Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdinandu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rizvan

#101 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Rizvan »

Franc Ferdinand:
„Ja sam potpuno siguran, čak bih se mogao i kladiti, da će onog trenutka kad se učini kraj tim sramnim mađarskim intrigama (što se sasvim lako može učiniti, jer je Mađar pravi Hun i Azijat koji se uvek hvali, ali se predaje čim se protiv njega preduzme energična akcija) i Sloveni prestati sa svojim žestokim jurišima i ponovo se mirno i poslušno pokoriti kulturno superiornim Germanima“.
Replika tog spomenika danas u 21 stoljeću je sinonim za jeftini kič i neukus. Podizati danas spomenik jednom monarhu i čovjeku sa rasističkim shvatanjima, u vremenu kada se u demokratskom dijelu svijeta (kojeg i mi želimo biti) veličaju ideje slobode i demokracije, a osuđuje preiod kolonijalizma i njegovi simboli, mogu samo političari koji ne poštuju i ne žele dobro vlastitom narod. A narod koji to odobrava je politički nepismen i vodi se prizemnim emocijama. Nažalost rijetki su oni koji shvataju koliku sprdnju od sebe radimo sa podizanjem ovog spomenika. Cijeli svijet će nam se smijati kao što su se smijali i makedoncima sa njihovom megalomanijom u Skoplju.
nautilius

#102 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by nautilius »

nije bas tema, ali da li nas je i princ eugen oslobodio ili nije? mislim i on je istorijska licnost, jedan mali spomenik nije na odmet.
Great Cornholio

#103 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Great Cornholio »

Sramota za vlasti Sarajeva, dizati spomenik okupatorima, pa đe to more bit' normalno.
Rizvan

#104 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Rizvan »

Najporaznije je što je odluka o podizanju ovog spomenika donesena bez ikakve javne debate. Niti je bilo javne debate sa historičarima ili urbanistima, niti najvažnije sa lokalnim stanovništvom, građanima grada Sarajeva ili barem mjesne zajednice gdje bi se trebao taj spomenik da nalazi. A sarajevski mediji su još jednom pokazali koliko su dno dna jer o ovome projektu šute, a kamo li da još objave neki kritički ostvrt, što bi trebala biti njihova profesionalna dužnost.
limeni

#106 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by limeni »

prezimenko wrote:Velika razlika između Asutro-Ugarske i Osmanskog carstva u pogledu BiH je to sto su nas jedni gledali kao nesto sto su osvojili i radi cega su naplacivali danak dok su nas drugi gledali kao ravnopravne i dio svoje drzave (npr. zato je studentima iz BiH skolarina koliko i austrijancu)

Nazalost neki jos uvijek zive u zabludi pa su im drazi arapi kad izgrade dzamiju umjesto fabrike
:lol:
Great Cornholio

#107 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Great Cornholio »

limeni wrote:
prezimenko wrote:Velika razlika između Asutro-Ugarske i Osmanskog carstva u pogledu BiH je to sto su nas jedni gledali kao nesto sto su osvojili i radi cega su naplacivali danak dok su nas drugi gledali kao ravnopravne i dio svoje drzave (npr. zato je studentima iz BiH skolarina koliko i austrijancu)

Nazalost neki jos uvijek zive u zabludi pa su im drazi arapi kad izgrade dzamiju umjesto fabrike
theTruePath

#108 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Neka se napravi spomenik i Fatihu sultanu,i Francu caru.tacka

moze i titu,a sta fali i aliji 8-) :D
theTruePath

#109 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

I btw spomenik se pravi jer je ovdje izgubio glavu i to treba turisticki iskoristi,ne pravi se da bi ga mi ovdje slavili nesto.nama je okupator

ali recimo i Ukraina ima spomenik sultanu Sulejmanu i Hurem,jer je Hurem bila ukrajinka
theTruePath

#110 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni

Roman o okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. god. od strane Austro-Ugarske monarhije i otporu stanovnika Bosne i Hercegovine. Jedana od markantnih licnosti u organizaciji i vodjenju otpora bio je Hadzi Lojo...

http://www.scribd.com/doc/111684699/Had ... Kadi%C4%87
dezurni_ucenik

#111 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

theTruePath wrote:PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni

Roman o okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. god. od strane Austro-Ugarske monarhije i otporu stanovnika Bosne i Hercegovine. Jedana od markantnih licnosti u organizaciji i vodjenju otpora bio je Hadzi Lojo...

Izdavac knjige : Islamska Zajednica .Dovoljno receno.

Samo cudno je sto nisu naveli da je Hadzi Lojo bio klosar i krimos .Kako mi volimo od takvih likova da pravimo historijske licnosti .
sinuhe

#112 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sinuhe »

Ali dobar im je tajming. Mjesec dana prije 2014 oni zicaju pare za idejno rijesenje :lol: A fina para, jedna jaca godisnja plata. Nekom zasluznom umjetniku(akademskom kiparu :D ) taman a nesto ce vec on smisliti.
dezurni_ucenik

#113 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

sinuhe wrote:Ali dobar im je tajming. Mjesec dana prije 2014 oni zicaju pare za idejno rijesenje :lol: A fina para, jedna jaca godisnja plata. Nekom zasluznom umjetniku(akademskom kiparu :D ) taman a nesto ce vec on smisliti.
Kad daju Memari da to uradi :lol:
tipico2

#114 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by tipico2 »

Image

Image

Trebao bi biti isti kao 1917.godine ....
theTruePath

#115 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

CVIKERASH wrote:
theTruePath wrote:PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni

Samo cudno je sto nisu naveli da je Hadzi Lojo bio klosar i krimos .Kako mi volimo od takvih likova da pravimo historijske licnosti .

Kakav god da je bio BORIO SE protiv mrskog okupatora.A klosar i krimos nije bio,to bezobrazno lazes na jednog od znacajnih bosnjackih licnosti
Rizvan

#118 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Rizvan »

tipico2 wrote:Image

Image

Trebao bi biti isti kao 1917.godine ....
Vrhunac kiča :(
dezurni_ucenik

#119 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

theTruePath wrote:
CVIKERASH wrote:

Kakav god da je bio BORIO SE protiv mrskog okupatora.A klosar i krimos nije bio,to bezobrazno lazes na jednog od znacajnih bosnjackih licnosti
Moj historijski izvor je profesor Mustafa Imamovic.Koji je tvoj izvor : buzim info ili rogatica news ?
I za 100 godina takvi kao ti ce za Aliju Budnju govoriti da je stvarno bio - beg.
theTruePath

#120 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Jel Budnjo isao u borbu protiv okupatora :? ako jeste,hoce
dezurni_ucenik

#121 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

theTruePath wrote:Jel Budnjo isao u borbu protiv okupatora :? ako jeste,hoce

Ne rece ti meni koji ti je izvor informacija :buzim info ili rogatica ?
theTruePath

#122 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

CVIKERASH wrote:

Osnovna skola
dezurni_ucenik

#123 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

theTruePath wrote:
CVIKERASH wrote:

Osnovna skola
:thumbup:
theTruePath

#124 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Ja sam za spomenik(zapamti da je ovo ideja i odlula dovedena iz kruga zelenih ,onih koji uz ramazan brane alkohol i sl ;)),ali ne zelim da se nasi ljudi zaborave,a nece ni to :thumbup:
Pitar s Kariba

#125 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Pitar s Kariba »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-andric ... /131129056

Kako Nemanja diže spomenike? Nikog ništa ne pita.
Post Reply