Lopove, nemoj mi se ti javljati i pametovati, stare ti!!! Jos iz Amerike...Kemal Kurspahic wrote:Nakon sto sam se ukupno dva puta javio na ovom Forumu, sa zeljom da doprinesem razumijevanju necega o cemu sam u Sjedinjenim Drzavama objavio dvije knjige, dao stotine intervjua i odrzao desetine predavanja, i nakon serije "odgovora" na ta moja javljanja – u kojima, pored znatno brojnijih ozbiljnih razmisljanja, ima i bezrazlozne licne mrznje i uvreda, suverenog neznanja i bahatog presudjivanja o ljudima i vremenima o kojima se ne zna nista izvan horizonata "drzavnosti od Bascarsije do vjecne vatre" - zakljucio sam da nema nikakve svrhe dopisivati se s ljudima koji i nakon najdobronamjernijeg dijaloga pamte samo ono sto oni sami kazu. Tako, naravno, i dalje mislim ali - zbog postovanja za instituciju Foruma, za sve koji ovdje ucestvuju radi razmjene znanja, ali i radi zastite onih koji bi mogli postati zrtve "sto puta ponovljene lazi" - ipak cu, posljednji put, odgovoriti na neke od izrecenih neistina sa iskrenom nadom da ce u ovoj raspravi fokus biti na buducnosti uz nuzno razumijevanje proslosti. Da ne duzim - evo razjasnjenja o kojima govorim.
CITAT: Nemojte mi samo reci da je bilo nekog trzista i neke konkurencije. Ili da ste primali platu na osnovu prodaje i po zakonima trzista. I nemojte mi reci da za postavljanje direktora i glavnih urednika nije bilo potrebno odobrenje partije, ili kako biste vi to preformulisali drustvene zajednice. Jos nam samo recite da niste bili clan partije pa da farsa bude kompletna. Mada vjerujem da je to lijepo izbrisati i presutiti pogotovu ako idete u ameriku gdje obicno pitaju “jeste li bili clan komunisticke partije?”. A to da bih nije potrosila na vas nijedan dolar, to je tek smjesno. Eto, vas je bogati ujak ili otac finansirao u toku skolovanja i vi bili nezavisni dopisnik nezavisne i privatne novine koja je zivjela od prodaje tiraza i reklama. Niste, u tome, naravno jedini. Pa svi su prosli slicno, samo su neki bili vise, a neki manje podobni. Takav je bio sistem. Licemjerno je sad to sakrivati i pricati nesto drugo.
ODGOVOR: (1) Bilo je i trzista i konkurencije i Oslobodjenje je bilo vrslo uspjesna firma u cijem je finansiranju, putem regresa za roto-papir kakav su primali svi glavni republicki i pokrajinski listovi, drzava ucestvovala sa 8 posto ukupnih prihoda lista. U vrijeme mog urednikovanja list je biljezio porast tiraza za prosjecno 5.000 primjeraka godisnje a trzisnu orijentaciju pokazali smo i tako sto smo naslijedjenu zakletvu Druze Tito mi Ti se kunemo u vrhu prve strane lista zamijenili oglasom Gorenja (Ozren Kebo je o tome u Vecernjim novinama objavio komentar pod duhovitim naslovom: Druze Velenje, mi ti se Gorenje). Osim toga - Oslobodjenje je bilo izdavac i najtiraznijih djecjih listova u Jugoslaviji (Male novine i Vesela sveska prodavali su se po u vise od 100,000 primjeraka u cvrstoj godisnjoj pretplati); As i Una su dostizali i tiraze od 200.000 primjeraka; tiraze od 60-80.000 u svojim najboljim vremenima imali su i nedjeljnici Svijet i Nedjelja; Vecernje novine su takodje prodavale vise primjeraka nego Avaz danas ... - valjda je to dovoljno da ilustruje koliko smo bili upuceni na trziste i zavisili od njega. (Da ne podsjecam das u u BiH tada postojale I zaista velike izvozne firme – Energoinvest, UNIS, Sipad i druge – prema kojima je danasnja ratnoprofiterska ekonomija tetica i amidzica i patuljasta i nakazna). (2) Na ideolosko-talibansko isljedjivanje o clanstvu u Partiji nemam sta reci osim da je vodja Partije ciji sam ja bio clan bio jako cijenjen u Americi a njegova zemlja dobijala presudnu pomoc sa Zapada zbog njegovog odbijanja da slijedi diktat iz Moskve. O mome radu i prije rata pisao je u svojoj knjizi posljednji americki ambasador u Jugoslaviji a kasnije i drugi americki autori. (3) Nekada jeste bila potrebna partijska preporuka za istaknute funkcije ali ja sam bio prvi glavni urednik Oslobodjenja i jedan od prvih u Jugoslaviji u cijem su izboru 1988. godine odlucujucu rijec imali sami novinari, o cemu su tada kao o znacajnoj cinjenici u osvajanju slobode stampe pisali i drugi u Jugoslaviji i mnogi u svijetu.
CITAT: ... Ako je samo takva projugoslovenska Bosna moguca, onda nesto nije u redu sa vasim stavom i odnosom prema Bosni. Pa Bosna je postojala 700 i kusur godina prije Jugoslavije. Postojala je i prije nego sto su neki njeni gradjani poceli deklarisati kao srbi i hrvati, itd.
ODGOVOR: Rekao sam samo da je Bosna u kojoj su svi ravnopravni i u kojoj ravnopravno rade i slobodno govore pripadnici svih njenih naroda jedino moguca mirna Bosna (i Hercegovina) i tako jeste i tako ce biti - tome nemam sta dodati ili oduzeti. Meni uopste nisu potrebne lekcije o JNA, saosjecanju za zrtve, srpskom ili hrvatskom velikodrzavlju - o tome sam napisao knjige. Svoja predavanja ostavite za istomisljenike koji odnekud zaista vjeruju kako je sloboda osvanula s izborima 1990.
CITAT: ... nagrade su sigurno posljedica rata, tj. nisu sigurno dosle bas samo od toga sto je neko ocijenio kvalitet tekstova, istrazivacko novinarstvo ili uredjivacku politiku u to vrijeme. Vise je to bilo za hrabrost i za sarajevski otpor opsadi i destrukciji, koji nije ukljucivao samo novinare oslobodjenja. To sto ste i vi pisali dobre kolumne, dolazilo je isto kao rezultat situacije.
ODGOVOR: O tome zasto su nagradjivali Oslobodjenje valjda najbolje znaju oni koji su nagrade dodjeljivali. U njihovim obrazlozenjima govori se o hrabrosti da se govori istina i pod udarima artiljerije; o ulozi Oslobodjenja u ocuvanju bosanske tradicije i kulture etnicke i vjerske tolerancije; o tome da je list i pod najtezim uslovima u kojima je ikad izlazio ijedan list u svijetu i na svojim stranicama i svojim redakcijskim sastavom odrazavao te ideje i tu tradiciju. I za kraj: i ovaj odgovor je gotovo dva puta kraci od posta na koji se odnosi. Sve ostale komentare, pa i one u kojima se prepoznaje nezeljena licna povrijedjenost ili one u kojima se stovanim sabesjednicima u mojim odgovorima prividja lik Mirnesa Ajanovica, smatram dobrodoslim, ispoljavanjem razlicitih, pa makar i krajnje neosnovanih, misljenja i osjecanja i ne vidim potrebu da i na njih odgovaram.
Ti, koji si istjerao jednu predivnu porodicu iz vlastitog stana na ulicu, da bi sada taj isti stan koristio za ko zna sta...
Srami se Kurspahicu!!!
Samo da znas, imas srece sto su to dobri ljudi i sto se ne znaju zaliti, ali da sam se ja pitao svi u ovoj drzavi bi saznali kakav je u stvari K.K.