vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Haris033

Post by Haris033 »

Kemal Kurspahic wrote:Nakon sto sam se ukupno dva puta javio na ovom Forumu, sa zeljom da doprinesem razumijevanju necega o cemu sam u Sjedinjenim Drzavama objavio dvije knjige, dao stotine intervjua i odrzao desetine predavanja, i nakon serije "odgovora" na ta moja javljanja – u kojima, pored znatno brojnijih ozbiljnih razmisljanja, ima i bezrazlozne licne mrznje i uvreda, suverenog neznanja i bahatog presudjivanja o ljudima i vremenima o kojima se ne zna nista izvan horizonata "drzavnosti od Bascarsije do vjecne vatre" - zakljucio sam da nema nikakve svrhe dopisivati se s ljudima koji i nakon najdobronamjernijeg dijaloga pamte samo ono sto oni sami kazu. Tako, naravno, i dalje mislim ali - zbog postovanja za instituciju Foruma, za sve koji ovdje ucestvuju radi razmjene znanja, ali i radi zastite onih koji bi mogli postati zrtve "sto puta ponovljene lazi" - ipak cu, posljednji put, odgovoriti na neke od izrecenih neistina sa iskrenom nadom da ce u ovoj raspravi fokus biti na buducnosti uz nuzno razumijevanje proslosti. Da ne duzim - evo razjasnjenja o kojima govorim.

CITAT: Nemojte mi samo reci da je bilo nekog trzista i neke konkurencije. Ili da ste primali platu na osnovu prodaje i po zakonima trzista. I nemojte mi reci da za postavljanje direktora i glavnih urednika nije bilo potrebno odobrenje partije, ili kako biste vi to preformulisali drustvene zajednice. Jos nam samo recite da niste bili clan partije pa da farsa bude kompletna. Mada vjerujem da je to lijepo izbrisati i presutiti pogotovu ako idete u ameriku gdje obicno pitaju “jeste li bili clan komunisticke partije?”. A to da bih nije potrosila na vas nijedan dolar, to je tek smjesno. Eto, vas je bogati ujak ili otac finansirao u toku skolovanja i vi bili nezavisni dopisnik nezavisne i privatne novine koja je zivjela od prodaje tiraza i reklama. Niste, u tome, naravno jedini. Pa svi su prosli slicno, samo su neki bili vise, a neki manje podobni. Takav je bio sistem. Licemjerno je sad to sakrivati i pricati nesto drugo.

ODGOVOR: (1) Bilo je i trzista i konkurencije i Oslobodjenje je bilo vrslo uspjesna firma u cijem je finansiranju, putem regresa za roto-papir kakav su primali svi glavni republicki i pokrajinski listovi, drzava ucestvovala sa 8 posto ukupnih prihoda lista. U vrijeme mog urednikovanja list je biljezio porast tiraza za prosjecno 5.000 primjeraka godisnje a trzisnu orijentaciju pokazali smo i tako sto smo naslijedjenu zakletvu Druze Tito mi Ti se kunemo u vrhu prve strane lista zamijenili oglasom Gorenja (Ozren Kebo je o tome u Vecernjim novinama objavio komentar pod duhovitim naslovom: Druze Velenje, mi ti se Gorenje). Osim toga - Oslobodjenje je bilo izdavac i najtiraznijih djecjih listova u Jugoslaviji (Male novine i Vesela sveska prodavali su se po u vise od 100,000 primjeraka u cvrstoj godisnjoj pretplati); As i Una su dostizali i tiraze od 200.000 primjeraka; tiraze od 60-80.000 u svojim najboljim vremenima imali su i nedjeljnici Svijet i Nedjelja; Vecernje novine su takodje prodavale vise primjeraka nego Avaz danas ... - valjda je to dovoljno da ilustruje koliko smo bili upuceni na trziste i zavisili od njega. (Da ne podsjecam das u u BiH tada postojale I zaista velike izvozne firme – Energoinvest, UNIS, Sipad i druge – prema kojima je danasnja ratnoprofiterska ekonomija tetica i amidzica i patuljasta i nakazna). (2) Na ideolosko-talibansko isljedjivanje o clanstvu u Partiji nemam sta reci osim da je vodja Partije ciji sam ja bio clan bio jako cijenjen u Americi a njegova zemlja dobijala presudnu pomoc sa Zapada zbog njegovog odbijanja da slijedi diktat iz Moskve. O mome radu i prije rata pisao je u svojoj knjizi posljednji americki ambasador u Jugoslaviji a kasnije i drugi americki autori. (3) Nekada jeste bila potrebna partijska preporuka za istaknute funkcije ali ja sam bio prvi glavni urednik Oslobodjenja i jedan od prvih u Jugoslaviji u cijem su izboru 1988. godine odlucujucu rijec imali sami novinari, o cemu su tada kao o znacajnoj cinjenici u osvajanju slobode stampe pisali i drugi u Jugoslaviji i mnogi u svijetu.

CITAT: ... Ako je samo takva projugoslovenska Bosna moguca, onda nesto nije u redu sa vasim stavom i odnosom prema Bosni. Pa Bosna je postojala 700 i kusur godina prije Jugoslavije. Postojala je i prije nego sto su neki njeni gradjani poceli deklarisati kao srbi i hrvati, itd.

ODGOVOR: Rekao sam samo da je Bosna u kojoj su svi ravnopravni i u kojoj ravnopravno rade i slobodno govore pripadnici svih njenih naroda jedino moguca mirna Bosna (i Hercegovina) i tako jeste i tako ce biti - tome nemam sta dodati ili oduzeti. Meni uopste nisu potrebne lekcije o JNA, saosjecanju za zrtve, srpskom ili hrvatskom velikodrzavlju - o tome sam napisao knjige. Svoja predavanja ostavite za istomisljenike koji odnekud zaista vjeruju kako je sloboda osvanula s izborima 1990.

CITAT: ... nagrade su sigurno posljedica rata, tj. nisu sigurno dosle bas samo od toga sto je neko ocijenio kvalitet tekstova, istrazivacko novinarstvo ili uredjivacku politiku u to vrijeme. Vise je to bilo za hrabrost i za sarajevski otpor opsadi i destrukciji, koji nije ukljucivao samo novinare oslobodjenja. To sto ste i vi pisali dobre kolumne, dolazilo je isto kao rezultat situacije.

ODGOVOR: O tome zasto su nagradjivali Oslobodjenje valjda najbolje znaju oni koji su nagrade dodjeljivali. U njihovim obrazlozenjima govori se o hrabrosti da se govori istina i pod udarima artiljerije; o ulozi Oslobodjenja u ocuvanju bosanske tradicije i kulture etnicke i vjerske tolerancije; o tome da je list i pod najtezim uslovima u kojima je ikad izlazio ijedan list u svijetu i na svojim stranicama i svojim redakcijskim sastavom odrazavao te ideje i tu tradiciju. I za kraj: i ovaj odgovor je gotovo dva puta kraci od posta na koji se odnosi. Sve ostale komentare, pa i one u kojima se prepoznaje nezeljena licna povrijedjenost ili one u kojima se stovanim sabesjednicima u mojim odgovorima prividja lik Mirnesa Ajanovica, smatram dobrodoslim, ispoljavanjem razlicitih, pa makar i krajnje neosnovanih, misljenja i osjecanja i ne vidim potrebu da i na njih odgovaram.
Lopove, nemoj mi se ti javljati i pametovati, stare ti!!! Jos iz Amerike...

Ti, koji si istjerao jednu predivnu porodicu iz vlastitog stana na ulicu, da bi sada taj isti stan koristio za ko zna sta...

Srami se Kurspahicu!!!
:x :x :x

Samo da znas, imas srece sto su to dobri ljudi i sto se ne znaju zaliti, ali da sam se ja pitao svi u ovoj drzavi bi saznali kakav je u stvari K.K.
Last edited by Haris033 on 22/05/2007 11:01, edited 1 time in total.
titami

Post by titami »

nane u pravu si... prva je sarena ko uskrsno jaje.

ako neko iz oslobodjenja ovo cita ...... smanjite dozivljaj sa bojama
.......jedna je dovoljna....... ostalo dotjerajte sa slikama

ipak, novina je mnogo bolja
Faust

Post by Faust »

tribina oslobodjenje wrote: U odnosu na uređivanje M.Šagolja Senka je Oslobođenje digla na visoki nivo,a OVAJ ga sada spušta ispod,puno ispod.A samo zbog ukidanja TRIBINE treba ga otjerati,ili natjerati da je vrati i u nekom obliku u kojem će čitaoci imati pravo da nešto kažu.TRIBINA izlazi preko 30
godina.

:lol: :lol: "..u odnosu na Šagolja". Još se smijem. Pa da je bilo ko, ko je u životu napisao makar jedan tekst novinski došao nakon Šagolja na mjesto urednika, mogao je reći da je napredovao. Ako su jedini argumenti da je novina postala lošija ukidanjem Tribine i odlaskom S. K., onda Vlasta nema šta brinuti - pravi odličnu novinu.
Trebalo bi ostaviti nekakav prostor za čitateljske tekstove; ja lično soro nikad nisam čitao tekstove u ukinutoj rubrici...
Faust

Post by Faust »

radeljas wrote:
Haris033 wrote:Lopove, nemoj mi se ti javljati i pametovati, stare ti!!! Jos iz Amerike...

Ti, koji si istjerao jednu predivnu porodicu iz vlastitog stana na ulicu, da bi sada taj isti stan koristio za ko zna sta...

Srami se Kurspahicu!!!
[/color][/size] :x :x :x

Samo da znas, imas srece sto su to dobri ljudi i sto se ne znaju zaliti, ali da sam se ja pitao svi u ovoj drzavi bi saznali kakav je u stvari K.K.
ma nemoj tako, sad ce nama kemo objasniti sta je u stvari istina, sta se desavalo i sta nam se desava i to pravo iz amerike. njemu je taj stan valjda jugoslovenska vlast dodjelila jednodusnom odlukom kucnog savjeta na cijem je on celu bio ... a on je to sad iznajmio medjunarodnoj zajednici za neke sitne pare. a medj. zajednica je tu da nam pomogne i da svi zivimo bolje
Trgate iz konteksta i liječite lične frustracije. Sve bi bilo ok da napadnete i druge grabitelje društvenih stanova. Samo Kurspahića - malo je lično...
Kemal Kurspahic

Post by Kemal Kurspahic »

CITAT:

Srami se Kurspahicu!!!

ODGOVOR: Ako se vec ne mozete drzati teme (o novom uredniku i novom Oslobodjenju) mogli biste se drzati cinjenica. Svoj stan u Sarajevu, na koji imam neprekinuto stanarsko pravo punih 32 godine i u kojem su prohodavala moja djeca, uredno sam otkupio po vazecim propisima. Porodica – koju necu karakterisati – pokusala je “osloboditi” taj stan po vazecim lokalnim zakonima bezakonja: skinula moju i stavila svoju bravu i nisam je ja izbacio iz svog stana nego sud. Zao mi je zbog ogromne vecine ucesnika Foruma sto na izljev nekontrolisane licne mrznje moram i odgovoriti licno i zelim vam da nastavite sadrzajnu i civilizovanu raspravu.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Haris033 wrote:
Kemal Kurspahic wrote:Nakon sto sam se ukupno dva puta javio na ovom Forumu, sa zeljom da doprinesem razumijevanju necega o cemu sam u Sjedinjenim Drzavama objavio dvije knjige, dao stotine intervjua i odrzao desetine predavanja, i nakon serije "odgovora" na ta moja javljanja ? u kojima, pored znatno brojnijih ozbiljnih razmisljanja, ima i bezrazlozne licne mrznje i uvreda, suverenog neznanja i bahatog presudjivanja o ljudima i vremenima o kojima se ne zna nista izvan horizonata "drzavnosti od Bascarsije do vjecne vatre" - zakljucio sam da nema nikakve svrhe dopisivati se s ljudima koji i nakon najdobronamjernijeg dijaloga pamte samo ono sto oni sami kazu. Tako, naravno, i dalje mislim ali - zbog postovanja za instituciju Foruma, za sve koji ovdje ucestvuju radi razmjene znanja, ali i radi zastite onih koji bi mogli postati zrtve "sto puta ponovljene lazi" - ipak cu, posljednji put, odgovoriti na neke od izrecenih neistina sa iskrenom nadom da ce u ovoj raspravi fokus biti na buducnosti uz nuzno razumijevanje proslosti. Da ne duzim - evo razjasnjenja o kojima govorim.

CITAT: Nemojte mi samo reci da je bilo nekog trzista i neke konkurencije. Ili da ste primali platu na osnovu prodaje i po zakonima trzista. I nemojte mi reci da za postavljanje direktora i glavnih urednika nije bilo potrebno odobrenje partije, ili kako biste vi to preformulisali drustvene zajednice. Jos nam samo recite da niste bili clan partije pa da farsa bude kompletna. Mada vjerujem da je to lijepo izbrisati i presutiti pogotovu ako idete u ameriku gdje obicno pitaju ?jeste li bili clan komunisticke partije??. A to da bih nije potrosila na vas nijedan dolar, to je tek smjesno. Eto, vas je bogati ujak ili otac finansirao u toku skolovanja i vi bili nezavisni dopisnik nezavisne i privatne novine koja je zivjela od prodaje tiraza i reklama. Niste, u tome, naravno jedini. Pa svi su prosli slicno, samo su neki bili vise, a neki manje podobni. Takav je bio sistem. Licemjerno je sad to sakrivati i pricati nesto drugo.

ODGOVOR: (1) Bilo je i trzista i konkurencije i Oslobodjenje je bilo vrslo uspjesna firma u cijem je finansiranju, putem regresa za roto-papir kakav su primali svi glavni republicki i pokrajinski listovi, drzava ucestvovala sa 8 posto ukupnih prihoda lista. U vrijeme mog urednikovanja list je biljezio porast tiraza za prosjecno 5.000 primjeraka godisnje a trzisnu orijentaciju pokazali smo i tako sto smo naslijedjenu zakletvu Druze Tito mi Ti se kunemo u vrhu prve strane lista zamijenili oglasom Gorenja (Ozren Kebo je o tome u Vecernjim novinama objavio komentar pod duhovitim naslovom: Druze Velenje, mi ti se Gorenje). Osim toga - Oslobodjenje je bilo izdavac i najtiraznijih djecjih listova u Jugoslaviji (Male novine i Vesela sveska prodavali su se po u vise od 100,000 primjeraka u cvrstoj godisnjoj pretplati); As i Una su dostizali i tiraze od 200.000 primjeraka; tiraze od 60-80.000 u svojim najboljim vremenima imali su i nedjeljnici Svijet i Nedjelja; Vecernje novine su takodje prodavale vise primjeraka nego Avaz danas ... - valjda je to dovoljno da ilustruje koliko smo bili upuceni na trziste i zavisili od njega. (Da ne podsjecam das u u BiH tada postojale I zaista velike izvozne firme ? Energoinvest, UNIS, Sipad i druge ? prema kojima je danasnja ratnoprofiterska ekonomija tetica i amidzica i patuljasta i nakazna). (2) Na ideolosko-talibansko isljedjivanje o clanstvu u Partiji nemam sta reci osim da je vodja Partije ciji sam ja bio clan bio jako cijenjen u Americi a njegova zemlja dobijala presudnu pomoc sa Zapada zbog njegovog odbijanja da slijedi diktat iz Moskve. O mome radu i prije rata pisao je u svojoj knjizi posljednji americki ambasador u Jugoslaviji a kasnije i drugi americki autori. (3) Nekada jeste bila potrebna partijska preporuka za istaknute funkcije ali ja sam bio prvi glavni urednik Oslobodjenja i jedan od prvih u Jugoslaviji u cijem su izboru 1988. godine odlucujucu rijec imali sami novinari, o cemu su tada kao o znacajnoj cinjenici u osvajanju slobode stampe pisali i drugi u Jugoslaviji i mnogi u svijetu.

CITAT: ... Ako je samo takva projugoslovenska Bosna moguca, onda nesto nije u redu sa vasim stavom i odnosom prema Bosni. Pa Bosna je postojala 700 i kusur godina prije Jugoslavije. Postojala je i prije nego sto su neki njeni gradjani poceli deklarisati kao srbi i hrvati, itd.

ODGOVOR: Rekao sam samo da je Bosna u kojoj su svi ravnopravni i u kojoj ravnopravno rade i slobodno govore pripadnici svih njenih naroda jedino moguca mirna Bosna (i Hercegovina) i tako jeste i tako ce biti - tome nemam sta dodati ili oduzeti. Meni uopste nisu potrebne lekcije o JNA, saosjecanju za zrtve, srpskom ili hrvatskom velikodrzavlju - o tome sam napisao knjige. Svoja predavanja ostavite za istomisljenike koji odnekud zaista vjeruju kako je sloboda osvanula s izborima 1990.

CITAT: ... nagrade su sigurno posljedica rata, tj. nisu sigurno dosle bas samo od toga sto je neko ocijenio kvalitet tekstova, istrazivacko novinarstvo ili uredjivacku politiku u to vrijeme. Vise je to bilo za hrabrost i za sarajevski otpor opsadi i destrukciji, koji nije ukljucivao samo novinare oslobodjenja. To sto ste i vi pisali dobre kolumne, dolazilo je isto kao rezultat situacije.

ODGOVOR: O tome zasto su nagradjivali Oslobodjenje valjda najbolje znaju oni koji su nagrade dodjeljivali. U njihovim obrazlozenjima govori se o hrabrosti da se govori istina i pod udarima artiljerije; o ulozi Oslobodjenja u ocuvanju bosanske tradicije i kulture etnicke i vjerske tolerancije; o tome da je list i pod najtezim uslovima u kojima je ikad izlazio ijedan list u svijetu i na svojim stranicama i svojim redakcijskim sastavom odrazavao te ideje i tu tradiciju. I za kraj: i ovaj odgovor je gotovo dva puta kraci od posta na koji se odnosi. Sve ostale komentare, pa i one u kojima se prepoznaje nezeljena licna povrijedjenost ili one u kojima se stovanim sabesjednicima u mojim odgovorima prividja lik Mirnesa Ajanovica, smatram dobrodoslim, ispoljavanjem razlicitih, pa makar i krajnje neosnovanih, misljenja i osjecanja i ne vidim potrebu da i na njih odgovaram.

Srami se Kurspahicu!!!
:x :x :x

gdje moderator da brise ovo?! kk se ako nista registrovao pod svojim imenom. lako je prozivati pod pseudonimom.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

i u cemu je kk pogrijesio ako je istjerao porodicu iz VLASTITOG stana. ja to tumacim da ih je istjerao iz svog stana, doduse ja sam dijasporac pa mozda ne znam nas jezik najbolje :D
Neelix

Post by Neelix »

Faust wrote:
radeljas wrote:
Haris033 wrote:Lopove, nemoj mi se ti javljati i pametovati, stare ti!!! Jos iz Amerike...

Srami se Kurspahicu!!!
[/color][/size] :x :x :x

ma nemoj tako, sad ce nama kemo objasniti sta je u stvari istina, sta se desavalo i sta nam se desava i to pravo iz amerike. njemu je taj stan valjda jugoslovenska vlast dodjelila jednodusnom odlukom kucnog savjeta na cijem je on celu bio ... a on je to sad iznajmio medjunarodnoj zajednici za neke sitne pare. a medj. zajednica je tu da nam pomogne i da svi zivimo bolje
Trgate iz konteksta i liječite lične frustracije. Sve bi bilo ok da napadnete i druge grabitelje društvenih stanova. Samo Kurspahića - malo je lično...
pitam se bil' ovako reagovao da je kritikovan neko od "onih drugih"
Nancy Drew

#384 Re: novi urednik v.mijović

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 16:00, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Sta ce im Tribina kad Vlasta cita forum? (i na tom svaka cast)
Kakva je razlika izmedju nas ovdje i Masica u Tribini?
(Ovo za ove :P sto su im sega ljudi koji imaju potrebu da se i njihova cuje/vidi)
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Vingo

Post by Vingo »

Pa nisu likovi krivi.....to je do urednika sta ce objaviti.....

Ja nisam za tribinu. Al sam za humanitarnu akciju "Poklonimo Mugdimu i Masicu ADSL i IE for dummies"

PS Ne spominji demokratiju pleaseeeeeeeeeeeeeee! Pun mi je nepostojeci organ danas!
Saraswati

Post by Saraswati »

Vingo wrote:Pa nisu likovi krivi.....to je do urednika sta ce objaviti.....

Ja nisam za tribinu. Al sam za humanitarnu akciju "Poklonimo Mugdimu i Masicu ADSL i IE for dummies"

PS Ne spominji demokratiju pleaseeeeeeeeeeeeeee! Pun mi je nepostojeci organ danas!
Čovjek ima preko 80 godina :D :D :D
Vingo

Post by Vingo »

Pa sta? Ako mu se pise - nek pise. Da svi citaju! :)
Saraswati

Post by Saraswati »

Pa neka, i ja kažem :) Samo mi šega :D :D
Faust

Post by Faust »

Prvo je nastala Tribina pa se iz nje razvilo Oslobođenje. Ljudi moji, kako će Oslobođenje bez te neponovljive rubrike!!!!???? :roll: :roll: :roll: :shock: :shock: :P
sekspir

Post by sekspir »

Nepravedno su zaboravljeni Matija Lapenda,Milovan Mic Divjakinja,Meho Curovac...general Mujo Kafedzic,Pa vi uporedite ove i stalne kolumniste :-D
Timotije

Post by Timotije »

InfraRedRidinghood wrote:
Faust wrote:Prvo je nastala Tribina pa se iz nje razvilo Oslobođenje. Ljudi moji, kako će Oslobođenje bez te neponovljive rubrike!!!!???? :roll: :roll: :roll: :shock: :shock: :P
Nogirati Vrička i Bakšića, hoćemo Agu i Mugdima :P :P :P
I da nam se da "Odjeci i reagovanja".
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Saraswati wrote:
Vingo wrote:Pa nisu likovi krivi.....to je do urednika sta ce objaviti.....

Čovjek ima preko 80 godina :D :D :D
cijelo Novo Oslobodjenje je gerontolosko, a politika je u bukvalno stilu Sjasi Kurta da uzjase Murta. Otisla Andjelina a dosla Nada Salom koja ide prema 70-oj. I onda se ne treba cuditi sto ljudi u najboljim godinama zivota nemaju posla, volontiraju, prezivljavaju od sitnih honorara :(
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
titami

Post by titami »

danasnja prica na duplerici je prava....
sportske strane isto za peticu............
...................................svaka cast!!!
basta sljezove boje

Nancy Drew wrote: Došla Nada, došla ... prije 30 godina. :roll:

btw Nada Salom :thumbup:
na mjesto urednice kulturne rubrike Oslobodjenja sigurno nije dosla prije 30 godina :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:58, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

Nancy Drew wrote:
basta sljezove boje wrote:Otisla Andjelina a dosla Nada Salom koja ide prema 70-oj. I onda se ne treba cuditi sto ljudi u najboljim godinama zivota nemaju posla, volontiraju, prezivljavaju od sitnih honorara :(
volontera za urednika :?
nemoj suditi o ljudima na osnovu njihovog trenutnog statusa. Oslobodjenje je poznato po jakoj kulturnoj rubrici, jednom je osamdesetih osvanula zanimljiva kritika o jednom koncertu. Kriticarka je propisno i strucno analizirala izvedbu ali onu koja je pisala na programu a ne onu koja je izvodjena :D

izvjesni Mile, novinar kojeg prije rata niko nije ni cuo ni vidio (vec se tvrdi da je radio kao sekretar u CK) objavljuje u Oslobodjenju clanke o svemu i svacemu, kao da se radi o zidnim noviama u nekoj skoli, red kulture, red politike, red sporta. Iz clanaka je vidljivo da covjek prevodi tudje clanke bez navodjenja izvora i da bi to sto on radi mogao raditi svaki apsolvent gemanistike u Sarajevu. Smjesno je i pateticno uz njegove clanke stavljati "ekskluzivno iz Bielefelda". A Bielefeld je jedna rupetina u kojoj ima Dr. Oetker tvornica i jos par pogona i koja je u svakom pogledu potpuno nebitna. Placati "dopisnika iz Bielefelda" moze samo Oslobodjenje :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:58, edited 1 time in total.
Post Reply