Vlasic

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

car-x

#1 Vlasic

Post by car-x »

ove godine smo mrka i ja planirali provesti novogodisnje praznike na vlasicu. hotel, pansion ili vikendica, malo skijanja, malo meditiranja i tako nekih 4-5 dana.. sve u zavisnosti koliko snijega bude i kako nam se svidi..

malo se ja raspitivo za ponude za smjestaj i mogucnosti alternativnog smjestaja i tak, kad mi danas dodje mail od jednog hotela i od jednog pansiona..

sve u svemu, polupansion PO OSOBI kosta 77 KM!!!!

na to dodamo 12 KM koliko kosta dnevna karta, plus nesto za rucak, jedno-dva picenca, glatko se dodje na cifru od 100 KM denvno..

daj molim vas prosvijetlite me.. jel to stvarno tako skupo kod nas?
pa ko to sebi moze priustiti kad je prosjecna plata nekih 450 KM??

ja sam se zapito, a i ovo osoblje iz pansiona i hotela, ko je njihova ciljna grupa i sta je strategija..

fakat ne mogu da vjerujem da dan na vlasicu kosta isto ko i dan na npr. hochkar ovdje u austriji, sto je iznad-prosjecno dobro skijaliste, i tek nekih 2,5 sata od beca.. i za razliku od vlasica uvijek ima snijega..

meni je fakat bila zelja da dodjem na neku od BH-planina i da se "kod kuce" odmaram, ali kako stvari stoje, ipak cu ja doveslati mrku vamo, pa cemo se odmarati negdje gdje nas cijene vise od slovenaca.. ;)
manijak1

Post by manijak1 »

Tatre :oops: a nama ostaje da razvijamo domaći zimski turizam :oops:
car-x

Post by car-x »

manijak1 wrote:Tatre :oops: a nama ostaje da razvijamo domaći zimski turizam :oops:
ma ako vec idem van austrije, onda bi u BiH.. ne ide mi se u neku trecu zemlju..

ali ako je vec tako skupo i kod nas, zasto onda prelaziti toliki put, pa da mi neko objasnjava zasto nema vode, zasto se grijanje ekstra placa i zasto sam moram lozit vatru.. come on..
micika

#4 Re: Vlasic

Post by micika »

car-x wrote:ove godine smo mrka i ja planirali provesti novogodisnje praznike na vlasicu. hotel, pansion ili vikendica, malo skijanja, malo meditiranja i tako nekih 4-5 dana.. sve u zavisnosti koliko snijega bude i kako nam se svidi..

malo se ja raspitivo za ponude za smjestaj i mogucnosti alternativnog smjestaja i tak, kad mi danas dodje mail od jednog hotela i od jednog pansiona..

sve u svemu, polupansion PO OSOBI kosta 77 KM!!!!

na to dodamo 12 KM koliko kosta dnevna karta, plus nesto za rucak, jedno-dva picenca, glatko se dodje na cifru od 100 KM denvno..

daj molim vas prosvijetlite me.. jel to stvarno tako skupo kod nas?
pa ko to sebi moze priustiti kad je prosjecna plata nekih 450 KM??

ja sam se zapito, a i ovo osoblje iz pansiona i hotela, ko je njihova ciljna grupa i sta je strategija..

fakat ne mogu da vjerujem da dan na vlasicu kosta isto ko i dan na npr. hochkar ovdje u austriji, sto je iznad-prosjecno dobro skijaliste, i tek nekih 2,5 sata od beca.. i za razliku od vlasica uvijek ima snijega..

meni je fakat bila zelja da dodjem na neku od BH-planina i da se "kod kuce" odmaram, ali kako stvari stoje, ipak cu ja doveslati mrku vamo, pa cemo se odmarati negdje gdje nas cijene vise od slovenaca.. ;)
care ti ides u udarnom periodu.Bozic,nova godina :) potraznja velika,zato su i digli cijene :D :D :D
Bolje ti je na lapland :D :D :D uzivancija prava :D
tueg

Post by tueg »

vikendica na vlasicu je 20 KM po osobi, a cijena dnevne je 19. a ako se malo bolje raspitas naci ces vikendicu sa centralnim grijanjem gdje gazda lozi. ako dodas jos cenera za hranu, za 50 maraka ti moze biti sasvim dobro.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:
manijak1 wrote:Tatre :oops: a nama ostaje da razvijamo domaći zimski turizam :oops:
ma ako vec idem van austrije, onda bi u BiH.. ne ide mi se u neku trecu zemlju..

ali ako je vec tako skupo i kod nas, zasto onda prelaziti toliki put, pa da mi neko objasnjava zasto nema vode, zasto se grijanje ekstra placa i zasto sam moram lozit vatru.. come on..
Polupansion imas od 55 do 80 km (tako je bilo prosle godine)

Dnevna karta nije 12, vec 19 km...

Prosle godine je bilo problema s vodom u vikendicama, u hotelima imaju rezervoare...
debela

Post by debela »

12 km za dnevnu skijasku kartu??? pa to je dzaba. a nije ti taj smjestaj skup. pogledaj cijene na planinama oko sarajeva, pa cijene spavanja sa doruckom u gradu, to je jos i dobro.
Fair Life

Post by Fair Life »

car-x wrote:

Image
car-x

Post by car-x »

Fair Life wrote: Image

ma kakvi.. ne mora biti domace, ako ce me pri tome neko oguliti, samo zato sto mi prodaje patriotske fraze..
car-x

Post by car-x »

debela wrote:12 km za dnevnu skijasku kartu??? pa to je dzaba. a nije ti taj smjestaj skup. pogledaj cijene na planinama oko sarajeva, pa cijene spavanja sa doruckom u gradu, to je jos i dobro.
debela, prosle godine za novu sam spavo u sarajevu za 20 eura po glavi.. i dorucak uz to.. i jos ekstra dobar smjestaj..

ne zelim da poredim cijenu u sarajevu i na vlasicu.. govorim o skijanju i pretjerano visokim cijenama.. barem sto se BiH i njenih prosjecnih stanovnika tice..

eto kazu da je dnevna 19 km.. ovdje je 15-25 eura.. u zavisnosti gdje.. ali sve u svemu, orijentir su ovdasnje i bosanske zarade..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:
debela wrote:12 km za dnevnu skijasku kartu??? pa to je dzaba. a nije ti taj smjestaj skup. pogledaj cijene na planinama oko sarajeva, pa cijene spavanja sa doruckom u gradu, to je jos i dobro.
debela, prosle godine za novu sam spavo u sarajevu za 20 eura po glavi.. i dorucak uz to.. i jos ekstra dobar smjestaj..

ne zelim da poredim cijenu u sarajevu i na vlasicu.. govorim o skijanju i pretjerano visokim cijenama.. barem sto se BiH i njenih prosjecnih stanovnika tice..

eto kazu da je dnevna 19 km.. ovdje je 15-25 eura.. u zavisnosti gdje.. ali sve u svemu, orijentir su ovdasnje i bosanske zarade..
S obzirom na kvalitet i duzinu staza na Vlasicu, te cinjenicu da rade samo dva lifta (tanjir i sidro), 19 km je previse...
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:

Care, ako ovi na Vlasicu uspijevaju prodati svoje kapacitete po ovim cijenama, zasto se buniti?
Trziste bi trebalo samo regulisati cijene, zar ne?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Oni mogu prodati, zato jer narod nema gdje drugo da ode, sad i za Tatre trebaju vize...
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote: Care, ako ovi na Vlasicu uspijevaju prodati svoje kapacitete po ovim cijenama, zasto se buniti?
pa to me najvise i zanima.. ko su gosti na vlasicu?? ako je domaca raja, onda je svakodnevno kukanje koje se moze cuti o besparici i neimastini samo najobicnija podvala..

a ako su slovenci i ostali, onda je barem jasno ko je ciljna grupa..

p.s. evo naso sam neki hotel vlasic, nocenje s doruckom 28 eura po osobi.. to je skoro pa prihvatljivo..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:
Prenj wrote: Care, ako ovi na Vlasicu uspijevaju prodati svoje kapacitete po ovim cijenama, zasto se buniti?
pa to me najvise i zanima.. ko su gosti na vlasicu?? ako je domaca raja, onda je svakodnevno kukanje koje se moze cuti o besparici i neimastini samo najobicnija podvala..

p.s. evo naso sam neki hotel vlasic, nocenje s doruckom 28 eura po osobi.. to je skoro pa prihvatljivo..
Reci koji hotel, da ti kazem kakav je... Jel Sax, oni su vazda bili jeftinoca ?

A ciljna grupa je nasa raja koja gore dolazi na par dana, ako bi isao negdje na desetak dana, vjerovatno bi vani, ali za produzeni vikend nemas bas puno izbora...

Osim "nasih", dolazi i dosta Dalmatinaca (cini mi se rijec je o oko 40% gostiju), e sad, ako uzmes u obzir da su cijene u ugostiteljskim objektima i trgovinama dosta nize no u Dalmaciji, njima ispada pravo jeftino, pogotovo ako iznajme vikendicu...
micika

Post by micika »

daj ne budi cjepidlaka ziv bio.Cuj skoro pa prihvatljivo.Pa ne ides ti u martu nego za novu godinu.28 eura je sitnica :D :D :D jos ti iz dijaspore :D :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

micika wrote:daj ne budi cjepidlaka ziv bio.Cuj skoro pa prihvatljivo.Pa ne ides ti u martu nego za novu godinu.28 eura je sitnica :D :D :D jos ti iz dijaspore :D :D :D
Da, vidis to sam zaboravio, pored 40% Dalmatinaca ima jos cca. 40% napacenih Bosnjaka iz dijaspore, a ovih ostalih 20tak posto je nas svijet, s tim da rijetko nasa raja koristi hotelski smjestaj, vec idu u vikendice, gdje te izadje lezaj oko 20 km...
car-x

Post by car-x »

micika wrote:daj ne budi cjepidlaka ziv bio.Cuj skoro pa prihvatljivo.Pa ne ides ti u martu nego za novu godinu.28 eura je sitnica :D :D :D jos ti iz dijaspore :D :D :D
hehehe micika.. ja gledam iz perspektive privremenog stanovnika austrije.. za 35 eura ovdje ima polupansion u ekstra dobrom privatnom smjestaju (hem ima uvijek vode, hem grijanje, hem sauna, hem te niko ne zajebava ni ne trazi ti svaki dan neku ekstra doplatu, hem imas gdje parkirat)..

ja hocu samo da se odmorim.. da ne moram misliti hoce li ili nece biti vode za tusiranje, hoce li mi neko odgurati auto u jarugu, hocemo li se smrznuti, itd..

ako vec platim, hocu da znam zasto je to.. cinjenica da je to nesto "domace" meni nije dovoljna..
car-x

Post by car-x »

Alfons Kauders wrote:
car-x wrote:

A ciljna grupa je nasa raja koja gore dolazi na par dana, ako bi isao negdje na desetak dana, vjerovatno bi vani, ali za produzeni vikend nemas bas puno izbora...

Osim "nasih", dolazi i dosta Dalmatinaca (cini mi se rijec je o oko 40% gostiju), e sad, ako uzmes u obzir da su cijene u ugostiteljskim objektima i trgovinama dosta nize no u Dalmaciji, njima ispada pravo jeftino, pogotovo ako iznajme vikendicu...
hotel vlasic.. mislim..
horoz

Post by horoz »

Dalmoša je najviše. A nije ni našima mahane :)

Uglavnom je to raja koja se dogovori pa uzme vikendicu za jednu ili dvije noći, pa to ispadne povoljno.

Jednom sam bio i u Pahuljici i to je OK, vjerovatno kao i ostali hoteli.

Što neko reče, tržište će sve regulisati...

A Vlašić je meni skroz dobar, imaš gdje zujati po svu noć :)
Nadam se da će i Bjelašnica dostići tu atmosferu. Dosta se toga izgradilo ali nije ni blizu Vlašića po kapacitetima. Još kad ovi, što plaćaju 3.000KM kvadrat apartmana, počnu izdavati, vidjećete onda cijena...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:
Alfons Kauders wrote:
car-x wrote: pa to me najvise i zanima.. ko su gosti na vlasicu?? ako je domaca raja, onda je svakodnevno kukanje koje se moze cuti o besparici i neimastini samo najobicnija podvala..

hotel vlasic.. mislim..
e jesi potrefio, od svih hotela i birtija gore, ja jedino u njemu nisam kafe popio... ali sam makar ulazio, izgleda pristojno, otvoren je cini mi se prosle godine i na super lokaciji je, na samoj stazi, blizu parking, trgovine i ostale birtije...
car-x

Post by car-x »

Alfons Kauders wrote: e jesi potrefio, od svih hotela i birtija gore, ja jedino u njemu nisam kafe popio... ali sam makar ulazio, izgleda pristojno, otvoren je cini mi se prosle godine i na super lokaciji je, na samoj stazi, blizu parking, trgovine i ostale birtije...
cini mi se da pise da je nov (tako i izgleda).. i vako na ovim slikama sto imaju, cini se pristojno.. budem se konsultovo s mrkom..

u svakom slucaju, mislim da vlasic u poredjenju s pragom ili rimom za novu godinu nema sansi (a i te mahale stoje na listi alternativa), pa ako se finansijski pokaze svejedno, milim da ce vlasic definitivno otpasti..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:
Alfons Kauders wrote: e jesi potrefio, od svih hotela i birtija gore, ja jedino u njemu nisam kafe popio... ali sam makar ulazio, izgleda pristojno, otvoren je cini mi se prosle godine i na super lokaciji je, na samoj stazi, blizu parking, trgovine i ostale birtije...
cini mi se da pise da je nov (tako i izgleda).. i vako na ovim slikama sto imaju, cini se pristojno.. budem se konsultovo s mrkom..

u svakom slucaju, mislim da vlasic u poredjenju s pragom ili rimom za novu godinu nema sansi (a i te mahale stoje na listi alternativa), pa ako se finansijski pokaze svejedno, milim da ce vlasic definitivno otpasti..
za novu ti se definitivno nece isplatit, jer budu strahota cijene tad...par stoja za 2-3 dana ne isplati se dati, a vjerovatno nema ni skijanja tad...
car-x

Post by car-x »

Alfons Kauders wrote: za novu ti se definitivno nece isplatit, jer budu strahota cijene tad...par stoja za 2-3 dana ne isplati se dati, a vjerovatno nema ni skijanja tad...
ma tako sam i ja skonto.. elem, skijanje na vlasicu bi moglo pricekati bolja vremena.. :D

jes da sam bio u pragu, ali nije mrka, pa ne vidim razloga zasto opet ne posjetiti najstariju pivnicu u evropi..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:
Alfons Kauders wrote: za novu ti se definitivno nece isplatit, jer budu strahota cijene tad...par stoja za 2-3 dana ne isplati se dati, a vjerovatno nema ni skijanja tad...
ma tako sam i ja skonto.. elem, skijanje na vlasicu bi moglo pricekati bolja vremena.. :D

jes da sam bio u pragu, ali nije mrka, pa ne vidim razloga zasto opet ne posjetiti najstariju pivnicu u evropi..
i tata bi sine... :D
Post Reply