Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li bi bili zainteresovani za ovu mogucnost?

Da, bila bi/bio bi zainteresovan za manje od 100 maraka mjesecno.
9
18%
Da, bio bih/ bila bi zainteresovana za do 150 maraka mjesecno.
4
8%
Da, bio bih/ bila bih zainteresovana za do 200 maraka mjesecno.
2
4%
Da, bio bih/ bila bih zainteresovana za do 250 maraka mjesecno.
1
2%
Da, bio bih/ bila bih zainteresovana/a i za vise od 250 maraka mjesecno.
8
16%
Ne, nebi bio zainteresovan/a, ne zanimaju me konji.
14
29%
Ne, nemam para za takvo nesto.
11
22%

Total votes: 49

Topla voda

#26 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Topla voda »

a kakve konje?

moj poznanik godinama ima u stali u madjarskoj konja za trke.
cak je taj konj njemu i zaradio neki novac,kad se sve sabere ,koliko placa stalu u madjarskoj i lovu koju konj zaradi na trkama.
Pietje_Bel

#27 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Topla voda wrote:a kakve konje?

moj poznanik godinama ima u stali u madjarskoj konja za trke.
cak je taj konj njemu i zaradio neki novac,kad se sve sabere ,koliko placa stalu u madjarskoj i lovu koju konj zaradi na trkama.
Pa kakvog god konja zelis. Mozes nabaviti ponija za 800 eura a mozes kupiti i arapa za 2000 eura ili lipicanera za 11.000 ili 30.000 eura (ovisno od klase). To nebi bila odgovornost manege. Konj je izbor vlasnika a manega ga samo cuva, prehranjuje i odrzava (ceslja, daje vitamine, izvodi ga vani, uvodi u stalu itd.). Vlasnik samo dode i rekreira se sa konjem tj. jase u prirodi; sam ili sa prijateljima.
Topla voda

#28 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Topla voda »

pa ne znam....ova stala u madjarskoj,koju ti pominjem ima troskove mjesecne,koji su fiksni + ima mogucnost odvodjenja konja na trke i prijave na takmicenja,koji se posebno placaju
Pietje_Bel

#29 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Topla voda wrote:pa ne znam....ova stala u madjarskoj,koju ti pominjem ima troskove mjesecne,koji su fiksni + ima mogucnost odvodjenja konja na trke i prijave na takmicenja,koji se posebno placaju
Pa dobro mozes ti uzeti svoga konja iz manege i odvesti ga na trku u butmiru. Ali glavno pitanje je znaci da uz pomoc ove male ankete uradim grubu iztragu trazista. Da li postoji interesovanje u Sarajevu za takvo nesto? Ako postoji i ako bi mi se isptilo mozda cu osnovati tu firmu.
Topla voda

#30 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Topla voda »

ja sam za,ako je moguce da ga odvedes i u bihac i u hrvatsku i u sloveniju i u madjarsku.
ako nabavis kola za prevoz nekad i da je u pratnji osoblja koje ce se tamo brinuti o njemu i sve to mi naplatiti normalno,javi se
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by PipiDugaDevetka »

Oduvijek sam želio biti kočijaš-fijakerista u narodnoj nošnji koji vozi turiste do V. Bosne ili po Gradu, ako iskažu želju.

Odlična ideja, da gradjani koji nemaju uslova za čuvanje i odgajanje konja, imaju svog ljubimca kod nekoga ko ima uslove i plaćaju mu za to.

Negdje sam čitao ili vidio putem tv. da u USA, farmeri ugovaraju proizvodnju (Svega i svačega potrebnog u domaćinstvu), a vlasnici budućih (ugovorenih) proizvoda dolaze vikendom, malo se rekreiraju okopavajući svoj luk, krompir, paradajz,...etc., kada dodje vrijeme sami poberu i pokupe urod (Dio ide u farmerove podrume sa regulacijom temp. i vlažnosti na skladištenje, za kasnije). Naravno, svi proizvodi minimalno tretirani hemikalijama (Prema propisima organik uzgoja) i NON GMO. Svaki vikend bude fešta/dernek na farmi kada se sve ove porodice okupe da ''rade''.
Baš bosanski + višestruka korist.
Pietje_Bel

#32 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Topla voda wrote:ja sam za,ako je moguce da ga odvedes i u bihac i u hrvatsku i u sloveniju i u madjarsku.
ako nabavis kola za prevoz nekad i da je u pratnji osoblja koje ce se tamo brinuti o njemu i sve to mi naplatiti normalno,javi se
Ne za pocetak bih se samo ogranicio na manegu. Ako zelis konja da negdje odvedes onda moras sam iznajmiti prikolicu za konja. Konj bi u manegi dobio sve potrebne vitamine, bio bi u stanju da trci na livadi. Zimi bi bio u stali. Konj bi bio cuvan od krade. Konja bi cesljali, odrzavali. Jednostavno sve sto je potrebno za sportksog konja i njegovo zdravlje i kondiciju to bi se radilo. Sustina je u tome da jedan Sarajlija u slobodnom vremenu dode po svojeg konja i ode na jahanje kroz prirodu te ga na kraju opet vrati u manegu gdje odgovornost nad konjem preuzima manega. Ako se konj razboli onda naravno da se troskovi veterinara idu na racun vlasnika itd. Sustina je jahanje kroz prirodu.
sijedi

#33 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by sijedi »

po slikama,pretpostavljam koja je lokacija,i lijepa je znam
ali isto tako znam da ljudi koji preko ljeta "drže" konje na tom lokalitetiu ,preko zime su ih spustili uniže krajeve
a ideja je super
smo naprijed, i obratiti pažnju na to da je gore hladno zimi
Pietje_Bel

#34 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Ja sam izracunao da bi mi se isplatilo kada bi bilo 30 musterija koji bi za 200 maraka mjesecno zelijeli placati za manegu. Ipak ima tu dosta troskova: Cuvar, radnik, stala i odrzavanje stale, jelo za konja....

Konj bi zimi bio u stali i nebi se nikada pustao kao planinski konji da ide sam u planinu. Znaci konj bi se cuvao kao u svakoj manegi jer je to sportki konj. Ljeti bi bio na velikoj livadi (velicina od oko fudbalskog stadiona, zajedno sa drugim konjima) a zimi bi bio u stali.
sijedi

#35 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by sijedi »

neka ti bude hairli , ali sumnjam da ćeš toliko mušterija nafatati i naročito po toj cijeni,
znaš svi bi ovdje bili IN ali ako može đaba
Luke Perry

#36 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Luke Perry »

To si ti racunao kad bi neko drugi kupio konje. Hajd racunaj da ti kupis te konje.
Pietje_Bel

#37 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Luke Perry wrote:To si ti racunao kad bi neko drugi kupio konje. Hajd racunaj da ti kupis te konje.
Pa ima i ta opcija ali sada istrazujem ovu opciju prvo.
Pietje_Bel

#38 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Evo da vam dam neku sliku manege:

Image

Image

Image

Image
Pietje_Bel

#39 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

:)
Eborg

#40 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Eborg »

Vidish,mislim da bi dosta ljudi bilo zainteresovano za shkolu jahanja i rent-a-horse opciju... :)

BTW,gdje je ovo slikano,na Bjelashnici?
Pietje_Bel

#41 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Eborg wrote:Vidish,mislim da bi dosta ljudi bilo zainteresovano za shkolu jahanja i rent-a-horse opciju... :)

BTW,gdje je ovo slikano,na Bjelashnici?
I ja sam bas razgovarao sa prijateljima i familijom o opciji "skole jahanja". Mislim da bi se to bolje isplatilo a uz to u vikendima za iskusne jahace organizirati "izlete na konju" preko Igmana, Bjelasnice. Ipak je veliki rizik otvoriti manegu u Sarajevu jer BiH ne poznaje tradiciju jahanja. Mislim da nebi bilo dovolno Sarajlija koji bi zelijeli da imaju vlastitog konja ali svakako ima dosta onih koji bi zelijeli da ga iznajme na par sati ili da uzmu nekoliko casova u "jahanju". U Bosni se jahanje mozda smatra vise kao nesto za "seljake" dok se to na zapadu smatra bas elitnim sportom. U svakom slucaju imam ambiciju da nesto pocnem u vezi ovoga. Za poceta kmozda nabaviti 3 konja, napraviti stalu i zaduziti covijeka koji ce odrzavati. Pa kad bih vidio da ima interesa i da se isplati onda se polako siriti...
Cholina_Lokica

#42 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Cholina_Lokica »

ideja je predobra... bilo bi super kad bi to uradio, ja bih prva volila konja, ali bi nam bilo malo tijesno u stanu :D a nisam osoba koja nest pretjerano voli otic u planine da bih kupila zemlju gdje i konja tu drzala i svaki dan isla... tako da bi to bio spas
Pietje_Bel

#43 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Dile wrote:ideja je predobra... bilo bi super kad bi to uradio, ja bih prva volila konja, ali bi nam bilo malo tijesno u stanu :D a nisam osoba koja nest pretjerano voli otic u planine da bih kupila zemlju gdje i konja tu drzala i svaki dan isla... tako da bi to bio spas
Pa kad bi postojala maneza 20 minuta voznje od Hotela Marsal na Bjelasnici (ili 40 minuta voznje od Sarajeve), da li bi ti zlijela/o platiti 200 - 250 maraka mjesecno za konja?
Cholina_Lokica

#44 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Cholina_Lokica »

bih, do nekih 250km mi je oke cijena

to sam zaboravila napisazi :)
Pietje_Bel

#45 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Dile wrote:bih, do nekih 250km mi je oke cijena

Znaci kad bi te ja nazvao i rekao da mozes da dovedes svoga konja za 200 maraka mjesecno ili mozda malo vise (ovisno o vrsti konja) ti bi zaista pristala na to ili to vise govoris iz nekog impulsivnog ugla? :D

Jesi li bas siguran/a da bi bila musterija ili jesi li barem 70% siguran/a u to? Znaci koncept maneze je da ti kao vlasnik imas duznost da placas manezi a maneza radi sve ostalo sto je potrebno da konj ostane u dobroj kondiciji. Maneza bi imala standard kao svaka druga maneza u evropi.
Pietje_Bel

#46 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Evo da stavim cijene maneze u Nizozemskoj. Naravno, standard zivlijenja u Bosni je manji i zbog toga bi i cijena u Bosni trebala biti dosta manja.
Kosten verzorging en stalling paard of pony
- Paard vanaf ca. € 350,- per maand
- Pony vanaf circa € 275,- per maand
Cijena stale i hranjenja/ pazenja/ njegovanja:
-Konj od ca. € 350,- mjesecno.
-Pony od ca. € 275,-mjesecno.
Cholina_Lokica

#47 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Cholina_Lokica »

da, da, znam sve, kazem da bih :D
Pietje_Bel

#48 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Pietje_Bel »

Dile wrote:da, da, znam sve, kazem da bih :D
Super. Mozda bi trebao angazovati biro da izvrsi neku malo ozbiljniju istragu trzista. :)

U svakom slucaju je pametnije poceti sa rent a horse opcijom pa ako osijetim da ima potraznje onda se tek uzdici do maneze... Ali ovo je tek ideja i mislim da ce trebati godina, dvije dok se nesto konkretno ne poduzme. Mislim da maneze nece biti na bjelasnici do 2015. godine. Jedino ako je neko drugi otvori. Ipak ja to moram dobro organizovati i osmisliti jer je to ipak poprilicna investicija.
Last edited by Pietje_Bel on 14/01/2009 17:37, edited 2 times in total.
Cholina_Lokica

#49 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by Cholina_Lokica »

hehe
pa eto skontas se malo i vidis moze li
to sam ja

#50 Re: Vlastiti konj u blizini Sarajeva?

Post by to sam ja »

Pietje_Bel wrote:
Dile wrote:bih, do nekih 250km mi je oke cijena

Znaci kad bi te ja nazvao i rekao da mozes da dovedes svoga konja za 200 maraka mjesecno ili mozda malo vise (ovisno o vrsti konja) ti bi zaista pristala na to ili to vise govoris iz nekog impulsivnog ugla? :D

Jesi li bas siguran/a da bi bila musterija ili jesi li barem 70% siguran/a u to? Znaci koncept maneze je da ti kao vlasnik imas duznost da placas manezi a maneza radi sve ostalo sto je potrebno da konj ostane u dobroj kondiciji. Maneza bi imala standard kao svaka druga maneza u evropi.

A sta ako bi neko doveo svog konja..placao sve uredno a pritome tog svog konja "rentao" :-)
Post Reply