Vlasništo nad zemljom nakon 40 godina posjedovanja

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
nonekonomist

#1 Vlasništo nad zemljom nakon 40 godina posjedovanja

Post by nonekonomist »

Moj otac je vlasnik kuće i odgovarajuće parcele u iznosu 1/2. Druga polovica kuće i zemljišta pripada njegovom bratu. Vlasništvo nad parcelom je upisano u gruntu dok kuća nije do kraja legalizirana iako je izgrađena još 1972. Kuća ima dva stana s odvojenim ulazima.
Valjda su zajedno kupili parcelu, pa stric stavio sve na sebe, pa napokon 1973. sve stavljaju po pola. Tako sada stoji u gruntu 1/2 na mom ocu od 1973.
Međutim, njegov brat odjednom sada tvrdi da je moj otac njemu ukrao zemlju i prijeti sudskom tužbom. Prisilio je oca da da izjavu kod jednog advokata da je nelegalno stekao 1/2 vlasništva na parcelom krivotvorenjem potpisa. Izjavu je dao bez znanja njegove djece u 72. godine života.
Zanima me da li stric ima ikakvog osnova za tužbu? Napominjem da su skladno uživali u svojim dijelovima i kuće i parcele preko 40 godina.
LeonardoAC

#2 Re: Vlasništo nad zemljom nakon 40 godina posjedovanja

Post by LeonardoAC »

nonekonomist wrote:Moj otac je vlasnik kuće i odgovarajuće parcele u iznosu 1/2. Druga polovica kuće i zemljišta pripada njegovom bratu. Vlasništvo nad parcelom je upisano u gruntu dok kuća nije do kraja legalizirana iako je izgrađena još 1972. Kuća ima dva stana s odvojenim ulazima.
Valjda su zajedno kupili parcelu, pa stric stavio sve na sebe, pa napokon 1973. sve stavljaju po pola. Tako sada stoji u gruntu 1/2 na mom ocu od 1973.
Međutim, njegov brat odjednom sada tvrdi da je moj otac njemu ukrao zemlju i prijeti sudskom tužbom. Prisilio je oca da da izjavu kod jednog advokata da je nelegalno stekao 1/2 vlasništva na parcelom krivotvorenjem potpisa. Izjavu je dao bez znanja njegove djece u 72. godine života.
Zanima me da li stric ima ikakvog osnova za tužbu? Napominjem da su skladno uživali u svojim dijelovima i kuće i parcele preko 40 godina.
:shock:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Vlasništo nad zemljom nakon 40 godina posjedovanja

Post by Truba »

normala ba
Post Reply