Zasto?!
*
Imali smo iz hemije laboratorijsku vjezbu i trebamo napisati zasto voda prokljuca kad je hladimo. Nisam bila taj cas, tako da nisam ni skontala o cemu se radi, pa ako ima neko da je zavrsio hemiju, medicinu i sl. i zna o cemu se radi, neka pls napise.
Postupak:
Napunimo tikvicu do polovine vodom. Upalimo plamenik i zagrijavamo je do kljucanja. Kada prokljuca, stavljamo gumeni cep na tikvicu i stavljamo je sa strane dok se mjehurici ne smire. Kada se smire, tikvicu stavljamo pod hladnu vodu, i mozemo vidjeti da voda opet kljuca(obrazuje mjehurice).
Unaprijed hvala:D
Voda prokljuca kad je hladimo
- HAVANA
#2 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
Jebena tikvica 
- travar
#3 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
Mogu nagađati da se radi o razlici pritiska u tikvici i okolini!
Hlađenjem tikvice hladi se i zrak u njoj, brže od vode, a time se smanjuje pritisak u samoj tikvici, pa tim voda brže ključa pod manjim pritiskom!
Dakle, manji pritisak, manja tačka ključanja!
Hlađenjem tikvice hladi se i zrak u njoj, brže od vode, a time se smanjuje pritisak u samoj tikvici, pa tim voda brže ključa pod manjim pritiskom!
Dakle, manji pritisak, manja tačka ključanja!
- chengaba
#4 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
Ima i ova iznad, al' ne znam sta tacno zelis.
Ima i ona sa destilovanom vodom, koja kao cisca od "vode iz slavine", ima visu tacku kljucanja.
Nakon sto se zagrije do, lupam, 103 stepena C (nije jos prokljucala), dodas nesto da se "zaprlja" voda, tipa secer, pepeo sta ja znam.
Naravno, ova reakcija zna biti poprilicno burna, jer voda ne kljuca postepeno, nego u jednom trenutku, tako da mislim da nije nesto sto se radi na vjezbama u srednjoj skoli
Ima i ona sa destilovanom vodom, koja kao cisca od "vode iz slavine", ima visu tacku kljucanja.
Nakon sto se zagrije do, lupam, 103 stepena C (nije jos prokljucala), dodas nesto da se "zaprlja" voda, tipa secer, pepeo sta ja znam.
Naravno, ova reakcija zna biti poprilicno burna, jer voda ne kljuca postepeno, nego u jednom trenutku, tako da mislim da nije nesto sto se radi na vjezbama u srednjoj skoli
- pustopoljina
#5 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
evo,mogu mozda i ja pomoci...
prvo ste doveli vodu do kljucanja-znaci u sistemu imas tekuce i plinovito stanje-zrak je istjerala vodena para (kad se pritisak para nad tekucinom izjednaci s vanjskim(atmosferskim) dolazi do kljucanja)-sad stavljas gumeni cep-dakle imas samo tekucinu i gas u ravnotezi(kako nema zraka-imas samo vodenu paru nad tekucinom koja stvara pritisak-cim je pritisak nadsistemom veci-kljucanje prestaje,kad se izjednaci-pocinje kljucanje)hladjenjem se kondenzuje para u tekucinu-s cim se pritisak para nad vodom smanjuje,dodatnim hladjenjem i kondenzacijom vodene pare jos vise smanjujes pritisak nad tekucinom-koji onda dopusta da voda kljuca i na nizoj temperaturi (recimo na sobnoj temperaturi).
tj.ako je vani atmosferski pritisak od koliko ono-101,5kPa-voda ce da kljuca na oko 100°C,ako spustis pritisak -nije potrebno toliko dizati temp.da bi doslo do kljucanja.
na himalajima je pritisak nizi i voda kljuca na minusima.
moja objasnjenja obicno zakomplikuju stvar-nadam se da to sad nece biti slucaj.
sigurno imas u udzbeniku grafik-sjecam se onoga sa trojnom tackom vode...bio je i neki renaultov zakon,bojl-mariotov zakon u toj oblasti( a mozda to i nije ta oblast)...ali bas bih se morala podsjetiti kako se to tacno zove.kriticna tacka...ma samo zapamti da je kljucanje kad se pritisak para nad tekucinom izjednaci s vanjskim pritiskom (npr.atmosferski-100°C) i mislim da je to to.
prvo ste doveli vodu do kljucanja-znaci u sistemu imas tekuce i plinovito stanje-zrak je istjerala vodena para (kad se pritisak para nad tekucinom izjednaci s vanjskim(atmosferskim) dolazi do kljucanja)-sad stavljas gumeni cep-dakle imas samo tekucinu i gas u ravnotezi(kako nema zraka-imas samo vodenu paru nad tekucinom koja stvara pritisak-cim je pritisak nadsistemom veci-kljucanje prestaje,kad se izjednaci-pocinje kljucanje)hladjenjem se kondenzuje para u tekucinu-s cim se pritisak para nad vodom smanjuje,dodatnim hladjenjem i kondenzacijom vodene pare jos vise smanjujes pritisak nad tekucinom-koji onda dopusta da voda kljuca i na nizoj temperaturi (recimo na sobnoj temperaturi).
tj.ako je vani atmosferski pritisak od koliko ono-101,5kPa-voda ce da kljuca na oko 100°C,ako spustis pritisak -nije potrebno toliko dizati temp.da bi doslo do kljucanja.
sigurno imas u udzbeniku grafik-sjecam se onoga sa trojnom tackom vode...bio je i neki renaultov zakon,bojl-mariotov zakon u toj oblasti( a mozda to i nije ta oblast)...ali bas bih se morala podsjetiti kako se to tacno zove.kriticna tacka...ma samo zapamti da je kljucanje kad se pritisak para nad tekucinom izjednaci s vanjskim pritiskom (npr.atmosferski-100°C) i mislim da je to to.
Last edited by pustopoljina on 24/03/2009 18:27, edited 1 time in total.
-
Fairy!
#6 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
Hvala punoooooooooopustopoljina wrote:evo,mogu mozda i ja pomoci...
sigurno imas u udzbeniku grafik-sjecam se onoga sa trojnom tackom vode...bio je i neki renaultov zakon u toj oblasti...ali bas bih se morala podsjetiti kako se to tacno zove.kriticna tacka...ma samo zapamti da je kljucanje kad se pritisak para nad tekucinom izjednaci s vanjskim pritiskom (npr.atmosferski-100°C) i mislim da je to to.
- pustopoljina
#7 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
evo i famoznog grafika! (na koji sam ja mislila)

eto-bas super,ako je pomoglo.
eto-bas super,ako je pomoglo.
Last edited by pustopoljina on 24/03/2009 18:37, edited 1 time in total.
- stochar
#8 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
ta tikvica nije normalna!
- veljaca
#9 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
Da doprinesem i ja temi:
Pritisak i temperatura isparavanja - su u DIREKTNOJ vezi ....
Na 1 bar temperatura isparavanja vode je 100 Celzijusa, ako smanjimo pritisak , na recimo 0,02 bara - temperatura isparavnja se smanjuje ( ako neko ima ovisnost p,T za vodu - moze napisati kolika je onda temp. isparavanja ).
Pritisak i temperatura isparavanja - su u DIREKTNOJ vezi ....
Na 1 bar temperatura isparavanja vode je 100 Celzijusa, ako smanjimo pritisak , na recimo 0,02 bara - temperatura isparavnja se smanjuje ( ako neko ima ovisnost p,T za vodu - moze napisati kolika je onda temp. isparavanja ).
-
cagi
#10 Re: Voda prokljuca kad je hladimo
Ja vam sve vjerujem, ali da na Himalajima voda kljuca na minusima, e to vala ne mogu nikako