, pa je onda na sljedecem racunu vode kao dug (samo me zanima na cemu im radi 1000 zpaoslenih ako nisu u stanju proknjiziti sve mjesecne uplate na vrijeme), i taj "dug" se onda vuce mjesecima. Ukoliko i primijetite na racunu da se taj nekakav "dug" vuce, i odete da to rijesite s dokazom o uplati, tamo ce vas vozati k'o sansku kozu od kancelarije do kancelarije, i na kraju ubjedjivati da to nije ta uplata (iako na racunu i uplatnici fino pise isti broj reference) i da su oni to proknjizili na neku drugu uplatu. Zasto na "neku drugu" - necete saznati jer vam nece znati objasniti, ali ce vas i dalje, autoritativno, ubjedjivati da niste vi u pravu, nego oni. I onda ce vam, kao slag na tortu, traziti da to ponovo uplatite, zajedno sa zateznim kamatama za svaki mjesec "kasnjenja". Ukoliko ste dobili sudsko rjesenje, onda ce vam traziti da platite i sudske troskove.

Da ne pricamo o vec dokazanim "potrosnjama" vode pod zrakom u cijevima...

Dakle, kako stati u kraj ovoj ociglednoj pljacki? Da li je kolektivna gradjanska tuzba protiv VIK-a rjesenje?
Haris033

#2 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Haris033 »

Da. Nikada im necu halaliti sto su mi za stan u kojem nisam zivio, evidentirali 4 clana porodice i pri tom jos nisam dobijao racune.. U tom periodu zivio kod staraca gdje sam i bio prijavljen. Ostalo mi je 400 KM duga prema njima od prije 12 g. i nikada im to necu platiti, makar se ganjali po sudovima i ombdusmenima za ljudska prava..
Lopovi teski, u zadnjem mjesecu dobijam 2 racuna i to jedan od 5 KM a drugi 20 KM (za 2 clana).

Mogu da nam rade sta god hoce, jer se niko ne buni, mada, generalno tako nam je u cijeloj tzv drzavi.. Ovdje samo revolucija pomaze i postavljanje na vlasti onoga koji bude stajao iza te revolucije.. :D
Zajebite ljudi vise to da manipulisu Vama kroz prizmu nacionalizma, jbu nas 40 godina, zatrovali su nas toliko da smo zaboravili da se smijemo, budemo na trenutke radosni... Dzaba i ako ste materijalno dobro zbrinuti kada živiite u ovakvoj truloj atmosferi..
Dozer

#3 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Dozer »

Najbolje rjesenje je s vlasti potpuno otjerati one koji su sve ovo i kreirali, a svi znamo koji su to.
Ali, to ocito nije moguce s obzirom na broj onih koji ne glasaju, kao i broj onih koje su ovi kupili na raznorazne nacine, najcesce uhljebljenjem u raznoraznim ministarstvima, ustanovama i inistitucijama, ali i firmama poput ViK-a.

Revolucija...Da, tacno. Tupim ja to vec brat-bratu 10 godina ovdje, ali nema ni od toga nista. Ovdje na obicne proteste ne moze da se skupi vise od 3.000 ljudi, a ne za revoluciju...
carpathia

#4 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by carpathia »

Ukinuli su i mogućnost instalacije vodomjera. Hoćeš vodomjer,prvo projekat pa vuci sebi vertikalu kroz zgradu do stana.
seoBIH

#5 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by seoBIH »

Ne nisam. Svima je dobro i ne bune se. Ova tema nece imati vise od 3 stranice.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Tomahawk11 »

Najbahatije, najgore, sve naj naj u negativnom smislu preduzeće.
mayab

#7 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by mayab »

Ne znam , nisam pametan, ja na vodu i racun za potrosenu gledam ovako:
evo npr. zadnji mjesec , račun 24 KM za tri osobe, znači 80 pf po danu,
26pf po danu po osobi za (neograničenu) tekuću, pitku vodu direktno u stanu, kad god mi se ćefne (on demand, što bi se reklo :mrgreen: ), jal piti, jal kuhati, jal pranje , jal kupanje.........u tome su i troškovi odvodnje-kanalizacije!
Dozer

#8 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Dozer »

I to je ok. Meni za 5 dodje 80+ KM. Po "potrosnji" ispadne da svi pojedinacno potrosimo po 11-13 kubika vode. Cool, a...
Thorgerson

#9 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Thorgerson »

Teška bagra i neradnici.

Jednostavno - ogledalo naroda, grada, države.

Džaba, takvi smo kakvi smo. Stoka.

Ja razmisljam u dva pravca:
- prestati se nekako nervirati oko svega (a tesko to ide)
- odseliti se u neku normalnu državu

Mislim da je ova druga opcija veoma izgledna. Ne znam, taman kad pronadjem neki razlog za optimizam, opali me realnost koja je 10x jaca.
Dozer

#10 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Dozer »

Iskreno, i meni sve cesce pada na pamet da se pokupim odavde, s komplet porodicom. Vec je par prijatelja, s porodicama, uradilo upravo to. Imali su poslove, cak i dobre plate ovdje, i jednostavno im dodijalo zivjeti u ovom idiotskom okruzenju, a pogotovo potpuno imbecilnoj etno-nacional-vjerskoj prici koju predvode takvi kreteni, da je tesko povjerovati da je narod toliko glup i nesposoban da ih ukloni.

Eno jednog u Svedskoj vec godinu dana, kaze da mu je super. I on i zena nasli poslove u struci (ekonomija i hemija), djeca se uklopila u skole, svi jos uce jezik ali se vec i dobro snalaze, a plate, gledano po nekakvom ekvivalentu u odnosu na ovo ovdje - vise nego dovoljne za pristojan zivot tamo, ali i stednju.

Drugi, takodjer s komplet porodicom, zavrsio u Njemackoj, vec nesto duze od godine. Bio prije neki dan, lijepo se na covjeku vidi da je zadovoljan. Prica vrlo slicna onoj prvoj. On ovdje radio kao informaticar (Sys&Net admin) za 2.200 KM, zena je nesto u medicini. Kaze da tamo rade iste poslove, i da imaju sasvim dovoljno za normalan zivot, a upravo su u procesu dizanja kredita da kupe sebi stan tamo.

Treci je u procesu odlaska, takodjer u Svedsku. Zena i djeca su vec otisli, ima skoro godina (ona radila u nekom institutu ovdje, cini mi se veterinarskom, za 700 KM, nasla tamo posao u struci online, aplicirala i dobila posao, pa predala onda ovdje za papire da ide s djecom), a on je pravnik i radi za strance za preko 3.000 KM. Dakle, vise nego pristojna ukupna primanja ovdje. Ali, kao i prethodnima, dodijala im nakarada od sistema, stalno tupljenje i prijetnje ratom, naprosto, i kako sam kaze - pun mu qrac Bosnjaka, Srba i Hrvata i te kompletne maloumne price (a oboje su Bosnjaci). Trenutno ceka papire za spajanje s porodicom, valjda bi ih trebao dobiti u novembru, i ode i on. Vec je dobio poizitivan odgovor iz nekakve firme tamo da radi neki posao u struci, kao tumac za nase jezike, a oni ce mu obezbijediti ucenje svedskog. Kaze da su se i zena i djeca super snasli, ne zale se ni na sta, zivot ide dalje, ali sad bas nekako rastereceno. Kao da su prodisali tamo...

S jedne strane sve je ovo super, a s druge je zalosno. Zalosno je da ljudi, pa cak i oni za koje se moze reci da su situirani, odlaze odavde samo radi idiota na vlasti i politika koje i kakve vode...
I, ako se sve nastavi ovim tempom, a po svemu sudeci hoce, ovo ce za 10-ak godina biti pusta zemlja. I sve samo radi stvari poput ove o kojima se pise na ovoj i slicnim temama, tj. radi kojekakvim ViK-ova, GRAS-ova, zdravstva i sveukupnog politickog i drustvenog okruzenja koje je sve, samo ne normalno i prosperitetno...
Last edited by Dozer on 15/10/2019 12:16, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:I to je ok. Meni za 5 dodje 80+ KM. Po "potrosnji" ispadne da svi pojedinacno potrosimo po 11-13 kubika vode. Cool, a...
Hoćeš ti bazen, saunu...ti ko da si šeik od Bruneja :mrgreen:
vjesticanametli

#12 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by vjesticanametli »

Dozer wrote:Iskreno, i meni sve cesce pada na pamet da se pokupim odavde, s komplet porodicom. Vec je par prijatelja, s porodicama, uradilo upravo to. Imali su poslove, cak i dobre plate ovdje, i jednostavno im dodijalo zivjeti u ovom idiotskom okruzenju, a pogotovo potpuno imbecilnoj etno-nacional-vjerskoj prici koju predvode takvi kreteni, da je tesko povjerovati da je narod toliko glup i nesposoban da ih ukloni.

Eno jednog u Svedskoj vec godinu dana, kaze da mu je super. I on i zena nasli poslove u struci (ekonomija i hemija), djeca se uklopila u skole, svi jos uce jezik ali se vec i dobro snalaze, a plate, gledano po nekakvom ekvivalentu u odnosu na ovo ovdje - vise nego dovoljne za pristojan zivot tamo, ali i stednju.

Drugi, takodjer s komplet porodicom, zavrsio u Njemackoj, vec nesto duze od godine. Bio prije neki dan, lijepo se na covjeku vidi da je zadovoljan. Prica vrlo slicna onoj prvoj. On ovdje radio kao informaticar (Sys&Net admin) za 2.200 KM, zena je nesto u medicini. Kaze da tamo rade iste poslove, i da imaju sasvim dovoljno za normalan zivot, a upravo su u procesu dizanja kredita da kupe sebi stan tamo.

Treci je u procesu odlaska, takodjer u Svedsku. Zena i djeca su vec otisli, ima skoro godina (ona radila u nekom institutu ovdje, cini mi se veterinarskom, za 700 KM, nasla tamo posao u struci online, aplicirala i dobila posao, pa predala onda ovdje za papire da ide s djecom), a on je pravnik i radi za strance za preko 3.000 KM. Dakle, vise nego pristojna ukupna primanja ovdje. Ali, kao i prethodnima, dodijala im nakarada od sistema, stalno tupljenje i prijetnje ratom, naprosto, i kako sam kaze - pun mu qrac Bosnjaka, Srba i Hrvata i te kompletne maloumne price (a oboje su Bosnjaci). Trenutno ceka papire za spajanje s porodicom, valjda bi ih trebao dobiti u novembru, i ode i on. Vec je dobio poizitivan odgovor iz nekakve firme tamo da radi neki posao u struci, kao tumac za nase jezike, a oni ce mu obezbijediti ucenje svedskog. Kaze da su se i zena i djeca super snasli, ne zale se ni na sta, zivot ide dalje, ali sad bas nekako rastereceno. Kao da su prodisali tamo...

S jedne strane sve je ovo super, a s druge je zalosno. Zalosno je da ljudi, pa cak i oni za koje se moze reci da su situirani, odlaze odavde samo radi idiota na vlasti i politika koje i kakve vode...
I, ako se sve nastavi ovim tempom, a po svemu sudeci hoce, ovo ce za 10-ak godina biti pusta zemlja. I sve samo radi stvari poput ove o kojima se pise na ovoj i slicnim temama, tj. radi kojekakvim ViK-ova, GRAS-ova, zdravstva i sveukupnog politickog i drustvenog okruzenja koje je sve, samo ne normalno i prosperitetno...
sace ti rec ode samo fukara :lol:
Samo pici ba uvijek se mozemo vratiti .....ja mogu opet se vratiti u firmu u SA 8) jedino mi skijanje fali ono zimi da zavrcem vikendima al ne moze sve jel
Thorgerson

#13 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Thorgerson »

Dozer wrote: I, ako se sve nastavi ovim tempom, a po svemu sudeci hoce, ovo ce za 10-ak godina biti pusta zemlja. I sve samo radi stvari poput ove o kojima se pise na ovoj i slicnim temama, tj. radi kojekakvim ViK-ova, GRAS-ova, zdravstva i sveukupnog politickog i drustvenog okruzenja koje je sve, samo ne normalno i prosperitetno...
Ma smijesno je uopste o cemu mi pricamo. Mislim covjece imas izvor vode - imas ljude kojima treba voda. Stavise - ne moras nista novo toliko praviti, samo zamjeni jebene cijevi.

Ne moze. To treba da ceka evo 25 godina da se uradi.
A sve sto trebas jeste da napravis projekat, da trazis sredstva i ljudi ti odobre.
Zvanično: Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... evu/351934
Pa sta bi tek da nemamo vodu tu u dvoristu?! Sta bi onda? Sta da je moramo dovlaciti stotinama kilometara daleko?! Jebote gdje god zakopas izvire voda, a do neki dan imali redukcije vode!?

ViK ždere pare. A imaju web stranicu i portal za potrošače kao da je 98 godina.

Dalje, tamo su lezihljebovi. Pocevsi od onog portira, od onog sto ocitava vodu - do onog sto se javlja na telefon - pa dalje gore do vrha.

Nece da rade. Zvali ih ljudi u ulici Kosevo da dodju provjere jel sve ok, ne treba. Sve udure, samo vi radite. Krenuli ljudi sa obnovom ulice - dole haos. Zovi ViK peglaj se s njima. Radovi kasnili 2-3 mjeseca. Iz ciste obijesti nekakvog konja u viku kojem je mrsko bilo da malo detaljnije to ispita.

Kako drugacije objasniti situaciju gdje dorat ne dolazi mjesecima da ocitava vodu, nego salje jedan te isti racun mjesecima? Nazovem, pa kolega eto bio na godisnjem, bla bla...pa eto mi cemo to vama stornirat, sredit ako bude razlika... Ma idi se u qrac. Dakle, ja odem sad na godisnji i ne platim vodu, vi meni tuzbu, hocete mi oprositit ako budem kasnio jer sama na godisnjem? Pa dobro gospodine, nije to bas isto..bla bla bla. Reko nije kolega bio na godisnjem, nego je kolegi mrsko doci. Ili je bio, pa mu mrsko doci drugi put. Pa ono...kucaj jebaji ga...i to prolazi. Prolaz jer ces mozda ti dici frku, dici cu ja i ukupno 5% ljudi. Ostalih 95% boli qrac. Dobije račun, malo opsuje i plati. A to je odličan postotak za njih. Da rade sta hoce.
Dozer

#14 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Dozer »

Vala,zadnjih par mjeseci im uredno placam - pola racuna. Neka tuze. Nabijem ih na qrac redom. Tuzicu i ja njih po kamari osnova, pa cemo se naganjati, da vidimo dokle cemo.
TRANCE

#15 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by TRANCE »

Postoji jednostavno rješenje za taj problem, a zove se kapitalizam. U njemu utility kompanije, od kojih neke kotiraju i na svjetskim berzama, preuzmu upravljanje vodosnabdijevanjem, a zauzvrat sav profit pripada njima. U ugovoru s državom se denifiše cijena, obim i kvalitet usluga, a ako se kompanija ne pridržava ugovora, ugovor se raskine i onda još državi kompanija plati obeštećenje. Sve to već decenijama uredno funkcioniše na zapadu, samo treba prepisati sistem.
Ali to se ovdje nikad neće desiti zbog dva razloga: prvi je što onda dio od hiljadu lijenih stranačkih uhljeba ostaje bez posla, a drugi ste vi sami, jer bi onda bili prvi u redu za šupljiranje kako prodasmo strancima vodu i bogatstva. Zato i imate usluge kakve zaslužujete i budite sretni da ima vode ikako.
MaxPayne

#16 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by MaxPayne »

Ako se ne varam dosta se država pokajalo nakon prodaje takvih javnih dobara privatnicima,francuzi vukli za rukav,molili da nazad otkupe.
Dozer

#17 Re: Vodovod i Kanalizacija - Otimanje na X nacina

Post by Dozer »

Tek bi to kod nas bila glupost, privatizovati ViK... Tacnije, ne znam sta je gore...Imati ovakav ViK, koji sluzi samo za uhljebljene stranackih podobnika i clanova njihove familije ala Prevljak, ili da se privatizuje i da ga "kupi" neka firma ala WaterLoss, koja je, opet, u talu s ViK-om i ciji je vlasnik brat jednog od stranackih prvaka ala Koldzo...
Post Reply