Voda na Marsu. A Zivot?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Latte

#26 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by Latte »

Zivot se prilagodjava uvjetima okoline,mozda je glupo da krecemo sa pretpostavkom da su za zivot potrebni uslovi kao na zemlji.
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

karanana wrote:
lacrima wrote:
cartman wrote:vjerovatnoca za postojanje zivota na povrsini marsa je haman ravna 0. atmosfera je tri puta rijedja nego na vrhu mont everesta, UV zrake prze sve na povrsini, a voda je u tekucem stanju samo izmedju 0 i 10 stepeni C, ispod 0 C postaje led, iznad 10 C evaporira. Ako postoji zivot na marsu, to je onda ispod povrsine. A bilo bi spica kad bi ispod povrsine bili okeani :D
da i ovo čujem :-) :shock:
tako kazu....vrije na 10 stepeni. nauci se svasta pa eto i ovo.
Vjerovatno zbog zračenja.

EDIT: A i ovo...
Voda počinje da ključa u onom trenutku kada se pritisak njene pare izjednači sa okolnim pritiskom. Pri normalnom atmosferskom pritisku (101 325 Paskala), voda ključa na 100 C. Aako se smanji pritisak u okolini, voda će proključati na nižoj temperaturi.
lacrima wrote:Ovo pitanje je postavljeno barem 5 puta na današnjoj press konferenciji, u raznim oblicima. Odgovor je takav da mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi ništa o životu na Marsu, jer nemamo tehnologiju koja bi ga dokazala. Sve što dođe sa Zemlje je kontaminirano životom, i sve dok ne pronađemo savršen način dekontaminacije, nećemo moći ni poslati instrumente koji bi detektovali život. On na Marsu vjerovatno postoji, jer postoje svi preduvjeti za njegov nastanak. Ovo otkriće je važnije u domenu slanja ljudi na Mars jer bi se od stacionarne marsovske vode moglo da dobije gorivo za povratak za Zemlju ili čak voda za piće.

Što se tiče kompletnog Svemira, ne postoji ni najmanja mogućnost da smo sami.
:thumbup: Vrlo dobro rezonovanje. Ako bi se pokazalo da te vode ima dovoljno recimo za neku ljudsku ekspediciju, za dobivaje goriva ili čak izvlačenje oksigena iz te vode to bi onda sasvim sigurno umnogome olakšalo ljudsku misiju na Mars zakazanu za 2030. godinu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 28/09/2015 22:06, edited 2 times in total.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#28 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by hrasno38 »

sunceKOtepsija

#29 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by sunceKOtepsija »

trcicu trceci wrote:
dustaban wrote:Na Marsu voda bez zivota, u Sarajevu zivot bez vode!
:roll:
te seljacke fore negdje drugo molim, tema je namjenjena za intelektualnu raspravu
:thumbup:
a sto se tice teme ne treba trcat pred rudu, mi jos nemamo potvrdu ove vijesti, nista osim rijeci nase, a na netu se mogu naci i ozbiljne indicije da nikakva misija nije na marsu (iako se ne slazem smatram da na ovo moramo odgovorit)i
bilo bi zanimljivo da se sad snimi jedan film gdje ce misija sa zemlje ici na mars i onda u okeanima naici na ogromne ajkule a plovice u podmornici, nesot kao avanture 20000 milja pod morem na marsu
sunceKOtepsija

#30 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by sunceKOtepsija »

Latte wrote:Zivot se prilagodjava uvjetima okoline,mozda je glupo da krecemo sa pretpostavkom da su za zivot potrebni uslovi kao na zemlji.
niko ozbiljan od tog i ne polazii
klaki

#31 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by klaki »

sto je bilo zivota na marsu, bilo je.
sunceKOtepsija

#32 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by sunceKOtepsija »

cartman wrote:vjerovatnoca za postojanje zivota na povrsini marsa je haman ravna 0. atmosfera je tri puta rijedja nego na vrhu mont everesta, UV zrake prze sve na povrsini, a voda je u tekucem stanju samo izmedju 0 i 10 stepeni C, ispod 0 C postaje led, iznad 10 C evaporira. Ako postoji zivot na marsu, to je onda ispod povrsine. A bilo bi spica kad bi ispod povrsine bili okeani :D
s ogromnim ajkulama i ljudkolistim bicima koji zive imaju gradove ispod povrsine :thumbup:
sunceKOtepsija

#33 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by sunceKOtepsija »

lokalni_razdjevičar wrote:pa gdje je ta slika vode?. pusti ti neke brazde i kanale. Ovo su sve pretpostavke koje nisu dokazane da valja. Ako ima vode , uslikajte da vidimo.
ne postoji bas puno slika iz svemira
sunceKOtepsija

#34 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by sunceKOtepsija »

lacrima wrote:Jedino kod Bošnji može da se priča oko senzacionalnog pronalaska vode na Marsu vrti oko nedostatka iste u Sarajevu.

Evo i članka koji je podigao prašinu:
Voda je otkrivena zahvaljujući spektralnoj analizi površine, a ne, kako neko reče običnim slikama sjenki. Nije vam ovo astrologija i babske gluposti.

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop ... o2546.html
nije bas ni toliko ozbiljna nauka
Drvosjeca iz Dejcica

#35 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

sunceKOtepsija wrote:
Latte wrote:Zivot se prilagodjava uvjetima okoline,mozda je glupo da krecemo sa pretpostavkom da su za zivot potrebni uslovi kao na zemlji.
Griješiš. Postoje teorije prema kojima za život nije prijeko nužna voda i vazduh.
sunceKOtepsija

#36 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by sunceKOtepsija »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sunceKOtepsija wrote:
Griješiš. Postoje teorije prema kojima za život nije prijeko nužna voda i vazduh.
pa to i kazem
karanana

#37 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by karanana »

mislim da obojica govorite isto samo mozda neke duple negacije bune.

sto se naseg "komsiluka" i poznatih hemijskih elemenata tice, kazu da na jednom saturnovom mjesecu koji je pun metana ima sanse da postoji zivot.

znaci ako nama treba voda i vazduh i jos mnogo stosta sto nas je svrstalo u ovaj goldylock, ne mora da znaci da i drugim zivim bicima treba isto.
funeral blues

#38 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by funeral blues »

Nije da se pravim pametan, ali šta je život uopšte? :) Mislim, gdje je granica između grupe hemijskih procesa unutar jednog ograničenog prostora tj. tijela i organizma onakvog kakvim ga mi poimamo?
Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

sunceKOtepsija wrote: pa to i kazem
karanana wrote:mislim da obojica govorite isto samo mozda neke duple negacije bune.
:mrgreen: Do mene je.
karanana wrote:sto se naseg "komsiluka" i poznatih hemijskih elemenata tice, kazu da na jednom saturnovom mjesecu koji je pun metana ima sanse da postoji zivot.

znaci ako nama treba voda i vazduh i jos mnogo stosta sto nas je svrstalo u ovaj goldylock, ne mora da znaci da i drugim zivim bicima treba isto.
Možda na Enceladusu?

Znam da na Europi, jedan od jupiterovih mjeseca, ispod debelog leda nalaze se navodno okeani vode. Mislim da su već planirali poslati sondu u narednim godinama da dodatno izbliza istraže taj mejsec.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 28/09/2015 22:44, edited 1 time in total.
Daryl Dixon

#40 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by Daryl Dixon »

Logovan wrote:
lokalni_razdjevičar wrote:pa gdje je ta slika vode?. pusti ti neke brazde i kanale. Ovo su sve pretpostavke koje nisu dokazane da valja. Ako ima vode , uslikajte da vidimo.
Evo slike.
Image
U stilu teme sličica dana :lol:
karanana

#41 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by karanana »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sunceKOtepsija wrote: pa to i kazem
karanana wrote:mislim da obojica govorite isto samo mozda neke duple negacije bune.
:mrgreen: Do mene je.
karanana wrote:sto se naseg "komsiluka" i poznatih hemijskih elemenata tice, kazu da na jednom saturnovom mjesecu koji je pun metana ima sanse da postoji zivot.

Možda na Enceladusu?

Znam da na Europi, jedan od jupiterovih mjeseca, ispod debelog leda nalaze se navodno okeani vode. Mislim da su već planirali poslati sondu u narednim godinama da dodatno izbliza istraže taj mejsec.
titan je ja mislim saturnov gdje spominju rijeke i jezera metana.
cenecimoveocino

#42 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by cenecimoveocino »

Zamisli ovo,mozda tamo negdje u nekoj galaksiji udaljenoj trilionima svjetlosnih godina ima inteligentni zivot,kome je npr. kao sto je kod nas noc za njih je dan ili za nas dan (mislim na dnevnu svjetlost) za njih je noc.
Npr. na jedan takav nacin se razlikuju on nas.
Varijanti i varijacija ima milijarde.
Mozda je za njih,llupam, lava izvor zivota,kao sto to mi predstavljamo za vodu itd. itd.
Sve je moguce.
drunken tiger

#43 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by drunken tiger »

ExNihilo wrote:Daleko da je u pitanju najveće otkriće ikada. :-)

Treba naglasiti dvije stvari:

1) Voda je preduvjet života, ali ne i garant istog.

2) Prvi dio gornje izjave baziramo na opservaciji života na Zemlji. Samim tim, uzorak je jako mali.
Složio bih se s tobom što se tiče ove dvije stavke ali ne i to da nije najveće otkriće u polju istraživanja mogućnosti života na drugim planetama. I ja isto smatram da je pogrešno istraživanje postavljati i ravnati prema Zemlji.S obzirom na veličinu svemira sve je moguće.
studiorum_tuzlaensis

#44 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Za život nije potrebna voda već DNK ili slična materija, tako da ima vode ili ne totalno irelevantno. Živim bićem se smatra svaki organizam sposoban da se razmnožava tj. produžuje vrstu i koji je sposoban da samostalno metabolizira vanjsku materiju u cilju opstanka.

Zato i danas imamo ogromnih problema kada želimo da objasnimo da li je virus živi organizam ili nije. Ja bi rekao da jeste.

Kako je nastala DNK to je pravo pitanje? Da li se razvila iz RNK u najranijim jezerima i morima slučajnom rekombinacijom 4 aminokiseline. To ne možemo znati. Ali znamo jednu stvar (odskoro), a to je da su u repu kometa pronađene aminokiseline između ostalog. Milioni, pa i milijarde godina evolucije su stvorile (ili je jednostavno došla odnekud DNK), iz jednostavnih molekula nastao je lanac koji je mutirao dugo, nekad povoljno za sebe, nekad loše, pa smo dobili jednoćelijske organizme i stvar je manje više poznata kasnije.

Voda je jedan o mogućih medija u kojem se može razviti život (od nule ili da bude ubačen), ali to ne znači da mora tečnog metana nisu moguća za ostvarivanje života.

Ljudi (homosapiensi) već dolaze u fazu kada je DNK potrebno prilagoditi, razviti sukladno opstanku naše vrste. Agresivnost, agresivna narav, razne bolesti su usađene u taj kod i one određuju naš život. Već sada smo sposobni da eliminišemo gen koji npr uzrokuje mišićnu distrofiju i neke manje bolesti. Kada naučimo dovoljno o DNK i skeniramo čitav niz, možda nađemo i kombinaciju gena koja kontroliše inteligenciju, eliminaciju agresivnosti. Zamislite Kromanjonca da ugleda lasersku pušku i space shuttle, čovječanstvo je sada u tovj veoma opasnoj fazi kojom je vođeno primitivnim nagonima urezanim u DNK još iz kamenog/ledenog doba, dok je nauka i tehnologija davno prešišala (u zadnjih 100 godina pogotovo) sve mogućnosti da naša DNK može dovoljno brzo mutirati. Ogromna je količina znanja okolo za prosječnog čovjeka, zato idemo sve uže u struke i zanimanja.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 29/09/2015 08:31, edited 1 time in total.
karanana

#45 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by karanana »

nisam ove slike ranije vidio.
ne vjerujem u njihovu autenticnost.

mislim, jucer nam pokazali neke kanalice gdje voda curi par mjeseci godisnje i nazvali to velikim otkricem a ove slike iznad postojale?
Drvosjeca iz Dejcica

#46 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

karanana wrote:nisam ove slike ranije vidio.

mislim, jucer nam pokazali neke kanalice gdje voda curi par mjeseci godisnje i nazvali to velikim otkricem a ove slike iznad postojale?
Mislim da slike od Webamstera ne prikazuju Mars.
Forsaken

#47 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by Forsaken »

karanana wrote:nisam ove slike ranije vidio.

To su slike sa jednog od brojnih "conspiracy theory" sajtova, nisu NASAine.
mO k3

#48 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by mO k3 »

trcicu trceci wrote:Znaci ovo je vjerovatno najvece otkrice na podrucju astronomije ikada, a na kliksu nema jedan ozbiljan komentar. Ljudi ili nisu svjesni ili su zaostali :sad: Bice zanimljivo sljedecih 50 godina, ja sam uvjeren da cu doziviti dokaze o mogucem zivotu na Marsu
i taj ozbiljan komentar je tvoj jel??

Pa sta ti kazes na to profesor, posto vidim da pametno zboris ???
tututuuuu

#49 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by tututuuuu »

Pa na ovim slikama se spominju biljke, sto bi znacilo da je tu zivot. Ne vjerujem nesto u njih.
Altsa

#50 Re: Voda na Marsu. A Zivot?

Post by Altsa »

Zaboli me sto su nasli vodu na marsu.
Post Reply