To je to nema staKatarinaKosaca wrote:Evo pokušaću ja da ti razbijem predrasudu...kameni spavac wrote:S vremena na vrijeme pratim ovaj forum u nadi da cu procitati nesto sto nece biti mahalski, sto nece biti uvreda licnosti, sto nece biti neka samoincijativna "kategorizacija licnosti" i da ce napokon pojaviti se neka kritika koja ce biti argumentirana i vrijedna paznje. Ova sva pisanja su stravicna. Strasno je kako danas drustvo vidi slogodu govora i dijalog. Dok citam ove redove na forumu sve sam bilize misljenju da smo mi dobri jedino kada pucaju na nas. U ratu smo, ma kako stravicno bilo, bili mnogo mnogo bolji ljudi. Ovi redovi teksta i ove uvrede na racun neke licnosti nisu nesto za sto su mnogi ljudi zivot dali. I nema to veze s tim da li su Sanjini tekstovi dobri ili ne jer to je misljenje svakog pojedinacno, ali ima veze sa nacinom i rijecima na koje se to neslaganje iskazuje..
Hajde, od gore postanog teksta u Glas Srpske oko Sarajeva, Divjaka, Kljujića i lamentiranja nad svojom sudbinom.
Kao prvo kad odlučiš da pišeš kolumne pod punim imenom i prezimenom, moraš biti spreman i na kritike. Moraš računati da ima svakakvih ljudi od koji će neki zarad svojih interesa ili šale ili zabave, bilo kojeg motiva upotrijebiti bio šta što o tebi znaju. Ne važi samo za gospođu o kojoj govorimo (pišemo). Tako da stalno lamentiranje nad sobom i svojom sudbinom koja se prožima tekstom nije puka sujeta niti senzibilnost nego jako dobar marketinški trik. Kad to čita bivši stanovnik Sarajeva stalno nastanjen na Palama, Han Pijesku ili Sokocu srce mu se napuni što Sarajevo nije ono za kojim svakodnevno pati, nego neki grad opasnih namjera gdje ni "Sanji ne daju da diše". Dakle, tržišni segment pogođen , promotivna poruka pogođena. I to ne bi bilo ništa strašno ni neuobičajeno da prodaješ sapun ili Suknju, ali ovdje prodaješ laž. I pri tom se ne libiš da spomeneš svoje sugrađane u negarivnom kontekstu netolerancije, a sasvim slučajno ambasadora Srbije kao pacifistu koji je ničim izazvan dobio poruku od Kljujića, onog istog koji nije otišao iz grada pa radi toga bio trovan, da to ide, kad njegova zemlja ima tako dobre namjere prema BIH... I ovo je jako rado čitano u Glas Srpske i ovo je marketinška ubleha i ovo je podanički i naručen ili samoinicijativno "serviran i moralno politički podoban tekst".
Dalje o Divjaku se "neće govoriti", ali eto, jeste on uvažen zato što je mnogo djece školovao. Još jedno relativiziranje. Divjak je prevashodno uvažen što je kao rođeni beograđanin ostao u gradu kad je trebalo i stavio se na stranu koja brani grad od vatre i terora sa brda. Za razliku od nekih rođenih sarajlija koji nisu tako postupili i tako i dalje ne postupaju, nego za šačicu feninga ili šačicu zlata demoniziraju isti. Dakle , kad se piše u tekstu "Sarajevo" misli se na građane Sarajeva i onda valjda i ti imaju pravo da kažu nešto u svoju obranu, ili ne? U Glasu srpske za njih nema mjesta, ni u Avazu.. Onda ostaje forum.
Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Moderator: anex
- saibaba
#1026 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
- irac300
#1027 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
@KatarinaKosaca
Pogođeno u srž problema. Svaka čast.
Pogođeno u srž problema. Svaka čast.
-
bregovic
#1028 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Zaista svaka cast Katarini,a sta li ce doticna Sanja pisati o jucerasnjem duelu Cedo vs. Dodik,prodana dusa,koja misli da je cool sto je mi ovdje spominjemo,jer kao-za dobrim konjem se prasina dizeKatarinaKosaca wrote:Evo pokušaću ja da ti razbijem predrasudu...kameni spavac wrote:S vremena na vrijeme pratim ovaj forum u nadi da cu procitati nesto sto nece biti mahalski, sto nece biti uvreda licnosti, sto nece biti neka samoincijativna "kategorizacija licnosti" i da ce napokon pojaviti se neka kritika koja ce biti argumentirana i vrijedna paznje. Ova sva pisanja su stravicna. Strasno je kako danas drustvo vidi slogodu govora i dijalog. Dok citam ove redove na forumu sve sam bilize misljenju da smo mi dobri jedino kada pucaju na nas. U ratu smo, ma kako stravicno bilo, bili mnogo mnogo bolji ljudi. Ovi redovi teksta i ove uvrede na racun neke licnosti nisu nesto za sto su mnogi ljudi zivot dali. I nema to veze s tim da li su Sanjini tekstovi dobri ili ne jer to je misljenje svakog pojedinacno, ali ima veze sa nacinom i rijecima na koje se to neslaganje iskazuje..
Hajde, od gore postanog teksta u Glas Srpske oko Sarajeva, Divjaka, Kljujića i lamentiranja nad svojom sudbinom.
Kao prvo kad odlučiš da pišeš kolumne pod punim imenom i prezimenom, moraš biti spreman i na kritike. Moraš računati da ima svakakvih ljudi od koji će neki zarad svojih interesa ili šale ili zabave, bilo kojeg motiva upotrijebiti bio šta što o tebi znaju. Ne važi samo za gospođu o kojoj govorimo (pišemo). Tako da stalno lamentiranje nad sobom i svojom sudbinom koja se prožima tekstom nije puka sujeta niti senzibilnost nego jako dobar marketinški trik. Kad to čita bivši stanovnik Sarajeva stalno nastanjen na Palama, Han Pijesku ili Sokocu srce mu se napuni što Sarajevo nije ono za kojim svakodnevno pati, nego neki grad opasnih namjera gdje ni "Sanji ne daju da diše". Dakle, tržišni segment pogođen , promotivna poruka pogođena. I to ne bi bilo ništa strašno ni neuobičajeno da prodaješ sapun ili Suknju, ali ovdje prodaješ laž. I pri tom se ne libiš da spomeneš svoje sugrađane u negarivnom kontekstu netolerancije, a sasvim slučajno ambasadora Srbije kao pacifistu koji je ničim izazvan dobio poruku od Kljujića, onog istog koji nije otišao iz grada pa radi toga bio trovan, da to ide, kad njegova zemlja ima tako dobre namjere prema BIH... I ovo je jako rado čitano u Glas Srpske i ovo je marketinška ubleha i ovo je podanički i naručen ili samoinicijativno "serviran i moralno politički podoban tekst".
Dalje o Divjaku se "neće govoriti", ali eto, jeste on uvažen zato što je mnogo djece školovao. Još jedno relativiziranje. Divjak je prevashodno uvažen što je kao rođeni beograđanin ostao u gradu kad je trebalo i stavio se na stranu koja brani grad od vatre i terora sa brda. Za razliku od nekih rođenih sarajlija koji nisu tako postupili i tako i dalje ne postupaju, nego za šačicu feninga ili šačicu zlata demoniziraju isti. Dakle , kad se piše u tekstu "Sarajevo" misli se na građane Sarajeva i onda valjda i ti imaju pravo da kažu nešto u svoju obranu, ili ne? U Glasu srpske za njih nema mjesta, ni u Avazu.. Onda ostaje forum.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1029 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Mene će jako razočarati ako ne počne da ne bi analizirala duel (tipično lažno načelo nautralnosti kojim često počinje kolumne), ali potom odmah preći na izjavu idejnog vlasnika novine za koju piše o etničkoj pročišćenosti Sarajeva. Ovdje joj ide u prilog i juče spomenuti Helsinški komitet i Dizdarević. Ujedno, ispoštovaće se još jedno načelo tih kolumni, a to je napad na nešto neuobličeno, nedefinirano, nešto što u skladu sa kulturom dijaloga nema prigodu da odgovori a što se naziva "Sarajevo". Kada političari bilo koje ideje kažu "Sarajevo" razumijem to kao centar političke moći nekih stranačkih struja, pa spada, skoro pod nešto uobičajeno. Međutim u ovim kolumnama se satanizira ono najbolje u Sarajevu ono još malo sarajevskog, tolerantnog, neopterećenog duha što je ostalo i što jako smeta. Gospođa Sanja Vlajisavljević spominje kako to i takvo "Sarajevo" svakom neistomišljeniku spočitava nepismenost. Pa, iako dotična zna složiti slova, zna napisati rečenicu (od jednog profesora društvenih nauka bi očekivala bolje i skladnije, ali hajde, da ne sitničarim), svrstava se u nepismenu ruralnu masu kojoj Sarajevo (ovo o kojem govori) jako smeta. Dakle smeta što nismo zaboravili opsadu, pa se Kljujić, zamisli bezobraznika drze da predstavniku jednog Jeremića (da ga ne kvalificiram , boljebregovic wrote:a sta li ce doticna Sanja pisati o jucerasnjem duelu Cedo vs. Dodik,prodana dusa,koja misli da je cool sto je mi ovdje spominjemo,jer kao-za dobrim konjem se prasina dize
Smeta i to što se okupi Sarajevo za Divjaka, a on Srbin. Smetaju čak i sarajevski ćevapi, pa me ne bi čudilo da budu topic br.1 u jednoj od narednih kolumni. Smeta i što poneko od tih sarajlija ima internet pa se usudi forumati i tako nešto reći u svoju obranu, jer ni to ne potpada pod osobno izgrađene kriterijume kulture dijaloga ove samoljubive kolumnistice.
Ne bi meni juče mrsko odvojiti nešto vremena da nazovem svoje prijatelje Srbe. Nikad nisam odvajala svoje prijatelje po nacionalnosti, ali, eto, izgleda i Dodik i Sanja uspjevaju u namjerama da tako počenem(o). Naime, zanimalo me jedno.. Da li zaista imaju problema na kiosku u Sarajevu. Za jednog od njih znam da kupuje beogradsku štampu, jer je čovjek iz Srbije, pa sam ga prvog nazvala. Nasmijao mi se i rekao da kupuje tu štampu u Merkatoru na kiosku, da usput kupi ledene kocke, jer ga asociraju na djetinstvo i da tamo radi jedna cura koja je lijepa, pa joj pokloni uvijek neku ledenu kocku. Ostali kojem sam anketirala su bili između čuđenja šta mi bi i smijeha.
Međutim, ako to i takva svjedočenja izađu u Glasu srpske, more bit kakav bivši Sarajija se i odluči vratiti, a to nije u interesu. Zato smeta i ovaj forum. Jer se čuje nešto što se ne uklapa u promidžbu ove gospođe o rodnom mi gradu.
Stoga članak vidim opet kao napad na neko etnički čisto, a lažno multietničko Sarajevo koje napada jadnu i tolerantnu istinoljubivu autoricu kolumni, jednog političra koji na TV (ne jučerašnjoj debati, nekad prije) vrisne "Šta ste vi u Beogradu poludili za Sarajevom, Sarajevo nije što je bilo", jednog ambasadora koji predstavlja zemlju koja malo po malo bocne suverenitet i suživot u BIH. Pri tom, naravno će da se zaboravi Krajišnikova naredba 1995, pri tom će se opet selektivno uzimati statistike, skori povjesni događaji i činjenice.
Na redu su, dakle, ćevapi. Bivši sarajlija koji nezaposlen sjedi u nekoj nedođiji ovih dana opkoljen snijegom će dati jednu marku za tu duševnu hranu.
-
VjecitiStudent
#1030 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Kako vam se vise da trositi vrijeme na ovu potpuno nebitnu ... plavusu?
- jasko_ba
#1031 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
svaka častzoom66 wrote:KatarinaKosaca wrote:Mene će jako razočarati ako ne počne da ne bi analizirala duel (tipično lažno načelo nautralnosti kojim često počinje kolumne), ali potom odmah preći na izjavu idejnog vlasnika novine za koju piše o etničkoj pročišćenosti Sarajeva. Ovdje joj ide u prilog i juče spomenuti Helsinški komitet i Dizdarević. Ujedno, ispoštovaće se još jedno načelo tih kolumni, a to je napad na nešto neuobličeno, nedefinirano, nešto što u skladu sa kulturom dijaloga nema prigodu da odgovori a što se naziva "Sarajevo". Kada političari bilo koje ideje kažu "Sarajevo" razumijem to kao centar političke moći nekih stranačkih struja, pa spada, skoro pod nešto uobičajeno. Međutim u ovim kolumnama se satanizira ono najbolje u Sarajevu ono još malo sarajevskog, tolerantnog, neopterećenog duha što je ostalo i što jako smeta. Gospođa Sanja Vlajisavljević spominje kako to i takvo "Sarajevo" svakom neistomišljeniku spočitava nepismenost. Pa, iako dotična zna složiti slova, zna napisati rečenicu (od jednog profesora društvenih nauka bi očekivala bolje i skladnije, ali hajde, da ne sitničarim), svrstava se u nepismenu ruralnu masu kojoj Sarajevo (ovo o kojem govori) jako smeta. Dakle smeta što nismo zaboravili opsadu, pa se Kljujić, zamisli bezobraznika drze da predstavniku jednog Jeremića (da ga ne kvalificiram , boljebregovic wrote:a sta li ce doticna Sanja pisati o jucerasnjem duelu Cedo vs. Dodik,prodana dusa,koja misli da je cool sto je mi ovdje spominjemo,jer kao-za dobrim konjem se prasina dize), kaže da se pakuje, a tako fin čovjek čak i sa djetetom živi. To mu je vrh kosmopolitstva. dobrote i tolerancije što sa njim živi njegovo dijete, pa i u školu ide. Zaista jako neobično i za podvući da maloljetno dijete živi sa roditeljima
![]()
Smeta i to što se okupi Sarajevo za Divjaka, a on Srbin. Smetaju čak i sarajevski ćevapi, pa me ne bi čudilo da budu topic br.1 u jednoj od narednih kolumni. Smeta i što poneko od tih sarajlija ima internet pa se usudi forumati i tako nešto reći u svoju obranu, jer ni to ne potpada pod osobno izgrađene kriterijume kulture dijaloga ove samoljubive kolumnistice.
Ne bi meni juče mrsko odvojiti nešto vremena da nazovem svoje prijatelje Srbe. Nikad nisam odvajala svoje prijatelje po nacionalnosti, ali, eto, izgleda i Dodik i Sanja uspjevaju u namjerama da tako počenem(o). Naime, zanimalo me jedno.. Da li zaista imaju problema na kiosku u Sarajevu. Za jednog od njih znam da kupuje beogradsku štampu, jer je čovjek iz Srbije, pa sam ga prvog nazvala. Nasmijao mi se i rekao da kupuje tu štampu u Merkatoru na kiosku, da usput kupi ledene kocke, jer ga asociraju na djetinstvo i da tamo radi jedna cura koja je lijepa, pa joj pokloni uvijek neku ledenu kocku. Ostali kojem sam anketirala su bili između čuđenja šta mi bi i smijeha.
Međutim, ako to i takva svjedočenja izađu u Glasu srpske, more bit kakav bivši Sarajija se i odluči vratiti, a to nije u interesu. Zato smeta i ovaj forum. Jer se čuje nešto što se ne uklapa u promidžbu ove gospođe o rodnom mi gradu.
Stoga članak vidim opet kao napad na neko etnički čisto, a lažno multietničko Sarajevo koje napada jadnu i tolerantnu istinoljubivu autoricu kolumni, jednog političra koji na TV (ne jučerašnjoj debati, nekad prije) vrisne "Šta ste vi u Beogradu poludili za Sarajevom, Sarajevo nije što je bilo", jednog ambasadora koji predstavlja zemlju koja malo po malo bocne suverenitet i suživot u BIH. Pri tom, naravno će da se zaboravi Krajišnikova naredba 1995, pri tom će se opet selektivno uzimati statistike, skori povjesni događaji i činjenice.
Na redu su, dakle, ćevapi. Bivši sarajlija koji nezaposlen sjedi u nekoj nedođiji ovih dana opkoljen snijegom će dati jednu marku za tu duševnu hranu.![]()
![]()
![]()
- saibaba
#1032 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
KatarinaKosaca wrote:Mene će jako razočarati ako ne počne da ne bi analizirala duel (tipično lažno načelo nautralnosti kojim često počinje kolumne), ali potom odmah preći na izjavu idejnog vlasnika novine za koju piše o etničkoj pročišćenosti Sarajeva. Ovdje joj ide u prilog i juče spomenuti Helsinški komitet i Dizdarević. Ujedno, ispoštovaće se još jedno načelo tih kolumni, a to je napad na nešto neuobličeno, nedefinirano, nešto što u skladu sa kulturom dijaloga nema prigodu da odgovori a što se naziva "Sarajevo". Kada političari bilo koje ideje kažu "Sarajevo" razumijem to kao centar političke moći nekih stranačkih struja, pa spada, skoro pod nešto uobičajeno. Međutim u ovim kolumnama se satanizira ono najbolje u Sarajevu ono još malo sarajevskog, tolerantnog, neopterećenog duha što je ostalo i što jako smeta. Gospođa Sanja Vlajisavljević spominje kako to i takvo "Sarajevo" svakom neistomišljeniku spočitava nepismenost. Pa, iako dotična zna složiti slova, zna napisati rečenicu (od jednog profesora društvenih nauka bi očekivala bolje i skladnije, ali hajde, da ne sitničarim), svrstava se u nepismenu ruralnu masu kojoj Sarajevo (ovo o kojem govori) jako smeta. Dakle smeta što nismo zaboravili opsadu, pa se Kljujić, zamisli bezobraznika drze da predstavniku jednog Jeremića (da ga ne kvalificiram , boljebregovic wrote:a sta li ce doticna Sanja pisati o jucerasnjem duelu Cedo vs. Dodik,prodana dusa,koja misli da je cool sto je mi ovdje spominjemo,jer kao-za dobrim konjem se prasina dize), kaže da se pakuje, a tako fin čovjek čak i sa djetetom živi. To mu je vrh kosmopolitstva. dobrote i tolerancije što sa njim živi njegovo dijete, pa i u školu ide. Zaista jako neobično i za podvući da maloljetno dijete živi sa roditeljima
![]()
Na redu su, dakle, ćevapi. Bivši sarajlija koji nezaposlen sjedi u nekoj nedođiji ovih dana opkoljen snijegom će dati jednu marku za tu duševnu hranu.
- Sasvim_Obican
#1033 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Sanja, ( pošto znam da čitaš ) pročitaš li svoje tekstove iz godina kad si pisala za Avaz ? Ili si i ti kao i obljubljeni ti predsjednik, oboljela od amnezije za šaku kaemova izvršitelja i kreatora genocida ?
-
Baudelaire
#1034 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Joj Katarina, jesi je oprala, svaka čast
Čita li neko iz medijskih kuća ovo, da ponudite honorarno pisanje ovoj gospođi ili gospođici, sigurno će manje zla i neistine biti u njenim tekstovima nego u tekstovima Vlaisavljevićki sličnih?
Inače, dotičnu mrzim još iz onih omladinskih debata, gdje je uvijek imala nekakve pompezne i pretjerano samouvjerene nastupe. U emisiji i okruženju u kojem je trebala da širi toleranciju i da promoviše potencijalne mlade intelektualce, uvijek je imala ličnu promociju na prvom mjestu.
Čita li neko iz medijskih kuća ovo, da ponudite honorarno pisanje ovoj gospođi ili gospođici, sigurno će manje zla i neistine biti u njenim tekstovima nego u tekstovima Vlaisavljevićki sličnih?
Inače, dotičnu mrzim još iz onih omladinskih debata, gdje je uvijek imala nekakve pompezne i pretjerano samouvjerene nastupe. U emisiji i okruženju u kojem je trebala da širi toleranciju i da promoviše potencijalne mlade intelektualce, uvijek je imala ličnu promociju na prvom mjestu.
-
samoyu
#1035 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Normalizacija govora mržnje u medijima
Sanja Vlaisavljević
Udruženje novinara Republike Srpske je prošle subote organizovalo okrugli sto o temi "Govor mržnje u medijima". Dolazeći u Banjaluku vjerovala sam da će to biti skup na kojemu će razni akteri medijskog prostora dati svoj doprinos u prevazilaženju sve većeg problema koji okupira BiH. Posebno me radovalo što NUN RS prvi put organizuje skup i poziva sve svoje kolege iz cijele BiH i regiona.
Mediji iz FBiH
Međutim, kada sam došla u hotel "Bosna", gdje se skup održavao i na ulazu vidjela predstavnike nekih medija iz Federacije, očekivala sam da ću ih vidjeti i na skupu, ali sam se grdno prevarila. Susrela sam tamo takođe i koordinatoricu projekta "Balkanski medijski barometar" vjerujući da će i ona barem koji minut posvetiti ovome skupu, ako ništa onda barem u ime svog profesionalnog odnosa prema kolegama iz udruženja koje je priredilo ovu raspravu, kad i tu sam pogriješila. Eh, vidjela sam još tu negdje u dnu sale, u sebe skupljenog do nevidljivosti, intelektualca i analitičara, profesora i "dobrog Srbina", koji svaki čas gostuje na federalnim medijima, koji je izdržao da odsjedi jedva koju minutu i netragom nestao. Čula sam takođe da je jedna ugledna novinarka i urednica sarajevskih dnevnih novina s gnušanjem odbila da učestvuje na ovome skupu kada je čula da ću imati uvodno izlaganje. Ne znam šta ju je više natjeralo na takvu odluku: njena vjernost profesionalnim standardima ili nepokolebljivo opredjeljenje za "građansku opciju". Očekivala sam i da će nas svojim prisustvom počastiti i neko iz fantomskog udruženja BH novinari, pa makar ona predsjednica što živi u Banjaluci, kada ne bijaše ni nje. Elem, kada sam vidjela da nema živog čovjeka iz Federacije, osjećala sam se u jednom trenutku kao Srbin iz RS koji gostuje u nekoj čuvenoj dijaloškoj emisiji na FTV. Pa zar je to bilo "pošteno"? Osjećala sam izvjesno breme odgovornosti za sve one koji su svojim nedolaskom progovorili jezikom mržnje.
Sankcije kritičke javnosti
Gošća iz Srbije Ljiljana Smajlović, predsjednica Udruženja novinara Srbije, u jednom trenutku rasprave je rekla da govor mržnje treba prepustiti sankcijama kritičke javnosti. Odavno nešto duhovitije nisam čula. Ne mislim da gđa Smajlović nije u pravu. Uvijek ključne probleme civilnog društva treba da pretresa kritička javnost, ali u slučaju BiH ne znam o čemu govorimo. Gdje je ta kritička javnost? Je li možda mislila na onu istu javnost koja je previdjela zastrašujući staljinistički nastup ministra koji uređuje priloge na FTV-u? Je li možda mislila na onu javnost koja je reagovala na uvredljiv nedomaćinski odnos prema premijeru Hrvatske Milanoviću? Da nije možda mislila na one koji ćute o posljednjem sramnom uratku Federalne televizije o "krnjoj Srbiji"? Da li možda misli na one koji ćute o Erdoanu kao "našem premijeru"? A možda ipak misli na one koji nemaju šta reći kada srebrenički Bošnjaci traže odvojene nastavne planove u zajedničkoj osnovnoj školi? Možda ne vide da je i to jedan od zahtjeva za dvije škole pod jednim krovom? Uh, zaboravih, takve zahtjeve imaju samo zadrti Hrvati! Možda je u pitanju ona javnost koja je ostala nijema nakon skandaloznog kućnog nasilja dojučerašnjeg esdepeovog ministra Suljagića, koji je odjednom netragom nestao, pa se onda pojavio u Beču? Možda je mislila baš na onu kritičku javnost koja je po istoj matrici po kojoj je pravila transparente za rušenje SDA i SBiH vlasti u Sarajevu pravila sada transparente za spas ugroženog ministra (sic!), borca za domovinu i nedostižnog patriotu? Ali, patriota ode brzo i bez pozdrava u svoju drugu domovinu, pa opet nigdje javnosti, one kritičke! Zaboravih, možda je mislila na javnost koja je prećutala smjenu "najmoćnijeg, najboljeg, najobrazovanijeg, onoga koji se grli i ljubi sa Šefom kada Šef pobjeđuje, ma onoga naj... naj" načelnika u Bihaću, koji preko noći nestade sa političke scene? Da nije možda pomislila na sve one koji u tišini i sa odobravanjem slušaju najcrnje propagandističke govore ratnog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, koji govori danas sa istim ratnim žarom kao i devedesetih, kada je sjedio kao dobra hrvatska ikebana u Sarajevu u udobnoj fotelji?
Okosnica razgovora
Eh, mogli bi se ovi primjeri redati do kraja ne teksta nego novina, ali dosta je i ovo. Rekla je još jednu veoma važnu opasku predsjednica Udruženja novinara Srbije, kada je, onako s visine, izjavila da su neka od naših izlaganja veoma dobra, ali kao odbrana položaja manjina u Sarajevu. Pa nije li to upravo zadaća kritičke javnosti? Ne bi li to trebalo da bude okosnica svih razgovora o govoru mržnje? Upravo zbog zamršenog kolopleta manjina i većina u ovoj zemlji veoma je važno imati istančan osjećaj za jezik. U trenutku kada je "hrvatska mladost Širokoga Brijega fašistička" ili u trenutku kada "nema stolnog grada Mostara ni po cijenu mira", onda se može desiti da je golem problem navesti pravi primjer govora mržnje, onog govora od "kojeg se prepadnete", jer je toliko "eksplicitan", kako je to u svrhu njegove definicije nedavno navela predstavnica OSCE-a za medije sa sjedištem u Beču.
I tako, okrugli sto o govoru mržnje u medijima ostade samo seansa "traumatizovanih" građana, mahom Srba, koji su dijelili svoja, uglavnom neprijatna iskustva u zatvorenom krugu istomišljenika. Eh, ko je tu separatista i ko nije htio biti dio otvorene regionalne priče o govoru mržnje, više je nego očigledno. Ko nije htio, od tolikog patriotizma i priče o jedinstvenoj i nedjeljivoj BiH doći u Banjaluku da razgovara, opet je sasvim jasno. Jedan od učesnika skupa reče i da su ćutnja, ignorisanje i negativna selekcija informacija takođe svojevrstan govor mržnje. Sarajevska medijska tišina o okruglom stolu nije ništa drugo nego oblik takvog govora. A možda je sve ovo pretjerivanje. Možda je 17.11.2011. predstavnica OSCE-a za medije na konferenciji ciničnog naziva "Živjeti zajedno", koju su partnerski organizovali BH novinari, Vijeće za štampu i Vijeće Evrope, u svojoj izjavi za medije povodom konferencije rekla baš ključnu stvar u vezi sa govorom mržnje: "Mislim da je veoma bitno ono što je jutros ministar Bariša Čolak rekao da mi kao civilno društvo moramo više raditi na izgradnji svijesti da se podigne prag tolerancije za govor koji je možda provokativan, kritičan i koji je možda i nešto što boli, ali ne može spadati u govor mržnje". Možda samo treba normalizovati govor mržnje u medijima i to je to. Problem će biti riješen. Pa će možda kada drugi put neki novinar na javnom servisu bude govorio o Srbiji, Srbiji na Palama" i dodavao kako su Srbi genocidni kroz vijekove, to biti samo provokativan i kritičan jezik, a možda će tada i RAK moći s pravom odbaciti tužbu na račun takvih video-priloga. I možda su u pravu organizatori te novembarske konferencije što nisu pozvali one kolege iz RS što su tim povodom imali šta da kažu.
Jos jedan tekst velike PreCednikove spisateljice bravo sanja grande sanje
sanja sama protiv svih

sanja vas svaki put iznova iznenadi svojim dubokoumnim tekstom za pucanstvo suncane
Sanja Vlaisavljević
Udruženje novinara Republike Srpske je prošle subote organizovalo okrugli sto o temi "Govor mržnje u medijima". Dolazeći u Banjaluku vjerovala sam da će to biti skup na kojemu će razni akteri medijskog prostora dati svoj doprinos u prevazilaženju sve većeg problema koji okupira BiH. Posebno me radovalo što NUN RS prvi put organizuje skup i poziva sve svoje kolege iz cijele BiH i regiona.
Mediji iz FBiH
Međutim, kada sam došla u hotel "Bosna", gdje se skup održavao i na ulazu vidjela predstavnike nekih medija iz Federacije, očekivala sam da ću ih vidjeti i na skupu, ali sam se grdno prevarila. Susrela sam tamo takođe i koordinatoricu projekta "Balkanski medijski barometar" vjerujući da će i ona barem koji minut posvetiti ovome skupu, ako ništa onda barem u ime svog profesionalnog odnosa prema kolegama iz udruženja koje je priredilo ovu raspravu, kad i tu sam pogriješila. Eh, vidjela sam još tu negdje u dnu sale, u sebe skupljenog do nevidljivosti, intelektualca i analitičara, profesora i "dobrog Srbina", koji svaki čas gostuje na federalnim medijima, koji je izdržao da odsjedi jedva koju minutu i netragom nestao. Čula sam takođe da je jedna ugledna novinarka i urednica sarajevskih dnevnih novina s gnušanjem odbila da učestvuje na ovome skupu kada je čula da ću imati uvodno izlaganje. Ne znam šta ju je više natjeralo na takvu odluku: njena vjernost profesionalnim standardima ili nepokolebljivo opredjeljenje za "građansku opciju". Očekivala sam i da će nas svojim prisustvom počastiti i neko iz fantomskog udruženja BH novinari, pa makar ona predsjednica što živi u Banjaluci, kada ne bijaše ni nje. Elem, kada sam vidjela da nema živog čovjeka iz Federacije, osjećala sam se u jednom trenutku kao Srbin iz RS koji gostuje u nekoj čuvenoj dijaloškoj emisiji na FTV. Pa zar je to bilo "pošteno"? Osjećala sam izvjesno breme odgovornosti za sve one koji su svojim nedolaskom progovorili jezikom mržnje.
Sankcije kritičke javnosti
Gošća iz Srbije Ljiljana Smajlović, predsjednica Udruženja novinara Srbije, u jednom trenutku rasprave je rekla da govor mržnje treba prepustiti sankcijama kritičke javnosti. Odavno nešto duhovitije nisam čula. Ne mislim da gđa Smajlović nije u pravu. Uvijek ključne probleme civilnog društva treba da pretresa kritička javnost, ali u slučaju BiH ne znam o čemu govorimo. Gdje je ta kritička javnost? Je li možda mislila na onu istu javnost koja je previdjela zastrašujući staljinistički nastup ministra koji uređuje priloge na FTV-u? Je li možda mislila na onu javnost koja je reagovala na uvredljiv nedomaćinski odnos prema premijeru Hrvatske Milanoviću? Da nije možda mislila na one koji ćute o posljednjem sramnom uratku Federalne televizije o "krnjoj Srbiji"? Da li možda misli na one koji ćute o Erdoanu kao "našem premijeru"? A možda ipak misli na one koji nemaju šta reći kada srebrenički Bošnjaci traže odvojene nastavne planove u zajedničkoj osnovnoj školi? Možda ne vide da je i to jedan od zahtjeva za dvije škole pod jednim krovom? Uh, zaboravih, takve zahtjeve imaju samo zadrti Hrvati! Možda je u pitanju ona javnost koja je ostala nijema nakon skandaloznog kućnog nasilja dojučerašnjeg esdepeovog ministra Suljagića, koji je odjednom netragom nestao, pa se onda pojavio u Beču? Možda je mislila baš na onu kritičku javnost koja je po istoj matrici po kojoj je pravila transparente za rušenje SDA i SBiH vlasti u Sarajevu pravila sada transparente za spas ugroženog ministra (sic!), borca za domovinu i nedostižnog patriotu? Ali, patriota ode brzo i bez pozdrava u svoju drugu domovinu, pa opet nigdje javnosti, one kritičke! Zaboravih, možda je mislila na javnost koja je prećutala smjenu "najmoćnijeg, najboljeg, najobrazovanijeg, onoga koji se grli i ljubi sa Šefom kada Šef pobjeđuje, ma onoga naj... naj" načelnika u Bihaću, koji preko noći nestade sa političke scene? Da nije možda pomislila na sve one koji u tišini i sa odobravanjem slušaju najcrnje propagandističke govore ratnog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, koji govori danas sa istim ratnim žarom kao i devedesetih, kada je sjedio kao dobra hrvatska ikebana u Sarajevu u udobnoj fotelji?
Okosnica razgovora
Eh, mogli bi se ovi primjeri redati do kraja ne teksta nego novina, ali dosta je i ovo. Rekla je još jednu veoma važnu opasku predsjednica Udruženja novinara Srbije, kada je, onako s visine, izjavila da su neka od naših izlaganja veoma dobra, ali kao odbrana položaja manjina u Sarajevu. Pa nije li to upravo zadaća kritičke javnosti? Ne bi li to trebalo da bude okosnica svih razgovora o govoru mržnje? Upravo zbog zamršenog kolopleta manjina i većina u ovoj zemlji veoma je važno imati istančan osjećaj za jezik. U trenutku kada je "hrvatska mladost Širokoga Brijega fašistička" ili u trenutku kada "nema stolnog grada Mostara ni po cijenu mira", onda se može desiti da je golem problem navesti pravi primjer govora mržnje, onog govora od "kojeg se prepadnete", jer je toliko "eksplicitan", kako je to u svrhu njegove definicije nedavno navela predstavnica OSCE-a za medije sa sjedištem u Beču.
I tako, okrugli sto o govoru mržnje u medijima ostade samo seansa "traumatizovanih" građana, mahom Srba, koji su dijelili svoja, uglavnom neprijatna iskustva u zatvorenom krugu istomišljenika. Eh, ko je tu separatista i ko nije htio biti dio otvorene regionalne priče o govoru mržnje, više je nego očigledno. Ko nije htio, od tolikog patriotizma i priče o jedinstvenoj i nedjeljivoj BiH doći u Banjaluku da razgovara, opet je sasvim jasno. Jedan od učesnika skupa reče i da su ćutnja, ignorisanje i negativna selekcija informacija takođe svojevrstan govor mržnje. Sarajevska medijska tišina o okruglom stolu nije ništa drugo nego oblik takvog govora. A možda je sve ovo pretjerivanje. Možda je 17.11.2011. predstavnica OSCE-a za medije na konferenciji ciničnog naziva "Živjeti zajedno", koju su partnerski organizovali BH novinari, Vijeće za štampu i Vijeće Evrope, u svojoj izjavi za medije povodom konferencije rekla baš ključnu stvar u vezi sa govorom mržnje: "Mislim da je veoma bitno ono što je jutros ministar Bariša Čolak rekao da mi kao civilno društvo moramo više raditi na izgradnji svijesti da se podigne prag tolerancije za govor koji je možda provokativan, kritičan i koji je možda i nešto što boli, ali ne može spadati u govor mržnje". Možda samo treba normalizovati govor mržnje u medijima i to je to. Problem će biti riješen. Pa će možda kada drugi put neki novinar na javnom servisu bude govorio o Srbiji, Srbiji na Palama" i dodavao kako su Srbi genocidni kroz vijekove, to biti samo provokativan i kritičan jezik, a možda će tada i RAK moći s pravom odbaciti tužbu na račun takvih video-priloga. I možda su u pravu organizatori te novembarske konferencije što nisu pozvali one kolege iz RS što su tim povodom imali šta da kažu.
Jos jedan tekst velike PreCednikove spisateljice bravo sanja grande sanje
sanja sama protiv svih
sanja vas svaki put iznova iznenadi svojim dubokoumnim tekstom za pucanstvo suncane
-
StupskaBitanga
#1036 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Nakon ovoga
Ili bi povracao od muke ili bi nešto razbio od ljutnje ili bi joj se naj***o komplet familije
i ovogaDa nije možda mislila na one koji ćute o posljednjem sramnom uratku Federalne televizije o "krnjoj Srbiji"
ne mogumožda ipak misli na one koji nemaju šta reći kada srebrenički Bošnjaci traže odvojene nastavne planove u zajedničkoj osnovnoj školi? Možda ne vide da je i to jedan od zahtjeva za dvije škole pod jednim krovom? Uh, zaboravih, takve zahtjeve imaju samo zadrti Hrvati!
Ili bi povracao od muke ili bi nešto razbio od ljutnje ili bi joj se naj***o komplet familije
- jasko_ba
#1037 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
sanja, nabijem i tebe i kulturu dijaloga na jednu stvar

-
mackicamijau
#1038 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Katarina se kao i potrudila i da analizira Sanju i njen tekst. I to postujem. Ne slazem se sa njenim tvrdnjama, ali Bogu zahvaljujem pa postoje osobe koje znaju barem malcice kriticki razmisljati.
Ostali? Ponudili komentare izuzetne intelektualne vrijednosti nema sta...
jer se moze svasta slobodno napisati. Jupiiii!
Ostali? Ponudili komentare izuzetne intelektualne vrijednosti nema sta...
Mozda ne bi bilo lose da taj svoj bijes usmjeris u nesto produktivnije. Recimo procitas neku knjigu, i das komentar koji ima neku vrijednost. Mislim, umjesto ovih zvjezdica da napises, recimo tekst koji opovrgava Sanjin tekst. No, to bi zahtijevalo malo razmisljanja i, gluho i daleko bilo, pameti.StupskaBitanga wrote: ne mogu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I sta onda?jasko_ba wrote:sanja, nabijem i tebe i kulturu dijaloga na jednu stvar
![]()
-
Baudelaire
#1039 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
A koja je svrha tvog posta mačkice? Ako ja napišem da je Zemlja ravna ploha duga 5 miliona kilometara koja se nalazi na leđima uspavanog kita, da li ćeš ti napisati da sam budala, ili ćeš napisati naučni tekst koji će moju tvrdnju opovrgnuti?mackicamijau wrote:Katarina se kao i potrudila i da analizira Sanju i njen tekst. I to postujem. Ne slazem se sa njenim tvrdnjama, ali Bogu zahvaljujem pa postoje osobe koje znaju barem malcice kriticki razmisljati.
Ostali? Ponudili komentare izuzetne intelektualne vrijednosti nema sta...Mozda ne bi bilo lose da taj svoj bijes usmjeris u nesto produktivnije. Recimo procitas neku knjigu, i das komentar koji ima neku vrijednost. Mislim, umjesto ovih zvjezdica da napises, recimo tekst koji opovrgava Sanjin tekst. No, to bi zahtijevalo malo razmisljanja i, gluho i daleko bilo, pameti.StupskaBitanga wrote: ne mogu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ili bi povracao od muke ili bi nešto razbio od ljutnje ili bi joj se naj***o komplet familijeI sta onda?jasko_ba wrote:sanja, nabijem i tebe i kulturu dijaloga na jednu stvar
![]()
-
StupskaBitanga
#1040 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
mackicamijau ili Sanja
Bila ona ili ne bila
Bespotrebno je išta komentarisati što je Sanja navela jer je sve rečeno
Bila ona ili ne bila
Bespotrebno je išta komentarisati što je Sanja navela jer je sve rečeno
-
klixober
#1041 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Ma Sanja k'o Vedrana Rudan. Kako se uopšte ljutiti na osobe koje nemaju pojma o pojmu...
-
StupskaBitanga
#1042 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Zamisli njih 2 u nekoj emisijikomeba wrote:Ma Sanja k'o Vedrana Rudan. Kako se uopšte ljutiti na osobe koje nemaju pojma o pojmu...
-
klixober
#1043 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Totalno nezanimljivo. Pa zrelije sam ja razmišljao sa 13 godina kad sam htio biti član Backstreet Boysa.StupskaBitanga wrote:Zamisli njih 2 u nekoj emisijikomeba wrote:Ma Sanja k'o Vedrana Rudan. Kako se uopšte ljutiti na osobe koje nemaju pojma o pojmu...
-
Baudelaire
#1044 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Zaista, upitno je šta bi bilo veći horor. Da zastupaju isti argument, ili da su na suprotstavljenim stranama.komeba wrote:Totalno nezanimljivo. Pa zrelije sam ja razmišljao sa 13 godina kad sam htio biti član Backstreet Boysa.StupskaBitanga wrote:Zamisli njih 2 u nekoj emisijikomeba wrote:Ma Sanja k'o Vedrana Rudan. Kako se uopšte ljutiti na osobe koje nemaju pojma o pojmu...
- KatarinaKosaca
#1045 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Dođoh do Ljiljane Smajilović otvorenog ideologa bombardiranja rodnog mi grada i ne mogu dalje, ne može mi želudac... Sutra..
- KatarinaKosaca
#1046 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Nikako. Vedrana Rudana ima gafove, ima vulgaran rječnik, ali nije narcisodina, dosta je obrazovana, i nije na platnoj listi onih koji mrze ovu zemlju. Razlika drastična. Jako laskava usporedba za S.V, ali nije adekvatna.komeba wrote:Ma Sanja k'o Vedrana Rudan. Kako se uopšte ljutiti na osobe koje nemaju pojma o pojmu...
-
klixober
#1047 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Rekoh da ni jedna, ni druga, nemaju pojma o pojmu materije o kojoj pišu. U pogledu platnog spiska i karakternih osobina ih nisam poredio.KatarinaKosaca wrote:Nikako. Vedrana Rudana ima gafove, ima vulgaran rječnik, ali nije narcisodina, dosta je obrazovana, i nije na platnoj listi onih koji mrze ovu zemlju. Razlika drastična. Jako laskava usporedba za S.V, ali nije adekvatna.komeba wrote:Ma Sanja k'o Vedrana Rudan. Kako se uopšte ljutiti na osobe koje nemaju pojma o pojmu...
- KatarinaKosaca
#1048 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Evo povratih dah nakon ideološkog četnika Ljiljane Smajlović pa dođoh do KLjujića i jednog takvog bezobrazluka ove plaćene kolumnistice da se čovjek zaledi.. Kljujić nije bio nikakva ikebana, nego je kao predsjednik HDZ 1992 predvodio Hrvate u glasanju nezavisnosti ove zemlje (na tvoju žalost Sanja, ali nezavisna je), Kljujića su trovali ali je ostao Bosanac, Kljujić je molio Aliju da Hrvate u SBK koji su bili u obruču poštede, pa je postigao da 1994 ide ABIH sa razglasima i to svojima govori i tako je spasio mnogo života. I ovaj moralni jad od plaćene kolumnistice se našao da komentira nešto oko ikebane.
Pa šta si ti Sanja? Ko si ti da ocjenjuješ da je netko "dobar Srbin, jer je u medijima Federacije"? Da li si ti "Dobra Bošnjakinja u PC?
O kritičkoj javnosti bi se moglo diskutirati, ima tu teza koje imaju osnova, ali kad je povod svemu Ljiljana Smajlović.. onda sve pada u vodu .
Pa, iako se sljedbenici ljute kako se pobogu ne analiziraju ovi tekstovi koji predstavljaju intelektualno i ideološko smeće, ljudski bezobrazluk i moralni odron, neka znaju da je zaista jedina asocijacija i reakcija....Bippppp
odnosno ono što je rečeno generalu Kukanjcu od jednog čovjeka koji je htio da sruši branu.
Pa šta si ti Sanja? Ko si ti da ocjenjuješ da je netko "dobar Srbin, jer je u medijima Federacije"? Da li si ti "Dobra Bošnjakinja u PC?
O kritičkoj javnosti bi se moglo diskutirati, ima tu teza koje imaju osnova, ali kad je povod svemu Ljiljana Smajlović.. onda sve pada u vodu .
Pa, iako se sljedbenici ljute kako se pobogu ne analiziraju ovi tekstovi koji predstavljaju intelektualno i ideološko smeće, ljudski bezobrazluk i moralni odron, neka znaju da je zaista jedina asocijacija i reakcija....Bippppp
odnosno ono što je rečeno generalu Kukanjcu od jednog čovjeka koji je htio da sruši branu.
-
samoyu
#1049 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
mackicamijau wrote:Katarina se kao i potrudila i da analizira Sanju i njen tekst. I to postujem. Ne slazem se sa njenim tvrdnjama, ali Bogu zahvaljujem pa postoje osobe koje znaju barem malcice kriticki razmisljati.
Ostali? Ponudili komentare izuzetne intelektualne vrijednosti nema sta...Mozda ne bi bilo lose da taj svoj bijes usmjeris u nesto produktivnije. Recimo procitas neku knjigu, i das komentar koji ima neku vrijednost. Mislim, umjesto ovih zvjezdica da napises, recimo tekst koji opovrgava Sanjin tekst. No, to bi zahtijevalo malo razmisljanja i, gluho i daleko bilo, pameti.StupskaBitanga wrote: ne mogu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ili bi povracao od muke ili bi nešto razbio od ljutnje ili bi joj se naj***o komplet familijeI sta onda?jasko_ba wrote:sanja, nabijem i tebe i kulturu dijaloga na jednu stvar
![]()
sanja jesi to ti
daj javi se cesce da raspravljamo
- KatarinaKosaca
#1050 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Opet greška. Sanja i te kako zna i kome piše, i šta piše i za koga piše.. To što ti je barnula tvoju stranku, preskoči, nije uopće usmjereno protiv njih, nego protiv ono malo građanskog što je ostalo, a to svakako nije tvoja stranka, niti dragi Vođa.komeba wrote:Rekoh da ni jedna, ni druga, nemaju pojma o pojmu materije o kojoj pišu. U pogledu platnog spiska i karakternih osobina ih nisam poredio.
(To su na primjer naši ratni drugovi koje stalno proziva, smetaju Divjak, Kljujić itd). Nije još počela sa Lazovićem.
Nego, mislim, onako (sve me previše uzrujava tekst da ga analiziram kompletno