Vlast Kantona 9

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#1 Vlast Kantona 9

Post by Haris.ba »

Tokom nedavne mini -krize sa prekidom isporuke plina testirao sam koliko moji sugrađani znaju ko je najpozvaniji da rješava većinu naših problema(osim nas samih, naravno). Osim Mehmedića, Keše i manje Lukića ostali ministri su enigma. Malo je bolja situacija sa skupštinom.

Tako da sam odlučio sa započnem, a nadam se i dobijem pomoć, upoznavati nas sa našim spasiocima/katilima.
A i da vidimo šta rade, i rade li šta?

Besim Mehmedić:
Image

Stranka: SBiH

Naći njegovu biografiju - barem meni je veliki podvig(biografija barem meni ne predstavlja mini radnju knjižicu i pozivanje na svog mentora). :-D

Besim Mehmedić rođen je u Sarajevu, gdje je 1980. godine diplomirao arhitekturu, a mentor mu je bio poznati arhitekta Zlatko Ugljen. Prije rata radio je u Institutu za arhitekturu i urbanizam, a od 1998. do 2003. godine bio je na funkciji ministra za promet i komunikacije u Vladi FBiH. Zadnjih pet godina bio je zaposlen na mjestu direktora kantonalnog Zavoda za izgradnju.
(http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/081225032)

Zanimljivo:
http://pipl.com/directory/people/Besim/Mehmedic

Ako poželimo da ga pitamo šta(telefon na poslu): Tel: +387(0)33 562-068

Najveća predispozicija za posao:
"predsjednik SDA je nedavno najavio da on ne bi imao ništa protiv da na mjesto premijera KS dođe Besim Mehmedić, obrazloživši da je on osoba sa velikim iskustvom."
(http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/besim- ... arajevo%3F)
Last edited by Haris.ba on 07/03/2010 12:31, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2 Re: Vlast Kantona 9

Post by Haris.ba »

Zvizdić Denis

Stranka: SDA

Image
(http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... C_0001.JPG)

Dr. Denis Zvizdić rođen je 1964. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu na Univezitetu u Sarajevu. Magistrirao je 2000. i doktorirao 2007. na arhitekturi i urbanom planiranju na istom Fakultetu. Od 2003. do 2006., Dr. Zvizdić je obavljao funkciju Premijera Kantona Sarajevo, a 2006. imenovan je za Predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo. Dr. Zvizdić također predaje ekologiju i urbano planiranje na Arhitektonskom fakultetu na Univerzitetu u Sarajevu. Autor je i koautor nekoliko naučnih radova.
(http://www.abcf.ba/bs_ba/denis-zvizdic.html)
amrica

#3 Re: Vlast Kantona 9

Post by amrica »

Dr. D. Zvizdic je od Kantona (min. obrazovanja i nauke) dobio 3.000 KM za postdiplomski studij.... Sta ces, sirotinja, a talentiran... treba pomoci.
StupskaBitanga

#4 Re: Vlast Kantona 9

Post by StupskaBitanga »

a vamo djeca RVI ne dobiju ni pfening za postdiplomski koji moraju platiti 10000KM
Sramota
KadSeMrtviProbudimo

#5 Re: Vlast Kantona 9

Post by KadSeMrtviProbudimo »

amrica wrote:Dr. D. Zvizdic je od Kantona (min. obrazovanja i nauke) dobio 3.000 KM za postdiplomski studij.... Sta ces, sirotinja, a talentiran... treba pomoci.

Zvizdiću društvo treba podići spomenik u centru Sarajeva.

Da svi imaju pred očima osobu koja je na najperfidniji i najbezobrazniji način zloupotrijebila svaku funkciju na kojoj je bila od rata do danas...

Zvizdić je školski primjer birokrate, sakriven iza političke oligarhije kojoj pripada i većina poslijeratnih pantljičara društva.

O Zvizdićevoj "vladavini" i korupciji ovdje treba otvoriti zasebnu temu, brzo bismo je napunili...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Vlast Kantona 9

Post by PipiDugaDevetka »

Ministar stambene politike u Vladi Kantona Sarajevo,
Čedomir Lukić

http://msp.ks.gov.ba/node/1516 wrote:Image

Datum i mjesto rođenja, bračno stanje:
•Rođen 22.04.1956. godine u Sarajevu
•Oženjen, otac dva sina

Obrazovanje:
•Osnovna škola – Sarajevo 1970.
•Srednja tehnička škola – Sarajevo 1974.
•Arhitektonsko urbanistički fakultet – Sarajevo 1979.
Profesionalna karijera:

“JAVOR” Sarajevo
•Arhitektonski tehničar, 1975.

“URBANISTIČKI ZAVOD BIH”, Sarajevo
•Urbanista projektant, 1979.
•Odgovorni urbanista projektant, 1981.
•Tehnički rukovodilac, 1989.

KABINET PREMIJERA KANTONA SARAJEVO
•Savjetnik za integralno upravljanje prostorom, 2004.

MINISTARSTVO STAMBENE POLITIKE KANTONA SARAJEVO
•Ministar, 2007.
Očigledno, studirao uz rad. Ipak, brzo je završio jedan od najtežih fakulteta, za 5 godina. Svaka čast i čest!
Medjutim, firma u kojoj je radio, ''Javor'', je rasformirana još u socijalizmu zbog ''nestručnosti kadra''. Mogu misliti koliko je ta firma ''Javor'' odradila radova na vikendicama i stanovima ondašnjih političara, koliko li je svojih radnika poslala ''na usavršavanje'', ''završavanje fakulteta'', stipendiranje i slično.
AVA3 wrote:Poslovna saradnja
Odbrana je prvo saslušala Čedomira Lukića, aktuelnog ministra stambene politike Kantona Sarajevo, koji je objasnio da je ranije, kao samostalni - nezavisni projektant, poslovno sarađivao s Mihrijom Pelak.
Nema podatka na web. stranici Kantona i Ministarstva u kojem periodu je Lukić bio ''samostalni-nezavisni projektant''. Ja razumijem da neko radi dva posla, prijavi dopunsku djelatnost i radi svoje nešto privatno. Nikakav zakon ne krši time. Zašto, onda izostavljanje ovog podatka na zvaničnoj biografiji? Ja ne mogu da dokučim u čemu je fol.

Biti svjedok odbrane nekome na sudu, nije nikakav prekršaj ili krivično djelo. Čak šta više i dapače, mogao bi biti kažnjen od strane suda da se nije pojavio. Medjutim, ministar se par puta pojavljivao u sudjenu Mihriji Pelak kao svjedok odbrane što pokazuje u kakvom se on poslovnom miljeu kretao. Nije on kršio zakone, ali je upoznat sa djelovanjem tzv. gradjevinsko-nekretninarskih mafijaša.

Ovo bi mu čak mogao biti i pozitivan dio biografije, da sada, kao ministar nije postao potrčko tih istih tzv. mafijaša, pa zarad njihovog interesa preimenuje Fond za izgradnju stanova za mlade u nekakav Fond za povoljniji otkup stanova kojim je omogućeno da te stanove za mlade kupuju i pedesetogodišnjaci.

Dakle, omogućeno je svakom đuturumu, pedesetogodišnjaku da kupi stan po povoljnijim uslovima, a izgradnja tih stanova obezbjedjena je novcem iz narodnog budžeta, od mojih, tvojih i inih para.Tragikomedija! Proglašavati 50-godišnjake za omladinu!? Ipak je ovo više tragično. :(

Nikako mi nije jasno iz koje stranke dolazi ministar Lukić Čedomir?
Svadja se sa svojim kolegom, prvim ministrom Mehmedićem - SZBIH,...!? :!: :?: :idea: ?

Interesanto je saznanje da je postala masovna pojava u Kantonu da ulazi i zgrade NEMAJU upravitelja iako su sve zgrade dužne izabrati upravitelja čim se zgrada sastoji od dva ili više stanova, odnosno vlasnika etaža.

Ovo ukazuje na kriminal koji treba istražiti za koji je odgovoran ministar LUkić, a ko je krivac, neka utvrdjuju nadležni.

Ministar se dopisivao i dopisuje samnom. Polupismeni su najopasniji. Tvrdim i imam pisane dokaze da je ministar polupismen. Znam ja da referenti pišu odgovore, ali ipak, uz pečat ide i ministrov potpis. Svaki ministar u svom ministarskom životu mora da misli na dvije stvari, gdje će staviti svoju ''onu stvar'' i gdje će staviti svoj potpis.

Polupismen, a ministar! :shock: :?
StupskaBitanga

#7 Re: Vlast Kantona 9

Post by StupskaBitanga »

PipiDugaDevetka

potvrđujem za upravitelje
Naime, ja živim u zgradi od 7(7 dvoetažni) znači ukupno ima 8 spratova i nemamo upravitelja niti smo ga kada imali
KadSeMrtviProbudimo

#8 Re: Vlast Kantona 9

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Vlada u ovom sastavu (2006-2010) je najgora vlada koju je grad imao, pa možda od svog postanka :oops:

(a istovremeno i sastav delegata Skupštine KS)

Nikakvih pozitivnih rezultata, nikakvog društvenog napretka, nikakvog pomaka u razvoju privrede, zaposlenja, novih radnih mjesta, samo gubici, od GRAS-a, RAD-a, PARK-a, VIK-a itd itd. Pa i finansijski izvještaji pokazuju neopravdanost utroška budžeta, najviše je grantova (bespovratne podjele državnog novca) uglavnom "svojim stranama" ...

Da li će iko odgovarati za loše rezultate, krivično, pa i politički?

Postoji li u nas uopšte termin - "politička odgovornost" za loše rezultate u vrijeme izvršenja vlasti?
amrica

#9 Re: Vlast Kantona 9

Post by amrica »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Vlada u ovom sastavu (2006-2010) je najgora vlada koju je grad imao, pa možda od svog postanka :oops:

(a istovremeno i sastav delegata Skupštine KS)

Nikakvih pozitivnih rezultata, nikakvog društvenog napretka, nikakvog pomaka u razvoju privrede, zaposlenja, novih radnih mjesta, samo gubici, od GRAS-a, RAD-a, PARK-a, VIK-a itd itd. Pa i finansijski izvještaji pokazuju neopravdanost utroška budžeta, najviše je grantova (bespovratne podjele državnog novca) uglavnom "svojim stranama" ...

Da li će iko odgovarati za loše rezultate, krivično, pa i politički?

Postoji li u nas uopšte termin - "politička odgovornost" za loše rezultate u vrijeme izvršenja vlasti?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

postoji, ali u rjecniku, kao sinonim za iluziju, utopiju, u limburgu i sl....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: Vlast Kantona 9

StupskaBitanga wrote:PipiDugaDevetka

potvrđujem za upravitelje
Naime, ja živim u zgradi od 7(7 dvoetažni) znači ukupno ima 8 spratova i nemamo upravitelja niti smo ga kada imali
Da se samoorganizujete, pa da sami uplaćujete i izvršavate održavanje, to bi bilo odlično. Ne morate potkupljivati službenike ministarstva. Upola je jeftinije održavanje kada se vlasnici etaža samoorganizuju, a održavanje odradjuju prema Zakonu.
Je li vaša zgrada tehnički primljena? Možda je do opštine koja je dužna prijaviti zgradu?

Vratimo se temi:

Ministar Lukić nije propisao tehničke kriterije za održavanje zgrada (Čitaj, cjenovnik usluga firmi upravitelja), čime je ''širom otvorio vrata'' za prevare, napuhivanje računa od strane upraviteljskih firmi. I nije slučajno to
(ne)uradio, a trebao je u roku od 6 mjeseci nakon donošenja izmjena Zakona. Taj rok je istekao početkom 2008.g.
Ne miješa se čovjek u svoj posao.
Možda je i propisao ove tehničke kriterije, ali ja ne znam za to, nema ih na web. stranici Ministarstva.
Haris.ba

#11 Re: Vlast Kantona 9

Post by Haris.ba »

Znao sam da će PipiDugaDevetka zakačiti Lukića. :D

Nego, da nastavimo. I to sa herojom zbog kojega sam i najviše između ostaloga otvorio temu. Gospodinu čiju biografiju ni Cia ni Mosad ni Sipa ne posjeduje. Ali da bi znali koga se sa radošču sjetiti kad vam rupa na cesti odvali točak, fasujete hepatitis u čistim tramvajima, taksisti prijete svaki mjesec da će blokirati grad zbog njegova rada predstavljam Vam gospodina koji će ući u anale kapitalizma kao ministar koji je preporučio taksistima da se DOGOVORE o cijeni usluge. Istraživati njegove aktivnosti je veoma opasno. Čovjek se zapita da li je zapao u neizlaznu petlju deja vu -a. Unazad 4 godine može se naći totalno iste izjave o "početku" gradnje Stupske petlje, transferzala, longitudinala, rješavanja problematike Gras -a.

Ministar u Ministarstvu saobraćaja: MIHAJLO KRMPOTIĆ

Image

Ja samo ne znam kako je "zaboravljena" priča o tome da je cijenjeni ministar za svoj rad nagrađen kaznom od 15.000 KM, od strane Konkurencijskog vijeća BiH.

http://www.san.ba/index.php?id=7584

Može mala pomoć. Ja ni sad ne znam čiji je on član stranke? Nigdje ne mogu da nađem. Možda ga se i stranka stidi. :lol:
PipiDugaDevetka

#12 Re: Vlast Kantona 9

Zlatko Mesić, ministar Pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Image

Nigdje nema podataka o njemu. Ne znam ni iz koje je stranke izabran za ministra.
Nema skandala, nema čestih pojavljivanja u novinama i na tv.
Gimnaziju završio na Ilidži. Nadimak medju prijateljima Mesa.
Bio sam prijatelj njegovog prijatelja, pa znam da mu je Stjepan Mesić stric.
Brat bivšeg predsjednika Hr., Mesića živi u Hrasnici.
Ministar Z. Mesić je oženjen jednom finom ženom koja radi u DZ Ilidža.

Al' hbga, ministre solidni i ti glasaš kada Vlada ima zasjedanje. I ti nam činiš ovo na čemu smo.
PipiDugaDevetka

#13 Re: Vlast Kantona 9

Harise.ba, predstavi, po meni, najvažnijeg ministra, ministra privrede.
amrica

#14 Re: Vlast Kantona 9

Post by amrica »

@pipi dragi

evo ti tvog ministra i stranke mu u njega

Sve zbog krize budžeta
Šest ministara SDA u Vladi KS podnosi ostavku?
Šest ministara iz Stranke demokratske akcije u Vladi Kantona Sarajevo uputilo je jučer zahtjev za očitovanjem Izvršnom odboru KO SDA da im se omogući odstupanje s ministarske dužnosti u Vladi zbog posljednjih dešavanja u tom izvršnom tijelu, koja su kulminirala prosljeđivanjem u proceduru Nacrta budžeta KS-a.
Zahtjev je predat naruke predsjednika Izvršnog odbora KO SDA Abdulharisa Šete, a očitovanje o njemu se očekuje krajem ove sedmice.

Potpisnici su ministri kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović, obrazovanja i nauke Safet Kešo, unutrašnjih poslova Željko Mijatović, prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, stambenih poslova Čedomir Lukić te finansija Muhamed Kozadra.

Ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu kao razlog takvom zahtjevu naveo atmosferu potpunog omalovažavanja i ignoriranja svih pravila u radu Vlade KS-a, osim pravila preglasavanja ministara SDA po svaku cijenu.

On je pojasnio da je Nacrt budžeta KS-a donio premijer KS-a Besim Mehmedić bez saglasnosti s ministrima iz SDA. Naveo je da su sve budžetske restrikcije stavljene na štetu ministarstava na čijem su čelu ministri iz reda SDA.

Ukazao je i na činjenicu da je tim restrikcijama ugrožen vrhunski sport u Sarajevu, čiji su nosioci učesnici mnogih međunarodnih takmičarskih susreta.

"Ponudom ostavki željeli smo pokazati da ovdje nismo došli ni zbog kakvih fotelja ili hedonističkih pobuda, već odgovornog i predanog rada. Ne želimo biti saučesnici ni u čemu što je inskonstruisano", kazao je Hadžihafizbegović.

O aktuelnom je problemu u Vladi KS-a govorio i ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović, naglašavajući da spomenuti ministri još jednom mole premijera KS-a Besima Mehmedića da povuče Nacrt budžeta KS-a iz procedure s ciljem da se on donese partnerskim odnosom i na usaglašeni način.

Potcrtao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostalo bez budžetskih sredstava za nabavku opreme, kao što su vozila, sredstva veze, računarska oprema i druga sredstva neophodna za osiguravanje bolje sigurnosti građana KS-a.

"Teško mogu preuzeti daljnju odgovornost za sigurnosnu situaciju u KS-u poslije ovih dešavanja", istaknuo je Mijatović.

Ministri iz SDA u Vladi KS-a čekat će očitovanje Izvršnog odbora KOSDA o njihovom zahtjevu da bi mogli definirati daljnje korake i budući rad u Vladi KS-a.

Da ne ulazim u pojedinacna (ne)djela ovih, a i ostalih ministara, budimo realni, premijer nema pravo sam donijeti budzet, bez obzira o kojoj stranKi se radilo. Najpozvanije i najupucenije za to je Ministarstvo finansija, uz dogovor sa svim ministarstvima, a ne ovako. Prema nekim informacijama preko 10.000 ljudi nece dobiti platu ili vise njih, neke institucije mogu ostati bez struje, grijanja, telefona.... zbog nekontroliranog smanjenja tekucih troskova i nevodjenja racuna o mogucem poskupljenju rezija... dok ce neke druge institucije i pojedinci imati i pticijeg mlijeka.
A inace je tu i famozna cifra od 18 miliona KM, koliko treba "raspodijeliti" unutar budzeta, a toliko isto potrazuje GRAS kao naknadu za "vozanje" studenata (sto je van pameti, pomnozili cca 35.000 studenata sa 53 KM, tj. cijenom radnickog kupona i dobili "dug" koji treba Vlada da namiri, ali to su ocito neke velike igre oko tih dzabalesku kupona, vidjecemo...)
Ukratko, dok se budzet ne usvoji nema para budzetskim korisnicima, vjerovatno postoji caka o isplati plata budzetasima da ne bi bilo masovnog strajka, i osnovnih rezija, ali nema za ostalo.
amrica

#15 Re: Vlast Kantona 9

Post by amrica »

Ovo je gore nego lud i zbunjen, normalnih nema, da nije preko ledja gradjana, bilo bi shega, ovako :run:

"Premijer predao nacrt bez potpisa ministra finansija!"
Ovo je neviđena blamaža, kaže Kozadra
Autor: N. PILAVDŽIĆ
09.03.2010. 15:30

Premijer Besim Mehmedić ispunio je obećanje i u skupštinsku proceduru jučer je uputio svoju verziju nacrta budžeta, koji iznosi 691 milion KM. To je zapravo nacrt Ministarstva finansija uz koji je premijer samo pridodao svoje zaključke. Na taj dokument svoj potpis nije stavio ministar finansija Muhamed Kozadra, iako mu je premijer to izričito naredio.

Dobio zaključke

- Od premijera sam dobio zaključke Kolegija Skupštine održanog u petak. Na to sam odgovorio pismom i rekao da Ministarstvo finansija ne daje saglasnost na nešto što je suprotno Zakonu o budžetima FBiH. Ovo je neviđena blamaža! Pozivam ga da fejs tu fejs razgovaramo, pa neka tada zatraži i moju ostavku, koju je i najavio - rekao je Kozadra.

Zbog nacrta, jučer je u zgradi Kantona vladala prava zbrka! Čim je premijer dostavio nacrt Skupštini, za 12 sati bio je planiran Kolegij Skupštine koji je trebao razmotriti da li je ovog puta sva dokumentacija potpuna i u skladu sa zakonima i propisima. Međutim, rečeno je da će Kolegij biti odgođen za 14 sati. Nakon toga, prostrujala je informacija da je odgođen za sutra. Konačna verzija bila je - Kolegij u 15.30!

- Da, premijer nam je dostavio nacrt budžeta. Sjednica je zakazana za 22. mart i tada će poslanici raspravljati o nacrtu budžeta i zakonu o izvršenju budžeta te o izvještaju o radu ustanova iz oblasti visokog obrazovanja za 2008/2009. godinu i izmjenama i dopunama programa javnih investicija za period 2009. - 2011. godina - rekao nam je Abid Kolašinac, sekretar Skupštine.

Na jučerašnjem Kolegiju dogovoreno je da u petak u 10 sati bude održana sjednica koju je tražila trećina poslanika u Skupštini.

Nema komentara

- Po Poslovniku, na toj sjednici bit će samo utvrđen termin sjednice na kojoj će se raspravljati i eventualno izglasati nepovjerenje Vladi - kazao je Kolašinac.

Uprkos čitavoj buri, centralna ličnost ove priče, premijer Mehmedić jučer se, kao i obično, nije javljao na svoj telefon.

SDA neće prihvatiti jednostranački nacrt

Kako saznaje "Dnevni avaz" iz izvora u SDA, tokom jučerašnjeg dana sastali su se ministri i poslanici ove stranke. Još jednom je potvrđeno da poslanici SDA u Skupštini neće prihvatiti jednostranački nacrt budžeta koji su na Vladi donijeli premijer i ministri SBiH. Međutim, iz stranke kažu da ne osporavaju to što premijer pošto-poto želi da njegov nacrt dođe na Skupštinu. To će biti put SDA da smijeni aktuelnog premijera Mehmedića.

Potpisan prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Potrebna trećina poslanika u Skupštini iz SDU, BPS i SDP-a potpisali su i Skupštini uputili prijedlog za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi KS.

- Sa ovih 13 potpisa ostvarili smo poslovničku pretpostavku da se ova sjednica mora zakazati za najkasnije 30 dana. Znači, raspravljat ćemo o radu Vlade i na kraju glasati, pa kako bude. Čak sam dobio informacije da će nam se priključiti i pojedini poslanici iz SDA i SBiH pri izglasavanju nepovjerenja. Očito je svima dosta ovih prepucavanja zbog kojih samo ispaštaju građani Kantona - rekao nam je Nermin Pećanac, poslanik SDU.
Post Reply