Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Moderator: anex
-
Relmir
#1 Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Vec duzi period razmisaljam da pocnem uvoziti Vodomaterijal iz Svicarske u Bosnu, firmu zelim u ljetnom periodu registrovati u Tuzli. Pa me zanima vase misljenje.
Kratko o meni. Pohadjao sam osnovnu skolu u Vlasenici, otisao sam kao djecak iz Bosne(zbog rata kao i mnogi od nas) 1995 godine. Zavrisao sam zanatsku skolu u Svicarskoj i skolovao se dalje u raznim segmetima planiranje vodoinstalacija za velike objekte ujedno raspodjela aparata po kupatilima, zrak, solarna energija itd...
Pa me zanima vase misljenje. Recimo da li bi ste ulozili i vise novca u svoju kucu, a da recimo kad su ostrije zime nemorate brinuti o tome da li ce vam voda zalediti. Ili recimo kada se kupate a zena otvori vodu u kuhinji pa vam najednom dodje hladnija ili toplija voda. Jednostvano receno da li zelite imati standard kakvi Svicarci imaju? A vjerujte mi, cijene i nisu mnogo visocije ako covjek racionalno planira i radi... Hvala vam unaprijed.
Kratko o meni. Pohadjao sam osnovnu skolu u Vlasenici, otisao sam kao djecak iz Bosne(zbog rata kao i mnogi od nas) 1995 godine. Zavrisao sam zanatsku skolu u Svicarskoj i skolovao se dalje u raznim segmetima planiranje vodoinstalacija za velike objekte ujedno raspodjela aparata po kupatilima, zrak, solarna energija itd...
Pa me zanima vase misljenje. Recimo da li bi ste ulozili i vise novca u svoju kucu, a da recimo kad su ostrije zime nemorate brinuti o tome da li ce vam voda zalediti. Ili recimo kada se kupate a zena otvori vodu u kuhinji pa vam najednom dodje hladnija ili toplija voda. Jednostvano receno da li zelite imati standard kakvi Svicarci imaju? A vjerujte mi, cijene i nisu mnogo visocije ako covjek racionalno planira i radi... Hvala vam unaprijed.
- Rimad
#2 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Da, uložio bih više novca, ali firme koje grade stanove i prodaju ih ne bi, pošto oni štede na svakoj lopati.
-
Haettenschweiler
#3 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Teško prijatelju. Siguran sam da se radi o vrhunskim proizvodima ali ti u BiH vlada tolika besparica da ljudi kuće ostavljaju po 10-15 godina bez fasade, bez krova, bez izrađenog prvog sprata...znači ljudi nisu u stanju završiti kuću ni sa najjeftinijim materialima a ti očekuješ da kupuju švicarske proizvode.Relmir wrote:Vec duzi period razmisaljam da pocnem uvoziti Vodomaterijal iz Svicarske u Bosnu, firmu zelim u ljetnom periodu registrovati u Tuzli. Pa me zanima vase misljenje.
-
Relmir
#4 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Vidi ja ne ocekujem nista, ama bas nista. Vec zelim nesto ponuditi nesto sto je sigurno bolje i skuplje ali na godine gledano jeftinije. Ja bih bio spreman i zanatlije da obucim, da bi recimo danas sutra poznavali gotovo svu tehniku koju zapad pruza ali prvenstveno iz Svicarske, posto su oni jedni od vodecih u evropi ako ne i u svijetu firme poput GEBERIT i +GF+ Georg Fischer. Ma vidjecemo ako Bog da.
-
Haettenschweiler
#5 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Pa dobro kako ti to zamišljaš? Hoće li to biti neki humanitarni projekat? Jesi li razmišljao o troškovima? Valja to uvesti pa carina pa porez pa otvaranje firme ako želiš da radiš na ozbiljnim projektima pa loša finansijska situacija čitaj niko ti neće platiti avansno čak je upitno i plaćanje po završetku...Relmir wrote:Vidi ja ne ocekujem nista, ama bas nista. Vec zelim nesto ponuditi nesto sto je sigurno bolje i skuplje ali na godine gledano jeftinije. Ja bih bio spreman i zanatlije da obucim, da bi recimo danas sutra poznavali gotovo svu tehniku koju zapad pruza ali prvenstveno iz Svicarske, posto su oni jedni od vodecih u evropi ako ne i u svijetu firme poput GEBERIT i +GF+ Georg Fischer. Ma vidjecemo ako Bog da.
-
Relmir
#6 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Pa dobro kako ti to zamišljaš? Hoće li to biti neki humanitarni projekat? Jesi li razmišljao o troškovima? Valja to uvesti pa carina pa porez pa otvaranje firme ako želiš da radiš na ozbiljnim projektima pa loša finansijska situacija čitaj niko ti neće platiti avansno čak je upitno i plaćanje po završetku...
ja ne bih da tema ide u pograsnom smijeru. Sto se i troskova i porkrica tice sve je obezbedjeno i planirano. Ja samo zelim da znam vase misljenje sto se standarda tice, da li bili spremni vise uloziti za svoje dobro?
Recimo nesto u ovom smislu http://www.youtube.com/watch?v=79Dm_diq0to
ja ne bih da tema ide u pograsnom smijeru. Sto se i troskova i porkrica tice sve je obezbedjeno i planirano. Ja samo zelim da znam vase misljenje sto se standarda tice, da li bili spremni vise uloziti za svoje dobro?
- starii
#7 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
vjerovatno ti imas i postene namjere al bjezi od bosne kilometrima...uzivaj u lijevoj švici 
- zahvalan
#8 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Najbolje bi bilo kad bi ti mogao otvoriti da se to proizvodi u Bosni imao bi jeftin proizvod za Europsko trziste mozda cak i za Americko,Kanadsko trziste
Vidi npr ja znam da Kanadjani dosta kojekakvi cijevi uvoze iz Italije a cijena rada u Bosni je niza od cijene u Italiji
Ako ces vec pokusavati onda probaj ovu moju varijantu
ja da sam spreman da pokrenem proizvodnju pokrenuo bih ove Plinske Boce sto se ugradjuju u Automobile jer kako je krenulo svi cemo jos malo vozikati na plin
Lijep Pozdrav
Vidi npr ja znam da Kanadjani dosta kojekakvi cijevi uvoze iz Italije a cijena rada u Bosni je niza od cijene u Italiji
Ako ces vec pokusavati onda probaj ovu moju varijantu
ja da sam spreman da pokrenem proizvodnju pokrenuo bih ove Plinske Boce sto se ugradjuju u Automobile jer kako je krenulo svi cemo jos malo vozikati na plin
Lijep Pozdrav
- desni
#9 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Samo hrabro a znaš vjerovatno i sam koliko dijaspora gradi po Bosni a kako kažu ko ne riskira ne profitira.Ako si se kolko tolko osigurao u Švici bujrumRelmir wrote:Pa dobro kako ti to zamišljaš? Hoće li to biti neki humanitarni projekat? Jesi li razmišljao o troškovima? Valja to uvesti pa carina pa porez pa otvaranje firme ako želiš da radiš na ozbiljnim projektima pa loša finansijska situacija čitaj niko ti neće platiti avansno čak je upitno i plaćanje po završetku...
-
neki
#10 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
Razmisli jos jednom jer taj 'svicarski' standard koji navodis nije nepoznanica u Bosni, takvi standardi u stanogradnji su ovdje prisutni jos od 70tih. Geberit sistemi se uveliko primjenjuju i u jefinijoj stanogradnji i vec postoji uvoznik istih i jako puno firmi koje se bave ugradnjom tako da tesko da mozes ponuditi jeftiniju cijenu a pozitivno poslovati. Takodje ne mozes samostalno uvoziti npr Geberit, jedino preko ovlastenog uvoznika koji, kako rekoh, vec postoji.
-
leo_
#11 Re: Vodoinstalacije/Grijanje/ Swiss Made
ako si spreman pristati na placanje po ratama, po normalnim uslovima, mozda bi mogao dobro raditi. ja znam da cu recimo ja dici kredit da uradim kako treba stolariju u svom stanu, sto znaci da cu traziti najkvalitetnije za te pare koje budem imao. Sad je druga stvar koliko cu para imati.
mislim da je najbolje vidjeti na koji nacin se ekonomski radi istrazivanje i procjena trzista. Ne treba srljati i bacati pare uzalud, a i moras znati unaprijed sta hoces. Ovdje ljudi masovno rade na principu "platim Coca Colu 0.80 KM po boci, a prodajem za 2.50-3.50 KM po boci" ili recimo "10 vrecica caja 2KM, a on prodaje po komadu za 2KM ili 2.5 kao u Ildzisu na Ilidzi). Ako ces tako raditi, pa recimo radijator da tebe kosta ukupno 100KM, a ti ga prodajes za 400KM(lupam cijene namjerno) onda nisam optimista, ali ako ces se zadovoljiti da imas manju zaradu, a da ti ljudi dolaze i kupuju, to svakako podrzavam. Druga stvar, zgrade po Sarajevu samo nicu, ne znam ni sam odakle ih ovoliko, sto znaci da ako ponudis dobre uslove, mozda se to moze i tamo progurati. Sretno i samo naprijed.