Voćnjak

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#351 Re: Voćnjak

Post by Truba »

prosli put su mi umjesto sumpora uvalili tablete protiv zmija :D
Banksy

#352 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Del_Boy_Trotter wrote: Ove godine jabuka odlično cvjeta, kod mene šljiva nešto lošije, kruška viljamovka onako solidno. Ko god misli da može imati nešto bez zaštite tj. prskanja nek zna da griješi. Redovno vršim tretmane fungicidima protiv monilije i opet ima problema tj. sušenja grana. A naravno ja lično nikada ne koristim insekticide u fazi cvjetanja da ne bi pčele uništavao, bez kojih nema ni oprašivanja .
Kad ih pršćeš i koliko često?
Kod mene sve malo kasni, ali bolje nego da je ranije bacilo behar, pa da ga zima slomi. Za prvi maj najavljuju par dana jutarnje minuse, valjda neće biti problema.
I moje breskve i kajsije nisu uspjele - ili se plod osuši, malen, ili grane smrznu i crne, šteta.
Kalem vosak - OBI, odličan.
Od svih voćki, najbolje napreduju (okolina Sarajeva) trešnje i kruške, jabuke osrednje, ali višnje i šljive slabo, breskve i nektarine mogu zaboraviti.
Pokušavam da ih uzgojim s miniminiminimalnih prskanjem. Koja su to baš neophodna prksanja koja preporučujete?
kory_galaktikos

#353 Re: Voćnjak

Post by kory_galaktikos »

Black swan wrote:prosli put su mi umjesto sumpora uvalili tablete protiv zmija :D
e to je bas neozbiljno, nemoj vise ici tu vidis da su katastrofa

@banksy
nekako neophodno prskanje ti je prskanje bakrom u proljece to je za sve kulture
i sad zavisi sta imas, breskvu treba prskati protiv tafrine (kovrdzavosti), krusku protiv kruskine buhe, jabuka ima oko 12 prskanja godisnje , sljivu protiv monilije
to proljetno kupanje bakrom je bitno, i neki insekticid dobar da zastitis vocke ali opet sve je to u zavisnosti od same vrste
Banksy

#354 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

kory_galaktikos wrote:
Black swan wrote:prosli put su mi umjesto sumpora uvalili tablete protiv zmija :D
e to je bas neozbiljno, nemoj vise ici tu vidis da su katastrofa

@banksy
nekako neophodno prskanje ti je prskanje bakrom u proljece to je za sve kulture
i sad zavisi sta imas, breskvu treba prskati protiv tafrine (kovrdzavosti), krusku protiv kruskine buhe, jabuka ima oko 12 prskanja godisnje , sljivu protiv monilije
to proljetno kupanje bakrom je bitno, i neki insekticid dobar da zastitis vocke ali opet sve je to u zavisnosti od same vrste
12 prskanja jabuke??? Uffff ...
Moraću se opet uhvatiti knjiga ...
Pošto sam u voćarstvu baš početnik, zamoliću te da mi, za početak, za svaku vrstu pobrojiš ISKLJUČIVO NEOPHODNA prskanja, ono bez čega se baš ne može, dakle, samo osnovno,
trešnja, višnja, jabuka, kruška, šljiva, breskva i nektarina, (dunja, mušmula, treba li i to?)
Baš ti hvala za trud, puno hvala :)
edit: da, i vrijeme kad se pršće ...
kory_galaktikos

#355 Re: Voćnjak

a to je ono ko se bavi iskjucivo time
ok potrudit cu se poslati ali toku dana barem, ne mogu sada pokusat cu napraviti neku finu listu ili ako nadjem na netu pa poslati link
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#356 Re: Voćnjak

Post by Truba »

ja imam neku spravu za prskanje i modru galicu cini mi se ali to dugo nije koristeno
ja sam upao u vocnjak s neba

uvijek sam bio tu ali nikad nisam pratio kako se radi jer me nije zanimalo

samo kosim to me zanima i popravljam uokolo sta znam i mogu
Banksy

#357 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

kory_galaktikos wrote:a to je ono ko se bavi iskjucivo time
ok potrudit cu se poslati ali toku dana barem, ne mogu sada pokusat cu napraviti neku finu listu ili ako nadjem na netu pa poslati link
Hvala ti puno, znam da je veliki posao, ali nije žurba, tek učim,
hvala, hvala. :)
kandelabar

#358 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

Black swan wrote:ja imam neku spravu za prskanje i modru galicu cini mi se ali to dugo nije koristeno
ja sam upao u vocnjak s neba

uvijek sam bio tu ali nikad nisam pratio kako se radi jer me nije zanimalo

samo kosim to me zanima i popravljam uokolo sta znam i mogu
promjenio si sliku profila
Del_Boy_Trotter

#359 Re: Voćnjak

Post by Del_Boy_Trotter »

Banksy wrote:
Del_Boy_Trotter wrote: Ove godine jabuka odlično cvjeta, kod mene šljiva nešto lošije, kruška viljamovka onako solidno. Ko god misli da može imati nešto bez zaštite tj. prskanja nek zna da griješi. Redovno vršim tretmane fungicidima protiv monilije i opet ima problema tj. sušenja grana. A naravno ja lično nikada ne koristim insekticide u fazi cvjetanja da ne bi pčele uništavao, bez kojih nema ni oprašivanja .
Kod mene sve malo kasni, ali bolje nego da je ranije bacilo behar, pa da ga zima slomi. Za prvi maj najavljuju par dana jutarnje minuse, valjda neće biti problema.
I moje breskve i kajsije nisu uspjele - ili se plod osuši, malen, ili grane smrznu i crne, šteta.
Od svih voćki, najbolje napreduju (okolina Sarajeva) trešnje i kruške, jabuke osrednje, ali višnje i šljive slabo, breskve i nektarine mogu zaboraviti.
Pokušavam da ih uzgojim s miniminiminimalnih prskanjem. Koja su to baš neophodna prksanja koja preporučujete?
Što se toga tiče, ako nećeš pratiti baš sva prskanja ne bi trebao propustiti:
- Plavo prskanje bakrom u februaru ( u mirovanju vegetacije), ja to radim u jesen obično plavim kamenom ( cuprablau) a u februaru crveno ulje, još to nazivaju i kupanje, moraš dobro oprskati;

- u fazi bijelih balona, prije punog cvjetanja protiv monilije nekim fungicidom;

- faza punog cvjetanja, opet monilija fungicidom, izbjegavati dva prskanja istim preparatom da ne bi biljka stvorila rezistentnost na preparat. Odličan je Chorus, pa odradiš s njim prvo prskanje a imaš npr. Kubik, Kubik plus , Signum ili Nativo za drugo prskanje ili mijenjaj svake godine preparat barem.

Po meni najvažnije prskanje u fazi tzv precvjetavanja, kada opadne 70 % latica cvijeta i kada se već zameće plod. Tada prskaš insekticid, ja uzmem neki na bazi dimetoata ( perfekhtion ili Dimetogal), 1 dcl na 100 litara vode. Njemu možeš odmah dodati i Mankogal ili neki preparat na bazi mankozeba ali ako nemaš puno prskanja bolje je prvo insekticid pa kroz dva ili tri dana mankozeb.

Još jedno prskanje je poželjno protiv truleži ploda kada plod mijenja boju u kasnijim fazama.
kory_galaktikos

#360 Re: Voćnjak

@ bansky evo ti brosura programa zastite, to je syngentina brosura i fino je objasnjeno
http://www3.syngenta.com/country/hr/Sit ... a_2012.pdf

posalji mi svoj meil u poruku ili neko drugi ako jos zeli da proslijedim sto sam otkucao program zastite agrochema-a , imam tu knjigu odicna je, nazalost nisam je mogao naci na netu u pdf-u a nemam skenera tako da sam otkucao samo to vrijeme tretiranja, ime bolesti i stetnika te naziv preparata (njihovog)
Banksy

#361 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Del_Boy_Trotter wrote:
Banksy wrote:
Što se toga tiče, ako nećeš pratiti baš sva prskanja ne bi trebao propustiti:
- Plavo prskanje bakrom u februaru ( u mirovanju vegetacije), ja to radim u jesen obično plavim kamenom ( cuprablau) a u februaru crveno ulje, još to nazivaju i kupanje, moraš dobro oprskati;

- u fazi bijelih balona, prije punog cvjetanja protiv monilije nekim fungicidom;

- faza punog cvjetanja, opet monilija fungicidom, izbjegavati dva prskanja istim preparatom da ne bi biljka stvorila rezistentnost na preparat. Odličan je Chorus, pa odradiš s njim prvo prskanje a imaš npr. Kubik, Kubik plus , Signum ili Nativo za drugo prskanje ili mijenjaj svake godine preparat barem.

Po meni najvažnije prskanje u fazi tzv precvjetavanja, kada opadne 70 % latica cvijeta i kada se već zameće plod. Tada prskaš insekticid, ja uzmem neki na bazi dimetoata ( perfekhtion ili Dimetogal), 1 dcl na 100 litara vode. Njemu možeš odmah dodati i Mankogal ili neki preparat na bazi mankozeba ali ako nemaš puno prskanja bolje je prvo insekticid pa kroz dva ili tri dana mankozeb.

Još jedno prskanje je poželjno protiv truleži ploda kada plod mijenja boju u kasnijim fazama.
Hvala ti puno za trud i info. Kako voće namjeravam uzgajati isključivo za sopstvene potrebe, nekako mi se čini da je to ipak previše prskanja ... Mislim da ću ostati samo na plavom kamenu i crvenom ulju, pa kako bude. Pokušaću nešto i s bioorganskim pripravcima tokom sezone.
Ako pršćem plavi kamen u jesen, ima li potrebe da ga ponavljam opet u februaru, prije crvenog ulja?
Del_Boy_Trotter

#362 Re: Voćnjak

Post by Del_Boy_Trotter »

Dovoljno je plavim kamenom u jesen a crveno ulje prije početka vegetacije, februar.
Banksy

#363 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Super. Hvala ti puno. :)
art vandeley

#364 Re: Voćnjak

Post by art vandeley »

ima li ko malo vise iskustva sa suzbijanjem korova, koristenjem herbicida, prskanjem I slicno... Uzeo sam opcepoznati herbicid "total" , primjenjivan od strane sirokih narodnih masa za efektivno i pouzdano suzbijanje jednogodisnjih i visegodisnjih korova :D ali mi nekako suhva time prskati, zaista zelim izbjegavati maksimalno ta sredstva. Namjena je rijesiti se korova na plantazi aronije koja je jesenas posadjena, otprilike je polovina okopana dobrom starom motikom bez ikakvog tretiranja ali ostatak se ne moze da stigne na taj nacin jer navalila sezona i poslovi sa drugih strana. Guglajuci pronadjoh podatak da se sirce moze koristiti kao prirodno sredstvo za suzbijanje korova, pa me takodjer zanima, ima li ko iskustva glede toga?
kory_galaktikos

#365 Re: Voćnjak

art vandeley wrote:ima li ko malo vise iskustva sa suzbijanjem korova, koristenjem herbicida, prskanjem I slicno... Uzeo sam opcepoznati herbicid "total" , primjenjivan od strane sirokih narodnih masa za efektivno i pouzdano suzbijanje jednogodisnjih i visegodisnjih korova :D ali mi nekako suhva time prskati, zaista zelim izbjegavati maksimalno ta sredstva. Namjena je rijesiti se korova na plantazi aronije koja je jesenas posadjena, otprilike je polovina okopana dobrom starom motikom bez ikakvog tretiranja ali ostatak se ne moze da stigne na taj nacin jer navalila sezona i poslovi sa drugih strana. Guglajuci pronadjoh podatak da se sirce moze koristiti kao prirodno sredstvo za suzbijanje korova, pa me takodjer zanima, ima li ko iskustva glede toga?
ma drug uzmes neki sistemicni herbicid, znaci ne kontaktni jer ces opet imati isti problem za 15 dana
ja koristim te sistemicne, prskam 2 puta godisnje i milina, kad nemas korova to ti je isto kao da prehranis svoje biljke (aronije)
samo moras bit pazljiv tokom prskanja, pazi se vjetrova pogotovo jer je aronija relativno niska
a za sirce nisam cuo nemam pojma
Banksy

#366 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Uzgajaš ultrazdravu aroniju, a pršćeš herbicidima ... :(
art vandeley

#367 Re: Voćnjak

Post by art vandeley »

Banksy wrote:Uzgajaš ultrazdravu aroniju, a pršćeš herbicidima ... :(
ne pršćem jos...2/3 je okopano motikom bez ikakva tretiranja...ostalo ne mogu da stignem i razmatram o alternativama...
budza

#368 Re: Voćnjak

Post by budza »

super da postojite.

e, ovako... vec duze me muci jedno pitanjce, pa mislim da ste vi, bas ti, koji cete mi pomoci.
zivo me zanima da li je moguce granu nekog ploda (drvo, vocka) na neki nacin podstreknuti da pusti koren (kao kod cveca) i da se kao takvo zasadi da raste? dakle: da li je isti proces kao i kod cveca ili ne... ako ne, kako to funkcionise?

unapred vam hvala.
platen91

#369 Re: Voćnjak

Post by platen91 »

budza wrote:super da postojite.

e, ovako... vec duze me muci jedno pitanjce, pa mislim da ste vi, bas ti, koji cete mi pomoci.
zivo me zanima da li je moguce granu nekog ploda (drvo, vocka) na neki nacin podstreknuti da pusti koren (kao kod cveca) i da se kao takvo zasadi da raste? dakle: da li je isti proces kao i kod cveca ili ne... ako ne, kako to funkcionise?

unapred vam hvala.
ukucaj u google "air layering tree propagation" mozda uspijes na ovaj nacin
Banksy

#370 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

art vandeley wrote:
Banksy wrote:Uzgajaš ultrazdravu aroniju, a pršćeš herbicidima ... :(
ne pršćem jos...2/3 je okopano motikom bez ikakva tretiranja...ostalo ne mogu da stignem i razmatram o alternativama...
Kad si dvije trećine, stići ćeš i tu jednu ... :D
Šalim se, razumijem kako je kad nemaš vremena, nego nekako mi se čini da je baš grehota ... Ovih par mjeseci su i inače najgušći s obavezama u vrtovima, i cvijeće i povrće i voće, kad se uđe u juli, već se lakše diše ...
Almir_93

#371 Re: Voćnjak

Post by Almir_93 »

Pozdrav
Već ranije sam pisao da su mi štitaste uši napale drvo limuna. Situacija je malo bolja tako da sam kupio ove proizvode:
- Insekticid BOXER 200SL
- Gnojivo za agrume 500ml (Green Garden)
- Tekuće željezo 250ml (Plantella)

Što se tiče količine koju trebam da stavljam to znam. Interesuje me koliko često i šta bih još trebao da radim ?
Za kalemljenje sam već zakasnio, barem tako mislim..

Stanje limuna od prije možete vidjeti ovdje: Image

Sada je puno bolje, kasnije ću postavit sliku trenutnog stanja ali mi trebaju i ove informacije što sam napisao gore..
Hajvan

#372 Re: Voćnjak

Post by Hajvan »

Banksy wrote:
breskva, 10. jul.2014 - naselje Pejton ( a znamo kakva je prošla godina bila):

Image
Banksy

#373 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Bravo. :thumbup:

Kako si uspio?
Hajvan

#374 Re: Voćnjak

Post by Hajvan »

Banksy wrote:Bravo. :thumbup:

Kako si uspio?
šta da kažem, meni i tri vrste palmi uspijevaju.

suvišnu informaciju na stranu, ne znam koja je sorta- osim da je donešena iz CG.
Hajvan

#375 Re: Voćnjak

Post by Hajvan »

dupli
Post Reply