Vlasic

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

EmirTr

#51 Re: Vlasic

Post by EmirTr »

nauticamid wrote: 08/05/2025 22:44
I onda ti uletis sa videom.
Vidi drug, tema je Vlašić a ne isključivo korupcija, tako da i tema koja je pohvalna za Vlašić ima ovdje mjesta. Ja razumijem šta tebi smeta, ali ne možeš mene zvati "uletačem" kada poštujem naslov teme i pokazujem i lijepu stranu, za koju niko ne može reći da ne postoji.

Sve najbolje želim, nema potrebe za raspravom, ima ovdje mjesta za sve nas.
EmirTr

#52 Re: Vlasic

Post by EmirTr »

belfy wrote: 08/05/2025 21:49 da, ovaj put si na pravoj temi, ali ako zelis pricati o pravilima foruma onda si sve ono prije prekrsio jer je rijec o samopromociji i reklamiranju. no, ako ne smeta administraciji onda si ti u pravu. sretno sa objavljivanjem nadalje. :kakoste:
Naravno da se ne slažem, nigdje nisam postavio nijedan video suprotan naslovu teme, i nisam ni 5% videa koje sam snimio postavio jer nema odgovarajuća tema. Gdje god vidiš da sam bilo šta prekršio u vezi pravila foruma nemam nikakav problem da prijaviš administraciji, a vrlo rado ću i sam ukloniti ako nije u skladu sa temom. Moj način izražavanja je video a ne pisana riječ, pravila foruma to dozvoljavaju, a to što ti shvataš na taj način, na to ne mogu uticati. No možeš dati konkretan argument gdje i šta i isto sasvim normalno prijaviti administraciji, tako će zvučati mnogo ozbiljnije ako ti toliko smeta da to navodiš u svom postu.
Takođe lijep pozdrav, ima ovdje mjesta za sve nas, nema potrebe kvariti temu sa ovakvim raspravama.
belfy

#53 Re: Vlasic

Post by belfy »

EmirTr wrote: 08/05/2025 23:19
belfy wrote: 08/05/2025 21:49 da, ovaj put si na pravoj temi, ali ako zelis pricati o pravilima foruma onda si sve ono prije prekrsio jer je rijec o samopromociji i reklamiranju. no, ako ne smeta administraciji onda si ti u pravu. sretno sa objavljivanjem nadalje. :kakoste:
Naravno da se ne slažem, nigdje nisam postavio nijedan video suprotan naslovu teme, i nisam ni 5% videa koje sam snimio postavio jer nema odgovarajuća tema. Gdje god vidiš da sam bilo šta prekršio u vezi pravila foruma nemam nikakav problem da prijaviš administraciji, a vrlo rado ću i sam ukloniti ako nije u skladu sa temom. Moj način izražavanja je video a ne pisana riječ, pravila foruma to dozvoljavaju, a to što ti shvataš na taj način, na to ne mogu uticati. No možeš dati konkretan argument gdje i šta i isto sasvim normalno prijaviti administraciji, tako će zvučati mnogo ozbiljnije ako ti toliko smeta da to navodiš u svom postu.
Takođe lijep pozdrav, ima ovdje mjesta za sve nas, nema potrebe kvariti temu sa ovakvim raspravama.
dobro. i svejedno... samo smatram da si naporan i da je svaki tvoj postavljeni video pokusaj samopromocije. i, nemoj me tjerati da ti argumantiram po drugi (ili treci) put. vec rekoh - svejedno. zelim ti svaku srecu u daljnjoj samopromociji, a ja se vise necu osvrtati na iste, pa niti slova potrositi.

odzdrav druze Emir :kakoste:
mishic

#54 Re: Vlasic

Post by mishic »

Vlašić, Travnik i Srednja Bosna generalno ni iz daleka nisu zastupljeni u elektronskim medijima koliko neke druge sredine jesu i koliko ovo vrijeme i njihovi potencijali zaslužuju. Zbog toga klipovi gospodina Emira koji su pozitivni, edukativni i objektivni zalužuju svu pažnju. Pravi su turistički magnet ali i razgala nostalgičarima i edukativne lekcije znatiželjnim ljubiteljima Bosne i Hercegovine.

Ovo tim prije što u novije vrijeme naročito na You Tube imamo pravu poplavu klipova koji su dno dna po svome sadržaju i kvalitetu a njihovi autori misle da doprinose afirmisanju te sredine. Oni niti su informativni niti afirmativni i što je najgore iznose se lažni i netačni podaci o mnogo čemu i autori se uopšte i ne trude da išta u tome poprave.

Žao mi je što makar manifestacije na Galici i Ljutoj Gredi ne budu popraćene povijesnim i edukativnijim sadržajima umjesto onih desetina klipova kojekakvih kola koja se igraju.

Hoće li nam i sve ostalo u tom dijelu BiH otići u onome pravcu i oteti se kontroli kao Babanovac?!
thron

#55 Re: Vlasic

Post by thron »

Vlašić obilazim planinarski 3-4 puta godišnje i na dobrom je putu da se pretvori u raj za hoće mi se može mi se polusvijet.
Quad vozila ranjavaju pašnjake i krajolik. Hajde zanemarimo vizuelno i slušno nasilje ali offroad sakaćenje pašnjaka, trasiranje preko borovnica, nastajanje vododerina će za par godina nepovratno izmijeniti i izgled i karakter planine.
Smeće uskoro na svakom koraku, kod Šantića uz put prava mala deponija. Ispod svakog bora putem do ljute grede flaša, konzerva, plastika.
Kod spomenika gdje bi trebalo barem iz poštovanja imati red i čistoću suprotno, kamara ložišta po livadama, motori i quadovi parkirani maltene na spomenik, konzervi flaša itd za plakati.
I da, ono sjeckanje borova za potpalu .....fuj.

Evo par friških slika

https://photos.app.goo.gl/8LsrSCXCGv1jfido6
mishic

#56 Re: Vlasic

Post by mishic »

Nažalost ovo je istina i stanje je iz dana u dan sve gore. Ovakav biser morao bi imati daleko brojniju i efikasniju zaštitu koja bi između ostalog utjecala i na mijenjanje svijesti onih koji je nemaju. A to se ne može postići pričom i preodgojem onih koje je odgoj mašio nego može samo visokim kaznama. Na umu su mi stari nomadi koji su voljeli i čuvali Vlašić ali isto tako i djelovali na one čija svijest nije bila na njihovom nivou.
EmirTr

#57 Re: Vlasic

Post by EmirTr »

Da se malo bolje uredi i održava asfaltna podloga ova cesta bi konkurisala najljepšim planinskim cestama Evrope:

mishic

#58 Re: Vlasic

Post by mishic »

Vlašić vapi za hitnom, energičnom i širokom akcijom ljubitelja prirode za njegovom zaštitom.

U akciju moraju posjetitelji, domicilno stanovništvo i brojna udruženja jer fali i edukacije i akcije.

Međutim brojna iskustva govore da bez vlasti, rigoroznog pooštravanja mjera i većeg nadzora slabo da može biti rezultata.
Ci-Nick

#59 Re: Vlasic

Post by Ci-Nick »

Bio prije dvadesetak dana i kao i uvijek, čovjek bude i oduševljen u tužan.
Prvo što svako mora primjetiti kada vozi od Turbeta prema Babanovcu, je taj autootpad iznad Turbeta. Otpad koji je okupirao par hiljada m2 uz cestu i još je čovjek ako ga tako mogu nazvati, počeo sa odlaganjem vozila u šumu.
Ne znam šta rade inspekcije, policija, sud.
Dalje, na Babanovcu su s obe strane ceste naredali kuće, uz samu cestu, ni metra pjašačke staze, trotoara.
Zato tu i ne svraćam nego vozim na Galicu. Tu smo napravili šetnju do Kapelice Gospe Snježne.
Pridružio nam se neki pas i popravio nam dan.
mishic

#60 Re: Vlasic

Post by mishic »

Među nebrojenim biserima predivnog, nepredvidivog i surovog Vlašića čiji ogroman prostor predstavlja neslućeno bogatstvo pojedini dijelovi, lokaliteti i objekti su toliko zapušteni, oskrnavljeni i dobrim dijelom uništeni, da razumna čovjeka jeza podilazi. Toliki nemar, bahatost i nebriga su naprosto neshvatljivi i neobjašnjivi.

Pored svih okolnosti karakterističnih za BiH među kojima je i nadležnost i podijeljenost lokalnih samouprava nikako ne može biti jasno kako je moguće da svaka od njih tako, kao po dogovoru, ne brine, zapušta i devastira ono što sutra više neće biti moguče spasiti, oživjeti i iskoristiti.

Da krenemo od izvorišta pitke vode kao resursa čija vrijednost je neprocjenjiva. Nekoliko rijeka izvire na uskom prostoru od nekoliko kvadratnih kilometara (Ugar, Bila, Jasenica, Ilomka i dr.) iako pripadaju različitim slivovima podjednako su zanemarene od izvora do ušća. Podjednako i u RS i u Fedreraciji. Uz sav drugi nemar mini hidrocentrale koje se grade uništavaju ne samo vodu i rijeke nego mijenjaju kompletan biodiverzitet riječnih dolina i naseljenih mjesta u njihovim kanjonima.

Divlja, neplanska i kriminalna sjeća šume o kojoj se vrlo malo vodi računa sve je izraženija a pošumljavanje i zanavljanje šumskih površina je gotovo samo simbolično. Pored sjeće i krađe šume vrši se i nekontrolirano krčenje u kojem pojedinci i lokalne zajednice grade putne komunikacije bez ikakvog reda i nadzora ili šire prostor za gradnju divljih objekata o kojima se mogu napisati horor romani.

I pojava izbrazdanosti planine, svejedno da li se radi o livadama, pašnjacima šumskom ili kamenitom području iz godine u godinu je sve veća pa i lokalni stanovnici ili nomadi na katunima više ni na koji način to ne mogu spriječiti jer vozi kud, šta i kako ko hoće a svaki pokušaj zaštite makar livada na katunima prerasta u ekscese.

Smeće koje više nije samo rezultat nemarnog razbacivanja od i oko objekata i boravka dnevnih izletnika i posjetilaca planine nego se počinje dovlačiti i istresati iz urbanih sredina duž puta uz sami asfalt ili makadamske trase. Čini se to otvoreno, javno i bez ikakvog ustezanja jer je jasno da o tome niko ne vodi računa.

Vatre se pale i lože gdje god se kome prohtije i čak se ne vodi računa ni o tome da se pri odlasku sa lica mjesta ugasi i samo je puka sreća poslužila da do sada nismo imali požare kakve stari domicilni pojedinci pamte i opisuju da su se događali na Vlašiću.
I da ne nabrajamo jer bi ovako mogli danima navoditi primjere ali bez ikakva utjecaja ili makar nade da će se uskoro nešto početi poduzimati na bilo kom dijelu Vlašića.

Da još samo spomenemo bunker pod Paljenikom ispod repetitora. O njemu se vrlo malo zna i šire se proizvoljne dezinformacije iako još među živima ima starijih osoba koje znaju i pamte daleko više od onoga što je sada dostupno široj javnosti. Nebi bilo skupo makar ono što se zna i može utvrditi prikupiti i učiniti dostupnim kako elektronskim medijima tako i u pisanoj formi negdje gore na objektu. Objekat su četnici koji su tu boravili nakon JNA izvršili totalnu devastaciju opreme i objekta ali od tada do dana današnjeg on je potpuno prepušten i kao da je i zaboravljen od onih koji bi mogli ovaj nesvakidašnji objekat zaštititi makar u trenutnom stanju i u perspektivi ga učiniti znamenitošću, atrakcijom i izvorom prihoda.

Postoji niz aktivnosti koje ne zahtijevaju velika ulaganja ali bi drugačijim pristupom i odnosom prema tim biserima Vlašića mogli u perspektivi donositi i značajne prihode. Ovako ti biseri propadaju, devastiraju se, nestaju i biće potpuno uništeni i obezvrijeđeni za buduća vremena i generacije. Vlast i svi oni koji žive, borave i posječuju te bisere moraju mijenjati svoj odnos prema njima dok ne postane prekasno. Za neke, nažalost, to već jeste!

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/45 ... inira.html
sead1

#61 Re: Vlasic

Post by sead1 »

Pozz svima,

trebala bi mi preporuka za ljetni odmor na Vlasicu. Planiram da na ljeto, zadnja sedmica jula, nekih 7-10 dana provedem na Vlasicu sa porodicom.
Znaci supruga, dvoje "momcica" od 8 i 10 godina, i ja.
Kako starim, nemogu vise da vidim mase ljudi na moru, plazama i slicno.. htjeli bi da hodamo, setamo po sumama, njivama i slicno. Mozak malo da "odmorim", neku knjigu procitat na terasi i sl.
Gledao sam po booking-u neke smjestaje, hotele itd itd.

Da li ima neko neku propruku, za neku lijepu vikendicu i slicno?
Hvala unaprijed ;-)
mishic

#62 Re: Vlasic

Post by mishic »

Ova predizborna godina krajnji je rok da se aktuelna vlast ozbiljnije okrene Vlašiću kao biseru i "zlatnoj koki" koja se HITNO mora zaštititi i spasiti od potpune devastacije i trajnog uništenja. Kasno je za velika ulaganja i kapitalne investicije za ovu aktuelnu vlast ali se još uvijek mogu poduzeti mjere da se od onoga što je još ostalo i što nije do kraja devastirano spasi što se spasiti može i to bez velikih ulaganja i investicija i samo dobro osmišljenom akcijom putem lokalnih mještana, edukacijom, donošenjem propisa i formiranjem tima koji bi takav projekat implementirao.

Ambijent Babanovca nepovratno je devastiran i trajno uništen ali još nije kasno da se širi prostori koji, ako se hitno ne zaštite, će doživjeti istu sudbinu što divljom i nekontrolisanom gradnjom što nekontrolisanom sjećom šume, odlaganjem smeća i "preoravanjem" livada i ledina kojekakvim vozilima koja kao da se utrkuju u tome ko će ostaviti dublje brazde i usjeke i dospjeti i do zadnje netaknute ledine.

Nomadi i tamošnje mjesne zajednice imaju i interesa i potrebe da se uključe u to ali ih treba educirati, potaknuti i organizirati da se ukljuće u te aktivnosti. Stočarstvo se nije i vjerovatno nikada i neće vratiti na nekadašnji nivo ali zadnjih par godina broj i veličina prisutnih stada rastu i njima se mora pomoći. Otkup i distribucija njihovih proizvoda može se i mora unaprijediti jer sami nomadi ne mogu i nemaju vremena baviti se time.

I za investitorima u vjetro i solarne elektrane mora se tragati. Čekanje samo po sebi to neće riješiti. Vodoopskrba i gradnja većih rezervoara vode makar u onim dijelovima Vlašića koji imaju izvora takođe nije skup projekat a mi svjedočimo kontinuiramom otjecanju vode dok stoka ostaje bez kvalitetnih pojilišta.

I da ne nabrajamo, tamošnje stanovništvo tačno zna šta je bitno i šta se na kom dijelu treba i može uraditi bez velikih ulaganja samo što se neko mora zabaviti time, osmisliti i pokrenuti te aktivnosti. Čekanje ne rješava ništa.
Post Reply