Ti ili ne citas sta sam ja napisala ili ne želiš da to vidiš. Faktor rizika postoji svugdje, odi na selo, uzgajaj svoju hranu i samo to jedi, živi ko Robinson i opet će postojati faktor rizika. Da ne govorimo da ni sela vise nisu dekontaminirana, od tla, pa do zraka i vode. Inace mi je sega, nacija smo koja ima jako veliki broj pusaca, toliko da pluca nepusaca i pusaca jedva mozes razlikovati, a digla bi se kuka i motika da zabrane pusiti na javnim mjestima i u kaficima. Kod mene na poslu gazda je zabranio pusenje, ne prodje nijedna kafa da pusaci ne odrondaju, ali im smetaju i azbestne cijevi. I zato bi digli motiku. To sto sam ja doskora bila prinudjena udisati dim njihovih cigara dok jedem to nista. Po meni je to malo licemjerno...potpuni stranac wrote:ne znači da će svako oboliti, postoji nešto što se zove faktor rizika. pa ni u černobilu nisu svi obolili pa bi li ti otišla tamo da živiš?
voda u sarajevu
- Alhemicarkaa
#51 Re: voda u sarajevu
- kolloring
#52 Re: voda u sarajevu
Odgovor na sve gore navedeno je da,vihor88 wrote:Da li iko koristi filter za vodu i koji brend? Da li odstranjuje teske metale, hlor, ...

vise informacija na http://www.aqueena.com/?lc=en_00
iz licnog izkustva, preporucujem ugradnju verzije sa mineralizatorom radi okusa vode,
s obzirom da filtriranjem na molekularnom nivou, savrseno cista voda izgubi svoj
prepoznatljivi okus "cesmovace"
- potpuni stranac
#53 Re: voda u sarajevu
bojim se da ti mene ne razumiješ baš najbolje. naime, faktori rizika-što ih je više viši su i izgledi za oboljevanje.Alhemicarkaa wrote:Ti ili ne citas sta sam ja napisala ili ne želiš da to vidiš. Faktor rizika postoji svugdje, odi na selo, uzgajaj svoju hranu i samo to jedi, živi ko Robinson i opet će postojati faktor rizika. Da ne govorimo da ni sela vise nisu dekontaminirana, od tla, pa do zraka i vode. Inace mi je sega, nacija smo koja ima jako veliki broj pusaca, toliko da pluca nepusaca i pusaca jedva mozes razlikovati, a digla bi se kuka i motika da zabrane pusiti na javnim mjestima i u kaficima. Kod mene na poslu gazda je zabranio pusenje, ne prodje nijedna kafa da pusaci ne odrondaju, ali im smetaju i azbestne cijevi. I zato bi digli motiku. To sto sam ja doskora bila prinudjena udisati dim njihovih cigara dok jedem to nista. Po meni je to malo licemjerno...potpuni stranac wrote:ne znači da će svako oboliti, postoji nešto što se zove faktor rizika. pa ni u černobilu nisu svi obolili pa bi li ti otišla tamo da živiš?
da ti pojednostavim, je li tebi isto da ti neko opali jedan ili 21 šamar? e tako i organizmu nije isto ako na njega djeluje jedna ili 21 opasna materija. kontaš li sad?
- chuchumbamayumbe
#54 Re: voda u sarajevu
Cijena?!kolloring wrote:Odgovor na sve gore navedeno je da,vihor88 wrote:Da li iko koristi filter za vodu i koji brend? Da li odstranjuje teske metale, hlor, ...
iz licnog izkustva, preporucujem ugradnju verzije sa mineralizatorom radi okusa vode,
s obzirom da filtriranjem na molekularnom nivou, savrseno cista voda izgubi svoj
Cijena zamjenskih filtera?!
Kapacitet?!
Mrsko mi traziti po njihovoj stranici, a vidim kazes iz licnog iskustva, pa ako ti nije tesko napisati...
- Alhemicarkaa
#55 Re: voda u sarajevu
I sta, sad cemo krenuti odozada, idemo mjenjati azbesne cijevi. Iako država nema para za to, iako je to ogroman poduhvat koji sebi ne mogu priustiti i puno bogatije i uredjenije zemlje. Pri tome necemo insistirati da se zabrani pusenje, necemo insistirati da drzava naredi da se jasno deklarise sta je organski uzgojeno, a sta nije i hiljadu drugih jednostavnijih i efektivnijih smanjenja rizika. Ne, mi cemo se uhvatiti azbesnih cijevi... U psihologiji ima tacan naziv za to, a objasnjenje bi bio izbjegavanja problema za koji treba trud postavljanjem problema koji se ne može riješiti...potpuni stranac wrote:bojim se da ti mene ne razumiješ baš najbolje. naime, faktori rizika-što ih je više viši su i izgledi za oboljevanje.Alhemicarkaa wrote:Ti ili ne citas sta sam ja napisala ili ne želiš da to vidiš. Faktor rizika postoji svugdje, odi na selo, uzgajaj svoju hranu i samo to jedi, živi ko Robinson i opet će postojati faktor rizika. Da ne govorimo da ni sela vise nisu dekontaminirana, od tla, pa do zraka i vode. Inace mi je sega, nacija smo koja ima jako veliki broj pusaca, toliko da pluca nepusaca i pusaca jedva mozes razlikovati, a digla bi se kuka i motika da zabrane pusiti na javnim mjestima i u kaficima. Kod mene na poslu gazda je zabranio pusenje, ne prodje nijedna kafa da pusaci ne odrondaju, ali im smetaju i azbestne cijevi. I zato bi digli motiku. To sto sam ja doskora bila prinudjena udisati dim njihovih cigara dok jedem to nista. Po meni je to malo licemjerno...potpuni stranac wrote:ne znači da će svako oboliti, postoji nešto što se zove faktor rizika. pa ni u černobilu nisu svi obolili pa bi li ti otišla tamo da živiš?
da ti pojednostavim, je li tebi isto da ti neko opali jedan ili 21 šamar? e tako i organizmu nije isto ako na njega djeluje jedna ili 21 opasna materija. kontaš li sad?
- potpuni stranac
#56 Re: voda u sarajevu
što je tebi odzada meni je sprijeda, da izvineš. za zabranu pušenja mi se fućka jer ne pušim. to za hranu stoji.Alhemicarkaa wrote:[q
I sta, sad cemo krenuti odozada, idemo mjenjati azbesne cijevi. Iako država nema para za to, iako je to ogroman poduhvat koji sebi ne mogu priustiti i puno bogatije i uredjenije zemlje. Pri tome necemo insistirati da se zabrani pusenje, necemo insistirati da drzava naredi da se jasno deklarise sta je organski uzgojeno, a sta nije i hiljadu drugih jednostavnijih i efektivnijih smanjenja rizika. Ne, mi cemo se uhvatiti azbesnih cijevi... U psihologiji ima tacan naziv za to, a objasnjenje bi bio izbjegavanja problema za koji treba trud postavljanjem problema koji se ne može riješiti...
- chuchumbamayumbe
#57 Re: voda u sarajevu
Machak, niko nije rekao da je Prolom voda zdrava. Prolom voda se koristi vise kao pomoc sredstvo. Sta je to "zdravo"? C vitamin je zdrav, ali ga uzmi previse i eto ti belaja. Ne postoji "zdrava" stvar. Maksimalno 3 case dnevno su preporucene. Pitaj narod koji se pati sa bolestima bubrega, pa neka ti oni kazu sta je Prolom voda. Kao sto rekoh, Prolom nije zamjena za regularnu mineralizovanu vodu, ona je samo odlicna pomoc kod tretiranja pojedinih stanja.VjecitiStudent wrote:Ima li kakva naucna studija koja tvrdi da su niskomineralizovane vode zdrave?chuchumbamayumbe wrote: Prolom je odlicna voda za one kojima je potrebna upravo kao takva.
Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih voda.
Odlicna za bolesti i stanja bubrega, i probavu, izmedju ostalog.
Jeste vala gadna (dok se covjek ne navikne), isto kao da pijes destilovanu vodu, ali je skroz OK.
Ja ne znam da u BiH proizvodi ili prodaje nesto slicno Prolom vodi? Zna li neko
Jana nije losa, ali pored nasih BH voda da dajem pare za Janu, ne pada mi na pamet!
Kod nas ne u kuci najvise pije Tuzlanski kiseljak, onaj sa velikim sadrzajem magnezijuma, a voda - cesmovacha, bezbel.![]()
![]()
Ove ostale kisele imaju previse natrijuma, haman pa su stetne u kolicinama koje ja dnevno shljustrim (litar minimalno).![]()
Eto, ispade pomalo off topic, sorry!
Jer ja pronadjoh upravo suprotno
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... alized.pdf
Inace, deklaracijama i reklamama proizvodjaca vjerujem ko i nasim politicarima.
- kolloring
#58 Re: voda u sarajevu
chuchumbamayumbe wrote:Cijena?!kolloring wrote:Odgovor na sve gore navedeno je da,vihor88 wrote:Da li iko koristi filter za vodu i koji brend? Da li odstranjuje teske metale, hlor, ...
Cijena zamjenskih filtera?!
Kapacitet?!
Mrsko mi traziti po njihovoj stranici, a vidim kazes iz licnog iskustva, pa ako ti nije tesko napisati...
MIslim da je sad cijena osnovnog modela 750 EUR al nisam siguran, ako treba posaljem ti broj mob. njihovog
zastupnika od kojeg sam ja uzeo, on ti moze dati odgovor na sve sto te zanima oko Aqueene.
- chuchumbamayumbe
#59 Re: voda u sarajevu
Ma nema potrebe, ja sam vani tako da mi taj broj trenutno nista ne znaci.
Koji je kod tebe model, koji je kapacitet (mislim, koliko cesto se mijenjaju filteri), cijena...Vise me nekako interesovao potrosni materijal.
Namame te Britom, daju ti je u pola cijene, a onda opale cijenu filtera da ti se zanebesa. I jos kada ti kazu to ti je, bubam, za 100 litara, pa opet kupi novi filter, nidje me!

Koji je kod tebe model, koji je kapacitet (mislim, koliko cesto se mijenjaju filteri), cijena...Vise me nekako interesovao potrosni materijal.
Namame te Britom, daju ti je u pola cijene, a onda opale cijenu filtera da ti se zanebesa. I jos kada ti kazu to ti je, bubam, za 100 litara, pa opet kupi novi filter, nidje me!
- kolloring
#60 Re: voda u sarajevu
kad spomenu "Britu" tek skontah... Ovo je ugradbeni precistac tekuce vode (za razliku od Brite).chuchumbamayumbe wrote:Ma nema potrebe, ja sam vani tako da mi taj broj trenutno nista ne znaci.
Pogledaj na webu, mislim da 100% imaju i u Rumuniji, probaj na http://www.zepter.com sigurno ima i neki lokalni link.
- chuchumbamayumbe
#61 Re: voda u sarajevu
Nikako da se razumijemo.kolloring wrote:kad spomenu "Britu" tek skontah... Ovo je ugradbeni precistac tekuce vode (za razliku od Brite).chuchumbamayumbe wrote:Ma nema potrebe, ja sam vani tako da mi taj broj trenutno nista ne znaci.
Pogledaj na webu, mislim da 100% imaju i u Rumuniji, probaj na http://www.zepter.com sigurno ima i neki lokalni link.
VIdio sam u Wisi ovaj precistac, bila nekakva prezentacija, malo pogledao okolo, ali se nisam nesto zadrzavao.
Znam kako izgleda, a ovo za Britu spomenuh tek tako (mozda bolje da nisam).
Uglavnom, nigdje se sa ovim sajtovim ne moze naci konkretno cijena potrosnog materijala (ako takav uopste postoji) za ovaj uredjaj.
Ne mogu da gledam prezentaciju (ne pitaj kako, jednostavno je tako), ali me interesuje da li ovaj uredjaj kupis i imas precistac dok se ne pokvari, ili, kupis ga, dobijes sve sto ide uz to, pa onda kasnije mijenjas filtere kada se, jel, zaprljaju?. Znaci, interesuje me kakva su ulaganja u uredjaj nakon kupovine.
Kupis novo auto, sve ok, ali kasnije mora ici na prvi servis, ulje, filteri.
E to mi reci ba, ako znas?!
Mozda sam malo peglativan, ali me zainteresovalo.
-
nikad_izvini
#62 Re: voda u sarajevu
Ako je tako kao što kažeš, znači da si dobrovoljac da piješ tu vodu iz azbestnih cijevi ? Da odemo zajedno da te prijavimo kao dobrovoljca ?VjecitiStudent wrote:Ovo je jos jedna vodovodna ubleha koju sire razni akteri u ovoj prici, svako iz svojih razloga.nikad_izvini wrote:Ovako, nisam toliko stručan ali sam se malo raspitivao, ukratko ću vam prenijeti šta sam iskopao, pošto kupio za toliko prodao.
Znači, pored nabrojanih gubitaka vode, najveće probleme sa "vodom opasnom po zdravlje" imaju dijelovi grada, odnosno ulice gdje su azbestne cijevi.
...
Evo sta Svjetska zdravstvena organizacija kaze o tome:Ovdje je obilje materijala na ovu temu:Although asbestos is a known human carcinogen by the inhalation route, available epidemiological studies do not support the hypothesis that an increased cancer risk is associated with the ingestion of asbestos in drinking-water. Moreover, in extensive feeding studies in animals, asbestos has not consistently increased the incidence of tumours of the gastrointestinal tract. There is therefore no consistent, convincing evidence that ingested asbestos is hazardous to health, and it is concluded that there is no need to establish a guideline for asbestos in drinking-water.
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... ndex8.html
http://www.google.ba/search?q=site%3Awh ... 8&aq=t&rls
- The Nightwatchman
#63 Re: voda u sarajevu
ja sam postavio ovu temu jer me je zanimao sastav vode s nasih vodocrpilista. dakle, mene zanima ona specifikacija koja se nalazi i na obicnoj flasiranoj vodi - MG, Ca, itd.....
nije me zanimala mikrobioloska analiza, iako sa zanimanjem pratim raspravu.
nije me zanimala mikrobioloska analiza, iako sa zanimanjem pratim raspravu.
-
VjecitiStudent
#64 Re: voda u sarajevu
Nema potrebe za eksperimentom, jer pijem vodu iz azbestnih cijevi skoro cijeli svoj zivot, iz cijevi sarajevskog vodovoda.Ako je tako kao što kažeš, znači da si dobrovoljac da piješ tu vodu iz azbestnih cijevi ? Da odemo zajedno da te prijavimo kao dobrovoljca ?nikad_izvini wrote: Ovo je jos jedna vodovodna ubleha koju sire razni akteri u ovoj prici, svako iz svojih razloga.
Evo sta Svjetska zdravstvena organizacija kaze o tome:Ovdje je obilje materijala na ovu temu:Although asbestos is a known human carcinogen by the inhalation route, available epidemiological studies do not support the hypothesis that an increased cancer risk is associated with the ingestion of asbestos in drinking-water. Moreover, in extensive feeding studies in animals, asbestos has not consistently increased the incidence of tumours of the gastrointestinal tract. There is therefore no consistent, convincing evidence that ingested asbestos is hazardous to health, and it is concluded that there is no need to establish a guideline for asbestos in drinking-water.
http://www.google.ba/search?q=site%3Awh ... 8&aq=t&rls
-
VjecitiStudent
#65 Re: voda u sarajevu
Pa valjda ima negdje na internetu neka referenca na naucni rad koji je pokazao i dokazao da je azbest u vodi kancerogen?PipiDugaDevetka wrote:@Vječiti,
Eto, Sovenci i zakonom propisiju uklanjanje vodovodnih cijevi još od 2003. godine, a ne znaju da je azbest u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima bezopasan. Baš su paGlu narod.
Jeste azbest bezopasan ako nema oštećenja u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima!http://www2.sds.si/news/21389 wrote: Branko Kelemina je predstavil predlog zakona o postopni zamenjavi azbestno-cementnih cevi v vodovodni infrastrukturi za oskrbo s pitno vodo
-
VjecitiStudent
#66 Re: voda u sarajevu
Kazu i da kosmodisk pomazechuchumbamayumbe wrote:Machak, niko nije rekao da je Prolom voda zdrava. Prolom voda se koristi vise kao pomoc sredstvo. Sta je to "zdravo"? C vitamin je zdrav, ali ga uzmi previse i eto ti belaja. Ne postoji "zdrava" stvar. Maksimalno 3 case dnevno su preporucene. Pitaj narod koji se pati sa bolestima bubrega, pa neka ti oni kazu sta je Prolom voda. Kao sto rekoh, Prolom nije zamjena za regularnu mineralizovanu vodu, ona je samo odlicna pomoc kod tretiranja pojedinih stanja.VjecitiStudent wrote:Ima li kakva naucna studija koja tvrdi da su niskomineralizovane vode zdrave?chuchumbamayumbe wrote: Prolom je odlicna voda za one kojima je potrebna upravo kao takva.
Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih voda.
Odlicna za bolesti i stanja bubrega, i probavu, izmedju ostalog.
Jeste vala gadna (dok se covjek ne navikne), isto kao da pijes destilovanu vodu, ali je skroz OK.
Ja ne znam da u BiH proizvodi ili prodaje nesto slicno Prolom vodi? Zna li neko
Jana nije losa, ali pored nasih BH voda da dajem pare za Janu, ne pada mi na pamet!
Kod nas ne u kuci najvise pije Tuzlanski kiseljak, onaj sa velikim sadrzajem magnezijuma, a voda - cesmovacha, bezbel.![]()
![]()
Ove ostale kisele imaju previse natrijuma, haman pa su stetne u kolicinama koje ja dnevno shljustrim (litar minimalno).![]()
Eto, ispade pomalo off topic, sorry!
Jer ja pronadjoh upravo suprotno
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... alized.pdf
Inace, deklaracijama i reklamama proizvodjaca vjerujem ko i nasim politicarima.
Sve ove anegdotalne tvrdnje koje nisu pracene odgovarajucom naucnom studijom su u ogromnom broju slucajeva samo obicna marketinska suplja.
-
VjecitiStudent
#67 Re: voda u sarajevu
Upravo tako, po zvanicnim statistikama u FBiH, rak pluca, uglavnom uzrokovan pusenjem, aktivnim i pasivnim, nakon bolesti srca i krvotoka, je sljedeci najcesci ubica muskaraca.Alhemicarkaa wrote:
I sta, sad cemo krenuti odozada, idemo mjenjati azbesne cijevi. Iako država nema para za to, iako je to ogroman poduhvat koji sebi ne mogu priustiti i puno bogatije i uredjenije zemlje. Pri tome necemo insistirati da se zabrani pusenje, necemo insistirati da drzava naredi da se jasno deklarise sta je organski uzgojeno, a sta nije i hiljadu drugih jednostavnijih i efektivnijih smanjenja rizika. Ne, mi cemo se uhvatiti azbesnih cijevi... U psihologiji ima tacan naziv za to, a objasnjenje bi bio izbjegavanja problema za koji treba trud postavljanjem problema koji se ne može riješiti...
-
VjecitiStudent
#68 Re: voda u sarajevu
Upravo tako, divlja gradnja je stvarna opasnost po nasu vodu, a ne azbestne cijevi!Alhemicarkaa wrote:O Bože![]()
Da je voda takva kakva pricate da je, znali bi odmah. Jedan grad u Americi (ne sjecam se koji, davno sam o tome ucila) imao je problem sa vodom, i to bakterioloski neispravnom vodom, svi gradjani tog grada pokazivali su iste simptome.
Ja pijem vodu sa cesme u ogromnim količinama, i nikad se nisam otrovala, ali sam se zato otrovala janom (inace ponekad ljeti kupujem vodu kad sam napolju i ožednim, i uvijek tražim olimpiju, ali u toj prodavnici bila je samo jana).
Sarajevo će vjerovatno u budućnosti imati velikih problema sa vodom, i to zbog bespravno sagrađenih objekata u blizini vodozaštitne zone, i samim tim neadekvatno riješenog pitanja fekalnih voda i septičkih jama.
Jednom kad virusi (hepatitis, norovirus, rotavirus, itd) iz otpadnih (tj. fekalnih) voda dospiju u vodu za pice, ni hlor tu vise ne pomaze, vec samo skupa tehnologija.
Nazalost, incident tog tipa se svakog trenutka moze desiti:
http://www.ekoakcija.com/content/piju-v ... a%C4%91uju
-
nikad_izvini
#69 Re: voda u sarajevu
Da predložimo onda cijelom svijetu da su azbestne cijevi najbolje, nema veze što se raspadajuVjecitiStudent wrote:
Nema potrebe za eksperimentom, jer pijem vodu iz azbestnih cijevi skoro cijeli svoj zivot, iz cijevi sarajevskog vodovoda.
-
VjecitiStudent
#70 Re: voda u sarajevu
Karikirati ovo pitanje zaista nema potrebe, azbestne cijevi ce biti zamijenjene kad-tad, ne zbog fantomske opasnosti od raka, vec zato sto imaju ogranicen rok trajnosti. Nismo mi izuzetak u ovome, azbestne cijevi su bile koristene u ovu svrhu u cijelom svijetu.nikad_izvini wrote:Da predložimo onda cijelom svijetu da su azbestne cijevi najbolje, nema veze što se raspadajuVjecitiStudent wrote:
Nema potrebe za eksperimentom, jer pijem vodu iz azbestnih cijevi skoro cijeli svoj zivot, iz cijevi sarajevskog vodovoda.Svašta bih nešto napisao al će ispasti da slutim nešto što ne želim.
Da ponovim jos jednom:Asbestos is introduced into water by the dissolution of asbestos-containing minerals and ores as well as from industrial effluents, atmospheric pollution, and A/C pipes in water-distribution systems. Exfoliation of asbestos fibres from A/C pipes is related to the aggressiveness of the water supply (3). Although A/C piping is used in about 19% of water-distribution systems in Canada, erosion of such piping appeared to contribute measurably to the asbestos content of water supplies at only two of 71 locations surveyed (7). In contrast, high levels of asbestos have been recorded in association with the severe deterioration of A/C pipe containing chrysotile and crocidolite in Woodstock, New York (USA) (8).
Chrysotile was the predominant type of asbestos detected in a national survey of the water supplies of 77 communities in Canada; concentrations varied from not detectable (<0.1 MFL) to 2000 MFL, while median fibre lengths were in the range 0.5–0.8 µm. It was estimated that concentrations were >1 MFL in the water supplies of 25% of the population, >10 MFL for 5% of the population, and >100 MFL for 0.6% of the population. Concentrations were higher in raw than in treated water (7).
The results of a number of surveys indicate that most of the population of the USA consumes drinking-water containing asbestos in concentrations below 1 MFL (9). In 1974, concentrations of optically visible fibres up to 33 MFL were detected in drinking-water supplies in the Netherlands (10). The results of a survey of asbestos concentrations in raw and treated waters in the United Kingdom suggest that most drinking-waters contain asbestos fibres in concentrations varying from not detectable up to 1 MFL (11).
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... ndex4.html
Dobrodosao je bilo ko ko ima rezultate neke studije koja ima suprotna saznanja, tj. da azbest u vodi zaista izaziva rak, da ih prezentira ovdje.Conclusions
Although asbestos is a known human carcinogen by the inhalation route, available epidemiological studies do not support the hypothesis that an increased cancer risk is associated with the ingestion of asbestos in drinking-water. Moreover, in extensive feeding studies in animals, asbestos has not consistently increased the incidence of tumours of the gastrointestinal tract. There is therefore no consistent, convincing evidence that ingested asbestos is hazardous to health, and it is concluded that there is no need to establish a guideline for asbestos in drinking-water.
Medjutim, naklapati 'nako zaista nema smisla, a ocito je da smo u tome specijalisti.
- potpuni stranac
-
VjecitiStudent
#72 Re: voda u sarajevu
Ovo prvo ti je reklama za firmu, a ne studija.
Drugo takodjer nije studija, mada se ni tu ne spominje veza izmedju azbesta i raka, no spominje se veza izmedju crvenog mesa, a pogotovo onog sa rostilja, tako dragog bosanskom covjeku, i raka debelog crijeva.
Treba li prvo zabraniti cevape?
- potpuni stranac
#73 Re: voda u sarajevu
Ekspozicija kemikalijama. Određene kemikalije, kao što je klor (najčešće se koristi u procesu pročišćavanja pitke vode) može povećati rizik razvoja kolorektalnog karcinoma. Izlaganje azbestu povezano je s učestalijom pojavom polipa debelog crijeva.VjecitiStudent wrote:Ovo prvo ti je reklama za firmu, a ne studija.
Drugo takodjer nije studija, mada se ni tu ne spominje veza izmedju azbesta i raka, no spominje se veza izmedju crvenog mesa, a pogotovo onog sa rostilja, , tako dragog bosanskom covjeku, i raka.
ćevapi su lični izbor i ja ih lično vrlo rijetko jedem. vodovod nije izbor već moranje.
- kolloring
#74 Re: voda u sarajevu
E pa dragi moj i peglativni chuchumbamayumbe,Postao/la chuchumbamayumbe dana 30/12/2009 17:48
Nikako da se razumijemo.
VIdio sam u Wisi ovaj precistac, bila nekakva prezentacija, malo pogledao okolo, ali se nisam nesto zadrzavao.
Znam kako izgleda, a ovo za Britu spomenuh tek tako (mozda bolje da nisam).
Uglavnom, nigdje se sa ovim sajtovim ne moze naci konkretno cijena potrosnog materijala (ako takav uopste postoji) za ovaj uredjaj.
Ne mogu da gledam prezentaciju (ne pitaj kako, jednostavno je tako), ali me interesuje da li ovaj uredjaj kupis i imas precistac dok se ne pokvari, ili, kupis ga, dobijes sve sto ide uz to, pa onda kasnije mijenjas filtere kada se, jel, zaprljaju?. Znaci, interesuje me kakva su ulaganja u uredjaj nakon kupovine.
Kupis novo auto, sve ok, ali kasnije mora ici na prvi servis, ulje, filteri.
E to mi reci ba, ako znas?!
Mozda sam malo peglativan, ali me zainteresovalo.
s obzirom da si me juce upalio ko kutnjak
zvao sam svog Zepter saradnika i kaze covjek:
1) Kupis uredjaj, dobijes sve sto ide u setu (veliki tank, mineralizator, pumpa - zavisno od seta i cijene) i on radi
dok god se redovno servisira. Strucno lice instalira uredjaj i obavlja redovni servis svakih pola godine ili godinu.
2) Ulaganja poslije kupovine su ti redovna servisiranja (ukljucena izmjena filtera i ostalo),
tj polu-godisnji 75 KM ili godisnji 100 KM.
3) Za aktualne cijene moras pitati lokalne Zepter office (s obzirom da jel nisi u SA). Ako treba, posaljem ti broj
vrlo friendly i profi Zepter saradnika pa ga dalje maltretiraj...
Ne zamjeri...
-
VjecitiStudent
#75 Re: voda u sarajevu
Ako cemo bas mak na konac i ako nam je gornji clanak neka zvijezda vodilja u ovom dijelu rasprave evo i zakljucka:potpuni stranac wrote:Ekspozicija kemikalijama. Određene kemikalije, kao što je klor (najčešće se koristi u procesu pročišćavanja pitke vode) može povećati rizik razvoja kolorektalnog karcinoma. Izlaganje azbestu povezano je s učestalijom pojavom polipa debelog crijeva.VjecitiStudent wrote: Ovo prvo ti je reklama za firmu, a ne studija.
Drugo takodjer nije studija, mada se ni tu ne spominje veza izmedju azbesta i raka, no spominje se veza izmedju crvenog mesa, a pogotovo onog sa rostilja, , tako dragog bosanskom covjeku, i raka.
ćevapi su lični izbor i ja ih lično vrlo rijetko jedem. vodovod nije izbor već moranje.
Za zdravlje stanovnistva Sarajeva je puno vaznije smanjiti ili potpuno eliminasati kolicinu hlora u vodi, koji direktno povecava rizik od raka, nego zamijeniti azbestne cijevi, koje izgleda mogu uzrokovati polipe, ali ne i direktno rak.
A hlor se nece morati stavljati samo ukoliko se sprijeci sama pojava fekalnih i drugih bakterija u nasoj vodi.
I onda se vracamo na ovo:
http://www.ekoakcija.com/content/iz-kor ... u-ovcu-psa
http://www.ekoakcija.com/content/piju-v ... a%C4%91uju
...
Medjutim, ja bih i dalje volio da vidim naucnu studiju, ne clanak iz trece ruke, o direktnoj vezi azbesta u vodi i raka.