Voda (redukcije) i stomacni virusi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

no_sikiriki

#1 Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by no_sikiriki »

U zadnje vrijeme sve vise slusam price o stomacnim virusima u Sarajevu, i vecina ljudi ih povezuje sa redukcijama vode, tj. navodno stavljaju (VIK) previse hlora u vodu i zbog toga dolazi do stomacnih problema... Cula sam od vise ljudi da nam voda trenutno nije pitka i da se obavezno treba kupovati jer je opasno piti. Da li iko ima vise (pouzdanih) informacija o ovome??
Troll_Happens

#2 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by Troll_Happens »

no_sikiriki wrote:U zadnje vrijeme sve vise slusam price o stomacnim virusima u Sarajevu, i vecina ljudi ih povezuje sa redukcijama vode, tj. navodno stavljaju (VIK) previse hlora u vodu i zbog toga dolazi do stomacnih problema... Cula sam od vise ljudi da nam voda trenutno nije pitka i da se obavezno treba kupovati jer je opasno piti. Da li iko ima vise (pouzdanih) informacija o ovome??
Istina je niko te nije slagao. Sve je tacno sto kazu. Ja sam u augustu popusio 2 nedelje isto i eto sad ni pod razno je nepijem.
Monsignor

#3 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by Monsignor »

I ja se slažem da itekako ima veze.
Par prijatelja je imalo problema sa stomakom a bili su veliki pobornici pijenja vode iz česme....
Ja sam onako "šarao" malo česma malo flaširana ali sada sa ovim redukcijama i ovim stomačnim problemima ne pada mi na pamet ništa što nije flaširano...
Nema šanse da nakon suhih cijevi imaš upotrebljivu vodu za piće... u to me niko neće ubijediti.

pozz i fatajte se flaširane domaće vode.
splinter

#4 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by splinter »

Ljudi prokuhavajte vodu ako već pijete s česme, nije ni malo naivn a situacija!
insomnia78

#5 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by insomnia78 »

Jesi ti nekad prob'o prokuhanu vodu?
:lol:
no_sikiriki

#6 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by no_sikiriki »

Troll Happens, hvala sto si podijelio svoje iskustvo, i ostali. Vidim nema previse odgovora inace...ali, za svaki slucaj, ja od danas konzumiram samo flasirano :D
trcicu trceci

#7 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by trcicu trceci »

Ljudi, u mom domacinstvu stomacni virusi svako malo pogode nekoga i mi smo odlucili ne piti vodu. Zelim samo da vas pozovem na oprez, ovo sto rade je bezobrazno i trebali bi izdati saopstenje o kvaliteti vode. Ne znam sta rade inspekcije ovo je katastrofa.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#8 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by Matijevic_Vlado »

A i lijepo je kad neki od vas zagrle wc solju a ne forum pa prazne svoje stomacice
34sf4drgu67d25

#9 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by 34sf4drgu67d25 »

no_sikiriki wrote:U zadnje vrijeme sve vise slusam price o stomacnim virusima u Sarajevu, i vecina ljudi ih povezuje sa redukcijama vode, tj. navodno stavljaju (VIK) previse hlora u vodu i zbog toga dolazi do stomacnih problema... Cula sam od vise ljudi da nam voda trenutno nije pitka i da se obavezno treba kupovati jer je opasno piti. Da li iko ima vise (pouzdanih) informacija o ovome??
Pa hlor je u vodi valjda da ubija bakterije, neznam kako utice na viruse.
sunceKOtepsija

#10 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by sunceKOtepsija »

osim toga zaglavis ne daj Boze u bolnici lijecenje pare sto bi dao odose na racun
http://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjani ... /150901055
"Četiri dana nismo nikako imali vode, a inače imamo redukcije noću. Kada puste vodu u šest ujutro nemoguće je odvrnuti česmu zbog zraka koji se nakupi, a kada je odvrnem onda zrak izlazi i brojilo vrti. Bez obzira i na to pritisak ne bude dovoljno jak već poput šibice", rekao nam je Silić.
VjecitiStudent

#11 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

Pojedini stomačni virusi kad se pojave u populaciji prenose se lakše no kuga i to zrakom, dodirom, hranom, vodom, ...
Bez epiodemiološkog istraživanja, teško je i neozbiljno tvrditi bilo šta.
S obzirom da nikakvog istraživanja biti neće, ostaje nam samo da gatamo ...
no_sikiriki

#12 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by no_sikiriki »

Pa hlor je u vodi valjda da ubija bakterije, neznam kako utice na viruse.[/quote]

Koliko sam razumjela jedna gdja hemicarka je rekla da stavljaju previse hlora u vodu, sto iako ubija bakterije nije dobro za nase zdravlje. Sad ne znam, ne razumijem se licno u to kako/sta. Takodjer su bili komentari da bi trebalo pustiti vodu da doooobro otekne tipa sat vremena prije nego sto je mozemo (sigurno) piti.

Sad mimo stomacnih virusa, mozda se ovo sve odnosi generalno na stomacne (i ostale) zdravstvene probleme, da nesto nije OK u toj vodi i to je ono sto mene brine. Pa iako, kako neko rece, mozemo samo gatati, radije cu kupiti vodu nego riskirati sa zdravljem...
VjecitiStudent

#13 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

Kakve su garancije da je flaširana voda ispravna?
U ovakvoj državi, nikakve.
PM72

#14 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by PM72 »

ne provaljujte se.VIK stavlja istu koločinu hlora u vodu već 20 godina.Ne znam samo kakva to budala može izvaliti da se stavlja previše hlora pa dolazi do stomačnih tegoba i infekcija.Hlor ubija sve bakterije .I ja sam imao stomačne tegobe ali radi pogane vode u neumskom zaljevu.Znam još dosta ljudi koji su proveli nekoliko dana u Neumu pa završili na šolji uz sraćku i povraćanje.
VjecitiStudent

#15 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

Hlor neće ubiti sve bakterije u prljavoj vodi koja se često pojavi u vodovodnim cijevima nakon nestanka vode.
PM72

#16 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by PM72 »

VjecitiStudent wrote:Hlor neće ubiti sve bakterije u prljavoj vodi koja se često pojavi u vodovodnim cijevima nakon nestanka vode.
A kako misliš da se prljava voda pojavi nakon nestanka iste? Čeka sa strane da ufura u cijev čim nestane pitke?
VjecitiStudent

#17 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

PM72 wrote:
VjecitiStudent wrote:Hlor neće ubiti sve bakterije u prljavoj vodi koja se često pojavi u vodovodnim cijevima nakon nestanka vode.
A kako misliš da se prljava voda pojavi nakon nestanka iste? Čeka sa strane da ufura u cijev čim nestane pitke?
Dok je cijev pod pritiskom u nju ništa neće ući, čim vode nestane, što je u većem dijelu grada svakodnevna pojava, voda iz okolnog tla će ući u prazne cijevi kroz mnogobrojne rupe i pukotine sarajevskog vodovoda koji inače kroz njih gubi 70% vode.
PM72

#18 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by PM72 »

Kao prvo,kad dolazi do redukcije vode ne izlazi sva voda iz cijevi.Nije šlauf da sve iscuri.Kanalizacione cijevi se nalaze ispod vodovodskih a govna i piša nisu pod pritiskom niti je to gejzir da izlazi na površinu.Takav je propis kad se izvode radovi.jedina mogućnost ulaska prljave vode jeste prilikom opravke kvarova ali prilikom izvođenja popravki sva prljava voda se ispumpava sa strane.
VjecitiStudent

#19 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

PM72 wrote:Kao prvo,kad dolazi do redukcije vode ne izlazi sva voda iz cijevi.Nije šlauf da sve iscuri.Kanalizacione cijevi se nalaze ispod vodovodskih a govna i piša nisu pod pritiskom niti je to gejzir da izlazi na površinu.Takav je propis kad se izvode radovi.jedina mogućnost ulaska prljave vode jeste prilikom opravke kvarova ali prilikom izvođenja popravki sva prljava voda se ispumpava sa strane.
Kao prvo, iz šupljih cijevi sarajevskog vodovoda itekako izlazi voda tokom redukcija, u suprotnom ne bi ni bilo razloga za stalne noćne redukcije koje imamo u velikom dijelu grada.
Ukoliko je ispod šuplje kanalizacione cijevi vodonepropusno tlo poput gline, prljava voda iz kanalizacije će bez problema ići gore. Ukoliko je tu i šuplja vodovodna cijev, što je u sarajevskom vodovodu itekako česta pojava, dernek može da počne.
sunceKOtepsija

#20 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by sunceKOtepsija »

postoji i zracni i atmosferski pritisak
PM72

#21 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by PM72 »

Čuj? A koja je razlika?
no_sikiriki

#22 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by no_sikiriki »

Svaki put kada pustim vodu nakon sto je bila zatvorena bude bijela, a ponekad cak i smeckasta dok dobro ne otekne...
VjecitiStudent

#23 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

U "mračnim vremenima", itekako je bila jasna veza između lošeg stanja gradske vodovodne infrastrukture i epidemija, dok sad imamo samo glasine i gatanja.
Domestic sewage, hospital and industrial wastes are discharged directly into the Miljacka River without treatment or disinfection. During the
summer, the Miljacka has the characteristics of an open sewage canal as the sewage flow is about three times the river's minimum flow. A more serious
problem, however, is the infiltration of sewage into the corroded water supply pipes. This has resulted in several epidemics of diarrhea and hepatitis in
recent years.

An epidemic of diarrhea was reported in the city in 1955, when 5,600 persons were reported ill and two died. The epidemic was caused by infiltration of sewage from a hospital into the water supply system. A recent diarrhea epidemic caused by sewage infiltration also was reported in 1973 when 2,477 persons were infected but none died.

- dokument Svjetske banke iz 1976. godine
Capsicum

#24 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by Capsicum »

Nisam ekspert, ali i budala vidi koliko je ljudi u zadnjih mjesec-dva bolovalo od te neke misteriozne "stomacne gripe". Ja gotovo da ne poznajem nikoga ko nije obolio... I to uopste nije bezazlena bolest! Vrlo slicno trovanju salmonelom. Pitanje je samo zasto se u ovakvim slucajevima suti. Zasto se ne proglasi epidemija? Radi li neko u ovom poseljacenom gradu ikakve analize vode na mjestima isporuke, tj. kod krajnjih korisnika?
VjecitiStudent

#25 Re: Voda (redukcije) i stomacni virusi

Post by VjecitiStudent »

Platu primaju, da li išta rade, jasno nam je svima.
Na listi plaćenijih je i direktor Javne ustanove "Apoteke Sarajevo" Nedim Hrelja koji je u 2014. godine zaradio ukupno 61.349,06 KM, tačnije oko 5.112 KM mjesečno.
Odmah ispod njega nalazi se i direktor Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta koja je iste godine naplatila 60,079.72 KM.
Post Reply