Da, 14 i 15.04.
Zasto ?
Moderator: anex
Da, 14 i 15.04.
pa dobro ti je haman rodilo zato.
Ma sareno. Zavisi od parcele do parcele. Cak na istoj parceli razlika na vrhu i dnu redaka.sumirprimus wrote: ↑21/04/2025 13:00pa dobro ti je haman rodilo zato.

Joj ja tek sad vidim, valjda si nasao neki insekticid za jabuku. Ove su godine jabuke najbolje ostale.banjaluka078 wrote: ↑09/05/2025 18:54 Situacija je kao na slikama. Stabla jabuke su u pitanju.
S obzirom na to da se već pojavio plod, smije li se tretirati i šta bi bilo najefikasije?
Vidim da je i ribzla na drugom kraju bašte pod nekim napadom, isto "uvrnuti" listovi, kao da su pohrđali, ali nema vidljivog nametnika. Ploda ima.
![]()
u mom kraju jabuka uvijek najbolje opstajei najvise se sadi svakakokory_galaktikos wrote: ↑16/05/2025 23:19 Vala moj kraj je jabuka ubjedljivo najbolje ostala. Ostalo svega bas bas fali.
Auu pa kod tebe pravo rodilo,masalah.
Na moju zalost nije sve ovako. Tresnja je ova mlada i bolje ali imam burlat 13 godina star nabrao oko 150 kg sa 70 stabala.zippoo87 wrote: ↑28/05/2025 20:48Auu pa kod tebe pravo rodilo,masalah.
Kod mene (Gracanica) ni blizu...tresnje sam uspio malo okusiti,neka rana.
Hrust je napadnut,pola listova je zuto,plod je nikakv i tek sada pocinje zutiti. Ako se okusim koje,biti ce dobro.
Ovo sa slike mi izgleda i kod tebe kao neki hrust ?
Na jabukama ima pokoja jabuka,nije sve stradalo. Kruske su mi jedino bolje rodile...imam 6 mladih krusaka i rodile su . Rana kruska (najranija) ima nesto ploda,nista posebno. Visnje su ostale pokoja...mozda 1-2 paluzeta napraviti...dakle par kg visnje max.
Kupine mi ostarile...ima ploda ali je slaba grana i biti ce sitne na vecini.
Kada ubacujes slike na forum,idi na opciju "hotlinks for forum" ili "Thumbnail for forums" da ti budu vidljive slike u forumu.
Skroz u kontru
TO je preventiva...ima vise nacina...moze mrezica,moze tako neka plastika ,itd.
kalemarski vosak bi trebalo da zastiti ranu na kori ali preventiva je glavna... otprilike 1m precnik oko vocke prekopan i nasut malc pa onda uz samu stabljiku nema trave... malc pravim od orezanih grana vocki koje orezujem...
Kako se pokazao malc da li ima insekata dobre lose strane cake tako to.holowey wrote: ↑08/06/2025 22:30kalemarski vosak bi trebalo da zastiti ranu na kori ali preventiva je glavna... otprilike 1m precnik oko vocke prekopan i nasut malc pa onda uz samu stabljiku nema trave... malc pravim od orezanih grana vocki koje orezujem...
krecenje gssenim krecom u jesen i u proljece....nisam primjetio nikakve bajke da se pentraju uz stabljikeMoenx wrote: ↑11/06/2025 01:05Kako se pokazao malc da li ima insekata dobre lose strane cake tako to.
Primjetio sam recimo brze kompostiranje ide mjesanjem grana smedje materije i trave zelenog otpada i bitno je napraviti takav spoj