vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

kamen

Post by kamen »

nakon nedavne provale novopecena dopisnica iz svajcarske amina ovcina cacajob (nije li bilo ranije cajacob?) ponovo se pojavila u oslobodjenju-ovaj puta tema hellerova cirkusijada..naravno, najlakse je uzeti tekst iz frankfurter allgemeine zeitunga, prevesti ga i plasirati u "najstarijem bh. dnevniku"..pitanje je sta oslobodjenje ima od tog teksta, ima li kakve marketinske koristi i nije li bilo ljepse da je gospodjica novinarka prisustvovala kakvom sastanku bh. organizacija koje djeluju u ch pa nam prenijela tamosnja dogadjanja..ili se mala ogrebala o dzabane kartu da bi pogledala afriku..boze me sacuvaj gluposti i jos glupljih novinarki..nova pojava: dopisnica preko veze-aferim!
volvoxII

Post by volvoxII »

ova tema treba pod kljuc, postala je besmislena

nakon svega procitanog i vidjenog moj skromni zakljucaj je

vi u Oslobodjenju mozda i hocete, ali ste jednostavno nesposobni
RizinoPolje

Post by RizinoPolje »

Tesko je za list sa jednom dugom tradicijom naci neku novu formu. Senka je trebala ostati a tandem senka vlastimri bi ucinio mnogo
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

nane_hercegovac wrote:
callmethebreeeze wrote:
Amsterdammer wrote:Danas sam pročitao tekst Hate Tupo, u sredini novina, u kojem novinarska dvaput kaže da je Barcelona glavni grad Španije, u podnaslovu i u tekstu. To je sramota zaista. Budući da poznajem dotičnu s fakulteta, jasna mi je nepismenost, ali mi nije jasno kako je to i kome promaklo od urednika, jer je nemoguće da se to ne zna.
ako je ovo istina, onda je katastrofa. to je opste obrazovanje. kako ces vjerovati da je ostatak teksta istinit ako ne zna osnovne cinjenice. mnogo me takve stvari sekiraju :D
Gdje nadje taj tekst, ja ga danas sazvaka cijelog, ali ne nadje Hatu i njezin tekst. Jesi ti siguran da je to u Oslobodjenju, da nije bola u Avazu :D
U Oslobodjenju, matere mi... sredina lista, nekakav prilog, cini mi se da se zove Portal, sad svaki dan izlazi u Oslobodjenju.
Jara

Post by Jara »

Znam ja gdje je, al' da kažem, nema teorije! :D
A da je kiks, jeste, i to veliki... srecom je izuzetak a ne masovna pojava k'o u novini anamo onoj... :D
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

nane_hercegovac wrote:
Amsterdammer wrote:
nane_hercegovac wrote: Gdje nadje taj tekst, ja ga danas sazvaka cijelog, ali ne nadje Hatu i njezin tekst. Jesi ti siguran da je to u Oslobodjenju, da nije bola u Avazu :D
U Oslobodjenju, matere mi... sredina lista, nekakav prilog, cini mi se da se zove Portal, sad svaki dan izlazi u Oslobodjenju.
Sacuvao sam novine od tog dana i u portalu nadje samo tekst o Fashin Week-u, ali nigdje se ne spominje Barcelona i Spanija :-) Mozda ja i ti kupujemo razlicita izdanja Oslobodjenja :roll:
Moguće je da za Mostar ide drugo izdanje, kunem se da je bilo tako, može neko potvrditi ko je čitao u Sarajevu.
GRAĐANIN AL" BAŠ ON

Post by GRAĐANIN AL" BAŠ ON »

Amsterdammer wrote:
nane_hercegovac wrote:
Amsterdammer wrote: U Oslobodjenju, matere mi... sredina lista, nekakav prilog, cini mi se da se zove Portal, sad svaki dan izlazi u Oslobodjenju.
Sacuvao sam novine od tog dana i u portalu nadje samo tekst o Fashin Week-u, ali nigdje se ne spominje Barcelona i Spanija :-) Mozda ja i ti kupujemo razlicita izdanja Oslobodjenja :roll:
Moguće je da za Mostar ide drugo izdanje, kunem se da je bilo tako, može neko potvrditi ko je čitao u Sarajevu.
Možda ne mislite na isti datum...
ninja-san

Post by ninja-san »

Ja sam isposlovao da se moja firma izmedju ostalog pretplati na Oslobodjenje i od danas ono mi se isporucuje.
Evidentno je da je Vlasta napravio veliki pomak, samo jos malo treba djelovati stimulativno prema novinarima da malo vise grizu i donose, kako bi dostigli brzinu koju ima npr "Avaz" ili "Nezavisne" .(Avazu se moze spocitati sto-sta, ali da imaju svoje izvore i brzinu i aktuelnost- imaju).

Sve u svemu oslobodjenje je kao gradjanska opcija sve jace i jace i vec vidim da se dize iz pepela.

Zao mi je jedino sto je u BIH sve manje gradjana ili u prijevodu -lakse je prodati cd seke aleksic nego cd npr. U2-a, to je problem. Ali polako, vaspitava se u BIH polako novi sloj gradjanski orijentiranih ljudi, i oni ce polako nadvladati "livadice". Pricali su mi moji stari kako se poslije 2. sv. rata takodjer nije moglo ostati u SA od raznih seljaka koji su "sljegli" iz raznih vukojebina. Kazu da se tek 70'ih profilirala gradjanska opcija, pojavile "cupe" koje su slusale Betalese itd. Valjda ce se i kod nas uskoro profilirati, ja vec vidim da je papanluka polako sve manje....
ZELJANICA

Post by ZELJANICA »

ninja-san wrote:Ja sam isposlovao da se moja firma izmedju ostalog pretplati na Oslobodjenje i od danas ono mi se isporucuje.
Evidentno je da je Vlasta napravio veliki pomak, samo jos malo treba djelovati stimulativno prema novinarima da malo vise grizu i donose, kako bi dostigli brzinu koju ima npr "Avaz" ili "Nezavisne" .(Avazu se moze spocitati sto-sta, ali da imaju svoje izvore i brzinu i aktuelnost- imaju).

Sve u svemu oslobodjenje je kao gradjanska opcija sve jace i jace i vec vidim da se dize iz pepela.

Zao mi je jedino sto je u BIH sve manje gradjana ili u prijevodu -lakse je prodati cd seke aleksic nego cd npr. U2-a, to je problem. Ali polako, vaspitava se u BIH polako novi sloj gradjanski orijentiranih ljudi, i oni ce polako nadvladati "livadice". Pricali su mi moji stari kako se poslije 2. sv. rata takodjer nije moglo ostati u SA od raznih seljaka koji su "sljegli" iz raznih vukojebina. Kazu da se tek 70'ih profilirala gradjanska opcija, pojavile "cupe" koje su slusale Betalese itd. Valjda ce se i kod nas uskoro profilirati, ja vec vidim da je papanluka polako sve manje....
SVAKA TI ČAST!!! Mene je duša bolila (ili boljela,više ni ja ne znam kako je ispravno) do unazad 3-4 mjeseca kad bi na trafici vidio 10-ak primjeraka "Oslobođenja" i 50-ak primjeraka "Avaza".U zadnjih mjesec dana sam primjetio da je tiraž "Oslobođenja" poprilično porastao ali i da sve više ljudi ima jako loše mišljenje o "Avazu".Što se tiče građanske opcije,takođe mislim da si u pravu.Mislim da će koncert Deep Purple-a biti pr(ij)elomni momenat.Jer, lako je Dari Bubamari da se proglasi zvijezdom kad ljudi nemaju ništa drugo da čuju i vide.Sad je u SA potpuno normalno vidjeti DEEP PURPLE,HLADNO PIVO,RUNDEKA,LAIBACH... Ima nade,ali moramo se žestoko boriti.Zbog toga: SVI NA KONCERT DEEP PURPLE-a!!!
Better Man

Post by Better Man »

ZELJANICA wrote:
ninja-san wrote:Ja sam isposlovao da se moja firma izmedju ostalog pretplati na Oslobodjenje i od danas ono mi se isporucuje.

SVAKA TI ČAST!!! Mene je duša bolila (ili boljela,više ni ja ne znam kako je ispravno) do unazad 3-4 mjeseca kad bi na trafici vidio 10-ak primjeraka "Oslobođenja" i 50-ak primjeraka "Avaza".U zadnjih mjesec dana sam primjetio da je tiraž "Oslobođenja" poprilično porastao ali i da sve više ljudi ima jako loše mišljenje o "Avazu".Što se tiče građanske opcije,takođe mislim da si u pravu.Mislim da će koncert Deep Purple-a biti pr(ij)elomni momenat.Jer, lako je Dari Bubamari da se proglasi zvijezdom kad ljudi nemaju ništa drugo da čuju i vide.Sad je u SA potpuno normalno vidjeti DEEP PURPLE,HLADNO PIVO,RUNDEKA,LAIBACH... Ima nade,ali moramo se žestoko boriti.Zbog toga: SVI NA KONCERT DEEP PURPLE-a!!!
I ne samo na Deep Purple, već i na događanja u Domu Mladih,gdje će svake subote biti jedan dobar koncert, a jedan od njih je 8 decembra kada gostuju Van Gogh.
Stočanin

Post by Stočanin »

nane_hercegovac wrote:Citam danas tekst/komentar Nermina Bise o pijaci u Stocu.
Ono sto mi smeta kod nasih medija bez obzira da li je to TV, radio, stampa, web je unosenje svog subjektivnog vidjenja, sto se nazalost moglo primjetiti u danasnjem tekstu pomenutog novinara.
Ne znam kako se moze ocekivati da Oslobodjenje krenu kupovati svi gradjani kad je ono jos dobro vezano za jednu politicku opciju i na neki nacin pretvara se u bilten te politicke stranke.
U danasnjem tekstu pomenuti novinar stavlja u isti kos stolacki HDZ i SDA sto je jako zalosno. Da ne bude zabune, ja ne branim SDA, i na izborima uvijek glasam za SDP i smatram da gradjanska opcija moze jedino dati odgovor za izlazak iz krize. Mejutim, SDA se ne moze uporedjivati sa HDZ-om iz tog razloga, sto je politika koju je HDZ provodio u ratu i koju, u nesto blazoj varijanti, i danas provodi dovela do toga da se protjeraju stolacki Bosnjaci, da se odrasli muskarci odvode u logore, ubijaju, zlostavljaju, da se unisti imovina Bosnjaka u Stocu, da se napravi jedan strasan urbicid (Nermine otidji malo do Begovine). A SDA to nije ucinila. Na pocetku rata, vecina clanova te stranke je obukla uniforme Armije Republike BiH, jedine legalne vojske. koja nije rusila vjerske objekte.
Osim toga veliki broj clanova SDA nije bas tako desnicarski orijentisan, i mnogi od njih se zalazu za jedinstvenu i cjelovitu BiH. Prije svega tu je njihov predsjednik Sulejman Tihic kome se ljuljala pozicija stranackog sefa, samo zato sto je pokusavao stranku bribliziti gradjanskoj varijanti. A kasnije je zbog istih stavova i osobine umjerenog politicara izgubio u utrci za Predsjednistvo. Nermine, trebao si biti u Jablanici na obiljezavanju 60 godina Bitke na Neretvi. I Tihic je bio, uz Juru Galica i ostale antifasiste.
Oslobodjenje jeste jedini bh. gradjanski list koji i dalje njeguje antifasizam i druge vrijednosti, cime se ne moze pohvaliti ni jedne nase novine, ali ako hoce da grade imidz jedne nezavisne i ozbiljen novine, njihovi novinari trebaju stavljati profesionalno ispred licnog.
Nane, burazeru...
Kad si ti bio zadnji put u Stocu?
I otkud ti toliko povjerenje u SDA?
Necu reci da Bise malo ne pretjeruje (da se to njemu, poznajem ga), i nisam citao taj tekst, ali je u pravu sto u isti kos trpa HDZ i SDA, jer se tvoja zamjerka odnosi na to. Kada je to bilo u Oslobodjenju? Ovi iz SDA samo klimaju glavom i nista ne cine da se takva anarhija ovdje jednom zaustavi. Prema tome, ista je to banda, jest vjeruj mi...
Pozdrav iz Stoca
titami

Post by titami »

nane prijatelju, de nam cire kako dei oslobodjenje u mostaru - zadnji put kad sam bio vidio sam da se samo avaz cita.
Jara

Post by Jara »

:thumbup: za tekst "Bakirova gumica" Ahmeda Burića u današnjem broju.
Mnooogo mi se sviđa i "Kad ne bude mene..." F.N. Haver :)
kamen

Post by kamen »

-jednom prilikom rekoh da se oslobodjenje moze komotno nazvati novi dani/novi avaz/novi ljiljan jer su sada u njemu glavne face bas novinari koji su prije "zarili i palili" u tim redakcijama (bogme okrenuse svoja ranija misljenja i pisaniju preko noci-sto li?),
-ono sto napise (prepise) njihov dopisnik iz njemacke postalo je vec otrcano a sada se njemu svojim glupim tekstovima pridruzila novopecena dopisnica svajcarka-bosanka-austrijanka a.o.-c.
-stara receptura "ja tebi-ti meni" (babo uhljebio) dobro prolazi u oslobodjenju,
- komotno se glupostima mogu nazvati njeni tekstovi iz ch i iz beca: neka ona pise o svojoj raji koliko i kada hoce, ali neka ne trosi prostor jedne sada vec bivse ozbiljne novine,
-jadna je to novina kada njene novinare (u ovom slucaju dopisnike iz njemacke i svajcarske-austrije) ne cijeni niko od bih iseljenistva ili dijasporske citalacke publike,
-go amina o.-c. & mile l., go ali bez mene i ostalih
sulesavic

Post by sulesavic »

Ima istine u ovom ¹to @kamen napisa...

I jedna bitna stvar - molim Osloboðenje da ne prebacuje sport na kraj (odnosno prije kraja). Ako je to sluèaj (moje ruke prije dvije sedmice dr¾a¹e zadnji put papirno izdanje novina u rukama, koje se tom prilikom mnogo isprlja¹e), neka smatra to jednim minusom s moje strane...
anamo 'vamo

Post by anamo 'vamo »

ima li gdje vlaste da se oglasi na forumu?
ZELJANICA

Post by ZELJANICA »

sulesavic wrote:Ima istine u ovom što @kamen napisa...

I jedna bitna stvar - molim Oslobođenje da ne prebacuje sport na kraj (odnosno prije kraja). Ako je to slučaj (moje ruke prije dvije sedmice držaše zadnji put papirno izdanje novina u rukama, koje se tom prilikom mnogo isprljaše), neka smatra to jednim minusom s moje strane...
U pravu si 100%.Kad sam vidio da u Avazu idu prvo mrtvi pa tek onda sportisti,ostao sam bez teksta.
titami

Post by titami »

ne mogu da shvatim da u zadnjih par brojeva u oslobodjenju nidje komentara o aktuelnim zbivanjima dodik-lajcek ili lajcek dodik. pa i glavni urednik raspalio o lijevim temama :?
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

..
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:14, edited 1 time in total.
Ljubicasta

Post by Ljubicasta »

Kad već spominjete kolumne, evo i ja se pridružujem ... Kolumna Snježe Mulić "Klinci-palci" je odlična ... Svaku čitam :D
bestseler

Post by bestseler »

Ja mogu POUZDANO reci da ljudi koji citaju Oslobodjenje i KOJE JA POZNAJEM su mahom bivsi Komunisti. ( Nemam nista protiv Oslobodjenja - ali to je tako ).
snowhite

Post by snowhite »

sta je to sad bitno ko je bio komunista, a ko nije. vazno je da li novina valja ili ne valja, da li nam daje dovoljno informacija ili ne daje. Ja ne znam kako ljudi mogu vise oko toga raspravljati i difamirati druge ljude i njihov rad samo zato sto su bili nesto sto se ovima ne svidja.
i kad smo kod kolumne klinci-palci i meni se svidja, vidjeh da su na ovom forumu za bajram poslali njenu kolumnu koja se isto tako zvala i to kao cestitku. Ima li neko pristup oslobodjenjevom sajtu da skine tu kolumnu
bestseler

Post by bestseler »

snowhite wrote:sta je to sad bitno ko je bio komunista, a ko nije. vazno je da li novina valja ili ne valja, da li nam daje dovoljno informacija ili ne daje. Ja ne znam kako ljudi mogu vise oko toga raspravljati i difamirati druge ljude i njihov rad samo zato sto su bili nesto sto se ovima ne svidja.
Kako pojedini ljudi POGRESNO rezonuju stvari. Ja sam rekao ( 100% stojim iza toga ) da bivsi ( ovim ih ne omalovazavam i ne mrzim ) komunisti PO NAVICI citaju Oslobodjenje. U to proslo vrijeme ( da opet me ne citirate pogresno - DOBRO vrijeme ) su bili Oslobodjenje i Vecernje novine i ja sam citao ove druge jer su imale manji format, pa mi mrsko bilo u tamvaju otvarati Oslobodjenje. I sada citam Avaz - samo petkom. Ostale novine citam ON LINE.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:14, edited 1 time in total.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:09, edited 1 time in total.
Post Reply