Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdinandu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NeenaSa

#76 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by NeenaSa »

Okupator je, okupator.
Debilno.
Ispravite ako grijesim, gdje postoji isti u Austriji.
dezurni_ucenik

#77 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

Fakat jebo ti tramvaje i vodovod,Vijecnicu i Marin Dvor.Okupator je okupator.
Bodkin

#78 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Bodkin »

racionalista wrote:kad može tito imati ulicu što ovaj ne bi mogao imati spomenik
:-) a u kur**, tacno da udaras glavom u zid pola sata
emigrazione

#79 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by emigrazione »

Dabogda nas veceras opet okupirali
mayab

#80 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by mayab »

Ne brini se, okupirani smo od strane domacih izdajnika, pa ti razmisljaj!
nosara

#81 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by nosara »

Bodkin wrote:
racionalista wrote:kad može tito imati ulicu što ovaj ne bi mogao imati spomenik
:-) a u kur**, tacno da udaras glavom u zid pola sata
:lol:

Njofra:

„Ja sam potpuno siguran, čak bih se mogao i kladiti, da će onog trenutka kad se učini kraj tim sramnim mađarskim intrigama (što se sasvim lako može učiniti, jer je Mađar pravi Hun i Azijat koji se uvek hvali, ali se predaje čim se protiv njega preduzme energična akcija) i Sloveni prestati sa svojim žestokim jurišima i ponovo se mirno i poslušno pokoriti kulturno superiornim Germanima“
OldMayor

#82 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by OldMayor »

Joj citam ono pismo i kontam pa zar moze neko bit tako glup. :|
OldMayor

#83 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by OldMayor »

Država wrote:Dajte ba ljudi, uozbiljite se. Ferdinand je bio okupator i gotovo. Eh sad, da je ostala Austro-Ugarska, da je ovo, da je ono... U svakom slučaju, Ferdinand nije anektirao Bosnu iz ljubavi prema istoj, nego iz želje da proširi svoj uticaj što više. DakleM, ako može spomenik Ferdinandu, može onda i Paveliću jer jer je Bosna bila dijelom NDH-a u drugom svjetskom ratu.

Molim nekoga ko zna kako se to radi na Klix-u da postavi anketu sa tri moguća odgovora:

1.) Želimo spomenik Francu Ferdinandu,

2.) Želimo spomenik Gavrilu Principu,

3.) Želimo spomenik koji pokazuje kako Princip ubija Ferdinanda.

Baš me zanima kakav bi rezultat ankete bio...

(a možda i vlasti čitaju klix pa se dozovu pameti).

:bih:
A sta je Turska bila? Ista ona turska sa kojom pokusavamo na sve nacine da se povezemo, ali nas oni ne jebu ni 2%. Napustili su nas jednom, napustili su nas drugi put i opet i dalje ih boli qrac za jednom bosnom. Ali eto raja opet vise voli tursku i gleda je kao neku nasu majku. :oops: :run:

Ali ajd razumijem to, raja ih voli jer su muslimani. Ali i taj islam nam je nametnut, treba biti onda i tu objektivan. Kako bi se osjecao da sutra neko dodje i nametne ti krscanstvo. Ne bi ti bilo svejedno. E pa tako da nije bilo turske, ne bi ni mi bili muslimani / mada ja sam ateista, ali eto moji su roditelji su muslimani i moji preci. Zasto onda narod ne odbaci tu okupatorsku vjeru.

Mislim logika ljudi koji se protive ovome je meni nigdje veze. Bosna je uvijek bila pod necijom cizmom i fakat, ako cemo dizati spomenike onda neka ih dignu Kulinu banu, jer za 92 i nasu samostalnost koja najvise zasluzuje neki vid spomenika, nikad ga necemo moci dici da se svi dogovorimo.
Hadzi Lojo

#84 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Hadzi Lojo »

Ovo je fantasticno, skoro 100 godina od atentata a Srbi i dalje slave teroristu kao heroja, ali jos fantasticnije je da pojedini Bosnjaci nisu dosli tobe i da se i dalje nekome pravdaju odnosno imaju kompleks manje vrijednosti!
Ja sam da se onaj spomenik na ciglanama demontira i prenese u Srbiju, pa nek teroriste tamo slave po vazdan!
zateznistub

#85 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by zateznistub »

OldMayor wrote:
Država wrote:Dajte ba ljudi, uozbiljite se. Ferdinand je bio okupator i gotovo. Eh sad, da je ostala Austro-Ugarska, da je ovo, da je ono... U svakom slučaju, Ferdinand nije anektirao Bosnu iz ljubavi prema istoj, nego iz želje da proširi svoj uticaj što više. DakleM, ako može spomenik Ferdinandu, može onda i Paveliću jer jer je Bosna bila dijelom NDH-a u drugom svjetskom ratu.

Molim nekoga ko zna kako se to radi na Klix-u da postavi anketu sa tri moguća odgovora:

1.) Želimo spomenik Francu Ferdinandu,

2.) Želimo spomenik Gavrilu Principu,

3.) Želimo spomenik koji pokazuje kako Princip ubija Ferdinanda.

Baš me zanima kakav bi rezultat ankete bio...

(a možda i vlasti čitaju klix pa se dozovu pameti).

:bih:
A sta je Turska bila? Ista ona turska sa kojom pokusavamo na sve nacine da se povezemo, ali nas oni ne jebu ni 2%. Napustili su nas jednom, napustili su nas drugi put i opet i dalje ih boli qrac za jednom bosnom. Ali eto raja opet vise voli tursku i gleda je kao neku nasu majku. :oops: :run:

Ali ajd razumijem to, raja ih voli jer su muslimani. Ali i taj islam nam je nametnut, treba biti onda i tu objektivan. Kako bi se osjecao da sutra neko dodje i nametne ti krscanstvo. Ne bi ti bilo svejedno. E pa tako da nije bilo turske, ne bi ni mi bili muslimani / mada ja sam ateista, ali eto moji su roditelji su muslimani i moji preci. Zasto onda narod ne odbaci tu okupatorsku vjeru.

Mislim logika ljudi koji se protive ovome je meni nigdje veze. Bosna je uvijek bila pod necijom cizmom i fakat, ako cemo dizati spomenike onda neka ih dignu Kulinu banu, jer za 92 i nasu samostalnost koja najvise zasluzuje neki vid spomenika, nikad ga necemo moci dici da se svi dogovorimo.
Jesi li ti normalan ili samo podjebajes?
Hadzi Lojo

#86 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Hadzi Lojo »

I njega ubrajam u ove sto sam nabrojao i sve Yu nostalgicare!
Kad cujem neke nase papuance, onda vjerujem u onu teoriju da su se Srbi zajebali i da su bili pametniji da nisu pravili genocid prilikom okupacije gradova i sela, vecina balija bi prisla na njihovu stranu.
Pa znate li vi da mnogi jos cuvaju partijske knjizice, licno vidio dosta puta!
Skyfox

#87 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Skyfox »

Sarajevu nedostaje spomenika opcenito, a ovo je odlicna ideja pogotovo sto je poznato upravo po atentatu na Ferdinanda. Pretpostavljam da je to prvo sto turisticki vodici ispricaju grupi koju vode... Sigurno bi im bilo zanimljivije od par stopa u betonu kao vizuelni prikaz onoga sto je pokrenulo WWI
un flic

#88 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by un flic »

Rusi su dali Fincima mnogo toga. Puno vecu autonomiju nego sto su je imali pod Svedjanima. Finski jezik je pod Svedjanima bio toliko podredjen da su Rusi mogli da ga uniste i rusifikuju sve Fince. Ali, nisu, nego su ga propagirali i tek je pod Rusima Helsinki postao vecinski finski grad (a do tada bio svedski). Otvarali Ruse skole, institute... U odnosu da doba kad su bili daleka svedska provincija, Finska i finski nacionalni identitet su pod Rusima napredovali (ne zaboravimo da Svedska onomad nije bila tako bogata i uzorna kao danas).

ALI, da li ikome u Finskoj pada na pamet da zbog toga dizu spomenike Rusima?

NE. Ozbiljno ne vole Ruse, i to ne samo zbog Zimskog rata. Jednostavno, Rus je bio okupator, nema dalje. A to mozda i objasnjava razliku izmedju podanickog balkanskog mentaliteta i necega sasvim drugog.
nosara

#89 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by nosara »

Hadzi Lojo wrote:Ovo je fantasticno, skoro 100 godina od atentata a Srbi i dalje slave teroristu kao heroja, ali jos fantasticnije je da pojedini Bosnjaci nisu dosli tobe i da se i dalje nekome pravdaju odnosno imaju kompleks manje vrijednosti!
Ja sam da se onaj spomenik na ciglanama demontira i prenese u Srbiju, pa nek teroriste tamo slave po vazdan!
Demontiraj ako imas muda... :wink:
rajv0sa

#90 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by rajv0sa »

nosara wrote:
Hadzi Lojo wrote:Ovo je fantasticno, skoro 100 godina od atentata a Srbi i dalje slave teroristu kao heroja, ali jos fantasticnije je da pojedini Bosnjaci nisu dosli tobe i da se i dalje nekome pravdaju odnosno imaju kompleks manje vrijednosti!
Demontiraj ako imas muda... :wink:
Ne reci dvaput :wink: , da ponovim "Volio bih da Sarajevo mogu sabiti u jednu kutiju šibica i zapaliti ga da izgori" gp
Nikolini

#91 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Nikolini »

Ja bih sad potpisao za bezuvjetnu aneksiju od strane Austrije ili Njemacke. Sve sto nam valja u drzavi je napravljeno u periodu Austro-Ugarske. Ne treba dici 1 spomenik, treba dici 100 spomenika :thumbup:
Bodkin

#92 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Bodkin »

Nikolini wrote:Ja bih sad potpisao za bezuvjetnu aneksiju od strane Austrije ili Njemacke. Sve sto nam valja u drzavi je napravljeno u periodu Austro-Ugarske. Ne treba dici 1 spomenik, treba dici 100 spomenika :thumbup:
trebao si pitati one 1919 ili one 1946 da li su bili za aneksiju :wink:
Nikolini

#93 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Nikolini »

Bolje im je bilo pod aneksijom nego na slobodi (ne pricam o ratnim desavanjima).
Bodkin

#94 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Bodkin »

nego jesu trebali pristati i na aneksiju od strane njemacke 1940 ;-)
nosara

#95 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by nosara »

Bodkin wrote:
Nikolini wrote:Ja bih sad potpisao za bezuvjetnu aneksiju od strane Austrije ili Njemacke. Sve sto nam valja u drzavi je napravljeno u periodu Austro-Ugarske. Ne treba dici 1 spomenik, treba dici 100 spomenika :thumbup:
trebao si pitati one 1919 ili one 1946 da li su bili za aneksiju :wink:
Upravo tako...

Danas, na zalost, preovladavaju luzeri i kapitulanti... "Uzmi me, uzmi me...!" :-)
Nikolini

#96 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Nikolini »

Bodkin wrote:nego jesu trebali pristati i na aneksiju od strane njemacke 1940 ;-)
Tada je vec bio II svjetski rat.

Moja greska sto sam stavio Njemacku u isti kontekst kao i Austro-Ugarsku :-P Zaboravite dio za Njemacku.
NeenaSa

#97 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by NeenaSa »

CVIKERASH wrote:Fakat jebo ti tramvaje i vodovod,Vijecnicu i Marin Dvor.Okupator je okupator.
*Marijin :D

JaH, svaki okupator ostavio pozitivne tragove, bez pretenzija. :zzzz:
Treba posebna tema o okupatorima.
OldMayor

#98 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by OldMayor »

Hadzi Lojo wrote:I njega ubrajam u ove sto sam nabrojao i sve Yu nostalgicare!
Kad cujem neke nase papuance, onda vjerujem u onu teoriju da su se Srbi zajebali i da su bili pametniji da nisu pravili genocid prilikom okupacije gradova i sela, vecina balija bi prisla na njihovu stranu.
Pa znate li vi da mnogi jos cuvaju partijske knjizice, licno vidio dosta puta!
Smijesan si. Ko si ti ba da nekoga negdje ubrajas? :lol:

O kakvim stranama pricas, ovdje govorimo o historiji. I onda se nadje nekakav lafo student historije i on prica o historiji, nije historija samo 150 godina unazad. I nije historija samo uzimanje onoga sto tebi odgovara. :roll:

Ja dolazim iz muslimanske porodice, ateista sam ali odem na bajram namaz, obidjem rodbinu, jer postujem te obicaje. Ali ovdje govorimo o cinjenicama, a cinjenica je da je turska ovdje donijela islam. Ili to nije tako? To nema veze sa srbima, hrvatima, ovim, onim. Ja ti govorim historijski gledano sta se ovdje odvijalo. I ja nemam nista protiv toga, to je dio nase historije isto kao sto je u AU dio nase historije.

I sad nam smeta jedan Franc Ferdinand, jer on je okupator, a ne smetaju nam turci, oni kao nisu okupatori?

Daj molim te pusti mi se dvostrukih arsina. :run:
prezimenko

#99 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by prezimenko »

Velika razlika između Asutro-Ugarske i Osmanskog carstva u pogledu BiH je to sto su nas jedni gledali kao nesto sto su osvojili i radi cega su naplacivali danak dok su nas drugi gledali kao ravnopravne i dio svoje drzave (npr. zato je studentima iz BiH skolarina koliko i austrijancu)

Nazalost neki jos uvijek zive u zabludi pa su im drazi arapi kad izgrade dzamiju umjesto fabrike
sinuhe

#100 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sinuhe »

Kontriranje Srbima. Nista pametno kao i obicno, tipicna dnevnoseljacka politika. Austrija je ionako republika danas.
Jesu li mu vlasti republike Austrije digli spomenik u Becu?
Post Reply