vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

nije lako mijenjati format tek tako, prvo radi se o cijeni papira, druga stvar je u tome sto je format bitan radi oglasivaca. ako me sjecanje ne vara u svedskoj su velike jutarnje novine istovremeno presle na tabloid da bi oglasivaci imali isti format oglasa u svim novinama.

i tabloid kao tabloid nije problem, opet cu navesti svedsku kao primjer, sve te fine, kvalitetne, dosadne jutarnje novine su u tabloid formatu.
bice da je problem u ljudima koji to rade. jer tabloid otvara mnoge prednosti, samo ne mozes praviti "full-format" novinu u tabloidu, to zahtjeva novi pristup kada je pisanje tekstova u pitanju, duzina, fotografija, prelom.
nije dovoljno samo stampati u boji, govno je govno, pa makar bilo u koloru. (s ovim ne zelim reci da je citavo oslobodjenje lose, naprotiv. ali moze puno bolje)
ins

Post by ins »

Nisam ni ja mislio na onaj old-school format nekadasnjih novina, vec na onaj da tako kazem srednji u kojem izlaze mnoge dnevne novine.
komandant mark

Post by komandant mark »

Vlastimir Mijović podnio ostavku

Glavni i odgovorni urednik Oslobođenja Vlastimir Mijović podnio je ostavku na ovu funkciju, a naslijedit će ga njegov dosadašnji pomoćnik Faruk Borić. Mijović je u razgovoru za Sarajevo-x.com potvrdio da je odluku o ostavci donio zbog zdravstvenih problema.

"Ne osjećam se najbolje i zato sam podnio ostavku“, kazao je Mijović u kratkom razgovoru za naš portal. U saopćenju objavljenom u današnjem broju "Oslobođenja“ o novonastaloj situaciji navodi se da je Faruk Borić, dosadašnji pomoćnik glavnog i odgovornog urednika zvanično preuzeo Mijatovićevu funkciju.

"Cijeneći doprinos koji je Mijović dao novom Oslobođenju, kontekstualizirajući ga sadržajno i grafički u novom pravcu, učinit ćemo sve, a u tome očekujemo i vašu podršku, da nastavimo praviti vaše i naše bolje Oslobođenje, profesionalno i nepokolebljivo, u skladu sa novinarskim kodeksom i tržišnim zakonitostima.", navodi se u današnjem Oslobođenju.
Administrator
Forum administrator

Post by Administrator »

Vlastimir Mijović: Razlog mog odlaska nije pad tiraža Oslobođenja!

Glavni i odgovorni urednik Oslobođenja Vlastimir Mijović demantovao je za Sarajevo-x.com pisanje Dnevnog avaza da je razlog njegovog odlaska pad tiraža Oslobođenja.

"U tekstu koji ste danas objavili povodom mog odlaska sa dužnosti glavnog i odgovornog urednika Oslobođenja, iznijeli ste apsolutno netačnu tvrdnju da je razlog mog odlaska pad tiraža Oslobođenja. Upravo obratno, činjenično je zasnovana istina da je, u periodu u kojem sam vodio Oslobođenje, tiraž porastao. Izvolite to provjeriti u menadžmentu Oslobođenja. Svoju ostavku predao sam Upravi Oslobođenja i tim povodom nije održana, s mojim učešćem, nikakva sjednica nikakvog kolegija, pa tako i nisam uopšte imao priliku da nekakvom kolegiju bilo šta saopštim: ni o mom zdravstvenom stanju ni o, kako vi navodite, pritisku vlasnika na uređivačku politiku", navodi se u pismu Vlastimira Mijovića koje je poslao glavnom i odgovornom uredniku Dnevnog avaza Sejadu Lučkinu.

Podsjećamo, Vlastimir Mijović podnio je ostavku na funkciju glavnog i odgovornog urednika Oslobođenja iz zdravstvenih razloga.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080110144
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

trebalo bi se ime teme promjeniti u OSLOBOĐENJE
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

Evo na http://www.oslobodjenje.ba piše da od 1.1.2008 Oslobodjenje d.d je preregistrovano u Oslobodjenje d.o.o
Više nije dionničko društvo s obzirom da je 100% vlasnik Mims i Sa pivara
van Basten

Post by van Basten »

znači, sad su i ozvnačili ono što se priča i zna već odavno - da Hilmo stoji iza Oslobođenja
Jara

Post by Jara »

OK, nije Vlasta više urednik, al' ne znam gdje napisati da želim u "svojim" novinama imati upotrebljivu, tj. čitljivu križaljku...slova "uduplana", jedno preko drugog... :-) Na istoj stranici impresum i horoskop čitljivi...Dobro se namučim da pročitam i onaj strip, a danas, tj. juče :D nisam se ni trudila...
Ranije je bilo OK, ne znam šta se ovih dana dešava sa printom ... :-)
radeljas

Post by radeljas »

Jara wrote: Ranije je bilo OK, ne znam šta se ovih dana dešava sa printom ... :-)
stampa im je ocajna. necitljivo. treba se dobro napregnuti. a izgleda tako ruzno i neprofesionalno. nista od toliko najavljenih izmjena i citave pompe
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

Styria kupuje Oslobođenje i San
Do polovice tekuće godine bit će gotovi pregovori između austrijskog Koncerna Styria i pojedinih bh medija glede njihove kupnje, a u prvom redu se misli na novine Oslobođenje i San.

"U tijeku su naši pregovori s više partnera i sigurno je da se nakon osvajanja tržišta u Austriji, Sloveniji, te Hrvatskoj želimo širiti i na BIH. Pregovaramo s više partnera i već do prve polovice ove godine trebali bi biti poznati rezultati tih pregovora" - potvrdio za Pincom.info je izvor iz Uprave Styrie, koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, Styria će dobro razmotriti sve ponude, a na upit da li je Oslobođenje na prvom mjestu njihovih želja konstatirao je kako su im oni vrlo zanimljivi, ali ne zbog same tiskare, već poradi drugih razloga.

Inače, dijelom ovog Koncerna su utjecajne hrvatske tiskovine Večernji list i 24 sata, slovenski Dnevnik i Žurnal, austrijski Die Presse, kao i TV kuća SAT 1 Osterreich. Styria je 2006. godine imala prihode od 468 milijuna eura.

"Tiskara uopće nije presudna u svemu tome budući je ona uvijek u službi medija i zapravo u poslovima ovakve vrste predstavlja tek sekundarnu pojavu" - dodao je ovaj izvor.

Već izvjesno vrijeme se u javnosti spominje kako se na čelu novina Oslobođenje i San, odnosno čvrsto iza njih nalazi Hilmo Selimović, čelni čovjek Sarajevske pivare i kako su zapravo tom linijom krenuli pregovori između Styrie i ovih dvaju dnevnih listova. Selimović bi, kako nam je potvrdio drugi povjerljiv izvor, navodno u slučaju prodaje ovih novina bio voljan kupiti RTV Mostar, odnosno postati vlasnik ove TV kuće.

http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije ... vjesniknas
Jara

Post by Jara »

radeljas wrote:
Jara wrote: Ranije je bilo OK, ne znam šta se ovih dana dešava sa printom ... :-)
stampa im je ocajna. necitljivo. treba se dobro napregnuti. a izgleda tako ruzno i neprofesionalno. nista od toliko najavljenih izmjena i citave pompe
kako ništa, pa štampa se baš bila popravila...
pjegica

Post by pjegica »

Šta se desilo sa Antenom?
sigicalo

Post by sigicalo »

Ukinuli su antenu...sad ide tv prilog iz SAN-a
sulesavic

Post by sulesavic »

pjegica wrote:©ta se desilo sa Antenom?
©ta god da se desilo - tragedija nije prevelika...
Post Reply